X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Styczniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Morwa Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama-Ali wrote:
    Ech, a ja sobie odmawiam czereśni...miksuje truskawki, borówki, jabłka.
    Pamiętam z czasów 1 ciąży że miały wysoki wskaźnik glikemiczny i musiałam odstawic. Teraz jak już nie mogę wytrzymac to kupuje dosłownie 20dag i jem na raty ;)

Za to powtarza się historia z miłością do borówek i rzodkiewki :)
    Wczoraj pęczek pekł, dzis juz rano byłam na bazarku po truskawki i borówki i nowy pęczek rzodkiewek :D

No i musztarda. Normalnie praktycznie nie jadam, dodaje tylko do marynaty do żeberek- a w ciąży gruba warstwa tak, że nawet wędliny nie czuję :)
    Dlatego też wszystko należy przelicza na swój własny organizm. Paradoksalnie najmniejszy indeks glikemiczny mają rzadkieki, później czereśnie, borówki, a najwięcej z wymienionych rzeczy truskawki :p

Edit : wróć borówki mają chyba tyle samo co truskawki, ale to i tak najwięcej z wymienionych rzeczy :p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2017, 10:41

• Morwa Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    K01 wrote:
    też chcę czereśnie.. chyba dziś kupię niezależnie od ceny ;p
    Najbardziej opłaca się kupić w hurcie. Mąż za 5 kg na giełdzie (najmniejsza ilość jaką można było kupić) zapłacił 50zl, a nas na rynku za kilogram wołają nawet 35 zł ;)

• K01 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    najbardziej w ciazy żal mi kąpieli - zawsze miałam bardzo gorącą wodę i siedziałamw wannie po 2 godziny... odkad jestem w ciąży zdecydowanie zmniejszylam temperature wody ale dalej siedze dlugo (choc wlasnie wyczytalam ze powinno sie max 15 minut kąpać) i tak wczoraj wlasnie myslalam czy jednak musze zrezygnowac z wylegiwania w wannie czy nie.. choc i tak juz mi te kapiele takiej przyjemnosci nie sprawiaja jak woda nie ejst goraca :(

201801181756.png

02.2017 - (*) 7tc - cp, usunięty jajowód
  • K01 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morwa wrote:
    Najbardziej opłaca się kupić w hurcie. Mąż za 5 kg na giełdzie (najmniejsza ilość jaką można było kupić) zapłacił 50zl, a nas na rynku za kilogram wołają nawet 35 zł ;)

gdzie ja giełdę znajdę i to jeszcze pewnie rano trzeba ;p zoabcze ile u nas (w zesżłym tygodniu były po 25 zł wiec odpuscilam

201801181756.png

• Helka891 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morwa wrote:
    Mąż mi kupił 5 kg czereśni , popełnił tym samym grzech najcięższy z możliwych :D A ja mam zajęcie na cały dzień omomom :D

Hahaha :D mój przedwczoraj przyszedł z 2kg truskawek i się załamał, że na ciasto już nie starczyło :P i wczoraj kupił kolejne 2 kilo :P może dziś coś już upichce, żeby nie było, że my z fasolą tacy egoiści i jemy wszystko sami ;D
    a na czereśnie też dziś złożyłam zamówienie :D

Morwa, Patrycja27, Krokodylica lubią tę wiadomość

Wg USG ciąża 3 dni starsza. Dziewczyneczka Juleczka <3
    nzjds65gjhkwdiz6.png
  • ktosiowa Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja wizyta przełożona na sobotę :(

2r7Ip1.png

jVVIp2.png
  • Morwa Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    K01 wrote:
    gdzie ja giełdę znajdę i to jeszcze pewnie rano trzeba ;p zoabcze ile u nas (w zesżłym tygodniu były po 25 zł wiec odpuscilam
    Zależy od giełdy. Np w Legnicy na giełdę , pseudo giełdę , trzeba jeździć z samiutkiego rana , a i tak są resztki (nie wspomnę już o przebiegać cen względem Wrocławia). We Wrocławiu giełda jest całodobowa, o której byś nie pojechała to coś dostaniesz ;) no ale to trzeba mieszkać w pobliżu, albo znaleźć coś podobnego w pobliżu siebie ;) czasami są takie duże targi ,ala giełdy i tam też można wyrwać towar dużo taniej :) grunt by znaleźć producenta a nie handlarza, bo taki ma o wiele taniej i z nim się dogadasz odnośnie ceny. Handlarz musi zarobić ,więc narzuca cenę na tą ,za którą kupił i za bardzo nie zjedzie z ustalonej wcześniej przez siebie ceny.

• Aenu Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    K01 wrote:
    najbardziej w ciazy żal mi kąpieli - zawsze miałam bardzo gorącą wodę i siedziałamw wannie po 2 godziny... odkad jestem w ciąży zdecydowanie zmniejszylam temperature wody ale dalej siedze dlugo (choc wlasnie wyczytalam ze powinno sie max 15 minut kąpać) i tak wczoraj wlasnie myslalam czy jednak musze zrezygnowac z wylegiwania w wannie czy nie.. choc i tak juz mi te kapiele takiej przyjemnosci nie sprawiaja jak woda nie ejst goraca :(
    Mam tak samo. Tez mi żal kąpieli w gorącej wodzie z dużą ilością piany ;). Ja jeszcze do tego winko popijałam. I mogłam tak siedzieć dwie godziny... eh a teraz szybka kąpiel pod prysznicem.

• Helka891 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pietruszkanatki wrote:
    Szczęściara :D gratulacje :*

Mi zostało 8 godzin. Trzymajcie kciuki by dzidź był duży i silny :)
    To trzymam kciuki :) Za Ciebie i resztę dzisiejszych wizyt <3

pietruszkanatki lubi tę wiadomość

Wg USG ciąża 3 dni starsza. Dziewczyneczka Juleczka <3
    nzjds65gjhkwdiz6.png
  • Morwa Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ktosiowa wrote:
    Moja wizyta przełożona na sobotę :(
    Dlaczego ? Lekarki nadal nie ma ? Nie wróciła jeszcze z urlopu?

• ktosiowa Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morwa wrote:
    Dlaczego ? Lekarki nadal nie ma ? Nie wróciła jeszcze z urlopu?
    Rozchorowała się ;(((

Moje rozczarowanie sięgnęło zenitu ;(

2r7Ip1.png

jVVIp2.png
  • K01 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morwa wrote:
    Zależy od giełdy. Np w Legnicy na giełdę , pseudo giełdę , trzeba jeździć z samiutkiego rana , a i tak są resztki (nie wspomnę już o przebiegać cen względem Wrocławia). We Wrocławiu giełda jest całodobowa, o której byś nie pojechała to coś dostaniesz ;) no ale to trzeba mieszkać w pobliżu, albo znaleźć coś podobnego w pobliżu siebie ;) czasami są takie duże targi ,ala giełdy i tam też można wyrwać towar dużo taniej :) grunt by znaleźć producenta a nie handlarza, bo taki ma o wiele taniej i z nim się dogadasz odnośnie ceny. Handlarz musi zarobić ,więc narzuca cenę na tą ,za którą kupił i za bardzo nie zjedzie z ustalonej wcześniej przez siebie ceny.

koło mnei raz w tygdoniu jest targ i jest trochę taniej ale to handlarze nie produceci - zresztą jakoś w niedzielę w końcu męża nie wysłałam i nie mam :(

a w Warszwie to nawet nie wiem gdzie taka giełda jakas z producentami, pewnie na obżeżach.. trudno - jakos przełke albo cene albo brak/mała ilość... anjabrzdiej mi żal, ze z tego co mąż mówi u nas na działce brak czeresni i ogólnie mało owoców w tym roku będzie bo wszystko przemarzło :(

201801181756.png

• Morwa Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ktosiowa wrote:
    Rozchorowała się ;(((

Moje rozczarowanie sięgnęło zenitu ;(
    To zrozumiałe, nieźle zaginają twoją cierpliwość, ale na spokojnie. To już tylko 2 dni , tak sobie to tlumacz :* Ktosiek Ci to w sobotę wynagrodzi :*

• K01 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aenu wrote:
    Mam tak samo. Tez mi żal kąpieli w gorącej wodzie z dużą ilością piany ;). Ja jeszcze do tego winko popijałam. I mogłam tak siedzieć dwie godziny... eh a teraz szybka kąpiel pod prysznicem.

ja też, winko, piwko lub drinka plus książka/telefon z filmem - no ahhh jak szkoda :) ale trzeba, dla Bąbla można się poświęcić ;p

201801181756.png

• emi2016 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, byłam dziś po receptę na luteinę i nie było mojej gin, była jakaś młoda i zaproponowała mi usg. Ja oczywiście na to jak na lato :D
    No ale, nie było jeszcze zbyt dobrze widać zarodka :( Tylko taka migająca plamka - pokazywała mi na monitorze... Pęcherzyk ciążowy ładnie urósł, pytała o poprzedni rozmiar i mówiła że jest dobrze (nie mówiła ile ma a ja nie pytałam, żeby nie porównywać w necie :P), odpowiada 6t 3d, czyli tak jak jest. Jest pęcherzyk żółtkowy i ta malutka plamka, która według niej opowiada 6 t, co też by się zgadzało - bo owulację miałam w 17 dc. Także według niej wygląda wszystko dobrze, zwłaszcza gdy wźmiemy pod uwagę późną owulację, ale ja tak bardzo chciałam zobaczyć zarodek :( Następna wizyta dopiero za 2 tygodnie u mojej gin :(

Morwa, FreshMm, Krokodylica lubią tę wiadomość

3jvz3e5e43yz8gvz.png
    3jvzcwa1dqef2qp7.png
  • ktosiowa Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morwa wrote:
    To zrozumiałe, nieźle zaginają twoją cierpliwość, ale na spokojnie. To już tylko 2 dni , tak sobie to tlumacz :* Ktosiek Ci to w sobotę wynagrodzi :*
    ;(

jak byłam na pierwszej wizycie, do lekarka do mnie mówi, że chciałaby mnie widzieć za 2 tygodnie, czyli 1 czerwca, ale wtedy ma urlop, więc niech się zapiszę na 6 czerwca. Jak poszłam do rejestracji, to się dowiedziałam, że 6 czerwca ginka jest jeszcze na urlopie, więc dopiero 8 czerwca... Czyli już pierwsze opóźnienia, a dzisiaj jeszcze o 2 dni przesunięcie....

najchętniej poszłabym spać, już wymiotowałam (ciągło mnie już pod prysznicem), dowiedziałam się o przełożonej wizycie... mam dość... ale tyle spraw mam dzisiaj do ogarnięcia :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2017, 11:26

2r7Ip1.png

jVVIp2.png
  • Mama-Ali Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morwa wrote:
    Dlatego też wszystko należy przelicza na swój własny organizm. Paradoksalnie najmniejszy indeks glikemiczny mają rzadkieki, później czereśnie, borówki, a najwięcej z wymienionych rzeczy truskawki :p

Edit : wróć borówki mają chyba tyle samo co truskawki, ale to i tak najwięcej z wymienionych rzeczy :p

Ja wszystko sprawdzałam na własnej skórze ;)
    Najfajniej się testowało lody :D
    Zreszta, sama lekarka mówiła ze to ja mam ustawic diete, wiec testowałam i ułożyłam.

Hmm, to moze teraz te czereśnie inaczej działają...;)

Morwa, Krokodylica lubią tę wiadomość

ex2bgu1r0a0mqp77.png

f2wl3e5eiokd3igu.png
  • s1985 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama-Ali wrote:
    Ech, a ja sobie odmawiam czereśni...miksuje truskawki, borówki, jabłka.
    Pamiętam z czasów 1 ciąży że miały wysoki wskaźnik glikemiczny i musiałam odstawic. Teraz jak już nie mogę wytrzymac to kupuje dosłownie 20dag i jem na raty ;)

Za to powtarza się historia z miłością do borówek i rzodkiewki :)
    Wczoraj pęczek pekł, dzis juz rano byłam na bazarku po truskawki i borówki i nowy pęczek rzodkiewek :D

No i musztarda. Normalnie praktycznie nie jadam, dodaje tylko do marynaty do żeberek- a w ciąży gruba warstwa tak, że nawet wędliny nie czuję :)
    Też borówki za mną chodzą rzodkiewki i musztarda;-)

Mama-Ali lubi tę wiadomość

2004 - Agnieszka
    2010 - Filip moje skarby
    15 Aniołków w tym 4 cb i 3 cbz
    NEVER GIVE UP
    Mutacje v Leiden, PAI, ANA, AMH 4,18
  • Karmelova Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krokodylica, gratuluję :)

Ja też już po wizycie. Groszek ma 29 mm i ogólnie to wszystko jest w jak najlepszym porządku. Serducho bije, są dwie rączki, dwie nóżki i zaczyna się pojawiać móżdżek :)

W każdym razie kamień z serca :)

Następne USG tzw prenatalne mam 29 czerwca czyli muszę czekać całe trzy tygodnie! Nie wiem jak to zniosę ;)

pietruszkanatki, kate88:), Mama-Ali, Aenu, Morwa, be_aduska, helagazela, natki89, Inez87, FreshMm, Nadin, Krokodylica, izalika, Patrycja27, KacperekiOliwka, Myszk@, madzia8lenka, Raven lubią tę wiadomość

oar8dqk3th5u0kcd.png[/url]
    bl9czbmh9bslxcao.png
  • pietruszkanatki Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelova wrote:
    Krokodylica, gratuluję :)

Ja też już po wizycie. Groszek ma 29 mm i ogólnie to wszystko jest w jak najlepszym porządku. Serducho bije, są dwie rączki, dwie nóżki i zaczyna się pojawiać móżdżek :)

W każdym razie kamień z serca :)

Następne USG tzw prenatalne mam 29 czerwca czyli muszę czekać całe trzy tygodnie! Nie wiem jak to zniosę ;)
    Kolejna szczęśliwa mamusia z dużym dzidziulkiem w brzuchu :) super i gratuluję! A jak Twoje objawy?

yuudyx8dhaa1o8es.png
    Waga maluszka ponad 600 g, moje kochane serduszko <3
‹‹ 304 305 306 307 308 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ