X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Styczniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Morwa Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama-Ali wrote:
    Ech, a ja sobie odmawiam czereśni...miksuje truskawki, borówki, jabłka.
    Pamiętam z czasów 1 ciąży że miały wysoki wskaźnik glikemiczny i musiałam odstawic. Teraz jak już nie mogę wytrzymac to kupuje dosłownie 20dag i jem na raty ;)

Za to powtarza się historia z miłością do borówek i rzodkiewki :)
    Wczoraj pęczek pekł, dzis juz rano byłam na bazarku po truskawki i borówki i nowy pęczek rzodkiewek :D

No i musztarda. Normalnie praktycznie nie jadam, dodaje tylko do marynaty do żeberek- a w ciąży gruba warstwa tak, że nawet wędliny nie czuję :)
    Dlatego też wszystko należy przelicza na swój własny organizm. Paradoksalnie najmniejszy indeks glikemiczny mają rzadkieki, później czereśnie, borówki, a najwięcej z wymienionych rzeczy truskawki :p

Edit : wróć borówki mają chyba tyle samo co truskawki, ale to i tak najwięcej z wymienionych rzeczy :p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2017, 10:41

• Morwa Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    K01 wrote:
    też chcę czereśnie.. chyba dziś kupię niezależnie od ceny ;p
    Najbardziej opłaca się kupić w hurcie. Mąż za 5 kg na giełdzie (najmniejsza ilość jaką można było kupić) zapłacił 50zl, a nas na rynku za kilogram wołają nawet 35 zł ;)

• K01 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    najbardziej w ciazy żal mi kąpieli - zawsze miałam bardzo gorącą wodę i siedziałamw wannie po 2 godziny... odkad jestem w ciąży zdecydowanie zmniejszylam temperature wody ale dalej siedze dlugo (choc wlasnie wyczytalam ze powinno sie max 15 minut kąpać) i tak wczoraj wlasnie myslalam czy jednak musze zrezygnowac z wylegiwania w wannie czy nie.. choc i tak juz mi te kapiele takiej przyjemnosci nie sprawiaja jak woda nie ejst goraca :(

201801181756.png

02.2017 - (*) 7tc - cp, usunięty jajowód
  • K01 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morwa wrote:
    Najbardziej opłaca się kupić w hurcie. Mąż za 5 kg na giełdzie (najmniejsza ilość jaką można było kupić) zapłacił 50zl, a nas na rynku za kilogram wołają nawet 35 zł ;)

gdzie ja giełdę znajdę i to jeszcze pewnie rano trzeba ;p zoabcze ile u nas (w zesżłym tygodniu były po 25 zł wiec odpuscilam

201801181756.png

• Helka891 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morwa wrote:
    Mąż mi kupił 5 kg czereśni , popełnił tym samym grzech najcięższy z możliwych :D A ja mam zajęcie na cały dzień omomom :D

Hahaha :D mój przedwczoraj przyszedł z 2kg truskawek i się załamał, że na ciasto już nie starczyło :P i wczoraj kupił kolejne 2 kilo :P może dziś coś już upichce, żeby nie było, że my z fasolą tacy egoiści i jemy wszystko sami ;D
    a na czereśnie też dziś złożyłam zamówienie :D

Morwa, Patrycja27, Krokodylica lubią tę wiadomość

Wg USG ciąża 3 dni starsza. Dziewczyneczka Juleczka <3
    nzjds65gjhkwdiz6.png
  • ktosiowa Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja wizyta przełożona na sobotę :(

2r7Ip1.png

jVVIp2.png
  • Morwa Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    K01 wrote:
    gdzie ja giełdę znajdę i to jeszcze pewnie rano trzeba ;p zoabcze ile u nas (w zesżłym tygodniu były po 25 zł wiec odpuscilam
    Zależy od giełdy. Np w Legnicy na giełdę , pseudo giełdę , trzeba jeździć z samiutkiego rana , a i tak są resztki (nie wspomnę już o przebiegać cen względem Wrocławia). We Wrocławiu giełda jest całodobowa, o której byś nie pojechała to coś dostaniesz ;) no ale to trzeba mieszkać w pobliżu, albo znaleźć coś podobnego w pobliżu siebie ;) czasami są takie duże targi ,ala giełdy i tam też można wyrwać towar dużo taniej :) grunt by znaleźć producenta a nie handlarza, bo taki ma o wiele taniej i z nim się dogadasz odnośnie ceny. Handlarz musi zarobić ,więc narzuca cenę na tą ,za którą kupił i za bardzo nie zjedzie z ustalonej wcześniej przez siebie ceny.

• Aenu Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    K01 wrote:
    najbardziej w ciazy żal mi kąpieli - zawsze miałam bardzo gorącą wodę i siedziałamw wannie po 2 godziny... odkad jestem w ciąży zdecydowanie zmniejszylam temperature wody ale dalej siedze dlugo (choc wlasnie wyczytalam ze powinno sie max 15 minut kąpać) i tak wczoraj wlasnie myslalam czy jednak musze zrezygnowac z wylegiwania w wannie czy nie.. choc i tak juz mi te kapiele takiej przyjemnosci nie sprawiaja jak woda nie ejst goraca :(
    Mam tak samo. Tez mi żal kąpieli w gorącej wodzie z dużą ilością piany ;). Ja jeszcze do tego winko popijałam. I mogłam tak siedzieć dwie godziny... eh a teraz szybka kąpiel pod prysznicem.

• Helka891 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pietruszkanatki wrote:
    Szczęściara :D gratulacje :*

Mi zostało 8 godzin. Trzymajcie kciuki by dzidź był duży i silny :)
    To trzymam kciuki :) Za Ciebie i resztę dzisiejszych wizyt <3

pietruszkanatki lubi tę wiadomość

Wg USG ciąża 3 dni starsza. Dziewczyneczka Juleczka <3
    nzjds65gjhkwdiz6.png
  • Morwa Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ktosiowa wrote:
    Moja wizyta przełożona na sobotę :(
    Dlaczego ? Lekarki nadal nie ma ? Nie wróciła jeszcze z urlopu?

• ktosiowa Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morwa wrote:
    Dlaczego ? Lekarki nadal nie ma ? Nie wróciła jeszcze z urlopu?
    Rozchorowała się ;(((

Moje rozczarowanie sięgnęło zenitu ;(

2r7Ip1.png

jVVIp2.png
  • K01 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morwa wrote:
    Zależy od giełdy. Np w Legnicy na giełdę , pseudo giełdę , trzeba jeździć z samiutkiego rana , a i tak są resztki (nie wspomnę już o przebiegać cen względem Wrocławia). We Wrocławiu giełda jest całodobowa, o której byś nie pojechała to coś dostaniesz ;) no ale to trzeba mieszkać w pobliżu, albo znaleźć coś podobnego w pobliżu siebie ;) czasami są takie duże targi ,ala giełdy i tam też można wyrwać towar dużo taniej :) grunt by znaleźć producenta a nie handlarza, bo taki ma o wiele taniej i z nim się dogadasz odnośnie ceny. Handlarz musi zarobić ,więc narzuca cenę na tą ,za którą kupił i za bardzo nie zjedzie z ustalonej wcześniej przez siebie ceny.

koło mnei raz w tygdoniu jest targ i jest trochę taniej ale to handlarze nie produceci - zresztą jakoś w niedzielę w końcu męża nie wysłałam i nie mam :(

a w Warszwie to nawet nie wiem gdzie taka giełda jakas z producentami, pewnie na obżeżach.. trudno - jakos przełke albo cene albo brak/mała ilość... anjabrzdiej mi żal, ze z tego co mąż mówi u nas na działce brak czeresni i ogólnie mało owoców w tym roku będzie bo wszystko przemarzło :(

201801181756.png

• Morwa Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ktosiowa wrote:
    Rozchorowała się ;(((

Moje rozczarowanie sięgnęło zenitu ;(
    To zrozumiałe, nieźle zaginają twoją cierpliwość, ale na spokojnie. To już tylko 2 dni , tak sobie to tlumacz :* Ktosiek Ci to w sobotę wynagrodzi :*

• K01 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aenu wrote:
    Mam tak samo. Tez mi żal kąpieli w gorącej wodzie z dużą ilością piany ;). Ja jeszcze do tego winko popijałam. I mogłam tak siedzieć dwie godziny... eh a teraz szybka kąpiel pod prysznicem.

ja też, winko, piwko lub drinka plus książka/telefon z filmem - no ahhh jak szkoda :) ale trzeba, dla Bąbla można się poświęcić ;p

201801181756.png

• emi2016 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, byłam dziś po receptę na luteinę i nie było mojej gin, była jakaś młoda i zaproponowała mi usg. Ja oczywiście na to jak na lato :D
    No ale, nie było jeszcze zbyt dobrze widać zarodka :( Tylko taka migająca plamka - pokazywała mi na monitorze... Pęcherzyk ciążowy ładnie urósł, pytała o poprzedni rozmiar i mówiła że jest dobrze (nie mówiła ile ma a ja nie pytałam, żeby nie porównywać w necie :P), odpowiada 6t 3d, czyli tak jak jest. Jest pęcherzyk żółtkowy i ta malutka plamka, która według niej opowiada 6 t, co też by się zgadzało - bo owulację miałam w 17 dc. Także według niej wygląda wszystko dobrze, zwłaszcza gdy wźmiemy pod uwagę późną owulację, ale ja tak bardzo chciałam zobaczyć zarodek :( Następna wizyta dopiero za 2 tygodnie u mojej gin :(

Morwa, FreshMm, Krokodylica lubią tę wiadomość

3jvz3e5e43yz8gvz.png
    3jvzcwa1dqef2qp7.png
  • ktosiowa Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morwa wrote:
    To zrozumiałe, nieźle zaginają twoją cierpliwość, ale na spokojnie. To już tylko 2 dni , tak sobie to tlumacz :* Ktosiek Ci to w sobotę wynagrodzi :*
    ;(

jak byłam na pierwszej wizycie, do lekarka do mnie mówi, że chciałaby mnie widzieć za 2 tygodnie, czyli 1 czerwca, ale wtedy ma urlop, więc niech się zapiszę na 6 czerwca. Jak poszłam do rejestracji, to się dowiedziałam, że 6 czerwca ginka jest jeszcze na urlopie, więc dopiero 8 czerwca... Czyli już pierwsze opóźnienia, a dzisiaj jeszcze o 2 dni przesunięcie....

najchętniej poszłabym spać, już wymiotowałam (ciągło mnie już pod prysznicem), dowiedziałam się o przełożonej wizycie... mam dość... ale tyle spraw mam dzisiaj do ogarnięcia :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2017, 11:26

2r7Ip1.png

jVVIp2.png
  • Mama-Ali Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morwa wrote:
    Dlatego też wszystko należy przelicza na swój własny organizm. Paradoksalnie najmniejszy indeks glikemiczny mają rzadkieki, później czereśnie, borówki, a najwięcej z wymienionych rzeczy truskawki :p

Edit : wróć borówki mają chyba tyle samo co truskawki, ale to i tak najwięcej z wymienionych rzeczy :p

Ja wszystko sprawdzałam na własnej skórze ;)
    Najfajniej się testowało lody :D
    Zreszta, sama lekarka mówiła ze to ja mam ustawic diete, wiec testowałam i ułożyłam.

Hmm, to moze teraz te czereśnie inaczej działają...;)

Morwa, Krokodylica lubią tę wiadomość

ex2bgu1r0a0mqp77.png

f2wl3e5eiokd3igu.png
  • s1985 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama-Ali wrote:
    Ech, a ja sobie odmawiam czereśni...miksuje truskawki, borówki, jabłka.
    Pamiętam z czasów 1 ciąży że miały wysoki wskaźnik glikemiczny i musiałam odstawic. Teraz jak już nie mogę wytrzymac to kupuje dosłownie 20dag i jem na raty ;)

Za to powtarza się historia z miłością do borówek i rzodkiewki :)
    Wczoraj pęczek pekł, dzis juz rano byłam na bazarku po truskawki i borówki i nowy pęczek rzodkiewek :D

No i musztarda. Normalnie praktycznie nie jadam, dodaje tylko do marynaty do żeberek- a w ciąży gruba warstwa tak, że nawet wędliny nie czuję :)
    Też borówki za mną chodzą rzodkiewki i musztarda;-)

Mama-Ali lubi tę wiadomość

2004 - Agnieszka
    2010 - Filip moje skarby
    15 Aniołków w tym 4 cb i 3 cbz
    NEVER GIVE UP
    Mutacje v Leiden, PAI, ANA, AMH 4,18
  • Karmelova Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krokodylica, gratuluję :)

Ja też już po wizycie. Groszek ma 29 mm i ogólnie to wszystko jest w jak najlepszym porządku. Serducho bije, są dwie rączki, dwie nóżki i zaczyna się pojawiać móżdżek :)

W każdym razie kamień z serca :)

Następne USG tzw prenatalne mam 29 czerwca czyli muszę czekać całe trzy tygodnie! Nie wiem jak to zniosę ;)

pietruszkanatki, kate88:), Mama-Ali, Aenu, Morwa, be_aduska, helagazela, natki89, Inez87, FreshMm, Nadin, Krokodylica, izalika, Patrycja27, KacperekiOliwka, Myszk@, madzia8lenka, Raven lubią tę wiadomość

oar8dqk3th5u0kcd.png[/url]
    bl9czbmh9bslxcao.png
  • pietruszkanatki Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelova wrote:
    Krokodylica, gratuluję :)

Ja też już po wizycie. Groszek ma 29 mm i ogólnie to wszystko jest w jak najlepszym porządku. Serducho bije, są dwie rączki, dwie nóżki i zaczyna się pojawiać móżdżek :)

W każdym razie kamień z serca :)

Następne USG tzw prenatalne mam 29 czerwca czyli muszę czekać całe trzy tygodnie! Nie wiem jak to zniosę ;)
    Kolejna szczęśliwa mamusia z dużym dzidziulkiem w brzuchu :) super i gratuluję! A jak Twoje objawy?

yuudyx8dhaa1o8es.png
    Waga maluszka ponad 600 g, moje kochane serduszko <3
‹‹ 304 305 306 307 308 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ