X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Styczniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Polaj Autorytet

Wysłany: 21 września 2017, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pietruszkanatki wrote:
    Chciałam podpytać dziewczyn, które mają w ciąży różne infekcje intymne. Jak długo to leczycie? Czy macie jakieś nawroty, albo zanim lekarz znajdzie lek, który zadziała to mija kupa czasu?
    Bo mija już trwa miesiąc i zaczynam się martwić czy to już powoli nie jest za długo. Ciągle tylko gynalgin i pimafucin a zielone upławy jak były tak są
    Ja dostalam Nystatyne na 10 dni. Skonczylam ja w sobote i narazie odpukac jest ok ale dalej probiotyki aplikuje sobie.

Marzycielka moim zdaniem jest ok. Tez sugeruje 62.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2017, 13:32

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 września 2017, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja miałam rozne grzybki. W i trym leczyłam nystatyna. Leczenie 2 tygodnie i nawroty. etraz raz przeleczyłam gynofemidazolem (ale to dopiero od 2 trym) i na razie cisza. a minęło już ponad miesiąc. Ale raz w tyg wkładam 1 tabl profilaktycznie. i oprócz tego probiotyki doustne :-)

Co do kombinezonu to w samochodzie bedzie za ciepło :-)

• pietruszkanatki Autorytet

Wysłany: 21 września 2017, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polaj wrote:
    Ja dostalam Nystatyne na 10 dni. Skusi nczylam ja w sobote i narazie odpukac jest ok ale dalej probiotyki aplikuje sobie.

Marzycielka moim zdaniem jest ok. Tez sugeruje 62.
    A bierzesz jednocześnie nystatyne i probiotyk dopochwowy? Jakie masz objawy?

yuudyx8dhaa1o8es.png
    Waga maluszka ponad 600 g, moje kochane serduszko <3

Wysłany: 21 września 2017, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    *Sylwia wrote:
    ja miałam rozne grzybki. W i trym leczyłam nystatyna. Leczenie 2 tygodnie i nawroty. etraz raz przeleczyłam gynofemidazolem (ale to dopiero od 2 trym) i na razie cisza. a minęło już ponad miesiąc. Ale raz w tyg wkładam 1 tabl profilaktycznie. i oprócz tego probiotyki doustne :-)

Co do kombinezonu to w samochodzie bedzie za ciepło :-)
    Aha, czyli pojawia się i znika :D okropne te infekcje. Mi niestety od miesiąca nie znika mimo leków. Tym bardziej się dziwię że lekarz tak zwleka z powiewem.

A kojarzycie, że może być coś takiego jak źle pobrany posiew? Czy pobrany tylko z przedsionka pochwy i bez wziernika może być niemiarodajny? Bo tak miałam pobrany i wyszedł mi wzorowo.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2017, 11:12

yuudyx8dhaa1o8es.png
  • Mama-Ali Autorytet

Wysłany: 21 września 2017, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzycielka111192 wrote:
    Aenu i Angela* ja też rocznik 92 :D

Mamusie proszę o poradę. Rozglądam się za kombinezonem i chciałabym taki jeden uniwersalny do gondoli i do fotelika samochodowego. Znalazlam coś takiego w C&A i powiedzcie mi proszę czy maluszkowi będzie w tym ciepło? Chciałam kupić rozmiar 62 bo wydaje mi się że 56 będzie za małe
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/d8eeac17ba30.png

Wiesz co, ja bym postawiła jednak na rozmiar 56, bo zimowy kombinezon musi być dopasowany, ubierasz dziecko normalnie pod spodem i kombinezon, żeby nie przegrzewać. Ja myślę o kombinezonie takim bez nogawek, bo z doświadczenia wiem, ze nawet mały rozmiar 56 może mieć dłuższe nogawki i wtedy dziecku kończą się nóżki przed stopkami. A taki bez nogawek, ale z rozcięciem na pasy w samochodzie wydaje się ok.

ex2bgu1r0a0mqp77.png

f2wl3e5eiokd3igu.png
  • Eklerka13579 Autorytet

Wysłany: 21 września 2017, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    *Sylwia wrote:
    Kasha - nie mogą nie przyjąć cie na izbe przyjęć. Pielęgniary zawsze zrzędzą - jak będa odmawiać to poproś o zaświadczenie o odmowie przyjęcia......
    Ja tak zrobiłam jak zaczęły wymyslać i po tym jakoś bez problemu zosatłam przyjęta. Na ip zawsze gadaja, że to nie przychodnia, że trezba do swojego lekarza itp. Ale co jesli lekarz w danym dniu nie przyjmuje, albo nie może albo coś?
    Pamiętaj MUSZĄ cie przyjąć! :-)

Co do drugiej ciąży to zgadzam się z Mamą-Ali. nie ma czasu na myslenie i zastanawianie się :-)

Ja pierwsze rodziłam jak miałam rocznikowo 28 lat. teraz będę miała 31 :-)
    I chciałabym trójkę albo czwórkę :-) ae się okaże czy będzie nas stać czy czy będziemy mięli warunki lokalowe :-)
    Póki się nic nie zmieni to przy czwórce dostaniesz 3*500+:D

l22nkrhm0evewuhw.png
  • Marzycielka111192 Autorytet

Wysłany: 21 września 2017, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny :) 56 boje się że będzie za małe bo synka chyba będziemy mieć dużego, teraz w 24+1 tc miał już prawie 900 gram :) Pani mówiła że to jest ok ale napewno do malutkich nie należy. Niestety coś trzeba kupić a przewidzieć tego nie można a nie chce kupować 3 kombinezonow zanim zima się skończy :/

dqpr3e5ej28hk4e8.png
  • Eklerka13579 Autorytet

Wysłany: 21 września 2017, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie, doświadczone mamy, doradzcie coś jaki kombinezon byłby najlepszy. Też mnie czeka zakup i jestem kompletnie zielona... Dziś kupiłam pakę ubranek przez neta,dla dziewczęcia w rozm. Od 56 do 62, ok 60 sztuk wszystkiego. Wieczorem ja odbieram, mam nadzieję że zdjęcia odzwierciedlają ich stan:)

l22nkrhm0evewuhw.png
  • Mama-Ali Autorytet

Wysłany: 21 września 2017, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzycielka111192 wrote:
    Dzięki dziewczyny :) 56 boje się że będzie za małe bo synka chyba będziemy mieć dużego, teraz w 24+1 tc miał już prawie 900 gram :) Pani mówiła że to jest ok ale napewno do malutkich nie należy. Niestety coś trzeba kupić a przewidzieć tego nie można a nie chce kupować 3 kombinezonow zanim zima się skończy :/

No własnie, nie przewidzisz, ja miałam mieć drobną córeczkę,ale urodziła się bardzo drobna bo miała tylko 50 cm, a ja najmniejsze ciuszki 56. Przez pierwsze dni używałam i zawijałam a potem dokupiłam rozmiar 50. Na szczęście szybko dobiła do tego większego :)
    Teraz na szczęście bede miała dwa kombinezony od koleżanki, wiec nie muszę się martwić ;), ale własnie myśle o jednym bez stóp na 56.

ex2bgu1r0a0mqp77.png

f2wl3e5eiokd3igu.png
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 21 września 2017, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polaj wrote:
    Tego juz sobie nie wyobrazam.

To co dziewczyny moze jakas wymiane ubrankowa organizujemy he, he... Tez musze sprzedac ubranka po synku ale od 1+

Ja bardzo dużo ubranek kupiłam i sprzedałam wśród dziewczyn z forum. :)

Marzycielka bardzo fajny kombinezon, dobrze rozpinany i na pewno będzie dziecku ciepło. :)
    Rozmiar 62 jak najbardziej, jak będzie ciut za duży to nic się nie stanie a jak będzie za mały to będzie klops. :)

• Mama-Ali Autorytet

Wysłany: 21 września 2017, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eklerka13579 wrote:
    Właśnie, doświadczone mamy, doradzcie coś jaki kombinezon byłby najlepszy. Też mnie czeka zakup i jestem kompletnie zielona... Dziś kupiłam pakę ubranek przez neta,dla dziewczęcia w rozm. Od 56 do 62, ok 60 sztuk wszystkiego. Wieczorem ja odbieram, mam nadzieję że zdjęcia odzwierciedlają ich stan:)

Najlepiej mamy, które miały maluszki zimowe, bo ja rodziłam w sierpniu, wiec pierwszy kombinezon był 4 miesiące później, łatwiej było przewidzieć rozmiar.

ex2bgu1r0a0mqp77.png

f2wl3e5eiokd3igu.png
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 21 września 2017, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wprawdzie rodziłam koniec marca ale jeszcze i śnieg się zdarzył.
    Najważniejsze żeby miał dwa suwaki, bo miałam taki z jednym suwakiem i była masakra.
    Dla mnie odczepiane butki się nie sprawdziły, najlepsze te zszyte po całości.
    Ten co dałaś link jest bardzo fajny.

• Muska Autorytet

Wysłany: 21 września 2017, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kobity.Siedze w poczekalni bo obsuwa do lekarza jest.
    Jeśli chodzi o śpiworek to tak jak krokodylich wyżej piszę - koniecznie z dwoma suwakami albo taki bez nogawek,bo wciśnięcie małej nóżki w nogawkę bez zamka to niezłe wyzwanie dla młodych rodziców ;)
    Ale taki z nogawkami puchowy to polecam do wózka,bo do fotelika się nie nadaje.Glownie że względu na to,że nigdy w żadnej kurtce dziecka prawidłowo nie zapięcie.Zawsze zostaje luz i w razie wypadku dziecko wysuwa się z szelek,a jak kurtka/kombinezon śliski to już w ogóle dramat...
    Najlepsze takie jak ma maxi Cosi.Ubiera się go na fotelik w szelki,potem kladzie dzidziusia i zapina szelki i śpiworek.Musze takiego poszukać bo nie mam jeszcze.

9f7j3e5e06vngc0g.png
    961lgu1rd0kaje2g.png
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 21 września 2017, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fakt ja podkreślam że piszę z perspektywy osoby duuużoooo spacerującej, córka często nawet spała na zewnątrz w wózku w zimie i na mrozie, więc musiała być dobrze naubierana.
    A takie małe dziecko przy ubieraniu zwykle robi karczemną awanturę więc kombinezon na dwa suwaki najlepszy, rach ciach i po krzyku.

W jeździe autem nie mam takiego doświadczenia bo jeździliśmy z małą praktycznie do przychodni i czasem do teściów. Teraz nie jeździmy z nią w ogóle bo rzyga więc unikamy.

Eklerka13579 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 września 2017, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie nie sprawdziła sie nystatymna dlatego dostalam w koncu gynofemidazol - ma inny srodek przeciwgrzybiczy. U mnie na razie n awrotow nie ma .
    Po probiotykach objawow nie mam. A po globulkach/tabl dopochwowych nadmiar wycieka co jest wkurzajace. wkładki uzywa normalnie wiec nie od wkladem mam infekcje.
    jak lekarz nie chce zrobic posiewu to zrob sama :-). Ja mialam posiew z wziernikiem.

co do kombinezonu to najlepiej taki maksymalnie rozpinany, 2 nogawki.
    ja kombinezon mialam uzywany po rodzinie i byl za duzy. ale nie przejmowalam sie, pod spod pajac grubu i tyle. W wozku mialam 2 koce.
    Spiworem fakny do wózka.

CO do fotelika to ja bardzo duzo jezdzilam i zawsze zdejmowalam kombinezon. Synka ubieralam w grybsze pajace i koc i dało rade :-)

pietruszkanatki lubi tę wiadomość

• elize Ekspertka

Wysłany: 21 września 2017, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eklerka13579 wrote:
    Ja 32 skończone, moja pierwsza ciąża:) i jak moja latorośl nie okaże się małym terrorysta, skończy roczek to będziemy produkować następne:) Jak się nie zajadę, to docelowo chcielibysmy z mężem trójkę:) Ciekawe z którą z Was ponownie się tu spotkam w przyszłości:)

U mnie podobnie ;) ja za chwilkę skończę 33 lata. Pod koniec rocznego macierzyńskiego chcemy się strać o drugie, ale na tym będzie koniec fabryki ;)

• olaola_back Nowa

Wysłany: 21 września 2017, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny :) Po 6 latach starań w końcu doczekałam się mojego malutkiego szczęścia :) termin porodu mam na 12 stycznia, córeczka na 100 %. Pozdrawiam Was ciepło :*

emi2016, elize, Eklerka13579, Aenu, inessa, helagazela, pietruszkanatki, ktosiowa, Polaj, Mama-Ali, Muska, Szmaragdowa, Inez87, Morwa, ŚwinkaMinka, Marzycielka111192, Krokodylica, BlackCatNorL, kasha86, Paula_29, .aś. lubią tę wiadomość

• elize Ekspertka

Wysłany: 21 września 2017, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    inessa wrote:
    Dziewczyny a mam pytanko dotyczace pobrania glukozy w ciazy. Czy Wam pielegniarka czy wczesniej ginekolog mowili zeby przed wypiciem glukozy najpierw sprawdzic poziom cukru glukometrem i jak przekracza granice na czczo to nie robic dalej badania bo to juz widac ze jest problem z cukrem ? Mnie na to uczulala i ginekolog i pielegniarka i diabetolog ale to w tej ciazy a w ciazy z synkiem nikt mi tego nie powiedzial a szkoda bo z palca juz mialam wysoki jak na czczo i na ciaze cukier.

Ja wczoraj robiłam test obciążenia glukozą. Pielęgniarka najpierw zrobiła mi test z palca. Miałam 99, to graniczna wartość, ale ona tego w żaden sposób nie skomentowała, zapisała tylko na moim skierowaniu. Wynik na czczo z krwi 82,3. Więc jest duża różnica.

inessa lubi tę wiadomość

• Aenu Autorytet

Wysłany: 21 września 2017, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AKTUALIZACJA - olaola_back

❄27.12.2017❄
    Nadin <3 CHŁOPIEC
    Mama-Ali <3 JULIAN

❄28.12.2017❄
    Angela* <3 <3 MICHALINKA & FRANUŚ
    Gosiak <3 STAŚ

❄29.12.2017❄
    zapachmalin <3 CHŁOPIEC

❄30.12.2017❄
    Morwa <3 ANASTAZJA

❄31.12.2017❄

❄01.01.2018❄
    Raven <3 DZIEWCZYNKA
    Marzycielka111192 <3 NIKODEM
    Emotka29 <3
    Lovilovi <3 IGA
    Inez87 <3 ALEXANDER

❄02.01.2018❄
    Mika77 <3 CHŁOPIEC
    helagazela <3 FELIKS

❄03.01.2018❄
    Żabulka30 <3 CHŁOPIEC

❄04.01.2018❄
    pietruszkanatki <3 CHŁOPIEC
    Oktawka
    Karmelova <3 DZIEWCZYNKA
    Jova <3
    moniczko. <3 HANIA

❄05.01.2018❄

❄06.01.2018❄
    FreshMm <3 MALWINA

❄07.01.2018❄
    BlackCatNorL <3 DZIEWCZYNKA
    Ikarzyca <3
    Ruda_ann <3 CHŁOPIEC
    alexast <3
    michalina92 <3 PAWEŁEK
    Polaj <3 DZIEWCZYNKA
    inessa <3 JANKA
    elize <3 DZIEWCZYNKA

❄08.01.2018❄
    madzia8lenka <3
    Tusia_87 <3
    Anna 1985 <3
    ana167 <3 DZIEWCZYNKA
    Dorka87 <3
    Helka891 <3 JULECZKA

❄09.01.2018❄
    emerald_m <3 CHŁOPIEC

❄10.01.2018❄
    Krokodylica <3 ŁUCJA
    wronka <3 CHŁOPIEC
    piri piri <3
    Aenu <3 OLIWCIA
    kasha86 <3 DZIEWCZYNKA

❄11.01.2018❄
    Andzia87 <3 LIDIA
    KaroP <3
    Maruder <3 DZIEWCZYNKA
    moniiikaaa <3
    basiek86
    makasa <3 ADAŚ

❄12.01.2018❄
    anula1990 <3 DZIEWCZYNKA
    Vilu <3 DARIA
    olaola_back <3 DZIEWCZYNKA

❄13.01.2018❄
    Ariess
    Kopciuszek <3 DZIEWCZYNKA

❄14.01.2018❄
    be_aduska <3
    MoniaP <3 DZIEWCZYNKA
    Staramsie

❄15.01.2018❄
    natki89 <3 DZIEWCZYNKA
    Girl25 <3 CHŁOPIEC
    Myszka@ <3
    Halinova
    netka90 <3 DZIEWCZYNKA

❄16.01.2018❄
    ☆gwiazdka
    Didi_85 <3 MIKOŁAJ
    ktosiowa <3 CHŁOPIEC
    Żabcia Real one <3 CHŁOPIEC

❄17.01.2018❄
    Melevis90 <3 LENA

❄18.01.2018❄
    Koniczynka <3 CHŁOPIEC
    darin
    Monikamonia

❄19.01.2018❄
    summersun <3
    *Sylwia <3

❄20.01.2018❄
    Pooziomka <3 ZOSIA
    annaki <3 DZIEWCZYNKA

❄21.01.2018❄
    sudari
    .aś. DZIEWCZYNKA

❄22.01.2018❄
    K01 <3
    nandelle <3

❄23.01.2018❄
    aria40
    Szmaragdowa <3 JAGIENKA

❄24.01.2018❄
    _analiza
    kate88:) <3 NATALKA
    (sunshine89 <3 HANIA

❄25.01.2018❄
    Magdalenna <3
    ŚwinkaMinka <3 CHŁOPIEC
    K..a..s..i..a
    KacperekiOliwka <3 VANESSA
    P. <3 CHŁOPIEC

❄26.01.2018❄
    Paula_29 <3 CHŁOPIEC
    Meridess <3
    Katiś <3 HANIA

kasiarzyna <3 CHŁOPIEC

❄27.01.2018❄
    Agness12
    Patrycja27 <3
    zimowa_mama <3
    dada1415 <3

❄28.01.2018❄
    WhyMe <3 NOEMI
    Muska <3 CHŁOPIEC

❄29.01.2018❄
    Ellasi <3 CHŁOPIEC
    justysia 90
    Eklerka13579 <3 GABRIELKA

❄30.01.2018❄
    Rybaaaa <3

❄31.01.2018❄
    Iwona80 <3

❄02.02.2018❄
    emi2016 <3

❄05.02.2018❄
    jomi81 <3 <3 DZIEWCZYNKA & CHŁOPIEC

Termin?
    LASKA
    nieznajoma123 <3
    chabrowa
    Lagostina
    Mona_Lisa
    Marzenka123
    aiwlys
    calza <3
    vongondor
    minimoni
    carroty

Do tej pory ujawniło się:
    dziecko-ruchomy-obrazek-0036.gif37 dziewczynek
    dziecko-ruchomy-obrazek-0037.gif28 chłopców
    dziecko-ruchomy-obrazek-0040.gif

Aniołkowe mamusie
    Ania123488
    Agusia_pia
    Paula95
    jachcedociebie
    vixia
    LidziA89
    Agniechaaaa
    paola87
    jagodowa91
    Sansivieria
    malka
    chanka
    Izalika
    s1985
    Anuśka
    Mikuśka
    Suzana
    [*]

Wysłany: 21 września 2017, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    *Sylwia wrote:
    u mnie nie sprawdziła sie nystatymna dlatego dostalam w koncu gynofemidazol - ma inny srodek przeciwgrzybiczy. U mnie na razie n awrotow nie ma .
    Po probiotykach objawow nie mam. A po globulkach/tabl dopochwowych nadmiar wycieka co jest wkurzajace. wkładki uzywa normalnie wiec nie od wkladem mam infekcje.
    jak lekarz nie chce zrobic posiewu to zrob sama :-). Ja mialam posiew z wziernikiem.

co do kombinezonu to najlepiej taki maksymalnie rozpinany, 2 nogawki.
    ja kombinezon mialam uzywany po rodzinie i byl za duzy. ale nie przejmowalam sie, pod spod pajac grubu i tyle. W wozku mialam 2 koce.
    Spiworem fakny do wózka.

CO do fotelika to ja bardzo duzo jezdzilam i zawsze zdejmowalam kombinezon. Synka ubieralam w grybsze pajace i koc i dało rade :-)
    Już właśnie robiłam sama i miałam bez wzuwrnika, tylko z przedsionka pochwy i wyszedł super, ale lekarz uważa, że zlepobrany. Mam gina za 1,5 tyg, obiecał, że wtedy zrobi posiew ja go nawet sama zawiozę do labu, żeby szybciej wynik mieć.
    Najbardziej mnie zastanawia, czy tak długo utrzymujaca się infekcja nie zacznie w końcu małemu szkodzić, bo to już prawie miesiąc.

yuudyx8dhaa1o8es.png
‹‹ 677 678 679 680 681 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ