Styczniowe Mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
emerald_m wrote:Dzięki dziewczyny
Bardzo optymistycznie nastawiła mnie lekarka, a ufam jej, bo jest specjalistą od diagnostyki prenatalnej. Mówiła, że do 16tc przepuklina powinna się wchłonąć, a jeśli nie, czeka nas operacja. Trisomii 18 nie rokuje, bo przy niej byłyby inne wady, a nie ma. Biochemia słaba, bo rozrzedzam krew.
Więc takszykuje się męskie towarzystwo. W końcu królowa jest tylko jedna
Wg USG ciąża 3 dni starsza. Dziewczyneczka Juleczka
-
Morwa wrote:Dziewczyny tarczycy nie ma co bagatelizować. Trzeba wykonać hormony tarczycy ,bo samo tsh nie raz nas może oszukać. Nadczynność jak i niedoczynność nie jest dobra dla ciąży. Spora Nadczynność jest stanem zagrożenia życia, a spora niedoczynność może powodować spore wady rozwojowe , prowadzić do poronien i śmierci dziecka. Już kiedyś na forum był poruszany ten temat i to nie raz. Był kiedyś przytoczony przypadek dziewczyny ,której tsh wskazywało na sporą nadczynność , na którą nawet została leczona , tsh ją oszukało, lekarz był z tych co za wszelką cenę "leczył tsh". Nie sprawdził hormonów tarczycy ,które wskazywały na ogromną niedoczynność. Skutkiem leczenia nadczynności było poglebianie się jeszcze bardziej niedoczynność. Konsekwencją takiego leczenia było chore dziecko... tak chore ,że przeżyło zaledwie kilka minut po narodzinach
smutne ale prawdziwe. Także kontrolować i badać najlepiej cała trójce tarczycową. Jak nie ma takiej możliwości to przynajmniej badajcie tsh i ft4, nigdy nie samo tsh. Tym bardziej jak zły wynik samego tsh ma spowodować to ,że będziecie leczone.
-
Krokodylica wrote:Widziałam tą dyskusję ale dziwi mnie postawa lekarza który mówi że nic się nie dzieje.
Mój od razu mnie chciał na kroplowki do szpitala wysłać ale u nas zatrzymuja na 5 dni na oddziale a ja tego nie chce bo mam córcie w domu której nie mam z kim zostawić ( mąż sam z nią nie zostanie) i walczę jak mogę aby się nie odwodnic. -
Helka891 wrote:No ja już dostałam ciągiem zwolnionko do tego 21 sierpnia
USG teoretycznie bezpieczne, ale wolę nie być nadgorliwa ;p od dziś się uspokoiłam, że najgorszy czas za mną, więc powinnać dać radę tyyyyle wytrzymać
tylko się nie zdziwcie, jak za 2 tygodnie zacznę marudzić, że daleko do wizyty haha
bo kobieta zmienną jest
póki co rozpiera mnie euforia
Mój doktorem przez moją przeszłość woli mnie widzieć częściej , dlatego tak wypisuje zwolnienia a nie inaczej. Chodzę do niego prywatnie ,ale ma tak wielkie serce ,że często nie bierze nic za wizytęja na wizytę mam mu przynosić wcześniej wykonane badania (głównie mocz i morfologię) on wszystko sobie powpisuje ,zważy mnie ,zmierzy ciśnienie ,wpisze zwolnienie, zbada ginekologicznie i zrobi 3 sekundowe usg , bez żadnych pomiarów ,ważne by sprawdzić jak tam serduszko się ma i do widzenia... a mnie to zawsze uspokaja. Za ostatnią taką wizytę nie zapłacilam nic
-
Agness12 wrote:Wiecie co... własnie opusciłam grupe na fb bo ta laska mi tak nerwa podniosła. Ja nie wiem jak mozna byc tak nieodpowiedzialną ;/
Ja czytałam tą całą dyskusję, ale nie zmierzałam brać w niej udział bo pewnikiem bym jej nawrzucała. Zdenerwowała bym się niepotrzebnie, a tak to zlałam to wszystko ciepłym moczem. Jej zdrowie ,jej dziecko, jej sprawa. Chociaż może powinnam napisać ,że zazdroszczę jej tego ,że schudła 10 kg w 5, czy 6 tyg, może tego oczekiwała ? -
Morwa wrote:Ona jest spoza forum. Szkoda ,że uciekają z facebooka te ,które są z forum... przez te soza forum
Ja czytałam tą całą dyskusję, ale nie zmierzałam brać w niej udział bo pewnikiem bym jej nawrzucała. Zdenerwowała bym się niepotrzebnie, a tak to zlałam to wszystko ciepłym moczem. Jej zdrowie ,jej dziecko, jej sprawa. Chociaż może powinnam napisać ,że zazdroszczę jej tego ,że schudła 10 kg w 5, czy 6 tyg, może tego oczekiwała ? -
Girl25 wrote:Samo ft4? Przed ciąża i tsh i ft 3 i 4 miałam ok . Zrobię dla spokoju jutro a do Endo zapiszę się w piątek i zobaczymy
Girl zrobisz jak uważasz. Ja w 5 tyg ciąży miałam wyniki idealne A 4 tyg później się posypały. Tarczycy wystarczą nawet 2 tyg.
Morwa mi Endo mówił ze to właśnie nadczynność przyczynia się do powstawania wad rozwojowych mocniej niż niedoczynność. Nawet poza ciążą nadczynnosc jest gorsza.
Wiele osób się cieszy ze to nadczynność bo schudna. Nieraz to słyszałam. Tylko nienkazdynjet świadomy konsekwencji wynikających z nie leczenia.
Niemniej jednak zgadzam się w 100% ze nie można bagatelizować. Niedawno sama panikowalam, ale jestem już w dobrych rękach.
No i też nie leczy mnie na nadczynność tylko zmniejsZył dawkę Eutyroxu żeby sprawdzić co i jak. Leki typowo na nadczynność też nie najlepiej wpływają na dziecko dlatego trzeba najpierw rozpoznać wroga. A jutro (po 2 tyg) kontrola wszystkich hormonów tarczycowych.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2017, 17:34
-
Morwa wrote:Ona jest spoza forum. Szkoda ,że uciekają z facebooka te ,które są z forum... przez te soza forum
Ja czytałam tą całą dyskusję, ale nie zmierzałam brać w niej udział bo pewnikiem bym jej nawrzucała. Zdenerwowała bym się niepotrzebnie, a tak to zlałam to wszystko ciepłym moczem. Jej zdrowie ,jej dziecko, jej sprawa. Chociaż może powinnam napisać ,że zazdroszczę jej tego ,że schudła 10 kg w 5, czy 6 tyg, może tego oczekiwała ?. Twierdzi że lekarze ja wysmiali jak powiedziała ze kazalysmy jej karetkę wzywać (nie miała z kim jechać ) .
Dobra to zrobię i ft 3 i 4 chociaż mój lekarz też mówił ze nie trzeba . A trzeba być na czczo czy nie ?[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
-
Dziewczyny, z tego wszystkiego nie zapłaciłam za wizytę. Właśnie sobie to uświadomiłam. Zapłacę jutro przy pobraniu krwi na maternit21.
Krokodylica, helagazela lubią tę wiadomość
21.01.2014. synek
05.01.2018. synek
12.03.2015 - 10tc [*] 12.05.2016 - 10tc [*] MTHFR C677T homozygota; -
emerald_m wrote:Dziewczyny, z tego wszystkiego nie zapłaciłam za wizytę. Właśnie sobie to uświadomiłam. Zapłacę jutro przy pobraniu krwi na maternit21.
.
ana szkoda bo juz mialam nadzieje ze zjem cos[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
-
Morwa wrote:Fajnie masz z tym zwolnieniem
Mój doktorem przez moją przeszłość woli mnie widzieć częściej , dlatego tak wypisuje zwolnienia a nie inaczej. Chodzę do niego prywatnie ,ale ma tak wielkie serce ,że często nie bierze nic za wizytęja na wizytę mam mu przynosić wcześniej wykonane badania (głównie mocz i morfologię) on wszystko sobie powpisuje ,zważy mnie ,zmierzy ciśnienie ,wpisze zwolnienie, zbada ginekologicznie i zrobi 3 sekundowe usg , bez żadnych pomiarów ,ważne by sprawdzić jak tam serduszko się ma i do widzenia... a mnie to zawsze uspokaja. Za ostatnią taką wizytę nie zapłacilam nic
ja za sobą mam jedno poronienie, każdemu może się zdarzyć, więc tez nie ma sensu teraz częstszych wizyt, skoro póki co jest OK
U nas ogólnie jest taka zasada, że lekarz lekarza powinien leczyć za darmo, więc mój też nic nie chciał brać, ale kładę mu chociaż stówkę ;p bo tak jakos potem łatwiej o coś prosić w razie W. Poza tym tych wizyt nie mam dużo, więc nie zbankrutuję ;P No i ważne, że to tylko szybkie USGa nie dłuższe
Morwa lubi tę wiadomość
Wg USG ciąża 3 dni starsza. Dziewczyneczka Juleczka
-
Girl konieczne na czczo
to na jakiej podstawie lekarz stwierdza ze to nadczynność? Tak jak Morwa pisała - samo tsh nie wystarcza. Robiąc jeszcze ft4 i ft3 można podejrzewać ale najważniejszy jest komplet
niestety trochę to wszytsko kosZtuje ale spokój jest za to bezcenny
To ja się martwię ze schudłam od piczatku 3 kg a na FB ktoś pisał o 10 kg i to niby norma? :o no cóż... jak ktoś jest uparty to nie wytłumaczy się nic.
-
natki89 wrote:Girl konieczne na czczo
to na jakiej podstawie lekarz stwierdza ze to nadczynność? Tak jak Morwa pisała - samo tsh nie wystarcza. Robiąc jeszcze ft4 i ft3 można podejrzewać ale najważniejszy jest komplet
niestety trochę to wszytsko kosZtuje ale spokój jest za to bezcenny
To ja się martwię ze schudłam od piczatku 3 kg a na FB ktoś pisał o 10 kg i to niby norma? :o no cóż... jak ktoś jest uparty to nie wytłumaczy się nic.
Na fb nie tyle że schudła co nic nie jest w stanie jeść pić podobno do łazienki sama dojść nie może i to trwa 5 tyg... pierwsze prosi o radę a jak ktoś jej dobrze radzi to się oburza... nie wiem może chciała tylko usłyszeć ze jest ok i niech dalej rzyga i słabnie bardziej . W szpitalu zaproponowali jej leki na wymioty i odmówiłaWiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2017, 18:03
[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
-
ana167 wrote:Dziewczyny świata nie zbawicie..nie ma mnie na grupie fb,ale teraz jakas jest dziwna moda na to zeby jak najmniej przytyc w ciąży..
Ja już przytyłam 2 kg i w ciąży to normalne. Brzuszek już powoli staje się widoczny. I cieszę się z tego. Przynajmniej wiem, że dzidzia rośnie.
A ci co są za takim chudnięciem w ciąży, to niech sobie chudną. Ich sprawa. Ale wiem, że to tylko szkodzi dziecku.ana167 lubi tę wiadomość
-
Aenu wrote:Ja już przytyłam 2 kg i w ciąży to normalne. Brzuszek już powoli staje się widoczny. I cieszę się z tego. Przynajmniej wiem, że dzidzia rośnie.
A ci co są za takim chudnięciem w ciąży, to niech sobie chudną. Ich sprawa. Ale wiem, że to tylko szkodzi dziecku.Girl25, Morwa, helagazela lubią tę wiadomość
-
emerald_m wrote:Dziewczyny, z tego wszystkiego nie zapłaciłam za wizytę. Właśnie sobie to uświadomiłam. Zapłacę jutro przy pobraniu krwi na maternit21.
Emerald hihi no zdarza się.
Trzymam kciuki aby wszystko było dobrze.
A gdzie nasza trzecia wizytująca? -
ana167 wrote:Hehe ja wczoraj wciąganelam zupke pho, rosolek pycha..
Wiadomo ze przesada w kazda strone jest zla..kiedys jak bylam u kolezanki, to jej bratowa w ciagu godziny zjadla1,5 tabliczki czekolady, bo w ciazy i dziecko chce...ana167 lubi tę wiadomość