WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Styczniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • elize Ekspertka

Wysłany: 19 lipca 2017, 00:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój wiek raczej już zwiększa ryzyko, rocznik 84...

• Rybaaaa Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2017, 00:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myszk@ wrote:
    Ściskam kciuki za wszystkie wizytujące :) liczę na pozytywne wieści z wizyt!

A ja coraz częściej myślę o tym żeby poprosić gina o zwolnienie, nie służy mi siedzenie 8 godzin przy kompie. Wiem, że wg prawa powinnam 4, ale u mnie w pracy nie ma takiej opcji,

Ja też liczę na same dobre wieści ;-)
    Coś się zmieniło niedawno w przepisach i już nie ma zapisu l tych 4 godzinach przy komputerze chyba.

2 córeczki <3 <3
    f2wli09kzqwfei07.png
  • Polaj Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2017, 07:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry,

w sumie to nie wiem co mówią przepisy ale mi też ciężko się siedzi 8 godzin przy kompie w pracy. Dodatkowo brzuch już mi też przy biurku przeszkadza.
    Mam zamiar pracować do połowy sierpnia lub początku września czyli jakiś miesiąc lub półtora. Oby lekarz przystał na moją prośbę.

Pozdrawiam

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
  • Aenu Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2017, 07:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A my witamy się w 16 tygodniu ♡ i dodatkowo świętujemy moje 25 urodziny :)

natki89, emi2016, Krokodylica, helagazela, Myszk@ lubią tę wiadomość

• natki89 Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2017, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emi, Rybaa, Paula trzymam kciuki za Wasze wizyty :)

Wczoraj do 23 robiłam sałatkę jarzynowa żeby mieć na śniadanie :) mój mąż też się ucieszył bo ją bardzo lubi. Zatem śniadanie z głowy :) ze aż idę z psem na spacer A potem leniuchowanie przy śniadaniu. :)

Wczoraj kupiłam 2 oday spodni ciazowych w hm. Plus 2 staniki, bo te aktualne już mnie uciskaly. Powiem Wam ze jak zobaczyłam na sobie stanik do karmienia to się tym trochę przerazilam i kupiłam zwykle o rozmiar większe. Wiem ze może to i dziwne ale chyba muszę się oswoić z takimi wynalazkami :P

Miłego dnia :)

Paula_29, Krokodylica, helagazela lubią tę wiadomość

1a564c9e4d.png
    244036ec09.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2017, 07:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myszk@ wrote:
    Ściskam kciuki za wszystkie wizytujące :) liczę na pozytywne wieści z wizyt!

A ja coraz częściej myślę o tym żeby poprosić gina o zwolnienie, nie służy mi siedzenie 8 godzin przy kompie. Wiem, że wg prawa powinnam 4, ale u mnie w pracy nie ma takiej opcji, jak poproszę o inne zajęcie, to papierów do przewalenia przy kompie i tak będę miała tyle samo, więc narobię zaległości i będą kwasy i inne jazdy. Kość ogonowa mnie boli i w ogóle coraz częściej jestem rozdrażniona, a tu jak na złość sezon urlopowy w pełni i znikąd pomocy, blech, wyżaliłam się ;)
    Jeśli pracodawca nie może Ci zapewnić innej pracy niż przy komputerze, to po 4h powinnaś iść do domu. Ja tak miałam w zeszłej ciąży, przychodziłam sobie na 4h i szłam do domu a dostawałam całą pensję.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2017, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rybaaaa wrote:
    Ja też liczę na same dobre wieści ;-)
    Coś się zmieniło niedawno w przepisach i już nie ma zapisu l tych 4 godzinach przy komputerze chyba.
    A, to tego nie wiedziałam, dobrze w takim razie, że poszłam tak wcześnie na L4. Nie wysiedziałabym tych 8h przy kompie, zwłaszcza przy moich dolegliwościach.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2017, 08:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mi dzisiaj mąż przyniósł wypasione śniadanko do łóżka <3 Tak to można żyć :D

Krokodylica, helagazela lubią tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2017, 08:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia, daj znać czy wszystko w porządku po wizycie na IP.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • .aś. Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2017, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, nie zdecydowałam się. Historia jest długa i zawila. W środę poszłam na pierwsze badanie genetyczne. Werdykt: przeziernosc 2,7, zerowa fala a. Prawdopodobieństwo zd 1:77. Zryczalam się niemiłosiernie. W czwartek rano poleciałam do mojej prowadzącej po skierowania do poradni prenatalnej. Dała skierowania ale stwierdziła, że bez pappa nikt mi amniopunkcji nie zrobi (to nieprawda jak coś). Załatwiła mi pappa. Tego samego dnia pojechałam oddać krew, następnego dnia miałam USG (bo chcieli własne). Na drugim, 50 minutowym USG wyszło NT 1,9, zerowa fala była, razem z krwia prawdopodobieństwo zd 1:6500. Odetchnelam z ulga, ale w czwartek zapisałam się na czweniakowskiej na konsultacje. Termin miałam na poniedziałek. Stwierdziłam, że pójdę, żeby się już uspokoić. Tam badala mnie lekarka (przeziernosc 2,5 oraz 2,7),a 5 min później słynna legenda Roszkowski, któremu niby wyszło 4,1... Ale patrzył w monitor może 10 sek (przy złym ułożeniu dziecka) i stwierdził, że nie ma co dochodzić mam przyjść na biopsje. Wczoraj poszłam prywatnie po zwolnienie i poprosiłam lekarza żeby jeszcze w to zerknal. Jemu wyszlo 2,2,co przy tym wieku ciąży (13+4) jest już absolutnie norma.

Także taka historia. W międzyczasie stwierdziłam, że i tak nie byłabym w stanie terminowac ciąży, a badania które wychodziły dobrze trwały długo i byly bardzo dokładne. Zdjęcia pierwszego lekarza są bardzo kiepskie co nawet ja, jako laik, jestem w stanie stwierdzić. Pewnie do końca pozostanie ta niepewnośc, ale myślę, że to dobra decyzja. Ryzyko powikłań po biopsji to 1:100 i ja się na to nie pisze z prawdopodobnie zdrowym dzieckiem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lipca 2017, 08:07

Maj - lipiec: szykowanie 🤰dla maluszka

1) schudnąć 10kg:
    94🎉 (3.05)
    93? 92? 91? 90? 89? 88? 87? 86? 85?
    2) przyjmować suple
    3) otrzymać 3x zielone światło na zajście w ciążę
    1 wizyta: 5.05 ✅ blizna ciągła - 5 mm 🎉
    2 wizyta: ?
    3 wizyta: ?

---
    Późne owulacje
    Karmienie piersią
    PCOS
  • Rybaaaa Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2017, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak wrote:
    Jeśli pracodawca nie może Ci zapewnić innej pracy niż przy komputerze, to po 4h powinnaś iść do domu. Ja tak miałam w zeszłej ciąży, przychodziłam sobie na 4h i szłam do domu a dostawałam całą pensję.

1 maja tego roku była zmiana przepisów:
    https://www.google.pl/amp/www.fakt.pl/pieniadze/prawo/praca-w-ciazy-przy-komputerze-2017-zmiana-przepisow/bem502k.amp

Aś współczuję przeżyć i życzę cudnego zdrowego maluszka :-*

Gosiak lubi tę wiadomość

2 córeczki <3 <3
    f2wli09kzqwfei07.png
  • ŚwinkaMinka Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2017, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Długo nie dawałam znaku życia, ale wyjechaliśmy na wakacje. Po prenatalnych wieści pozytywne, ale niedo końca, zdecydowałam się na pappa bo ryzyko zd wysokie z wieku mi wyszło, a po badaniu usg zmalało, ale dalej ryzyko dość duże

Dzidźka dluga na 6,5 cm, FHR 168-160, pępowina trójnaczyniowa, wszystkie narząday widiczne, dwie rączki i dwie nóżki, płeć jeszcze nie znana,

Teraz tylko na wyniki Pappa czekam, i zobaczymy co wyjdzie

Nie wiem co to jest ta fala a, mi chyba jej nie sprawdzała bo ani słowa o niej nie powiedziała

Z tą przeziernością to też mam wrażenie że nie do końca dobrze wymierzyła, bo dzidźka nie chciała się dobrze ułożyć, a lekarka spóźniona już była z badaniami i na szybko na sam koniec znalazła i tylko raz, w jednej pozycji mierzyła

3jvzx1hp5ghrc9im.png
  • ŚwinkaMinka Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2017, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aś trochę stresów się najadłas, bądź teraz pozytywnej myśli, musi być dobrze, rzeczywiście rozbierzność wyników duża, w usa 3,0 to norma więc myślę, że i u ciebie po prostu błędne policzyli

Trzymam kciuki za wasze dzisiejsze wizyty :)

3jvzx1hp5ghrc9im.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 lipca 2017, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej.
    Aś współczuje przezyć. Ale większośc badań pokazał prawidłowy wynik więc powinno byc ok.

Na wczoraj na ip czekałam ponad 2h masakra. Ciagle przede mni ktos wchodził bo był pilniejszy.... generalnie wszytsko dobrez. lekarz za długoi nie badał. Sprawdził czy nie ma krwi i czy z dzidzia jest ok i tyle. Móówił tylko że jakby brzuch bolał to na ip do chirurga. Takie uderzenie silne to nie było bradziej bałam sie że mi cos z dzidzią się stanie czy peknie coś.........

mi lekarz jak robil prenatalne to tez nie móiwł tylu rzeczy. Powieział tylko o przezierności...

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 lipca 2017, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co do pracy przy komputerze to gadanie o szkodliwości to jedno a wysiedzenie z brzuchem 8h to drugie.
    W pierwszej ciąży w 7 miesiacu nie byłam w stanie juz siedziec tyle czasu. Brzuch miałam wielki i strasznie mnie ciagnął juz po 2-3h siedzenia. Więc praca 8h byłam masakrycznie męcząca. a nie miałam mozliwości poozyc się gdzies na chwilkę..... z 1 sdtr przepisy maja racę ale z drugiej tej bardziej biologicznej to chyba facecu to wymislali.... bo nie maja pojęcia co to siedzenie z takim brzuchem i jeszcze jak dziecko się źle ułoży

• emi2016 Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2017, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aenu wrote:
    A my witamy się w 16 tygodniu ♡ i dodatkowo świętujemy moje 25 urodziny :)

Wszystkiego co najlepsze ! :)
    Ja już stresuję się przed usg :( Jeszcze 2 h i wejdę do gabinetu... Dziekuję za wszystkie kciuki !

Aenu lubi tę wiadomość

3jvz3e5e43yz8gvz.png
    3jvzcwa1dqef2qp7.png
  • Rybaaaa Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2017, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już po. Dzidzia 6.7 cm, FHR 153/min. 2 ręce, 2 nogi, wszystkie organy ok, na swoim miejscu. Tylko kość nosowa bardzo słabo wykształcona i NT 2.4... Ryzyko ZD 1:300 (wg wieku 1:700 więc po usg znacznie wzrosło). Aż tak się nie martwię, bo w poprzedniej ciąży też była słabo widoczna kość nosowa, ale przezierność była poniżej 2. A teraz pomiary między 2.1 a 2.7 nawet. Muszę to przetrawić. Powtórka 28.07.

Patrycja27, Paula_29, Marzycielka111192 lubią tę wiadomość

2 córeczki <3 <3
    f2wli09kzqwfei07.png
  • ŚwinkaMinka Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2017, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ryba będzie dobrze, może taki urok twoich maluszków, że ta kość nosowa taka delikatna, może znowu dziewczynka?? Ja z racji wieku miałam ryzyko 1:278 a po usg 1:698, zobaczymy ile z krwi będzie??

3jvzx1hp5ghrc9im.png
  • ŚwinkaMinka Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2017, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ta przezieroność zależna jest też od wielkości dzidzia, do 2,7 wedgug polskich standardów jest jeszcze norma :) bądź pozytywnej myśli :)

Rybaaaa lubi tę wiadomość

3jvzx1hp5ghrc9im.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 lipca 2017, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej jestem i wspieram wszystkie mamy <3
    Ja jeszcze czekam na wyniki PAPPA i coraz bardziej sie stresuje a dzisiaj mam wizyte u mojej ginekolog o 16 ( w tym tygodniu z synkiem poznałam płec moze dzisiaj tez czegos sie dowiem).
    A mnie jeszcze mecza ranne mdłosci zwłaszcza gdy jestem głodna :( no i nadwrazliwosc na zapachy bleee no i od wczoraj mam problem z pecherzem pobolewa mnie a wynik z moczu iby ok oprocz ciezaru moczu - dobrze,ze mam dzis wizyte.
    Rybaaa u nas teraz wyszło NT 2 a u synka była 2,2 i profesor co teraz robiła USG stwierdził,ze widocznie taka nasza natura wierze,ze u Was jest podobnie <3
    Aś wspołczuje stresu ale teraz juz wierze,ze bedzie dobrze <3

Życze spokojnego dnia i dobrych wizyt <3

‹‹ 474 475 476 477 478 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ