WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Styczniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • WhyMe Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    elize wrote:
    Dziewczyny pisałam Wam kilka dni temu, że obniżył mi się brzuch i mniej ruchów czuję. Wczoraj już praktycznie w ogóle nie czułam. Czekolada, mandarynki, zmiany pozycji i zero reakcji. Poczekałam do 21, bo to godzina aktywności i pojechałam na IP.
    Najpierw położna zrobiłam mi KTG i mówi, że raczej zostanę na patologii, bo słaby ten zapis. Nawet brzuchem mi ruszała, ale moje dziecko nie wskazywało zbytniej aktywności.
    Potem przyszedł lekarz, zrobił USG i powiedział, że przepływy są ok i że w sumie generalnie ok.
    Wróciłam do domu i w sumie nadal tych ruchów nie czuję. Martwię się... :(
    Totalnie ich nie czujesz czy sa duzo mniejsze niz wczesniej?
    Moja mala wczoraj wieczorem tez nie byla bardzo aktywna jednak z 10 ruchow czulam na pewno. Dzis od rana czulam delikatne ,ale szalu nie ma, jednak to nie jej pora wiec sie nie martwie. Jak jest pora aktywnosci twojego malucha i rusza sie troche mniej czyli ruchy sa slabsze to powinno byc ok, ale jesli tych ruchow prawie wgl nie ma to ja bym jechala na IP, ktory masz tydz?

w57vleb4iew7v2qt.png
    rwgqw167u9doupb1.png
  • Aenu Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    właśnie robię sosik grzybowy... mmm :)

elize ja też czuję coraz mniej ruchów... gdzieś czytałam, że jest to spowodowane tym, że mało miejsca już ma maluszek.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2017, 11:40

• Bubu93 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    elize wrote:
    Dziewczyny pisałam Wam kilka dni temu, że obniżył mi się brzuch i mniej ruchów czuję. Wczoraj już praktycznie w ogóle nie czułam. Czekolada, mandarynki, zmiany pozycji i zero reakcji. Poczekałam do 21, bo to godzina aktywności i pojechałam na IP.
    Najpierw położna zrobiłam mi KTG i mówi, że raczej zostanę na patologii, bo słaby ten zapis. Nawet brzuchem mi ruszała, ale moje dziecko nie wskazywało zbytniej aktywności.
    Potem przyszedł lekarz, zrobił USG i powiedział, że przepływy są ok i że w sumie generalnie ok.
    Wróciłam do domu i w sumie nadal tych ruchów nie czuję. Martwię się... :(

Ale to lekarz nie powiedział nic konkretnego? Czyli może tak być, że nie czujesz tych ruchów? Jaki może być tego powód? Skoro wypuścili Cię do domu to znaczy, że nie ma zagrożenia dla dzidzi, więc głowa do góry. Jestem pewna, że Twój szkrab w końcu się odezwie i to tak porządnie :)

f2wl6iyel6lwf2pt.png
  • elize Ekspertka

Wysłany: 5 grudnia 2017, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Obecnie 35+2 tc.
    Mogę powiedzieć, że nie czuję ruchów. Rano mi się w boku wypięła i to tyle.

• WhyMe Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    elize wrote:
    Obecnie 35+2 tc.
    Jak na ten tydzien, wydaje sie ze jest to normalne, bo mala ma juz bardzo malo miejsca , ale jesli czujesz sie nie spokojna to jedz jeszcze raz.

w57vleb4iew7v2qt.png
    rwgqw167u9doupb1.png
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Za to u mnie rozpychanie na maksa, czasem mam wrażenie że Łucja zaraz mi przez brzuch wyskoczy. :P
    Z Zuzią było tak samo. :)

Też mnie już wszystko boli, czasem to mi się ryczeć chce, leżeć i spać nie mogę przez znn i zgagę. Jak wstaje to najpierw muszę rozchodzic okropny ból kości miednicy czy nie wiem czego, szyjka tez już mnie kuje coraz częściej, więc pewnie się skraca.
    Ech.

• Bubu93 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    elize wrote:
    Obecnie 35+2 tc.

Jeśli nie poprawi się do wieczora to ja pojechałabym ponownie na IP.

f2wl6iyel6lwf2pt.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czuję ruchy bardzo intensywnie, jak leżę i czytam córce to cały brzuch mi się rusza. Dziś w aucie dostałam parę razy pod żebra.
    Dziewczyny, jak coś Was niepokoi, to na IP choćby i co drugi dzień. Uważam, że lepiej dmuchać na zimne.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • WhyMe Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mi polozna powiedziala, ze nadmiar ruchow jest czasem bardziej niebezpieczny niz ich mniejsza ilosc, i wez tu czlowieku badz madry. Ostatnio jak wieczorem mala bardzo wariowala to wystraszylam sie na maxa, znowu wczoraj wieczorem byla spokojniejsza to tez juz mialam schizy, zwariowac idzie!

małżowinka lubi tę wiadomość

w57vleb4iew7v2qt.png
    rwgqw167u9doupb1.png
  • Dorka87 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elize bywa tak ze przed porodem maluchy się nie ruszają bo zbierają siły ;) nie chce straszyc ale tak ponoć jest. Jeśli na usg wszytsko ok to spokojnie.
    Myszk@ a według mnie nawigacja teraz to trochę przeżytek,ja bym nie inwestawała... my mamy dość nowa ale trzebaby aktualizować itd... jeździmy na Google maps które według mnie jest rewelacyjne bo omija też korki i wybiera najszybszą trasę. Wszystko jest na bieżąco

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2017, 11:57

• Bubu93 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WhyMe wrote:
    A mi polozna powiedziala, ze nadmiar ruchow jest czasem bardziej niebezpieczny niz ich mniejsza ilosc, i wez tu czlowieku badz madry. Ostatnio jak wieczorem mala bardzo wariowala to wystraszylam sie na maxa, znowu wczoraj wieczorem byla spokojniejsza to tez juz mialam schizy, zwariowac idzie!

Tak, też słyszałam, że jak dużo ruchów to nie zawsze dobrze. Czasami aż mózg paruje. Jak za mało źle, jak dużo jeszcze gorzej. A dziecko to nie maszyna i ma różne dni, a mamusia oczywiście co, już schizuje :)
    Z drugiej strony, mój lekarz twierdzi, że bardziej ruchliwe dziecko to zdrowe dziecko, więc już sama nie wiem.

f2wl6iyel6lwf2pt.png
  • Didi_85 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czuje małego ciagle, ale nie sa takie kopniaki, tylko albo kolano albo stopa wystaje, tak gniecie

bl9cj44ju5b5nnuu.png
  • WhyMe Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bubu
    Doslownie zwariowac idzie, a w pierwszej ciazy to juz wgl.

Didi
    Ja mam tak samo, bardziej czuc gniecenie niz kopniaki.

Natomiast dla mojego meza, to mala powinna ciagle spac, zeby zdrowo rosla :D jak tylko cos mowie ,ze sie mniej rusza to slysze: Spokojnie ona te musi kiedys spac :O

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2017, 12:10

w57vleb4iew7v2qt.png
    rwgqw167u9doupb1.png
  • calza Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myszk@ wrote:
    dzień dobry :D dziś miałam kiepski poranek, ale wstałam i działam

Annaki, dzięki Ci dobra kobieto :D napisałaś o dobrym powietrzu i mnie olśnilo że zostawiłam w sypialni balkon otwarty żeby się "chwilę" przewietrzyło, chwila trwała ponad pół godziny...

MamaAli, też mam jeden smoczek, dostałam gdzieś, nie kupuję więcej, jak będziemy widzieć że potrzebuje a ten jej nie podpasuje to wtedy, po co mają zalegać w szafie.

HelaGazela, u mnie w pierwsze święto zwykle się zjada to co na wigilii, a w drugi dzień świąt to są jakieś pieczone przed świętami mięsa i też się odgrzewa "resztki", nikt ziemniaków czy czegoś specjalnie nie gotuje. Słodkie no to pierniki i u moich rodziców sernik, u teściów różnie, co teściowa wymyśli. Jeśli chodzi o zupę, no to jest barszcz na wigilię i jak ktoś chce a jeszcze jest to jest odgrzewany, ja się w zeszłym roku pokusiłam i na jednym wywarze z ryb zrobiłam 2 zupy, barszcz i rybną, bo mój tata buraczkowej nie zje, bo czerwona...

Eklerka, bo dziś jest dzień darmowej dostawy, sporo sklepów się przyłączyło :)

Dziewczyny, czy któraś z Was albo mąż którejś z Was zna się na "zabawkach" do samochodu? Już wyjaśniam o co mi chodzi, mój mąż ma wiekową nawigację i niezbyt dobrej jakości rejestrator, a widzę że jedno i drugie bardzo lubi, chciałam mu pod choinkę któryś sprzęt sprezentować ale kompletnie się na tym nie znam, a jak pójdę do sklepu to mi sprzedawca jest w stanie wszytsko wcisnąć bo nie wiem nawet na co patrzeć i na co zwrócić uwagę, czy któraś z Was jest w stanie mi pomóc? :)
    Kochana ja kupiłam już 2 lata temu co prawda, mój K. jest mega zadowolony z tej kamerki Navroad MyCAM HD PRO (link:https://navroad.com/product/mycam-hd-pro/). K. bardzo dużo jeździ po Polsce, a ta kamerka dobrze nagrywa również w nocy. Teraz jest też chyba model z nawigacją, generalnie firma do polecenia :)

Myszk@ lubi tę wiadomość

mjvyi09k1yghelay.png
  • Myszk@ Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorka, my nie mamy internetu w telefonach, więc u nas nawigacja jak najbardziej :D poza tym mąż nie ma problemu z aktualizowaniem map, bo dla niego to też taka trochę zabawka :D

Elize,jak Cię coś bardzo niepokoi to faktycznie lepiej jechać i sprawdzić chociażby i co drugi dzień niż przeoczyć.
    A mój lekarz, zresztą i kasha ostatnio pisała, uważa że jak się dziecko rusza to oznacza że ma duży siły i nie trzeba się niepokoić

EDIT: dzięki Calza :) pierwszy rejestrator jaki kupiliśmy to jakiś w markecie, aby żeby zobaczyć czy mu przypadnie do gustu, wiele razy wyciągał kartę i mi pokazywał co się działo na drodze, np. jak jedzie z pracy do domu to jedzie wzdłuż torów i kiedyś jechał pociąg z maszynami wojskowymi, ale jakość obrazu słaba, no ale widzę że ma z tego frajdę, a że 2 w jednym, fiu fiu oblukam

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2017, 12:39

kasha86 lubi tę wiadomość

age.png
    age.png
    age.png
    06.07.2016 [*] Aniołek
  • moniczko. Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam lepsze i gorsze dni ruchów, ale podobnie myślę jak dziewczyny, że jeżeli do końca dnia się nie rozkręci to pojechałabym wieczorem.

Mój lekarz znowu (dla wrocławianek dr Śliż <3) twierdzi, że ze wzmożoną liczbą ruchów nie ma sensu panikować i jechać na IP, bo to oznacza tylko, że dziecko jest silne = wszystko z nim ok :)

Didi, trzymaj się tam. Faktycznie duży synuś wiec nawet jak się urodzi szybciej to wszystko będzie dobrze :)

kasha86, Gosiak, Didi_85 lubią tę wiadomość

km5sjw4zdfxntaj3.png

p19u3e3kx233tsme.png
  • Angela* Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elize ja na Twoim miejscu , pojechałam na IP , bo skoro wczoraj zapis byl slaby , a dzis nie czujesz to cos nie tak ... :(
    Trzymam za Was kciuki <3

• Muska Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny z Wro,już temat był,ale dajcie znowu swoje pomysły.Dr Śliż od stycznia nie przyjmuje w LM.Do kogo będziecie chodzić w styczniu? Zapisałam się już do lekarki z Oławy,ale ona jakaś mega dobra nie jest.Bardziej po to żeby chodzic,robić usg dla spokoju duchu i po prostu kontrolować ostatnie tygodnie.Termin mam wyliczony na 27.01,chociaż na ostatnim USG przeliczyli na 13.01.no zobaczymy jak będzie.Jak dla mnie może wyłazić w połowie stycznia ;)
    Kojiec końców to nie wiem do kogo iść,czy może do Sliza,bo będzie wtedy w Ginemedica,ale tam sama wizyta 180zl.Jak mam tam pójść 4 razy,czyli co tydzień to zbankrutuje :P

Co do ruchów to u mnie różnie.Czasem rusza się bardziej,a czasem długo nic.Nobi wtedy matka świruje.Wiadomo.

Na ostatniej wizycie dr kazał kibisc na ktg bo w LM nie robią.Wiecie gdzie iść? Słyszałam że na klinikach zrobią jak się ma skierowanie.To prawda? Gdzie tam się idzie?
    Didi masz możliwość się zapytać położnych czy tak można? Skierowanie mam od Sliza,on tam pracuje ale nie wiem sama.

9f7j3e5e06vngc0g.png
    961lgu1rd0kaje2g.png
  • Eklerka13579 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje w nocy jest bardzo ruchliwe, i tak mnie dzga w prawa strone ze nie moge sie schylac bo mnie zebra bola. Wczoraj w Lidlu wypadl mi produkt z reki, to zeby go podniesc musialam stanac mega okrakiem.

l22nkrhm0evewuhw.png
  • Didi_85 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u nas w szpitalu dziewczyny po prostu przychodza i prosza a ktg jesli np jest weekend,albo ich ginekolog nie posiada ktg

Muska lubi tę wiadomość

bl9cj44ju5b5nnuu.png
‹‹ 887 888 889 890 891 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ