X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Styczniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Polaj Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2017, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie tez sie sprawdzil jak pisalam.
    Kazdy ma prawo do wlasnego zdania a zycie zweryfikuje czego sie bedzie uzywalo. U mnie fakt jest jeden brak wysypek, ciemieniuchy czy zaczewienien.

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
  • Paula_29 Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2017, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Girl radzę nie kupować teraz biustonoszy do karmienia bo po porodzie biust może się zwiekszyc nawet o 2 rozmiary( u mnie tak bylo) kup sobie jeden byle był a reszte po porodzie. Polecam tez osobno podkład z ceratka a na to prześcieradło bo wtedy jak pomoczy prześcieradło to podkład możesz zostawić a zmienić tylko prześcieradło a tak wszystkie prześcieradła musisz kupić takie a zwykle są droższe.
    Polaj ja miałam wkładki Lovi ale mi strasznie nie podeszły.juz nie pamiętam co było z nimi nie tak ale zostało mi całe opakowanie

atdc8u69hnetasq1.png
    Leonek 12.02.2017, 21 tc [*]
    3i4920mmxxemdpk1.png
  • Paula_29 Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2017, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też stosowalam emolium u Zuzi bo skóra schodzila jej płatami i wszystko ok, ale wcześniej nie znałam srokao więc teraz kupilabym oilan bo dobry skład, a czasami rzeczywiście emolienty potrzebne. Ja mam na zimę nivea na każdą pogodę, dobrze o nim się wypowiada srokao. Podobno hipp też jest super

moniczko. lubi tę wiadomość

atdc8u69hnetasq1.png
    3i4920mmxxemdpk1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 listopada 2017, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    na łóżeczko miałam zwykły materac gryka-kokos, na to podkład nieprzemakalny i na to prześcieradło. I dawało rade :-)
    Cetaphil jest fajny, Olilan również.
    Na zime do buzi miałam sopelek firmy flos-lek - dawał rade.
    Ja z kolei nie lubie ani nivea ani bambino anit tego typu wynalazków bo mają w skłądzie wszytsko. Tzn nie dla malutkiego dziecka. teraz kupiłam synkowi bambino no ale on ma 3 lata i nic sie nie dzieje ze skórą.

nigdy nie uzywałam Musteli

• Polaj Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2017, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula to zobacze czy mi sie sprawdza bo to wyjdzie w praniu. Ja wkladek uzywalam krotko i zuzylam niecale opakowanie przez 1,5 roku karmienia. Nawet nie pamietam z jakie mialam wtedy firmy.

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 listopada 2017, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co do biustonosza do karmienia to polecam takie coś
    http://www.adore.pl/pl_PL/p/Blossom-Royce-biustonosz-1018-czern/1138
    stanik ma ściągacz - i ma mozliwośc regulacji do 1 miseczki w dół i w górę. Przymierzałam w sklepie - bardzo wygodny. mam zamiar kupić ale nie w tym miesiącu bo mamy inne wydatki

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 listopada 2017, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja wkładki w zasadzie przez 1 miesiąc tylko, potem laktacja unormowała sie na tyle, że nie było wycieków

• Vilu Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2017, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przerażacie mnie. Czy jestem jedyna, która jeszcze nie ma nic z wyprawki (poza kompletem ciuszków, które dostaliśmy od znajomych)? :)

Na fotelik i wózek się nie mogę zdecydować, jest tyle modeli, a każdy ma zarówno dobre jak i złe opinie. Po łóżeczko się wybieram już drugi tydzień, ciągle w pracy mi coś wyskakuje, a weekend w centrach handlowych mnie przeraża. Jeśli chodzi o torbę do szpitala, to planuję zrobić duże zamówienie z jakiejś apteki internetowej, ale też jakoś nie mogę się zebrać. Jak tak dalej pójdzie, to sończy się tak, że to biedne dziecko nie będzie nic miało po porodzie.

wff2tv73b0vlt43s.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 listopada 2017, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vilu - nie jesteś jedyna :-)

co do torby do szpitala dla mamy to za duzo nie trezba brać.
    - 1 koszula do porodu (najlepiej taka która mozna wyrzucić
    - max 2 koszule do chodzenia. Co do szlafroka to zależy bo u mnie w szpitalu było tak gorąco że niedało się chodzic w szlafroki. Z tym, że ja miała taka koszulę z zabudowana bardziej z rozpięciami na cycki ( do karmienia). kupiłam na allegro za ok. 30zł/szt :-)
    - pokłady poporodowe i podpaski poporodowe - teoretycznie w szpitalu jest ale jak ja rodziłam to akurat w weekend zabrakło
    - papier toaletowy
    - szampony, mydła itp.

jak pobyt będzie sie przedłużał to maz zawsze dowiezie co trezba

a dla dziecka to wg wymogów szpitala. U mnie musiałam mieć wszytsko oprócz art higienicznych. Ciuchy swoje. Jak czegos nie będziecie miały to zawsze położne coś mają albo od innycn mama się pozyczy.
    Mój mąż np. był tak przerazony porodem że nie wziął pampersów w ogole :-) ale jakoś i dzień pozyczałam od innycn :-) potem już kupił :-)

• Krokodylica Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2017, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz położne zalecają mycie w emolientach, ja przez chwilę u Zuzi stosowałam a tak to zwykłe żele np nivea baby.

Sylwia, wiem, znam ten sposób, moja teściowa zapchała to mydło córce mojego szwagra jak była mała i nie mogła się załatwić. Jak przyszła położna i to usłyszała to ją opieprzyła z góry na dół.
    Zresztą na mój chłopski rozum to jakiś sposób ze średniowiecza.

• Krokodylica Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2017, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moniczko. wrote:
    Nasza położna nie polecała żadnej firmy, mówiła, że spokojnie można kupić coś innego niż Emolium, bo to jest dla skóry typowo z problemami i kazała sobie wybrać więc tu akurat nie doszukiwałabym się niczego więcej. Oillan ma dobry skład :)

A jaki krem do buźki na zimę dla dzieci polecacie? Zastanawiam się między mustelą, a hippem.

Krem na buźkę koniecznie.
    Mi w sumie najbardziej podpasowal zwykły babydream z rossmanna (fajnie się rozsmarowuje).

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 listopada 2017, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie Krokodylica, mydło zawiera gliceryna która działa rozluzniająco na zwieracze. Taklie mydełko to łagodniejsze środek niz czopki glicerynowe, które podaje sie dzieciom ( i na to połozne juz sie godzą). Wazne żeby nie wsadzic mydła perfumowanego tylko zwykłe szare np.
    Ponadto mydło w całości usuwa sie z kupką i nie powoduje póżniej zaparc nawykowych (które mopga powstawac przy picu herbatek oczyszczających)

Zawsze możesz podac czopki glicerynowe, sa silniejsze niz mydełko.

Mydło jest takim samym średniowiecznym sposobem jak kurowanie sie sokiem z malin czy miodem. Chodzi o wykorzystanie naturalnych właściwości

Mayolin lubi tę wiadomość

• Gosiak Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2017, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja do kąpieli wlewalam kilka kropli olejku migdałowego a myłam naturalnym mydłem allepo. Pupę od czasu do czasu olejem kokosowym, bez żadnej chemii nam się udało :)

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Girl25 Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2017, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_29 wrote:
    Girl radzę nie kupować teraz biustonoszy do karmienia bo po porodzie biust może się zwiekszyc nawet o 2 rozmiary( u mnie tak bylo) kup sobie jeden byle był a reszte po porodzie. Polecam tez osobno podkład z ceratka a na to prześcieradło bo wtedy jak pomoczy prześcieradło to podkład możesz zostawić a zmienić tylko prześcieradło a tak wszystkie prześcieradła musisz kupić takie a zwykle są droższe.
    Polaj ja miałam wkładki Lovi ale mi strasznie nie podeszły.juz nie pamiętam co było z nimi nie tak ale zostało mi całe opakowanie
    w sumie masz racje z tymi stanikami. tak bede musiala zrobic a najwyzej zamowie przez neta albo kupie dopiero jak bede wychodzic na spacery, z przescieradlami tez tak zrobie. Kurcze jeszcze jakis krem do buzi... w sumie sie przyda chyba ze linomag tez moze byc do buzi?

[link=https://www.suwaczki.com/]f2wlj44jhzx0jd7c.png[/link]

dxomanli5dlutv4a.png
  • Paula_29 Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2017, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylvia co do nivea, bambino czy innych składów to polecam sobie posprawdzać na stronie srokao bo składy się zmieniają i czasem to co miało dużo chemi teraz jej nie ma i na odwrót.np nivea na zimę ma teraz lepszy skład niż babydream a kiedyś było inaczej

atdc8u69hnetasq1.png
    3i4920mmxxemdpk1.png
  • Mama-Ali Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2017, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,

Widziałam temat łóżeczek- my kupiliśmy Pinio, ale jak ostatnio byliśmy w Ikei żeby wybrać szafę dla synka to w sumie stwierdziliśmy że bez sensu że wydalismy tyle kasy. Ikea wyglada porządnie, a do tego ma fajne moduły, można łatwo rozbudować meble.

Co do kosmetyków, to u nas sprawdził się Hipp, ale potem zaczęlismy uzywać cetaphil. Ostatnio kupiłam go dla siebie bo strasznie mnie skóra na nogach swędziała i podziało, wiec teraz planuje kupić serię kosmetyków tych własnie. Sudocrem jeszcze mam, a do codzienniej pielegnacji kupię też krem Hippa. Reszta, jeśli będzie czegoś brakowało, już po wszystkim, tym bardziej, że kupno kosmetyków to kilkanaście minut, wystarczy skoczyć do sklepu ;), a przecież po porodzie będzie ze mna przez jakiś czas mąż.

A ja dziś się zebrałam- dopakowałam resztę rzeczy do toreb, wyprasowałam wszystko co było w torbie synka i przynajmniej w tym jestem przygotowana :)

Za dwa tygodnie, po remoncie, zaczynamy układać rzeczy w pokoju, więc wtedy będę prasować całą resztę. No i to chyba będzie wszystko. Pokój jest zawalony rzeczami dla małego, mamy już wszystko, od razu po zrobieniu łazienki zabieramy się do roboty :)

Nie wiem jak u Was z energią, ale dla mnie wyprasowanie tych kilku rzeczy z torby to był nie lada wyczyn. Energia 0. Do tego fatalnie śpie ( dzis chodziłam na siku co 1h- dosłownie), cięzko mi się oddycha. Oczywiście doceniam brak innych dolegliwości i problemów tyou cukrzyca, nadcisnienie, hemoroidy czy bóle kręgosłupa, ale w nocy czasem płakać mi się chce ze zmęczenia...

ex2bgu1r0a0mqp77.png

f2wl3e5eiokd3igu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 listopada 2017, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PAula wiem, ale generalnie nivea to nie jest mistrzostwo świata ani bambino

• Aenu Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2017, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Girl25 wrote:
    Aena, a jak urodzimy przed terminem to mamy dac znac? ;p
    no pewnie :D wszystko się zapisze ;D

• Aenu Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2017, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    *Sylwia wrote:
    wkladki laktacyjne musze już kupić bo czasami cos mi pocieknie z cycka :-). Ostatnio ludzie dziwnie sie gapili a ja nie wiedzialam o co chodzi dopiero póxniej zobaczyłam że z jednego cycka mi poleciało :-)
    mi też czasami coś pocieknie, ale bardzo malutko...i jest to nie zauważalne ;P

• Nadin Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2017, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, ja dziś byłam w Ikei, zakupilam komodę i regalik na rzeczy młodego i jestem szczęśliwa, jak mąż skręci to będę mogła zacząć prać ciuszki :)

Krokodylica lubi tę wiadomość

0d1ydqk308lmhbs3.png
    nzjd6vgcrs8oltsn.png
‹‹ 805 806 807 808 809 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ