X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Styczniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Maruder Autorytet

Wysłany: 18 września 2017, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Badaniem cytomegalie wpisze sobie do must to do i zmolestuje gina zmedicover żeby mi to zapisał. Dzięki za to info, bo nie miałam pojęcia o konsekwencjach tej choroby w ciazy.

Jutro czeka mnie morfo o 11 , bo o 11:30 mam badanie czystości i chce załatwić badania za jedna wizyta. Zobaczmy jak moje TSH po zwiększeniu dawki leków.

Od jakiegoś czasu meczy mnie mega zgaga. Wieczorem co bym nie zjadła - lekkostrawne czy ciężkostrawne, to efekt jest jeden palący przełyk a rano ból gardła :(macie jakiś sposób na zgagę? Renni nie cierpię, podobnie smecty i innych wynalazków. Czasem wcześniej miałam zgagę ale raz na ruski rok i mniejsza. Teraz mecze się strasznie. Co jeść żeby uniknąć tych sensacji!?

Dziecko w końcu zaczęło być bardziej aktywne, a raczej nabrało masy mięśniowej i silniej kopie :). W końcu zaobserwowałam podskakujące punkty na brzuchu.

relgi09kotjuarzp.png
  • Angela* Autorytet

Wysłany: 18 września 2017, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny: )
    Współczuje Wam tych przeziebien ...
    Ja codzinnie pije herbatki z cytryna, sokiem z malin- wlasnej roboty i miodek ;)
    Jakos sie trzymam :)
    Glukozy wspolczuje, w pierwszej ciąży wspomniam lepiej , ale teraz jak mialam w sobote to po godzinie po 2 pobraniu zrobilo mi sie słabo i ostatnia godzine lezalam na kozetce ... :) najwazniejsze że udalo sie pobrać, bo w pewnej chwili myslslam ze zwrócę to świństwo...
    U nas dzis slonecznie , ale rano bylo tylko 8 stopni ... Wiec jesien na calego :)
    Ktos wizytuje dzis ? Jesli tak to kciuki :) ja mqm wizyte we wtorek ;)
    Buziaki :-*

• elize Ekspertka

Wysłany: 18 września 2017, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krokodylica wrote:
    Ja się witam w 25tc

Dziewczyny w aptece można kupić glukozę o smaku cytrynowym, nic nie trzeba wtedy do niej wciskać, w smaku w miarę ok.
    Ja pod koniec tego tygodnia też powinnam zrobić glukozę ale najpierw muszę się wykurować.

Ja kupiłam cytrynową glukozę. Kosztuje chyba 8 zł. Chcę zrobić badanie w środę.

Moje przeziębienie wlekło się 2 tygodnie.
    Kroko u mnie też pojawił się odruch wymiotny, to przez kaszel i ból gardła. Kilka razy sobie rzygłam, mimo że przez całą ciążę nie miałam nudności.
    Mi puszcza się krew z nosa. Mam bardzo przesuszoną śluzówkę i biorę acard, który rozrzedza krew. Nie są to jakieś krwotoki, ale jednak...

• Krokodylica Autorytet

Wysłany: 18 września 2017, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi w pierwszej ciąży też puszczała się krew z nosa, dość często, ponoć to normalne.
    Weź mnie nie strasz że 2 tygodnie będę się z tym dziadostwem bujać. :/

• elize Ekspertka

Wysłany: 18 września 2017, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    najpierw przez tydzień walczyłam sama. Herbata z sokiem malinowym. Herbatka z kwiatów lipy z miodem + cytryną + imbirem. Miód + mleko + czosnek + masło. Prenalan w saszetkach do rozpuszczania, woda morska do nosa, coś do ssania na gardło, itp. Ale po tygodniu czułam się gorzej, nic mi się nie polepszało. Zaczęłam odkrztuszać flegmę, do tego odruch wymiotny i krew z nosa, więc poszłam do lekarza. Powiedział mi, że domowe sposoby są bardzo dobre, poza tym on nie widzi objawów o których mówiłam (kaszel, katar) i powiedział "no jak pani ma ciśnienie na ten antybiotyk to mogę pani przepisać, ale niech się pani jeszcze wstrzyma 4 dni". No i się wstrzymałam...

• Marzycielka111192 Autorytet

Wysłany: 18 września 2017, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już wczoraj wypiłam sok z 8 cebul i dzisiaj wcale nie jest lepiej. Kaszlu jak narazie nie mam więc mam nadzieję że katar jakoś sam przejdzie. Jedynym pocieszeniem jest to że malutki się cały czas rusza, budzę się w nocy i go czuje, jak rano wstanę też, jem śniadanie i jak chodzę po domu :) dzisiaj zaczynamy 26 tydzień więc mam nadzieję że już tak zostanie

Krokodylica, kasha86 lubią tę wiadomość

dqpr3e5ej28hk4e8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 września 2017, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzycielka. Jesli masz inhalator to uzywaj, inhaluj sie solą fizjologiczna 3-5 razy dziennie. jak nie masz inhalatora do kup koniecznie bo przy dziecku bardzo sie przyda. Katar szybciej po tym przejdzie.

• Krokodylica Autorytet

Wysłany: 18 września 2017, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja też chyba dzisiaj odpalę inhalator.

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 września 2017, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    im szybciej tym lepiej :-)

• Marzycielka111192 Autorytet

Wysłany: 18 września 2017, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    *Sylwia wrote:
    Marzycielka. Jesli masz inhalator to uzywaj, inhaluj sie solą fizjologiczna 3-5 razy dziennie. jak nie masz inhalatora do kup koniecznie bo przy dziecku bardzo sie przyda. Katar szybciej po tym przejdzie.
    Niestety nie mam ale masz rację że chyba się rozejrze bo prędzej czy później to i tak nie uniknione

dqpr3e5ej28hk4e8.png
  • WhyMe Autorytet

Wysłany: 18 września 2017, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja witam sie w 22tc.

Kurujcie sie dziewczeta! domowe sposoby nie sa rewelacyjne, jednak na pewno w jakims stopniu pomagaja. DUZO ZDROWKA!

U mnie tez kopniaki coraz mocniejsze :) choc rodzina mowi ,ze mam maly brzuch :D ale widze ogromna roznice w udach i biodrach ;/ robie sie na prawde pulchna :P.

Marzycielka111192, Krokodylica lubią tę wiadomość

w57vleb4iew7v2qt.png
    rwgqw167u9doupb1.png
  • Polaj Autorytet

Wysłany: 18 września 2017, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam glukoze do zrobienia ale poczatkiem pazdziernika- to jest najgorsze badanie w ciazy dla mnie. Nie znosze tego siedzenia przez 2 godziny ble...
    Bylam na kontroli z mlodym i jeszcze do konca tygodnia musi w domu zostac.

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 września 2017, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no ja brzuch juz mam widoczny - nie ukryję. Cycki urosły o ok. 1 rozm, ale uda też grubsze :-/ i więcej cellulitu.

• Ikarzyca Autorytet

Wysłany: 18 września 2017, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dołączam się do słodkich pań - idę na glukozę w piątek :) Od dzisiaj chyba zaczyna ograniczać zachcianki, żeby głupoty nie powychodziły :)

Dziewczyny, a jak stoicie z przygotowaniami? Czytałam, że część z Was czeka, a część już dużo ma :D Ja mam grubsze sprawy jak wózek, fotelik wybrane, ale jeszcze nie kupuję, z ciuszkami - raczej na początek wszystko mam - jakoś tak mi się szaleństwo już powoli wyłączyło.
    Ale brakuje mi - akcesoriów - wszystkiego po kolei- jakiś pieluszek, prześcieradełek, grzechotek?, czapeczek, rękawiczek etc. Nie wspominam nawet, że wypadałoby sobie ogarnąć jeszcze swoją wyprawkę - koszule nocne, coś do szpitala etc.

Ech, ja po pierwszych zajęciach szkoły rodzenia i po przygotowaniu wszystkich list czuję się mocno ... hmm... zagubiona w temacie. Wydaje mi się, że tego wszystkiego jest tak strasznie dużo - i zastanawiam się jak sobie mamy radziły wcześniej skoro ludzkość tyle lat przetrwała :O

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 września 2017, 12:37

o148df9havalwhwu.png

Aniołeczek (*) 9tc
  • Lovilovi Autorytet

Wysłany: 18 września 2017, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :) dziś zaczynamy 26 tc :)

Jutro z rana idę do fryzjera i kosmetyczki, a popołudniu do ginekolog :) Dzień w biegu :D

kasha86, Polaj, Mama-Ali, Krokodylica lubią tę wiadomość

• kasha86 Autorytet

Wysłany: 18 września 2017, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja glukozę mam w czwartek w LuxMedzie. Widziałam już kiedyś dziewczyny na korytarzu z brzuszkami i kawałkami cytryn w woreczkach. A to jest tak, że muszę kupić swoją glukozę - oni nie dają na miejscu ? Pani przy rejestracji nic nie wspomniała. A czy do badania jakoś dzień wcześniej muszę się przygotować , np. czegoś nie jeść?
    I czy jesli generalnie nie mam cukrzycy ciazowej to też się mogę źle czuć (boje się tego mdlenia, czy zawrotów głowy)?

Co do cytomgegalii to moj gin. zlecił mi to badanie w I trym. Jak poszłam do ginekologa w Lux Medzie, żeby wypisał mi na to skierowanie razem z morfologią, toksoplazmozą itd. to powiedział, że mają odgórny zakaz przepisywania tego badania, bo tego i tak w ciąży się nie leczy :/
    Oczywiście zrobiłam na własną rękę i kosztowało mnie to ok. 90 zł (za igg i igm).

2nn3leb4ic2eh3rg.png
    New Baby <3
    relgtv73w2riqvl3.png
    Julia <3
  • WhyMe Autorytet

Wysłany: 18 września 2017, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z wyprawki mam sporo cziuszkow tak od 0-3 miesiecy. Kocyk i kupiony wozek tzn zamowiony na necie, bede czekqc ok 3 tyg na niego. Reszte kupujemy w polowie Pazdziernika, wczoraj chodzilam po centrum handlowym 4h i bolaly mnie plecy ogolnie jakos meczylam sie, wiec nie wyobrazam sobie robic tego w grudniu czy w styczniu.
    Jakos to ogarniemy musimy! :)

Lovilovi
    Super dzien Ci sie zapowiada! ja w sobote ide na rzesy , mam nadzieje ze jakos wytrzymam te 2h lezenia :D ,ale to ostanie rzeski w tym roku i pewnie do polowy nastepnego tez odpuszcze :)

Lovilovi lubi tę wiadomość

w57vleb4iew7v2qt.png
    rwgqw167u9doupb1.png
  • WhyMe Autorytet

Wysłany: 18 września 2017, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Potrzebuje porady , licze na Was!

Od 11 tyg mam robione usg na sluzbe zdrowia, mialam w 11-12tyg, potem 16tyg i 19tyg (polowkowe), teraz mam w przyszlym tyg. Z tym ze sa to badania usg bez badan ginekologicznych (typu sprawdzanie szyjki itd) nie mam zadnych komplikacji i czuje sie ok, jednak zastanawiam sie nad wizyta u lekarza prywatnie. Tak zeby zbadal mnie ginekologicznie, no i moze zeby rzucil okiem na mala. Jak myslicie?

kasha86 lubi tę wiadomość

w57vleb4iew7v2qt.png
    rwgqw167u9doupb1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 września 2017, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaska co do cytomegalii to powiem Ci ta. Oczywiście tego się nie leczy tak samo jak toksoplazmozy. Wpierwszej ciąży mój gin na nfz powiedział, że takie badania sa bez sensu bo tego się nie leczy itp ale wtedy to badanie nie było refundowane na nfz. teraz juz jest ale nadal nie jest cytomegalia. I w tej ciazy mówił, jak pytałam go o cytomegalie, żer to bez sensu bo sie nie leczy itp. Takie głupie gadanie jak nie jest na nfz. A jak będzie to będzie zlecał jak morfologie...
    Wg mnie powinno się wiedziec bo to ma znaczenie przy póxniejszym leczeniu dziecka. Ja wolałabym wiedzieć. Poza tym kluczowe jest kiedy było zarażenie czy w I trym czy w III. To jest naprawdę wazne. Wiedząc że przechodziłaś cytomegalie zaraz po porodzie dziecko objęte jest iinymi procedurami. A jak nie wiesz i sie zarazisz to po porodzie lekarze dopiero szukają co jest nie tak - traca cenny czas.
    Znajoma zachorowała na toksoplazoze w ciązy, dziecku nic sie nie stało, ale zaraz po porodzie było pod opieką specjalistów, i miało dodatkowe badania zlecone.
    Ja cytomegalie przechodziła, ale powtórzyłam sobie badanie. Tokso pewnie powtórzę w 3 trym i to pewnie będę musiała zapłacic z własnej kieszeni bo na nfz drugi raz nie dostane, a prywatnie to i tak prywatnie robię :-)

Paula_29 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 września 2017, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WhyMe wrote:
    Potrzebuje porady , licze na Was!

Od 11 tyg mam robione usg na sluzbe zdrowia, mialam w 11-12tyg, potem 16tyg i 19tyg (polowkowe), teraz mam w przyszlym tyg. Z tym ze sa to badania usg bez badan ginekologicznych (typu sprawdzanie szyjki itd) nie mam zadnych komplikacji i czuje sie ok, jednak zastanawiam sie nad wizyta u lekarza prywatnie. Tak zeby zbadal mnie ginekologicznie, no i moze zeby rzucil okiem na mala. Jak myslicie?

ja jestem za!
    Czemu nie badają cie ginekologicznie? Przeciez możesz miec infekcje np.? Ginekologicznie koniecznie sie zbadaj!

‹‹ 662 663 664 665 666 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z poczuciem winy i ze wstydem?

Poczucie winy i wstydu może wpływać na to, jak postrzegasz siebie, jakie decyzje podejmujesz i jak budujesz relacje z innymi. Jeśli nie umiesz ich rozpoznać i zrozumieć, mogą Cię przytłaczać, odbierać energię i podcinać pewność siebie. Nie musisz w tym tkwić. Nauka rozróżniania tych emocji i skutecznego radzenia sobie z nimi pomoże Ci odzyskać wewnętrzny spokój i lepszy kontakt ze sobą.

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ