X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Styczniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2017, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak wrote:
    Super, jak w książkowym II trymestrze - mdłości się skończyły, przypływ energii, nie muszę już posypiać w ciągu dnia. Oby ten stan trwał jak najdłużej :)

Och zazdroszczę!
    U mnie nadal wymioty. :(

• Inez87 Ekspertka

Wysłany: 19 lipca 2017, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślicie ze to możliwe żeby w pierwszej ciąży poczuć kopniaczki w 16 tc? Siedziałam dzisiaj na kanapie i poczułam kilka takich puknięc ;) oczywiście nie wiem czy to skurcze czy dzidziuś ale były bezbolesne wiec moze to juz pierwsze ruchy :)

Krokodylica, helagazela lubią tę wiadomość

dqpri09k8v8ti207.png
  • Rybaaaa Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2017, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_29 wrote:
    Elize to i tak masz super wynik, ja jestem rocznik 83 i podstawowe zawsze było poniżej 1:1000, dopiero po Pappa się korygowało.
    A przezierność u każdego dziecka 1,8. Właśnie sprawdziłam

Matko, to ja jestem 88 a teraz ryzyko podstawowe 1:700 :-o

2 córeczki <3 <3
    f2wli09kzqwfei07.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 lipca 2017, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no ja dzisiaj tez poczułam kilka puknięc po jedzeniu. i nie jestem pewna czy gazy czy nie. Czułam na wysokości spojenia mniej więcej a później na wysokości guzikla od spodni bardziej po lewej :-0

• Paula_29 Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2017, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rybaa to prawidłowo. Ja miałam w pierwszej ciąży 1:672

atdc8u69hnetasq1.png
    Leonek 12.02.2017, 21 tc [*]
    3i4920mmxxemdpk1.png
  • Angela* Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2017, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inez87 wrote:
    Myślicie ze to możliwe żeby w pierwszej ciąży poczuć kopniaczki w 16 tc? Siedziałam dzisiaj na kanapie i poczułam kilka takich puknięc ;) oczywiście nie wiem czy to skurcze czy dzidziuś ale były bezbolesne wiec moze to juz pierwsze ruchy :)

Ja czuje juz moje dzieci :)
    Więc u Ciebie tez to mozliwe :)
    Ja mam 2 w brzuszku i to moja druga ciąża- w pierwszej czulam jakos kolo 20tyg :)

inessa lubi tę wiadomość

• kasha86 Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2017, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadin wrote:
    Pamiętajcie, że test podwójny to tylko statystyka, ale faktycznie białko pappa mówi również o wydolności łożyska, dlatego dobrze mieć rękę na pulsie. Kariotyp można oznaczyć jedynie inwazyjne czyli amnio lub biopsja komórki, więc na pewno tylko do określenia płci to bez sensu. Plec też oznaczają z dna płodowego na teście typu Nifty, ale to kosztuje ponad 2 tys.

A ja na wyniku Papp-a nie mam nic o łożysku wlasnie ;( ani żadnego wyniku MoM.... :(
    Tak myślałam, że nie dostałam całego opisu ..

2nn3leb4ic2eh3rg.png
    New Baby <3
    relgtv73w2riqvl3.png
    Julia <3
  • kasha86 Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2017, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .aś. wrote:
    Dziewczyny, nie zdecydowałam się. Historia jest długa i zawila. W środę poszłam na pierwsze badanie genetyczne. Werdykt: przeziernosc 2,7, zerowa fala a. Prawdopodobieństwo zd 1:77. Zryczalam się niemiłosiernie. W czwartek rano poleciałam do mojej prowadzącej po skierowania do poradni prenatalnej. Dała skierowania ale stwierdziła, że bez pappa nikt mi amniopunkcji nie zrobi (to nieprawda jak coś). Załatwiła mi pappa. Tego samego dnia pojechałam oddać krew, następnego dnia miałam USG (bo chcieli własne). Na drugim, 50 minutowym USG wyszło NT 1,9, zerowa fala była, razem z krwia prawdopodobieństwo zd 1:6500. Odetchnelam z ulga, ale w czwartek zapisałam się na czweniakowskiej na konsultacje. Termin miałam na poniedziałek. Stwierdziłam, że pójdę, żeby się już uspokoić. Tam badala mnie lekarka (przeziernosc 2,5 oraz 2,7),a 5 min później słynna legenda Roszkowski, któremu niby wyszło 4,1... Ale patrzył w monitor może 10 sek (przy złym ułożeniu dziecka) i stwierdził, że nie ma co dochodzić mam przyjść na biopsje. Wczoraj poszłam prywatnie po zwolnienie i poprosiłam lekarza żeby jeszcze w to zerknal. Jemu wyszlo 2,2,co przy tym wieku ciąży (13+4) jest już absolutnie norma.

Także taka historia. W międzyczasie stwierdziłam, że i tak nie byłabym w stanie terminowac ciąży, a badania które wychodziły dobrze trwały długo i byly bardzo dokładne. Zdjęcia pierwszego lekarza są bardzo kiepskie co nawet ja, jako laik, jestem w stanie stwierdzić. Pewnie do końca pozostanie ta niepewnośc, ale myślę, że to dobra decyzja. Ryzyko powikłań po biopsji to 1:100 i ja się na to nie pisze z prawdopodobnie zdrowym dzieckiem.

Bardzo dobrze, ze sie nie zdecydowałaś. Tyle rożnych opinii. Tylko jak masz być teraz niespokojna przez kolejne 6 miesięcy (a pewnie wszystko jest dobrze) to jeśli mogę coś polecić to zrobienie testu typu NIFTY, harmony albo podobne. Zdaję sobie sprawę, że to spory wydatek, ale myślę, że dobrze go rozważyć dla 6 miesięcy spokojnej ciąży ;)

2nn3leb4ic2eh3rg.png
    New Baby <3
    relgtv73w2riqvl3.png
    Julia <3
  • kasha86 Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2017, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    piri piri wrote:
    A ja się chwalę :)
    wczoraj poczułam pierwsze kopniaczki <3 cuuudownie, dopóki nie wciska Ci stóp między żebra :P

Super! Ja byłam wczoraj u ginekologa i powiedziałam mu o moich bólach brzucha z prawej strony (myślałam, ze tam mam łożysko i dlatego boli, bo na przedniej ścianie jest), a ginekolog powiedział mi, że moja macica z dzieckiem jest na wysokości ok 10 cm od spojenia łonowego , wiec daleko mi do brzucha ... także tez sie cieszyłam ostatnio, że tak mi się fajnie przewraca w brzuchu, ktory mi sie znacznie powiększył, a to sie okazało , że to nie w tym miejscu :)
    Ale to moja pierwsza ciąża - chyba muszę poczekać jeszcze ze 3 tygodnie :))

2nn3leb4ic2eh3rg.png
    New Baby <3
    relgtv73w2riqvl3.png
    Julia <3
  • elize Ekspertka

Wysłany: 19 lipca 2017, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem już po konsultacji z genetykiem. Wyrysował nasze drzewo genealogiczne, stwierdził, że nic niepokojącego się nie pojawia.
    Oczywiście zostały nam przedstawione opcje dalszej diagnostyki, ale nie zdecydujemy się. Jestem spokojna.

Krokodylica, inessa, Rybaaaa, emi2016, FreshMm, Paula_29, Gosiak, kasha86, BlackCatNorL, kate88:), Nadin, Patrycja27 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 lipca 2017, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. My tez juz jestesmy po wizycie i jest wszystko ok no i raczej mamy oczekiwac na corke ☺choc ginekolog powoedziala ze za miesiac jeszcze napewno potwierdzi ☺ a ruchy tzn laskotania motyla tez czuje od kilku dni ☺ ciesze sie z udanych wizyt ❤❤☺☺

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lipca 2017, 19:19

Krokodylica, emi2016, FreshMm, kasha86, BlackCatNorL, helagazela, kate88:), Nadin lubią tę wiadomość

• emi2016 Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2017, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    *Sylwia wrote:
    jakie masz wymiary, napisz

Mam udostęniony dziennik, wszystko wpisałam, możesz zobaczyć ;)

3jvz3e5e43yz8gvz.png
    3jvzcwa1dqef2qp7.png
  • ŚwinkaMinka Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2017, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam z rana :)

Juz myślałam, że dziś sobie żygnę - biorę nowe witaminy na drugi trymestr i dziś po połknięciu schyliłam się i zwrotkę miałam tymi kwasami omega :( blee

Czy dziś ktoś wizytuje?

3jvzx1hp5ghrc9im.png
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2017, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś beznadziejnie, całą noc miałam koszmary, rano wstałam z okropnym bólem głowy i wymiotami. :(

• K01 Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2017, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry.

Ja od wczoraj czuję się swietnie - więcje energii i nastrój lepszy. trochę pobolewa głowa ale to od pogody.

współczuję Wam, ze nadal macie mocne i dokuczliwe objawy :(

Krokodylica, Kimono lubią tę wiadomość

201801181756.png

02.2017 - (*) 7tc - cp, usunięty jajowód
  • elize Ekspertka

Wysłany: 20 lipca 2017, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ŚwinkaMinka wrote:

Czy dziś ktoś wizytuje?

Ja dzisiaj idę na NFZ, czyli taka wizyta "po skierowanie" ;)
    Ale jest szansa, że zobaczę bąbelka, więc już się cieszę :)

Krokodylica lubi tę wiadomość

• emi2016 Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2017, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam dziś wizytę, ale z racji, że wczoraj były prenatalne dziś pewnie bez usg. Ot po receptę i kontrolnie :)

3jvz3e5e43yz8gvz.png
    3jvzcwa1dqef2qp7.png
  • K01 Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2017, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja tez dziś wizyta. ale mimo, ze w sb były prenatalne to dzis tez poprosze o podglad Bąbla :)

PIerwszy raz ze mną mąż nie idzie.. a ostatnio jak nie wszedł ze mna do gabinetu (bo nie chcial i wolał poczekac na korytarzu) to się okazało ze mam cp ;/ mam jakies schizy w związku z jego brakiem ;/

201801181756.png

02.2017 - (*) 7tc - cp, usunięty jajowód
  • Marzycielka111192 Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2017, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też dzisiaj wizyta na 19:45 :)
    Trzymam kciuki za wszystkie wizyty :)

dqpr3e5ej28hk4e8.png
  • elize Ekspertka

Wysłany: 20 lipca 2017, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki, mam pytanko ;)

Wczoraj, przy okazji konsultacji z genetykiem, zapisałam się na USG połówkowe. Pani zapisała mnie na 31.08. Teraz patrzę, że to będzie 21+4 tc. Czy to nie za późno?

‹‹ 476 477 478 479 480 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ