X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Styczniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Polaj Autorytet

Wysłany: 17 września 2017, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kroko trzymam kciuki zeby szybko katar odpuscil.
    Ja codziennie sie budze i tylko sprawdzam czy nie mam goraczki ciagle sie zastanawiam czy bede miec ta bostonke. W sumie mlody juz szaleje i dzis nawet odbylo sie bez przeciwbolowych. Uff juz czekam kiedy wroci do przedszkola. Jutro kontrola i zobaczymy.
    Milego wieczoru :)

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
  • Szmaragdowa Ekspertka

Wysłany: 17 września 2017, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kurde mole przez weekend mnie nie było i tyle stron do nadrobienia miałam, że szok :D
    Bawiłam się na weselichu, kondycja ciążowa do tańców już nie najwlepsza :D dwie szybsze piosenki i miałam zadyszkę ale wszyscy mnie chwalili, że nieźle śmigam z brzuchem :D
    Mój mąż był świadkiem więc musieliśmy zostać do końca, co dla mnie było isntnym dramatem bo o 1:00 już zasypiałam na stojąco. Wesele nie było w hotelu więc żadnych pokoi tam nie było ale znalazłam zarąbiste fotele na piętrze i się tam przekimałam do rana :D jak je zobaczyłam to prawie płakałam ze szczęścia :D istny raj na ziemi :D

inessa, Karmelova, Krokodylica, emi2016, kate88:), ana167, Muska, helagazela, kasha86 lubią tę wiadomość

Jagna <3 24.01.2018
  • kate88:) Autorytet

Wysłany: 17 września 2017, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej my juz w domu :) weekend był cudny tylko czemu taki krótki? ;) na szczęście pogoda dopisała :)
    Myszk@ byliśmy w Kroscienku nad Dunajcem wiec przełom Dunajca, wąwóz Homole, wodopad Zaskalnik zaliczone :)

inessa, Krokodylica, helagazela lubią tę wiadomość

19.01.2018 nasz skarb Natalka <3 3230g 54cm <3
    l22n8u69xb9092j8.png
    Aniołeczek 5.12.16 (*)
  • Paula_29 Autorytet

Wysłany: 17 września 2017, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny
    Ja też już o tych niedrapkach dawno słyszałam, położna nam przy Zuzi mówiła, ale tak jak Nadin wspomniała 2 dni w szpitalu jak będzie dziecko miało to nic się nie stanie
    Na katar ostatnio kupiłam spray do nosa Prenalen i chwalę sobie, pomogło. Możecie też stosować Sterimar baby czy jakąkolwiek wodę morską

Co do cytomegalii to rzeczywiście warto robić. Ja robiłam w każdej ciąży mimo, że przechodziłam już kiedyś. Wprawdzie niby infekcja wtórna jest niegroźna, ale w razie czego wolałabym wiedzieć, by się przygotować. Robię zawsze w I a później w III trymestrze, żeby w razie czego wiedzieć kiedy było zakażenie
    Jak byłam w ciąży z Zuzią jedna dziewczyna miała zakażenie pierwotne, zresztą gdzieś na forum w wątku problemy i komplikację był cały wpis co i jak, choć większość lekarzy to bagatelizuje niestety

atdc8u69hnetasq1.png
    Leonek 12.02.2017, 21 tc [*]
    3i4920mmxxemdpk1.png
  • Muska Autorytet

Wysłany: 17 września 2017, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadin,z tyłu niedrapkami masz rację.W szpitalach jest raczej zakaz obcinania dziecku paznokci,ze względów możliwych uszkodzeń skórek i złapania jakiejś infekcji przez maluszka.Moja córka urodziła się z bardzo długimi paznokciami i założyłam jej niedrapki w szpitalu.Nawet położna mi to doradziła.Te paznokietki są takie tycie i takie ostre,że naprawdę bałam się że sobie twarz podrapie.A były długie chyba na 1,5mm.Warto je mieć,zawsze można nie zakładać ;)

Szmaragdowa,my też idziemy na wesele za tydzien i też się obawiam czy wytrzymam.Wesele w karczmie w Sw.Katarzynie,a tam też zaplecza noclegowego brak.Maz chce być jak najdłużej,a ja już po 22 zaczynam zasypiać ;)
    Najwyżej przytnę komara przy stole lub w aucie :P Albo po angielsku pojadę do domku...

Miłej nocki :)

9f7j3e5e06vngc0g.png
    961lgu1rd0kaje2g.png
  • FreshMm Autorytet

Wysłany: 17 września 2017, 23:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_29 wrote:
    Co do cytomegalii to rzeczywiście warto robić. Ja robiłam w każdej ciąży mimo, że przechodziłam już kiedyś. Wprawdzie niby infekcja wtórna jest niegroźna, ale w razie czego wolałabym wiedzieć, by się przygotować. Robię zawsze w I a później w III trymestrze, żeby w razie czego wiedzieć kiedy było zakażenie
    Jak byłam w ciąży z Zuzią jedna dziewczyna miała zakażenie pierwotne, zresztą gdzieś na forum w wątku problemy i komplikację był cały wpis co i jak, choć większość lekarzy to bagatelizuje niestety

Ja mam zakażenie wtórne właśnie, kontrolujemy to badaniami co miesiąc i mam nadzieję, że będzie wszystko dobrze...
    W rodzinie mojej bratowej jest dziewczynka, która ma uszkodzony słuch, bo jej mama miała pierwotne zakażenie cytomegalią w trakcie ciąży. Na szczęście nosi aparat i dzięki niemu słyszy normalnie.

Iwr0p2.png

6JOCp1.png

• Krokodylica Autorytet

Wysłany: 18 września 2017, 03:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeeeenyyyy znowu nie mogę spać. :/
    A nos od kataru to już mnie tak boli że wymiekam. :/

• BlackCatNorL Autorytet

Wysłany: 18 września 2017, 04:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też. Właśnie zrobiłam sobie kisiel cytrynowy z jabłkiem i zabieram się do czytania "Syrenki" Camili Lackberg ;)

inessa, ana167 lubią tę wiadomość

• Krokodylica Autorytet

Wysłany: 18 września 2017, 07:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Black to Ty jesteś na poziomie hard ;) bo mi by się nie chciało wstawać a co dopiero robić kisiel.
    Swoją drogą dawno jadłam. :)

Córka jeszcze śpi, nie budzę jej.
    Najwyżej zje śniadanie w domu i pójdzie do przedszkola później. Już się boję tego płaczu.

BlackCatNorL lubi tę wiadomość

• BlackCatNorL Autorytet

Wysłany: 18 września 2017, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krokodylica wrote:
    Black to Ty jesteś na poziomie hard ;) bo mi by się nie chciało wstawać a co dopiero robić kisiel.
    Swoją drogą dawno jadłam. :)
    Hehehe ale czy ja napisałam, że mi się chciało robić kisiel o 4 nad ranem? :D :D ;) Po prostu głód był silniejszy od lenistwa hihihi

Mama-Ali, inessa, ana167, Krokodylica, Paula_29 lubią tę wiadomość

• Gosiak Autorytet

Wysłany: 18 września 2017, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas pogoda pod psem, mam auto w warsztacie i jadę taksówką w deszczu i ogromnym korku na morfologię i glukozę. Nie wiem jak to przeżyję, tym bardziej, że zapomniałam kindla. Jutro mam wizytę, więc już muszę to zrobić.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Nadin Autorytet

Wysłany: 18 września 2017, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u nas wyszło słońce.
    Z zakażeniem wtornym jest o tyle lepsza sprawa że dziecko oprócz wirusa otrzymuje p/ ciała przez łożysko.
    Ja ostatnio w nocy miałam fazę na sok pomarańczowy świeżo wyciskany.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 września 2017, 08:27

inessa, FreshMm, Paula_29 lubią tę wiadomość

0d1ydqk308lmhbs3.png
    nzjd6vgcrs8oltsn.png
  • Mama-Ali Autorytet

Wysłany: 18 września 2017, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BlackCatNorL wrote:
    Hehehe ale czy ja napisałam, że mi się chciało robić kisiel o 4 nad ranem? :D :D ;) Po prostu głód był silniejszy od lenistwa hihihi

Skąd ja to znam :D

BlackCatNorL lubi tę wiadomość

ex2bgu1r0a0mqp77.png

f2wl3e5eiokd3igu.png
  • Mama-Ali Autorytet

Wysłany: 18 września 2017, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak wrote:
    U nas pogoda pod psem, mam auto w warsztacie i jadę taksówką w deszczu i ogromnym korku na morfologię i glukozę. Nie wiem jak to przeżyję, tym bardziej, że zapomniałam kindla. Jutro mam wizytę, więc już muszę to zrobić.

Bleee, glukoza...dziś mam wizytę i dostanę na nią skierowanie. Byłam też upuścić krew i pogadałam z pielegniarką. Zapytałam czy jak sobie postawię auto pod samiuśkim labo to będę mogła sobie w nim posiedzieć :D. Ale niestety, mówi ze nie wypuszczają bo często dziewczyny mdleją, słabną itd. NO nic, zrobiłam szybki rekonesans- jest wygodna sofa :D, wezmę książkę która mi zalega od dłuższego czasu i nadrobię zaległości. Plus jest taki że będę mogła wycisnąć sobie cytrynę do tego gów$%^.

Powodzenia Gosiak!

ex2bgu1r0a0mqp77.png

f2wl3e5eiokd3igu.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 18 września 2017, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nawet nie było aż tak źle, gorzej to zapamiętała z poprzedniej ciàży ;) No nie można wychodzić. Ja tym razem w Medicover, 3 lata temu robiłam w luxmedzie i babki mi powiedziały, że cytryna zaburza wynik i nie można. Startowy cukier wyszedł 86, za pół godziny pierwsze pobranie, za 1,5h drugie. Dobrze, że jadłam po 21 obfitą kolację.

inessa lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 września 2017, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dobrego dnia zycze i spokojnych wizyt :D <3
    u nas cudna pogoda kolejny dzien ale chłodno a nawet zimno.
    a co do glukozy mozna juz kupic smakowa, chyba jest tylko o smaku cytryny nawet ostatnio jak mi skierowanie ginka dawała to mowiła abym taka sobie kupiła :)
    ja nie znosze glukozy bo mdleje :( i ogolnie zle sie po niej czuje bleee
    a co do spania w nocy to tez u mnie masakra a co zasne to synek sie wybudza a i jeszcze taki jeden głód :P mnie budzi :P

• Marzycielka111192 Autorytet

Wysłany: 18 września 2017, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krokodylica wrote:
    Jeeeenyyyy znowu nie mogę spać. :/
    A nos od kataru to już mnie tak boli że wymiekam. :/
    Mam to samo :( nie mogę oddychać. Rano nawet śliny nie mogę przełknąć bo w buzi susza przez to że nie oddycham nosem. Mam już dość tego kataru :(

dqpr3e5ej28hk4e8.png
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 18 września 2017, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się witam w 25tc

Dziewczyny w aptece można kupić glukozę o smaku cytrynowym, nic nie trzeba wtedy do niej wciskać, w smaku w miarę ok.
    Ja pod koniec tego tygodnia też powinnam zrobić glukozę ale najpierw muszę się wykurować.

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 września 2017, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny, teraz spokojnie mozecie uzywac nasivin soft. Nie jest spektakularny ale zadziała. Po co sie tak meczyć.
    Ja glukoze dopiero za 3 tyg bede robic :-)
    w gdyni dramat - leje jak nigdy. Aczkolwiek ja lubie taka pogodę :-).

• Krokodylica Autorytet

Wysłany: 18 września 2017, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzycielka111192 wrote:
    Mam to samo :( nie mogę oddychać. Rano nawet śliny nie mogę przełknąć bo w buzi susza przez to że nie oddycham nosem. Mam już dość tego kataru :(

Współczuję.
    U mnie jeszcze ten problem że córka ryczy w przedszkolu więc póki się nie zaadaptuje odbieram ją po 12 a średnio mam siły z nią potem do wieczora siedzieć.

‹‹ 661 662 663 664 665 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ