X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Styczniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Paula_29 Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2017, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale oczywiście poza tym, że wierzę mu na 99% to jeszcze z kupowaniem rzeczy wstrzymuje się do połówkowego. Choć nie wiem sama czy ze względu na płeć czy ostatnia sytuację

atdc8u69hnetasq1.png
    Leonek 12.02.2017, 21 tc [*]
    3i4920mmxxemdpk1.png
  • Paula_29 Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2017, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    elize wrote:
    Ja też już bym chciała znać płeć, normalnie mnie skręca z ciekawości ;)

A może Wy mi pomożecie? ;) Praktycznie zero mdłości i wymiotów, brak zachcianek, chociaż na słodkie w ogóle mnie nie ciągnie. Podobno wyglądam na zmęczoną, niekorzystnie po prostu. Jeśli chodzi o tętno to na prenatalnych 12+1 160, na ostatnim USG 13+5 tętno 145.
    Jak myślicie?
    Elize to jest jak wróżenie z fusów. Najczęściej objawy to 50/50 żadna z tych teorii ani o wyglądzie ani zachciankach ani tętnie nie została niestety potwierdzona:)

atdc8u69hnetasq1.png
    3i4920mmxxemdpk1.png
  • elize Ekspertka

Wysłany: 21 lipca 2017, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem, wiem ;) ale już zaczynam troszkę zazdrościć dziewczyną, które już znają płeć hihi ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 lipca 2017, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja po Grzesiu na pierwsze 4 miesiące mam unisexy. Z reszta nie gustuję w typowo dziewczęcych ubrankach.
    Ja uważam że sporo za wczesnie na wyprawkę. Zacznę w okolicach 25-28tc. W razie co to mam ubranka po Grzesiu :-). Jesienią wyciagnę ze strychu wszytsko i uporządkuję :-)

Ja się wczoraj źle czułam, dzisiaj lepiej.... ale brzuch troche ciągnie i ciężko mi się siedzi przed komputerem........

co do ruchów to chyba nie czuję jednak. Raz na 100 lat czuje pyknięcie ale nie wiem cały czas czy dzieć czy jelita :-)

• Aenu Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2017, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    elize wrote:
    Wiem, wiem ;) ale już zaczynam troszkę zazdrościć dziewczyną, które już znają płeć hihi ;)
    Też bym już chciała wiedzieć:) może dowiem się na kolejnej wizycie, czyli 7.08

• Paula_29 Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2017, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia ja też kupowałam dla Zuzi sporo żółtych, beżowych, białych ale różowych i fioletowych też mam mnóstwo bo niektóre były takie ładne. Ale śpiochy wiadomo nie ma takiego znaczenia.bardziej w razie czego trzeba zmienić " wyjściowe" ciuchy.
    Tak na marginesie skoro o ciuchach mowa to ja Zuzi małe ciuchy spakowałam do worków próżniowych i niestety napy w śpiochach zafarbowały i połowa jest do wyrzucenia bo nie da się tego wyprać. Uratowaly się tylko te ma guziki

atdc8u69hnetasq1.png
    3i4920mmxxemdpk1.png
  • emi2016 Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2017, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, byłąm wczoraj na wizycie i niby spoko, szyjka długa, dzidziuś ładnie się uraza, serduzko ładnie bije.... ale moje ciśnienie wyniosło 150/85 ;/ Moim zdaniem to z powodu wizyty ale i tak muszę prowadzić dzienniczek ciśnieniowy.... Noż kurcze. Załamało mnie to.

Jeszcze w grudniu 2015 byłam całkiem zdrowa, a przynajmniej tak się czułam, staralismy się o dziecko. A potem zwaliło mi się na głowę: PCO, cukrzyca typu I i niedoczynnośc tarczycy ;/ I jak po prawie 2 latach wreszcie udało mi się zajść w ciążę, to jeszcze nadciśnienia mi brakowało :( No po prostu fatum jakieś :(

3jvz3e5e43yz8gvz.png
    3jvzcwa1dqef2qp7.png
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2017, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula ja Ci wcale nie mówię że nie masz wierzyć swojemu lekarzowi tylko piszę co powiedział mój lekarz, a jemu z kolei wierzę ja. ;)

Ja zacznę szykować ubranka jak tylko poznam płeć i odpuszczą mi trochę wymioty, bo w pierwszej ciąży miałam niby zagrożenie przedwczesnym porodem, skurcze i musiałam leżeć, więc jak by sytuacja się powtórzyła to nic nie zrobię, więc wolę za wczasu. Myślę że koło września się za to zabiorę.

• Paula_29 Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2017, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krokodylica wrote:
    Paula ja Ci wcale nie mówię że nie masz wierzyć swojemu lekarzowi tylko piszę co powiedział mój lekarz, a jemu z kolei wierzę ja. ;)
    Wiem, wiem, mnie tylko chodzi o to że co lekarz to opinia. A ja i tak wierzę tylko wybranym, nie wszystkim których spotkam na drodze bo już za dużo miałam różnych przejść w związku z "fachowościa" niektórych:) jednak doświadczenie i specjalizacja w wąskiej dziedzinie to więcej niż to że lekarz jest miły i sympatyczny jak niektórzy myślą. Oczywiście mówię ogólnie, nie personalnie do nikogo:)

atdc8u69hnetasq1.png
    3i4920mmxxemdpk1.png
  • Rybaaaa Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2017, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    *Sylwia wrote:
    Rybaaa skoro i tak nie usuniecie ciąży jakby dziecko było chore to po co eyzykowac powikłaniami?

Bo amniopunkcja ma dać obraz o stanie dziecka, ta sama choroba genetyczna może się różnie objawiać i niektóre wady można leczyć jeszcze w łonie matki, albo chociażby wiedzieć, że dziecko zaraz po porodzie wymaga operacji. Można się do tego przygotować. Z tego też względu w sumie zdecydowałam się na badania prenatalne, bo też pierwotnie myślałam, po co nam dodaykowy stres jak i tak chcę urodzić niezależnie od wyników (dalej mam wątpliwiści jednak czy dobrze zrobiłam..). Oczywiście po cichu liczyłam, że usg wyjdzie książkowo. Wyszło inaczej. Teraz tylko rozmyślam, co jeśli lekarz zasugeruje badanie "inwazyjne". I nie wiem. Wiem, że na pewno nie wykluczam na 100%.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lipca 2017, 12:03

2 córeczki <3 <3
    f2wli09kzqwfei07.png
  • Paula_29 Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2017, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rybaaa ja czytałam na wątku o amniopunkcji że są grupy lekarzy którzy nie mieli żadnych powikłań od ponad 10 lat a są i tacy gdzie ryzyko jest w rejonie nawet 2-3% więc gdybyście się jednak chcieli zdecydować to może warto poszukać takiego zespołu którzy to robią z najlepszymi wynikami

atdc8u69hnetasq1.png
    3i4920mmxxemdpk1.png
  • FreshMm Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2017, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o zespół downa, to żadnych operacji ani w łonie matki, ani zaraz po porodzie nie robią. Jeśli w ogóle taka jest potrzebna, to najmniej po roku i to na nfz operacja serca, bez wydatku. Jedyne co to przed porodem można się przygotować merytorycznie, czy czytając książki lub fora o takich dzieciach, o ich rehabilitacji, ich problemach zdrowotnych itp. Ale nikt przed porodem pełnego obrazu nie da: Nikt nie odpowie na pytanie,czy dziecko będzie mówić pełnymi zdaniami, czy może nigdy nie powie słowa. To pokazuje czas.

Iwr0p2.png

6JOCp1.png

• Aenu Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2017, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jeszcze nie kupuję ubranek dla dziecka. Dopiero jak poznam płeć. Jeżeli będzie dziewczynka to mam bardzo dużo rzeczy po Zośce, a jeżeli chłopiec to będę musiała wszystko kupić.

• Mikuśka Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2017, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hey dziewuszki ja nadal w szpitalu. Krwawienie jakby ustepowalo ale lezymy nadal. Testy pappa wyszly zle 1:200 ale Nifty wyszly nam dobrze stresu bylo co nie miara takze jeden problem z glowy . Walczymy dalej

FreshMm, Paula_29 lubią tę wiadomość

7b0f9c1e19.png
  • Lovilovi Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2017, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny ! :)
    Ja już wyszłam ze szpitala , wszystko jest super. Szewek ładnie leży ponoć, trochę plamilam po samym zabiegu ale to normalne. Już jest czysto, normalnie chodzę, nic mnie nie ciągnie ani nie boli. Miałam też usg i wszystko z dzieciem ok :)
    Nie muszę leżeć plackiem w łóżku, mogę prowadzić normalny tryb życia ale mam się też przy tym oszczędzać :)
    Jedyny minus - zakaz współżycia, ale dziec najważniejszy :)

FreshMm, Krokodylica, emi2016, inessa, Paula_29, Patrycja27, kasha86 lubią tę wiadomość

• K01 Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2017, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emi2016 wrote:
    Hej dziewczyny, byłąm wczoraj na wizycie i niby spoko, szyjka długa, dzidziuś ładnie się uraza, serduzko ładnie bije.... ale moje ciśnienie wyniosło 150/85 ;/ Moim zdaniem to z powodu wizyty ale i tak muszę prowadzić dzienniczek ciśnieniowy.... Noż kurcze. Załamało mnie to.

Jeszcze w grudniu 2015 byłam całkiem zdrowa, a przynajmniej tak się czułam, staralismy się o dziecko. A potem zwaliło mi się na głowę: PCO, cukrzyca typu I i niedoczynnośc tarczycy ;/ I jak po prawie 2 latach wreszcie udało mi się zajść w ciążę, to jeszcze nadciśnienia mi brakowało :( No po prostu fatum jakieś :(

ja wczoraj na wizycie tez miaalm zwróconą uwagę na ciśnienie bo ciągle ok 140 lekko nizej lub wyżej. Po wizycie położna mi ciśnienie badała i 148 wyszło ale ja mówie ze to niemozliwe - posiedzialam kilka minut spokojnie juz po wizycie i wyszlo 122 wiec moze u Ciebie to tez kwestia jakiegos poddenerwowania wizytami lub chociazby spacerem nabadania czy czynnoscia tak banalna jak ubieranie sie po wizycie...

201801181756.png

02.2017 - (*) 7tc - cp, usunięty jajowód
  • Angela* Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2017, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lovilovi wrote:
    Ja już wyszłam ze szpitala , wszystko jest super. Szewek ładnie leży ponoć, trochę plamilam po samym zabiegu ale to normalne. Już jest czysto, normalnie chodzę, nic mnie nie ciągnie ani nie boli. Miałam też usg i wszystko z dzieciem ok :)
    Nie muszę leżeć plackiem w łóżku, mogę prowadzić normalny tryb życia ale mam się też przy tym oszczędzać :)

Super wieści kochana ;) <3
    A z wspozyciem dacie rade ;) my nie wspolzyjemy od 31marca i do końca ciąży nie mam zamiaru :) takze nie jestes jedyna :)

• Lovilovi Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2017, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i nie wiem czy wam pisałam... Ale ma być ponoć dziewczynka. Jednak jakoś nie przyzwyczajam się do tej myśli. Czekam na potwierdzenie do polowkowych :)

inessa, Angela* lubią tę wiadomość

• Angela* Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2017, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    K01 wrote:
    ja wczoraj na wizycie tez miaalm zwróconą uwagę na ciśnienie bo ciągle ok 140 lekko nizej lub wyżej. Po wizycie położna mi ciśnienie badała i 148 wyszło ale ja mówie ze to niemozliwe - posiedzialam kilka minut spokojnie juz po wizycie i wyszlo 122 wiec moze u Ciebie to tez kwestia jakiegos poddenerwowania wizytami lub chociazby spacerem nabadania czy czynnoscia tak banalna jak ubieranie sie po wizycie...

Ja tez zawsze jak mierze ciśnienie u gina to mam 138,140 ale zawsze sie śmieje że to ze stresu z wizyty ;)

• K01 Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2017, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lovilovi wrote:

dobrze, ze wszystko ok :)

201801181756.png

02.2017 - (*) 7tc - cp, usunięty jajowód
‹‹ 480 481 482 483 484 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ