X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Styczniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Helka891 Autorytet

Wysłany: 11 września 2017, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelova wrote:
    Sylwia wydaje mi się że chemioterapia nie powinna mieć na nas wpływu. Ja też pomagam cioci, która jest w trakcie chemii (ciocia nie ma dzieci) odwożę do domu po zabiegach, robię zakupy itp. i szczerze mówiąc to nawet nie przyszło mi do głowy żeby ten kontakt zupełnie ograniczyć. Z resztą u mnie w szpitalu do którego chodzę na wizyty jest również prowadzona chemioterapia nowotworów układu rodnego, mijam się z tymi pacjentkami na korytarzu, czekamy obok siebie na pobranie krwi więc wydaje mi się, że gdyby było to niebezpieczne to takie sytuacje nie mogły by mieć miejsca.
    Ale może Magda i Paulina mają o tym większe pojęcie niż ja więc jak mogą to niech się wypowiedzą.
    Tak jak Karmelova napisała, Tobie i dzieciątku kontakt z dziadkiem po chemioterapii nie zaszkodzi. Co innego, jakbyś miała bezpośrednią styczność z tymi chemioterapeutykami, no, ale nie masz więc luzik... tylko zostaje kwestia dziadka, czy mu żadnego "świństwa" nie zniesiesz.. teoretycznie możesz używać fartuchów jednorazowych, maseczek itd, ale wiadomo, że to nie jest 100% ochrona przed roznoszeniem infekcji itp.

Wg USG ciąża 3 dni starsza. Dziewczyneczka Juleczka <3
    nzjds65gjhkwdiz6.png
  • Vilu Autorytet

Wysłany: 11 września 2017, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WhyMe wrote:
    A dzis rozmawialam z kolezanka, i pytala sie w kotrym tyg jestem itd ja mowie ze zaczynam 21tc a ona mowi czyli 21t 1d?? a ja ze nie! 20tc 1d, na co ona do mnie ze zle mowie :D i wgl o czyms takim nie slyszala.
    A jak wy mowicie 20tc 1d to jest 21tc? czy 20tc? bo juz sama zglupialam ;(

Co do zasady w normach związanych z ciążą wskazane tygodnie to są tygodnie zakończone (w tych wszystkich statystycznych tabelach dot. wielkości, wagi, NT, NFT i tak dalej). Dlatego jak jesteś w 20+1 i lekarz pyta, który tydzień, to generalnie oczekuje odpowiedzi 20ty. :)

kasha86, WhyMe, ana167 lubią tę wiadomość

wff2tv73b0vlt43s.png
  • kasha86 Autorytet

Wysłany: 11 września 2017, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny z Wrocławia - nie bierzecie pod uwagę porodu na Borowskiej ?

Gratuluję udanych wizyt - miło się czyta jak wszystko jest dobrze :))

2nn3leb4ic2eh3rg.png
    New Baby <3
    relgtv73w2riqvl3.png
    Julia <3
  • WhyMe Autorytet

Wysłany: 11 września 2017, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje za informacje :)

Szmaragdowa lada dzien poczujesz ,i bedziesz miala podwojna przyjemnosc bo to taki bedzie meeega wyczekiwany kopniak! :)

w57vleb4iew7v2qt.png
    rwgqw167u9doupb1.png
  • Myszk@ Autorytet

Wysłany: 11 września 2017, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasha, ja z okolic Wrocławia, z tej strony że bliżej mam kliniki i wojewódzki, więc Borowska mi nie po drodze i nie w głowie :D zresztą i tak jak będzie wszytsko dobrze to bardziej myślę o powiatowym szpitalu.

kasha86 lubi tę wiadomość

age.png
    age.png
    age.png
    06.07.2016 [*] Aniołek
  • kasha86 Autorytet

Wysłany: 11 września 2017, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myszk@ wrote:
    Kasha, ja z okolic Wrocławia, z tej strony że bliżej mam kliniki i wojewódzki, więc Borowska mi nie po drodze i nie w głowie :D zresztą i tak jak będzie wszytsko dobrze to bardziej myślę o powiatowym szpitalu.

Aaaa ok, ja to do wszystkich szpitali mam daleko, Borowską też ponad 10 km, ale tam mój ginekolog pracuje także wybór padł jeszcze przed tym zanim zaczęłam się nad tym zastanawiać :)

2nn3leb4ic2eh3rg.png
    New Baby <3
    relgtv73w2riqvl3.png
    Julia <3
  • kasha86 Autorytet

Wysłany: 11 września 2017, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam jeszcze pytanie do doświadczonych mam :)
    Chodzi o posciel dla noworodka. Generalnie gdzieś kiedyś usłyszałam opinię, że lepiej nie zakrywać maluszka, bo śmierć łóżeczkowa itd. Wiec pomyslałam, że najpierw ułożę dziecko albo w gniazdku w łóżeczku albo w rożku, ewentualnie przykryje kocykiem i to wystarczy, ale teraz zaczęłam się zastanawiać, czy nie powinnam zainwestować w jakas bawełniana kołderkę.
    Jakie Wy macie z tym doświadczenia ?

2nn3leb4ic2eh3rg.png
    New Baby <3
    relgtv73w2riqvl3.png
    Julia <3
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 11 września 2017, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasha potwierdzam z tą kołderką.
    Ja polecam becik (rożek jak to nazywasz :) )

• FreshMm Autorytet

Wysłany: 11 września 2017, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasha86 wrote:
    Mam jeszcze pytanie do doświadczonych mam :)
    Chodzi o posciel dla noworodka. Generalnie gdzieś kiedyś usłyszałam opinię, że lepiej nie zakrywać maluszka, bo śmierć łóżeczkowa itd. Wiec pomyslałam, że najpierw ułożę dziecko albo w gniazdku w łóżeczku albo w rożku, ewentualnie przykryje kocykiem i to wystarczy, ale teraz zaczęłam się zastanawiać, czy nie powinnam zainwestować w jakas bawełniana kołderkę.
    Jakie Wy macie z tym doświadczenia ?

Maluszki szybko rosną, mój w mig wyrósł z rożka i wtedy kołderka była nieunikniona. Aczkolwiek nie trzeba przed porodem kołderki kupować, można po, jak już będzie wyrastać z innych opcji :)
    Chyba, że śpiworek do spania z otworami na ręce, też jest opcja :)

Iwr0p2.png

6JOCp1.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 września 2017, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mialam spiworek. Troche wkurzsjacy w nocy jak zaspana wstajesz na karmienie. Pozniej uzywalam kocyk. Rozka nie uzywalam

• annaki Autorytet

Wysłany: 11 września 2017, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No więc ja też po wizycie. Córcia zostaje córcią. 500g i 24 cm, wszystkie inne pomiary super, bardzo ruchliwa dzisian była ;). Mam też skierowanie na darmowe szczegółowe badanie wszystkich narządów itp w klinice racji mojego wieku. Oczywoscie skorzystam bo zawsze to kolejne dokładne sprawdzenie więc dla mnie super opcja.
    Co do kolderki to ja mam po córce ale że ona była urodzona w lipcu w straszne upały to w sumie do zimy nie korzystałam a teraz to sama nie wiem jak to jest z dzieckiem urodzonym w zimie, mam też ten spiworek z otworami na ręce więc może to użyję

Didi_85, Krokodylica, Myszk@, FreshMm, Szmaragdowa, Aenu, kasha86, Inez87, emi2016, kate88:), Nadin, Patrycja27 lubią tę wiadomość

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • BlackCatNorL Autorytet

Wysłany: 11 września 2017, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja już po wizycie. Torbielki na główce dziecka nie widać na USG, ale oczywiście będziemy obserwować bacznie na każdej wizycie. Zero nieprawidłowości jeśli chodzi o malutką ( nadal brak jajek i siurka ;)). Niestety moja torbiel na prawym jajniku sporo urosła przez te 3 tygodnie :( 4.5 × 6.0 cm ...
    Raczej już się nie wchłonie, w każdej chwili może pęknąć :( Jeśli poczuję silny bół w podbrzuszu to mam pędzić do szpitala. Nie wiem co robić, czytam w googlu różne opinie i już kompletnie zgłupiałam... Lekarz mówi, żeby zachować spokój, że najwyżej zrobimy cesarkę i przy okazji usuniemy to gówno. Ale co jeśli pęknie jutro, za tydzień, za miesiąc...? Czuję się jakbym miała w brzuchu tykającą bombę... :(

• Muska Autorytet

Wysłany: 11 września 2017, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć.Chcialabym się przyłączyć.Mam termin na 28 stycznia i jestem z Wrocławia :)
    Widze,że parę dziewczyn też z moich okolic. Troszkę Was podczytalam i z racji prowadzenia "bardzo oszczędnego trybu życia" dużo poleguje i przegladam forum.

FreshMm, Szmaragdowa, Morwa, Aenu, kasha86, Inez87, kate88:), Patrycja27 lubią tę wiadomość

9f7j3e5e06vngc0g.png
    961lgu1rd0kaje2g.png
  • FreshMm Autorytet

Wysłany: 11 września 2017, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Black, Ty to masz stresów :( mocno współczuję i trzymam za Ciebie kciuki

BlackCatNorL lubi tę wiadomość

Iwr0p2.png

6JOCp1.png

• BlackCatNorL Autorytet

Wysłany: 11 września 2017, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaaa nic mi nie mów... staram się wszystko brać na klatę ale powoli wysiadam :(

• Szmaragdowa Ekspertka

Wysłany: 11 września 2017, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, jestem po połówkowych. Nieźle mnie lekarz wymęczył, przez tłuszczyk musiał mocniej dociskać głowice co na dłuższą metę bylo bardzo bolesne :/
    Z takich średnich wieści to u nas też na lewej komorze serca ognisko hyperechogenne, mam się oczywiście nie martwic bo cala reszta jest dobrze :)

Będzie córeczka! <3 330g

Marzycielka111192, Mama-Ali, kasha86, Rybaaaa, Inez87, ana167, emi2016, kate88:), Myszk@, FreshMm, Nadin, Patrycja27 lubią tę wiadomość

Jagna <3 24.01.2018
  • Marzycielka111192 Autorytet

Wysłany: 12 września 2017, 00:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny gratuluję super wizyt!! Ile dziewczynek się posypało :)
    Mnie jest teraz troszkę mało bo mamy gości z Polski ale wieczorem staram się was nadrabiać.
    My jutro o 13:30 mamy wizytę w klinice. Zobaczymy czy te plamki na serduszku się wchłoneły, ale nawet nie chce myśleć że mogłoby być inaczej :( niby nie mam czasu o tym myśleć ale teraz stres mnie dopada, niewiem kiedy dzisiaj usnę...

Ps. Dzisiaj zaczęliśmy 25 tydzień! :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2017, 00:23

dqpr3e5ej28hk4e8.png
  • Aenu Autorytet

Wysłany: 12 września 2017, 06:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie;) po wczorajszym długim dniu, dzisiaj odpoczywam ;) córkę zawioze do przedszkola

• Gosiak Autorytet

Wysłany: 12 września 2017, 08:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dziś pospaliśmy sobie wszyscy, dopiero córka wyszła z tatą do przedszkola. U nas zapowiada się piękny, słoneczny dzień :) Kciuki za wizyty!

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • kasha86 Autorytet

Wysłany: 12 września 2017, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny, kupię śpiworek - to chyba najlepsza opcja do spania w zimie. Podobno Alvi ma dobre śpiworki i nie kosztują miliony monet.

Szmaragdowa - wiem co czujesz jak mówią po USG, że coś tam widzą, ale proszą, żeby się nie przrjmować. Zawsze możesz iść do specjalisty - kardiologa dziecięcego. We Wrocławiu np. są tylko dwie polecane babeczki, które potrafią dobrze wykonać badanie. Mnie taka wizyta uspokoiła, bo pani wszystko wytłumaczyła i na piśmie potwierdziła, że mała w jej ocenie ma zdrowe serducho.

Sylwia - oszczędzaj się ile możesz i staraj się o tym nie myśleć. Może skonsultuj się z innym ginekologiem? Ja miałam na poczatku ciąży torbiel-ginekolog kazał leżeć 2 tyg. Na kolejnej wizycie nie było śladu.

2nn3leb4ic2eh3rg.png
    New Baby <3
    relgtv73w2riqvl3.png
    Julia <3
‹‹ 645 646 647 648 649 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ