Styczniowe Mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Morwa wrote:Girl25 sprawdź skrzynkę
.
Pojde jutro zrobic i wydam te 44 zł w sumietylko kto mi powie czy jest ok? do endo nie wiem na kiedy mnie zapisza, gin powie ze przeciez mialam nie robic... moja kuzynka tez mowila zeby sie nie przejmowac bo ona w ciazy miala 0.120 z czyms i bylo ok a takto tarczyce ma ok[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
-
Aenu dZięki to mnie pocieszylas
ja się nie odchudzam. Jem więcej i częściej jak przed ciążą. Czasami więcej jak mąż. Mimo to chudne i się martwię pomału. A dla mnie maluszek też jest najważniejszy tylko niestety nie na wsZystko mam wpływ.
Nie można mówić ze jak ktoś chudnie to sZkodzi dziecku, bo to wszytsko zaleŻy od masy wyjściowejw pierwszym trymestrze wskazane do 2 kg.
Na szczęście po odebraniu wyników w piątek mam konsultacje z endo:)
Jeżeli ktoś się celowo odchudza to owszem może szkodzić.
Też chciałabym mieć brzuszek żeby widzieć ze coś się dzieje. Do wizyty jeszcze 6 i pół dnia
-
Girl25 wrote:To był lekarz rodzinny i patrzył tylko na ogólne normy - byłam po skierowanie na badania i kazała mi przyjść skonsultować i dała skierowanie do Endo. Mój ginekolog mówił ze jest ok i że nie trzeba robić ft 3 i 4 .
Na fb nie tyle że schudła co nic nie jest w stanie jeść pić podobno do łazienki sama dojść nie może i to trwa 5 tyg... pierwsze prosi o radę a jak ktoś jej dobrze radzi to się oburza... nie wiem może chciała tylko usłyszeć ze jest ok i niech dalej rzyga i słabnie bardziej . W szpitalu zaproponowali jej leki na wymioty i odmówiła
No ejja też jestem rodzinnym
Zasada jest taka, że oceniamy stężenie TSH, a następnie fT4... i jeśli TSH jest obniżone, a fT4 prawidłowe, to oznaczamy jeszcze fT3. Poza tym palpacyjnie można sobie zbadać tarczycę i zlecić USG, ale ono to już z reguły, jak laboratoryjnych coś wyjdzie nie teges. Można też oznaczyć przeciwciała dla różnicowania przyczyn (lub wg niektórych źródeł dla przewidzenia, czy będzie problem z tarczycą, jeśli podstawowe hormony jeszcze nie wariują ;P), ale lekarz rodzinny niestety nie może ich zlecić jak cośWg USG ciąża 3 dni starsza. Dziewczyneczka Juleczka
-
Helka891 wrote:No ej
ja też jestem rodzinnym
Zasada jest taka, że oceniamy stężenie TSH, a następnie fT4... i jeśli TSH jest obniżone, a fT4 prawidłowe, to oznaczamy jeszcze fT3. Poza tym palpacyjnie można sobie zbadać tarczycę i zlecić USG, ale ono to już z reguły, jak laboratoryjnych coś wyjdzie nie teges. Można też oznaczyć przeciwciała dla różnicowania przyczyn (lub wg niektórych źródeł dla przewidzenia, czy będzie problem z tarczycą, jeśli podstawowe hormony jeszcze nie wariują ;P), ale lekarz rodzinny niestety nie może ich zlecić jak coś
Ale oburzenie -
Girl25 wrote:odpisalam
.
Pojde jutro zrobic i wydam te 44 zł w sumietylko kto mi powie czy jest ok? do endo nie wiem na kiedy mnie zapisza, gin powie ze przeciez mialam nie robic... moja kuzynka tez mowila zeby sie nie przejmowac bo ona w ciazy miala 0.120 z czyms i bylo ok a takto tarczyce ma okWg USG ciąża 3 dni starsza. Dziewczyneczka Juleczka
-
Helka891 wrote:No ej
ja też jestem rodzinnym
Zasada jest taka, że oceniamy stężenie TSH, a następnie fT4... i jeśli TSH jest obniżone, a fT4 prawidłowe, to oznaczamy jeszcze fT3. Poza tym palpacyjnie można sobie zbadać tarczycę i zlecić USG, ale ono to już z reguły, jak laboratoryjnych coś wyjdzie nie teges. Można też oznaczyć przeciwciała dla różnicowania przyczyn (lub wg niektórych źródeł dla przewidzenia, czy będzie problem z tarczycą, jeśli podstawowe hormony jeszcze nie wariują ;P), ale lekarz rodzinny niestety nie może ich zlecić jak coś. Wiec tak, przed ciaza TSH mialam 0,910, FT3 3.03 a FT4 1.21 w normie - to bylo w 2015 a w 2014 jak robilam tsh mialam 0,448 czyli tez w normie ale roznice sa duze. Czyli teraz tez taki wynik powinnam miec jesli jest ok? jutro pojde i popoludniu beda wyniki
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2017, 18:44
[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
-
Helka891 wrote:A po badaniach nie możesz np. zadzwonić do endo i powiedzieć, że jesteś w ciąży i zrobiłaś wyniki i chciałabyś skonsultować, czy wszystko jest OK? Ogólnie przez telefon się nie konsultuje, ale gdybyś dzwoniła do mnie i mi tak to przedstawiła, a wyniki okazały by się nie teges, to po prostu bym Ci kazała przyjść na wizytę w celu zbadania i konsultacji
Helka891 lubi tę wiadomość
[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
-
Ja oczywiście nie mówię, że nadczynność jest ok i broń Boże nie namawiam do bagatelizowania... Sama prawdopodobnie straciłam poprzednią ciążę przez tarczycę, teraz jestem pod kontrolą endo od samego początku (a nawet wcześniej).
U mnie zaczyna się cowieczorny festiwal mdłości...A miałam ochotę na kolację i już nie mam.
Gratuluję wszystkich dobrych wieści -
Girl25 wrote:dlatego zapisalam sie tez u siebie w miescie na NFZ
. Wiec tak, przed ciaza TSH mialam 0,910, FT3 3.03 a FT4 1.21 w normie czyli teraz tez taki wynik powinnam miec jesli jest ok? jutro pojde i popoludniu beda wyniki
Ogólnie to jak się podaje wyniki, to warto pisać w nawiasach normy, bo różne laboratoria mają różne odczynniki albo podają w innych jednostkachWg USG ciąża 3 dni starsza. Dziewczyneczka Juleczka
-
P. wrote:Ja oczywiście nie mówię, że nadczynność jest ok i broń Boże nie namawiam do bagatelizowania... Sama prawdopodobnie straciłam poprzednią ciążę przez tarczycę, teraz jestem pod kontrolą endo od samego początku (a nawet wcześniej).
U mnie zaczyna się cowieczorny festiwal mdłości...A miałam ochotę na kolację i już nie mam.
Gratuluję wszystkich dobrych wieści[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
-
Dziewczyny gratuluję dzieciaczków
Ja na fejsie nie czytałam dyskusji. Ale jest takie pojęcie jak pregnoreksja, czyli ciążową anoreksja. Nie ma co ukrywać, że obecna moda na fit celebrytki to nasila. Media dają taki przekaz, że kilka tygodni po porodzie trzeba mieć ciało modelki. I niektóre dziewczyny za bardzo to do siebie biorą.
Ja w poprzedniej ciąży w pewnym momencie zatrzymałam się z wagą - przeszłam na dietę cukrzycową i minimalne przyrosty miałam. Specjalnie robiliśmy z ginem dodatkowe usg, na szczęście wszystko co pochłaniałam szło w dziecko a mnie ubywałodo tego stopnia, że dzień po cesarce ważyłam mniej niż przed ciążą. Ale gdyby nie konieczność wolałabym tyć i nie martwić się.
Teraz mam 2kg na plusie, brzuch już mega widać. Ale to taka moja uroda ;)Cukru nie szaleją, wiec od czasu do czasu tez soboe pozwalam na jakis konkretny przysmak.
-
Magdalenna wrote:Też macie tak, że zaczynacie sobie szykować jakiś posiłek i zanim skończycie, to już nie macie na to ochoty?
i Mąż się ze mnie nabija przez to
albo marudzę cały wieczór, że coś bym zjadła
on się lituje i pyta, czy coś mi zrobić, ja wymyślam, wymyślam i wymyślam... wreszcie on trafia w coś na co mam chętkę i mówi,ze zaraz zrobi
i nim zdąży dojść do kuchni mi się już odechciewa
i wtedy słysze tylko takie "a mogłem iść od razu to robić..."
Wg USG ciąża 3 dni starsza. Dziewczyneczka Juleczka
-
Helka891 wrote:A jakies leki teraz bierzesz?
Ogólnie to jak się podaje wyniki, to warto pisać w nawiasach normy, bo różne laboratoria mają różne odczynniki albo podają w innych jednostkach
normy tak jak wiekszosc chyba (0.27-4,2) w jednostce uIU/ml
Nie , nie biore bo przed ciażą miałam wszystko ok[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
-
Girl25 wrote:zaakceptowalam
Nie , nie biore bo przed ciażą miałam wszystko ok
Teoretycznie w 10 tyg ciąży, jak mamy szczyt wydzielanie bety, to TSH może nawet spaść do 0,1fT4 może wzrosnąć, wiec też się liczą objawy, przeszłość pacjentki itd
ale to juz na priv, żeby nie upubliczniać wszelkich Twoich dolegliwości itd
-
Dziewczyny jestem juz w domu
(NARESZCIE) ta droga , wykończyła nas ...
Ale mamy dobre wieści, z dziecmi wszystko dobrze , Wszysyko maja wporzadku , mierzą ponad 7,5 cm
Według usg Wszysyko dobrze , pobrali krew lrzed wizyta i za 2 tyg wynik
Ulzylo mia dzieci fikaly , jeden nawet rączka pomachal
a drugi bawil sie raczkami i pepowinoą
Helka891, FreshMm, Krokodylica, madzia8lenka, Mama-Ali, P., Morwa, emerald_m, moniczko., natki89, Magdalenna, BlackCatNorL, Marzycielka111192, kate88:), Patrycja27, inessa, helagazela, Paula_29, Nadin, Raven, Myszk@ lubią tę wiadomość
-
Angela* wrote:Dziewczyny jestem juz w domu
(NARESZCIE) ta droga , wykończyła nas ...
Ale mamy dobre wieści, z dziecmi wszystko dobrze , Wszysyko maja wporzadku , mierzą ponad 7,5 cm
Według usg Wszysyko dobrze , pobrali krew lrzed wizyta i za 2 tyg wynik
Ulzylo mia dzieci fikaly , jeden nawet rączka pomachal
a drugi bawil sie raczkami i pepowinoą
Angela* lubi tę wiadomość
-
Girl25 wrote:zaakceptowalam
Nie , nie biore bo przed ciażą miałam wszystko ok
A o normy i jednostki chodziło mi o ft3 i ft4jakie tam miałaś wcześniej
Możesz do mnie pierwsza napisac? bo wpisuje Twój nick i nie chce mi utworzyć nowej wiadomosciWg USG ciąża 3 dni starsza. Dziewczyneczka Juleczka