X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Styczniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Girl25 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2017, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morwa wrote:
    Girl25 sprawdź skrzynkę :)
    odpisalam :).

Pojde jutro zrobic i wydam te 44 zł w sumietylko kto mi powie czy jest ok? do endo nie wiem na kiedy mnie zapisza, gin powie ze przeciez mialam nie robic... moja kuzynka tez mowila zeby sie nie przejmowac bo ona w ciazy miala 0.120 z czyms i bylo ok a takto tarczyce ma ok

[link=https://www.suwaczki.com/]f2wlj44jhzx0jd7c.png[/link]

dxomanli5dlutv4a.png
  • natki89 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2017, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aenu dZięki to mnie pocieszylas :P ja się nie odchudzam. Jem więcej i częściej jak przed ciążą. Czasami więcej jak mąż. Mimo to chudne i się martwię pomału. A dla mnie maluszek też jest najważniejszy tylko niestety nie na wsZystko mam wpływ.

Nie można mówić ze jak ktoś chudnie to sZkodzi dziecku, bo to wszytsko zaleŻy od masy wyjściowej :) w pierwszym trymestrze wskazane do 2 kg.

Na szczęście po odebraniu wyników w piątek mam konsultacje z endo:)

Jeżeli ktoś się celowo odchudza to owszem może szkodzić.

Też chciałabym mieć brzuszek żeby widzieć ze coś się dzieje. Do wizyty jeszcze 6 i pół dnia :P

1a564c9e4d.png
    244036ec09.png
  • Helka891 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2017, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Girl25 wrote:
    To był lekarz rodzinny i patrzył tylko na ogólne normy - byłam po skierowanie na badania i kazała mi przyjść skonsultować i dała skierowanie do Endo. Mój ginekolog mówił ze jest ok i że nie trzeba robić ft 3 i 4 .

Na fb nie tyle że schudła co nic nie jest w stanie jeść pić podobno do łazienki sama dojść nie może i to trwa 5 tyg... pierwsze prosi o radę a jak ktoś jej dobrze radzi to się oburza... nie wiem może chciała tylko usłyszeć ze jest ok i niech dalej rzyga i słabnie bardziej . W szpitalu zaproponowali jej leki na wymioty i odmówiła

No ej :P ja też jestem rodzinnym :P
    Zasada jest taka, że oceniamy stężenie TSH, a następnie fT4... i jeśli TSH jest obniżone, a fT4 prawidłowe, to oznaczamy jeszcze fT3. Poza tym palpacyjnie można sobie zbadać tarczycę i zlecić USG, ale ono to już z reguły, jak laboratoryjnych coś wyjdzie nie teges. Można też oznaczyć przeciwciała dla różnicowania przyczyn (lub wg niektórych źródeł dla przewidzenia, czy będzie problem z tarczycą, jeśli podstawowe hormony jeszcze nie wariują ;P), ale lekarz rodzinny niestety nie może ich zlecić jak coś :)

Wg USG ciąża 3 dni starsza. Dziewczyneczka Juleczka <3
    nzjds65gjhkwdiz6.png
  • Lovilovi Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2017, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Helka891 wrote:
    Zasada jest taka, że oceniamy stężenie TSH, a następnie fT4... i jeśli TSH jest obniżone, a fT4 prawidłowe, to oznaczamy jeszcze fT3. Poza tym palpacyjnie można sobie zbadać tarczycę i zlecić USG, ale ono to już z reguły, jak laboratoryjnych coś wyjdzie nie teges. Można też oznaczyć przeciwciała dla różnicowania przyczyn (lub wg niektórych źródeł dla przewidzenia, czy będzie problem z tarczycą, jeśli podstawowe hormony jeszcze nie wariują ;P), ale lekarz rodzinny niestety nie może ich zlecić jak coś :)

Ale oburzenie :D

• Helka891 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2017, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Girl25 wrote:
    odpisalam :).

Pojde jutro zrobic i wydam te 44 zł w sumietylko kto mi powie czy jest ok? do endo nie wiem na kiedy mnie zapisza, gin powie ze przeciez mialam nie robic... moja kuzynka tez mowila zeby sie nie przejmowac bo ona w ciazy miala 0.120 z czyms i bylo ok a takto tarczyce ma ok
    A po badaniach nie możesz np. zadzwonić do endo i powiedzieć, że jesteś w ciąży i zrobiłaś wyniki i chciałabyś skonsultować, czy wszystko jest OK? Ogólnie przez telefon się nie konsultuje, ale gdybyś dzwoniła do mnie i mi tak to przedstawiła, a wyniki okazały by się nie teges, to po prostu bym Ci kazała przyjść na wizytę w celu zbadania i konsultacji ;)

nzjds65gjhkwdiz6.png
  • Helka891 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2017, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lovilovi wrote:
    Ale oburzenie :D
    oj tam od razu oburzenie :P

nzjds65gjhkwdiz6.png
  • Girl25 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2017, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Helka891 wrote:
    dlatego zapisalam sie tez u siebie w miescie na NFZ :P. Wiec tak, przed ciaza TSH mialam 0,910, FT3 3.03 a FT4 1.21 w normie - to bylo w 2015 a w 2014 jak robilam tsh mialam 0,448 czyli tez w normie ale roznice sa duze. Czyli teraz tez taki wynik powinnam miec jesli jest ok? jutro pojde i popoludniu beda wyniki

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2017, 18:44

dxomanli5dlutv4a.png
  • Girl25 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2017, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Helka891 wrote:
    A po badaniach nie możesz np. zadzwonić do endo i powiedzieć, że jesteś w ciąży i zrobiłaś wyniki i chciałabyś skonsultować, czy wszystko jest OK? Ogólnie przez telefon się nie konsultuje, ale gdybyś dzwoniła do mnie i mi tak to przedstawiła, a wyniki okazały by się nie teges, to po prostu bym Ci kazała przyjść na wizytę w celu zbadania i konsultacji ;)
    tak tez zrobie jak bede sie rejestrowac bo na skierowaniu mam pilne i informacje o ciazy. Inaczej dopiero za pol roku by mnie przyjela

Helka891 lubi tę wiadomość

dxomanli5dlutv4a.png
  • P. Przyjaciółka

Wysłany: 28 czerwca 2017, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja oczywiście nie mówię, że nadczynność jest ok i broń Boże nie namawiam do bagatelizowania... Sama prawdopodobnie straciłam poprzednią ciążę przez tarczycę, teraz jestem pod kontrolą endo od samego początku (a nawet wcześniej).

U mnie zaczyna się cowieczorny festiwal mdłości... :( A miałam ochotę na kolację i już nie mam. :(

Gratuluję wszystkich dobrych wieści :)

Zdrowy Synuś <3
    PI4mp2.png

* Aniołek - 9 tc - 05.2016
  • Helka891 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2017, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Girl25 wrote:
    dlatego zapisalam sie tez u siebie w miescie na NFZ :P. Wiec tak, przed ciaza TSH mialam 0,910, FT3 3.03 a FT4 1.21 w normie czyli teraz tez taki wynik powinnam miec jesli jest ok? jutro pojde i popoludniu beda wyniki
    A jakies leki teraz bierzesz? :)

Ogólnie to jak się podaje wyniki, to warto pisać w nawiasach normy, bo różne laboratoria mają różne odczynniki albo podają w innych jednostkach :)

nzjds65gjhkwdiz6.png
  • Girl25 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2017, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    P. wrote:
    Ja oczywiście nie mówię, że nadczynność jest ok i broń Boże nie namawiam do bagatelizowania... Sama prawdopodobnie straciłam poprzednią ciążę przez tarczycę, teraz jestem pod kontrolą endo od samego początku (a nawet wcześniej).

U mnie zaczyna się cowieczorny festiwal mdłości... :( A miałam ochotę na kolację i już nie mam. :(

Gratuluję wszystkich dobrych wieści :)
    tak ale mowilyscie ze normy TSH w ciazy sa obnione i ze te moje sa w normie wg nich. Nic i tak zrobie jutro te FT3 i 4

dxomanli5dlutv4a.png
  • Helka891 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2017, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Girl25
    Wysłałam Ci zapro do przyjaciółek ;) bo nie wiem, czy w innym przypadku można tutaj wysyłać wiadomosci na prv :p

nzjds65gjhkwdiz6.png
  • Magdalenna Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2017, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny gratuluję dzieciaczków :)

Ja na fejsie nie czytałam dyskusji. Ale jest takie pojęcie jak pregnoreksja, czyli ciążową anoreksja. Nie ma co ukrywać, że obecna moda na fit celebrytki to nasila. Media dają taki przekaz, że kilka tygodni po porodzie trzeba mieć ciało modelki. I niektóre dziewczyny za bardzo to do siebie biorą.

Ja w poprzedniej ciąży w pewnym momencie zatrzymałam się z wagą - przeszłam na dietę cukrzycową i minimalne przyrosty miałam. Specjalnie robiliśmy z ginem dodatkowe usg, na szczęście wszystko co pochłaniałam szło w dziecko a mnie ubywało ;) do tego stopnia, że dzień po cesarce ważyłam mniej niż przed ciążą. Ale gdyby nie konieczność wolałabym tyć i nie martwić się.
    Teraz mam 2kg na plusie, brzuch już mega widać. Ale to taka moja uroda ;)Cukru nie szaleją, wiec od czasu do czasu tez soboe pozwalam na jakis konkretny przysmak.

ug37gu1r7v7qaicj.png
    f2w3rjjgmnulgd8d.png
  • Magdalenna Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2017, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też macie tak, że zaczynacie sobie szykować jakiś posiłek i zanim skończycie, to już nie macie na to ochoty? :D

Helka891 lubi tę wiadomość

ug37gu1r7v7qaicj.png
    f2w3rjjgmnulgd8d.png
  • Helka891 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2017, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalenna wrote:
    Też macie tak, że zaczynacie sobie szykować jakiś posiłek i zanim skończycie, to już nie macie na to ochoty? :D
    nooo :P i Mąż się ze mnie nabija przez to :D albo marudzę cały wieczór, że coś bym zjadła :P on się lituje i pyta, czy coś mi zrobić, ja wymyślam, wymyślam i wymyślam... wreszcie on trafia w coś na co mam chętkę i mówi,ze zaraz zrobi :P i nim zdąży dojść do kuchni mi się już odechciewa :P i wtedy słysze tylko takie "a mogłem iść od razu to robić..." :D

nzjds65gjhkwdiz6.png
  • Girl25 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2017, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Helka891 wrote:
    A jakies leki teraz bierzesz? :)

Ogólnie to jak się podaje wyniki, to warto pisać w nawiasach normy, bo różne laboratoria mają różne odczynniki albo podają w innych jednostkach :)
    zaakceptowalam :P

normy tak jak wiekszosc chyba (0.27-4,2) w jednostce uIU/ml

Nie , nie biore bo przed ciażą miałam wszystko ok

dxomanli5dlutv4a.png
  • Helka891 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2017, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Girl25 wrote:

Teoretycznie w 10 tyg ciąży, jak mamy szczyt wydzielanie bety, to TSH może nawet spaść do 0,1 ;) fT4 może wzrosnąć, wiec też się liczą objawy, przeszłość pacjentki itd :D ale to juz na priv, żeby nie upubliczniać wszelkich Twoich dolegliwości itd ;)

nzjds65gjhkwdiz6.png
  • Angela* Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2017, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jestem juz w domu ;) (NARESZCIE) ta droga , wykończyła nas ...

Ale mamy dobre wieści, z dziecmi wszystko dobrze , Wszysyko maja wporzadku , mierzą ponad 7,5 cm ;)
    Według usg Wszysyko dobrze , pobrali krew lrzed wizyta i za 2 tyg wynik ;)

Ulzylo mi ;) a dzieci fikaly , jeden nawet rączka pomachal ;) a drugi bawil sie raczkami i pepowinoą;)

Helka891, FreshMm, Krokodylica, madzia8lenka, Mama-Ali, P., Morwa, emerald_m, moniczko., natki89, Magdalenna, BlackCatNorL, Marzycielka111192, kate88:), Patrycja27, inessa, helagazela, Paula_29, Nadin, Raven, Myszk@ lubią tę wiadomość

• Helka891 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2017, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela* wrote:
    Dziewczyny jestem juz w domu ;) (NARESZCIE) ta droga , wykończyła nas ...

Ale mamy dobre wieści, z dziecmi wszystko dobrze , Wszysyko maja wporzadku , mierzą ponad 7,5 cm ;)
    Według usg Wszysyko dobrze , pobrali krew lrzed wizyta i za 2 tyg wynik ;)

Ulzylo mi ;) a dzieci fikaly , jeden nawet rączka pomachal ;) a drugi bawil sie raczkami i pepowinoą;)
    Suuuper! :)

Angela* lubi tę wiadomość

nzjds65gjhkwdiz6.png
  • Helka891 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2017, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Girl25 wrote:

A o normy i jednostki chodziło mi o ft3 i ft4 :P jakie tam miałaś wcześniej :P
    Możesz do mnie pierwsza napisac? bo wpisuje Twój nick i nie chce mi utworzyć nowej wiadomosci :/

nzjds65gjhkwdiz6.png
‹‹ 408 409 410 411 412 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ