X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Styczniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Koniczyka Przyjaciółka

Wysłany: 28 czerwca 2017, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aenu wrote:
    Znalazłam takie info: "Badania kontrolne wg art. 229 §3 kp przeprowadza się w miarę możliwości w godzinach pracy (w trakcie zwolnienia nie ma mowy o świadczeniu pracy). Osoba niezdolna do pracy, przebywająca na zwolnieniu lekarskim, nie powinna przeprowadzać badań w tym okresie, ponieważ ZUS może to uznać za naruszenie zasad wykorzystywania zwolnienia lekarskiego. Badania kontrolne powinny być wykonane nie wcześniej niż w pierwszym dniu po zakończeniu zwolnienia" . masakraa

No jeśli jesteś na l4 w ciąży, nie ważne czy z kode 1czy2 i będziesz mieć kontynuowane to zwolnienie to to pisemko oni sobie mogą w de wsadzić. Najprościej było by do kadr zadzwonić i im powiedzieć, że na ciążowym zwolnieniu lekarskim takie badania Cie nie obowiązują bo nie wracasz do pracy do dnia porodu.

Krokodylica, Aenu, Jeżyna37 lubią tę wiadomość

h44eskjo413gi85k.png
  • FreshMm Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2017, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Helka gratulacje

Helagazela absolutnie nie jedź do znajomych, bostonka jest niebezpieczna dla kobiet w ciąży. Poczekaj z tym 2-3 tygodnie.
    Wiem, bo rozmawiałam z lekarzem, mam teraz w domu dziecko z bostonką. Na szczęście mu przechodzi, a ja nadal zdrowa, uf...

Krokodylica, helagazela lubią tę wiadomość

Iwr0p2.png

6JOCp1.png

• Morwa Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2017, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Helka891 wrote:
    Dziewczyny, ja już poooo! i się mega cieszę :D Mąż też taki podkręcony, że chyba pierwszy raz go widzę aż tak zeuforyzowanego :D
    Na USG wszystko w porządku, Maleństwo ma 6,1cm :) Wszystkie narządy w porządku, kość nosowa jest :D przezierność karkowa git i ryzyko wad genetycznych nikłe i nie ma sensu robić dalszych badań :) No i tak się cieszę, że szok! Już przestaje myśleć o poronieniach zatrzymanych i chowam stresy daaaleko, daaaleko :D
    aleee... następna wizyta 21 sierpnia :D czyli za 7 tygodni i 5 dni :P Te 4 tygodnie teraz tak mi się dłużyły, a się okazuje, że będę czekać teraz 2 razy dłuużej :D masakra :D
    Wspaniałe wieści <3

Helka891 lubi tę wiadomość

• Helka891 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2017, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za kciuki :* :* :*
    i czekam teraz na pozytywne wieści od reszty dziewczyn :)

Wg USG ciąża 3 dni starsza. Dziewczyneczka Juleczka <3
    nzjds65gjhkwdiz6.png
  • Girl25 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2017, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koniczyka wrote:
    No jeśli jesteś na l4 w ciąży, nie ważne czy z kode 1czy2 i będziesz mieć kontynuowane to zwolnienie to to pisemko oni sobie mogą w de wsadzić. Najprościej było by do kadr zadzwonić i im powiedzieć, że na ciążowym zwolnieniu lekarskim takie badania Cie nie obowiązują bo nie wracasz do pracy do dnia porodu.
    Dokładnie. ... i faktycznie zadzwoń do kadr i ich poinformuj tak jak pisze koniczynka i niech się wypchaja a jak to prywatna firma to zadzwoń do tego tepego szefa... i oświadcz ze to ciążowe l4 (może ma dużą skleroze i nie pamięta ) i do pracy wracasz po macierzyńskim nie wcześniej

Aenu lubi tę wiadomość

[link=https://www.suwaczki.com/]f2wlj44jhzx0jd7c.png[/link]

dxomanli5dlutv4a.png
  • natki89 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2017, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Helka super wieści! Gratuluję :)

Girl musisz jeszcze zrobić ft4 :) Ja miałam tsh 0,27 a ft4 23 i endokrynolog powiedział że to kwalifikuje się pod nadczynność, ale w takim stopniu nie zagrażającym dziecku. Jutro (czyli po 2 tyg od wizyty u niego) muszę powtórzyć ft3, ft4, tsh, anty tpo, anty tg i przeciwciała przeciwko receptorom tsh. Całość 270 zł, ale będę szczegółowo przebadana żeby zobaczyć jak sytyacja wygląda :)

Wcześnej miałam niedoczynność, ale lekarz mówił że zdarza się tak (rzadko ale jednak), że niedoczynnośc przechodzi w nadczynnośc i to się reguluje najczęściej koło 20 tyg. Musiałam zejśc z dawki Eutyroxu na miejszą i przyjmuje specjalne witaminy bez jodu.

P. niestety to nadczynność jest groźniejsza. Mówić Ci to jako dietetyk i po konsultacji z endokrnologiem ginekologiem. Niedoczynność też nie sprzyja ciąży, ale nie może wpłynąć na pojawienie się wad rozwojowych tak jak niestety nadczynność. No i w nadczynności serce pracuje znacznie szybciej (przy niedoczynności tego nie ma), a i tak juz jest obciążone zwiększoną ilością krwi, która się pojawia wraz z rozwojem ciąży. pojawiają się kołatania serca. Gdybym mogła decydować wolałabym zostać z nadczynnością :P

Girl zrób dodatkowo ft4 i idź do endo :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2017, 16:12

1a564c9e4d.png
    244036ec09.png
  • Morwa Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2017, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emerald_m, Angela* czekam na relację z waszych wizyt :) tuptam już w miejscu a ręce bolą od trzymania kciuków :)

• Girl25 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2017, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natki89 wrote:
    Helka super wieści! Gratuluję :)

Girl musisz jeszcze zrobić ft4 :) Ja miałam tsh 0,27 a ft4 23 i endokrynolog powiedział że to kwalifikuje się pod nadczynność, ale w takim stopniu nie zagrażającym dziecku. Jutro (czyli po 2 tyg od wizyty u niego) muszę powtórzyć ft3, ft4, tsh, anty tpo, anty tg i przeciwciała przeciwko receptorom tsh. Całość 270 zł, ale będę szczegółowo przebadana żeby zobaczyć jak sytyacja wygląda :)

Wcześnej miałam niedoczynność, ale lekarz mówił że zdarza się tak (rzadko ale jednak), że niedoczynnośc przechodzi w nadczynnośc i to się reguluje najczęściej koło 20 tyg. Musiałam zejśc z dawki Eutyroxu na miejszą i przyjmuje specjalne witaminy bez jodu.

P. niestety to nadczynność jest groźniejsza. Mówić Ci to jako dietetyk i po konsultacji z endokrnologiem ginekologiem. Niedoczynność też nie sprzyja ciąży, ale nie może wpłynąć na pojawienie się wad rozwojowych tak jak niestety nadczynność. No i w nadczynności serce pracuje znacznie szybciej (przy niedoczynności tego nie ma), a i tak juz jest obciążone zwiększoną ilością krwi, która się pojawia wraz z rozwojem ciąży. pojawiają się kołatania serca. Gdybym mogła decydować wolałabym zostać z nadczynnością :P

Girl zrób dodatkowo ft4 i idź do endo :)
    Samo ft4? Przed ciąża i tsh i ft 3 i 4 miałam ok . Zrobię dla spokoju jutro a do Endo zapiszę się w piątek i zobaczymy

[link=https://www.suwaczki.com/]f2wlj44jhzx0jd7c.png[/link]

dxomanli5dlutv4a.png
  • Morwa Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2017, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny tarczycy nie ma co bagatelizować. Trzeba wykonać hormony tarczycy ,bo samo tsh nie raz nas może oszukać. Nadczynność jak i niedoczynność nie jest dobra dla ciąży. Spora Nadczynność jest stanem zagrożenia życia, a spora niedoczynność może powodować spore wady rozwojowe , prowadzić do poronien i śmierci dziecka. Już kiedyś na forum był poruszany ten temat i to nie raz. Był kiedyś przytoczony przypadek dziewczyny ,której tsh wskazywało na sporą nadczynność , na którą nawet została leczona , tsh ją oszukało, lekarz był z tych co za wszelką cenę "leczył tsh". Nie sprawdził hormonów tarczycy ,które wskazywały na ogromną niedoczynność. Skutkiem leczenia nadczynności było poglebianie się jeszcze bardziej niedoczynność. Konsekwencją takiego leczenia było chore dziecko... tak chore ,że przeżyło zaledwie kilka minut po narodzinach :( smutne ale prawdziwe. Także kontrolować i badać najlepiej cała trójce tarczycową. Jak nie ma takiej możliwości to przynajmniej badajcie tsh i ft4, nigdy nie samo tsh. Tym bardziej jak zły wynik samego tsh ma spowodować to ,że będziecie leczone.

Agness12 lubi tę wiadomość

• Paula_29 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2017, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Helka gratuluję dziewczynki i tego że wszystko ok, ale dlaczego tak późno masz mieć wizytę? Ja to bym chyba jajo zniosła

atdc8u69hnetasq1.png
    Leonek 12.02.2017, 21 tc [*]
    3i4920mmxxemdpk1.png
  • Morwa Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2017, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_29 wrote:
    Helka gratuluję dziewczynki i tego że wszystko ok, ale dlaczego tak późno masz mieć wizytę? Ja to bym chyba jajo zniosła
    Ja tak samo bym zniosła :p juz teraz jest dla mnie katorgą to ,że tyle muszę czekać. Dobrze ,że jestem na l4 ciążowym ,to przynajmniej raz w miesiącu będę szła po kontynuację zwolnienia i podglądała dzieciątko ;)

Paula_29 lubi tę wiadomość

• emerald_m Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2017, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie na 80% chłopak. Wszystkie narządy w normie, nt ok, wszystkie markery wad genetycznych ok oprócz 5mm przekuliny pępowinowej. Ten jeden marker sprawia, że ryzyko trisomii 18 jest 1:4. Bez tego 1:ponad 5000 i lekarka kazała być dobrej myśli, bo reszta jest idealna. Jutro o 12.15 mam pobranie krwi na nipt. Chcę być spokojna, choć w sumie wierzę, że jest dobrze. Mam masę zdjęć, w tym 3/4d. Dodam później z kompa.

Morwa, kate88:), Krokodylica, Aenu, P., s1985, madzia8lenka, moniczko., Patrycja27, Paula_29, helagazela, Myszk@, Raven, Foto_Anna lubią tę wiadomość

21.01.2014. synek <3
    05.01.2018. synek <3

12.03.2015 - 10tc [*] 12.05.2016 - 10tc [*] MTHFR C677T homozygota;
  • emerald_m Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2017, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Helka, super wieści :) Gratuluję córci!

Helka891 lubi tę wiadomość

21.01.2014. synek <3
    05.01.2018. synek <3

• Andzia87 Ekspertka

Wysłany: 28 czerwca 2017, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo dobre nastawienie Emerald, bądź dobrej myśli!
    Czyli drugi chłopak? :) będzie męskie towarzystwo w domu! :)

emerald_m lubi tę wiadomość

km5scwa1hx65oe99.png
    relggu1r0laeq3qv.png
  • Morwa Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emerald_m wrote:
    U mnie na 80% chłopak. Wszystkie narządy w normie, nt ok, wszystkie markery wad genetycznych ok oprócz 5mm przekuliny pępowinowej. Ten jeden marker sprawia, że ryzyko trisomii 18 jest 1:4. Bez tego 1:ponad 5000 i lekarka kazała być dobrej myśli, bo reszta jest idealna. Jutro o 12.15 mam pobranie krwi na nipt. Chcę być spokojna, choć w sumie wierzę, że jest dobrze. Mam masę zdjęć, w tym 3/4d. Dodam później z kompa.
    Ogromnie się cieszę ,że napisałaś ,bo już na głowie stawałam :) gratulacje :* wierzę ,że będzie wszystko tak jak ma być i ty tez w to uwierz :* kciuki za kolejne wyniki :* :*

emerald_m lubi tę wiadomość

• netka90 Ekspertka

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluję pozytywnych wieści i czekam na dalsze dobre informacje :)
    Ja już przebieram nogami bo tyle z Was już po prenatalnych a moje dopiero 8 lipca, także jeszcze półtora tygodnia. Normalnie byłam umówiona na 1 lipca ale gin poradził żeby przełożyć, bo dzidziuś może być jeszcze za mały i tydzień później będzie bezpieczniejszym terminem. Tak bym chciała je mieć już za sobą.

eikt3e3k8kc2vpya.png
    (*) 01.2016 9 tc- cp
    07.05.2017- II kreski <3
    18.05.2017 fasolka ns USG <3
    01.06.2017 bijące <3
    Matko Boża, miej nas w opiece.
  • Helka891 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2017, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_29 wrote:

No ja tam się nie buntuję ;) Sama jestem zdania, że co za często to nie zdrowo ;) i chyba wolę już się 'męczyć' tym czekaniem niż być nadgorliwa z wizytami :P A mój ginekolog też ma takie podejście, że najlepsze jest wymagane minimum :) i skoro nic się złego nie dzieje, to nie ma sensu robić USG częściej niż są teoretyczne wskazania :) Tak więc teraz następne USG u mnie, to USG połówkowe ;)

nzjds65gjhkwdiz6.png
  • emerald_m Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2017, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny :) Bardzo optymistycznie nastawiła mnie lekarka, a ufam jej, bo jest specjalistą od diagnostyki prenatalnej. Mówiła, że do 16tc przepuklina powinna się wchłonąć, a jeśli nie, czeka nas operacja. Trisomii 18 nie rokuje, bo przy niej byłyby inne wady, a nie ma. Biochemia słaba, bo rozrzedzam krew.
    Więc tak :) szykuje się męskie towarzystwo. W końcu królowa jest tylko jedna :D

Morwa, Krokodylica, kate88:), Paula_29 lubią tę wiadomość

21.01.2014. synek <3
    05.01.2018. synek <3

• Helka891 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2017, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morwa wrote:
    Ja tak samo bym zniosła :p juz teraz jest dla mnie katorgą to ,że tyle muszę czekać. Dobrze ,że jestem na l4 ciążowym ,to przynajmniej raz w miesiącu będę szła po kontynuację zwolnienia i podglądała dzieciątko ;)
    No ja już dostałam ciągiem zwolnionko do tego 21 sierpnia :P USG teoretycznie bezpieczne, ale wolę nie być nadgorliwa ;p od dziś się uspokoiłam, że najgorszy czas za mną, więc powinnać dać radę tyyyyle wytrzymać :D tylko się nie zdziwcie, jak za 2 tygodnie zacznę marudzić, że daleko do wizyty haha :D bo kobieta zmienną jest :D póki co rozpiera mnie euforia :D

Morwa, Krokodylica, Jeżyna37 lubią tę wiadomość

nzjds65gjhkwdiz6.png
  • Helka891 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2017, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emerald_m wrote:
    Dokładnie, poczekaj do dalszych badań, a póki co trzymamy kciuki ,żeby wszystko było dobrze <3

nzjds65gjhkwdiz6.png
‹‹ 406 407 408 409 410 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ