WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Styczniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • WhyMe Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tu w UK wgl KTG nie jest obowiazkowe, no chyba ,ze czuje sie mniej ruchow niz zwykle, lub cos jest nie tak. Tak to nawet nie racza zrobic...

w57vleb4iew7v2qt.png
    rwgqw167u9doupb1.png
  • WhyMe Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A wy czujecie kopniaki w zebra? ze dzidzius kopie? czy poprostu bol zeber w danym momencie? ja kopania nie czuje ,ale za to bol czesto tak a najbardziej jak siedze.

w57vleb4iew7v2qt.png
    rwgqw167u9doupb1.png
  • Muska Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WhyMe wrote:
    A wy czujecie kopniaki w zebra? ze dzidzius kopie? czy poprostu bol zeber w danym momencie? ja kopania nie czuje ,ale za to bol czesto tak a najbardziej jak siedze.
    Mój synek mimo że głowa w dół leży to jest tak zwinięty w kulkę że czuje po prawej i lewej stronie,czasem równocześnie,takie wypychania nóżek.Z tym że wiem że z prawej to raczej łokcie,a tylko z lewej kolana,albo stopy...Mega dziwne uczucie bo przecież 4 nóg nie ma,a czasem robi harce takie że mam wrażenie że ma ;)
    W zebra jeszcze nie załadował,na razie wali pod.Corka całkiem inaczej w brzuchu siedziała i dawała po żebrach dość mocno.Ale wtedy miałam łożysko z tyłu,a teraz mam z przodu więc synek raczej się mosci do wewnątrz i kopie mnie też po organach ;)
    A czasem to nie czuje jak kopię,ale bolinie wszystko w środku...

WhyMe lubi tę wiadomość

9f7j3e5e06vngc0g.png
    961lgu1rd0kaje2g.png
  • Myszk@ Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WhyMe, ja czuje raczej uderzenia w żebra, np. dziś rano takie było, a ból żeber też czułam chyba 2 dni, nie mogłam się położyć na tym boku, a następnego dnia na usg wyszło że tam jest głowa, że małej moje żebra w główkę nie gniotły to nie wiem :D

Muska, to Szmaragdowa leży na Klinikach :) ja na razie sie bujam po lekarzach, do 15.12. mam zwolnienie i też nie wiem do kogo iść, bo dr Winiarska była bardzo miła i fajna na USG 3 trymestru ale na wizycie już nie bardzo, niestety ale mam wrażenie że nie chcą przyjmować osob których lekarzem prowadzącym był kto inny

age.png
    age.png
    age.png
    06.07.2016 [*] Aniołek
  • moniczko. Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muska wrote:
    Dziewczyny z Wro,już temat był,ale dajcie znowu swoje pomysły.Dr Śliż od stycznia nie przyjmuje w LM.Do kogo będziecie chodzić w styczniu? Zapisałam się już do lekarki z Oławy,ale ona jakaś mega dobra nie jest.Bardziej po to żeby chodzic,robić usg dla spokoju duchu i po prostu kontrolować ostatnie tygodnie.Termin mam wyliczony na 27.01,chociaż na ostatnim USG przeliczyli na 13.01.no zobaczymy jak będzie.Jak dla mnie może wyłazić w połowie stycznia ;)
    Kojiec końców to nie wiem do kogo iść,czy może do Sliza,bo będzie wtedy w Ginemedica,ale tam sama wizyta 180zl.Jak mam tam pójść 4 razy,czyli co tydzień to zbankrutuje :P

Co do ruchów to u mnie różnie.Czasem rusza się bardziej,a czasem długo nic.Nobi wtedy matka świruje.Wiadomo.

Na ostatniej wizycie dr kazał kibisc na ktg bo w LM nie robią.Wiecie gdzie iść? Słyszałam że na klinikach zrobią jak się ma skierowanie.To prawda? Gdzie tam się idzie?
    Didi masz możliwość się zapytać położnych czy tak można? Skierowanie mam od Sliza,on tam pracuje ale nie wiem sama.

Ja się zapisałam na 3 wizyty w grudniu do dr Grobelaka, ale to też było błaganie Pań w recepcji i poupychały mnie na jakieś wizyty dodatkowe tak naprawdę. Też dostałam od niego skierowanie na KTG, ale w lux med nie ma, a w szpitalu powiedział, że na podstawie takiego skierowania raczej mi nie zrobią wiec zapisałam się prywatnie na Rajską, do Centrum Mama i Ja, 50zł w tym lekarz patrzy na zapis i ocenia. Kazał mi zrobić KTG najwcześniej w 37 tc, bo wg niego wcześniej wychodzą bzdury i pacjentki niepotrzebnie są kładzione na patologie na obserwacje.

Muska lubi tę wiadomość

km5sjw4zdfxntaj3.png

p19u3e3kx233tsme.png
  • calza Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laski mam pytanie. Od wczorajszego wieczoru spina mi się brzuch, plecy i brzuch mnie troszeczkę pobolewają jak na okres. W nocy obudził mnie ból brzucha, musiałam wziąć nospę, kolejną wzięłam jakoś 1,5h temu, ale dalej brzuch się spina i pobolewa...

Martwić się? Pisać do mojego gina? Nie chcę głupio panikować... Żeby nie było - miałam dziś poprasować ubranka i poprać resztę, ale leżę, bo nie chcę wysilać brzucha ... Mam w planie się wykąpać, może woda trochę pomoże? Mały tak średnio się rusza, ale wiem, że czasem i on ma dzień leniwca, więc bardzo się nie spinam tym.

mjvyi09k1yghelay.png
  • kasha86 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muska wrote:
    Dziewczyny z Wro,już temat był,ale dajcie znowu swoje pomysły.Dr Śliż od stycznia nie przyjmuje w LM.Do kogo będziecie chodzić w styczniu? Zapisałam się już do lekarki z Oławy,ale ona jakaś mega dobra nie jest.Bardziej po to żeby chodzic,robić usg dla spokoju duchu i po prostu kontrolować ostatnie tygodnie.Termin mam wyliczony na 27.01,chociaż na ostatnim USG przeliczyli na 13.01.no zobaczymy jak będzie.Jak dla mnie może wyłazić w połowie stycznia ;)
    Kojiec końców to nie wiem do kogo iść,czy może do Sliza,bo będzie wtedy w Ginemedica,ale tam sama wizyta 180zl.Jak mam tam pójść 4 razy,czyli co tydzień to zbankrutuje :P

Co do ruchów to u mnie różnie.Czasem rusza się bardziej,a czasem długo nic.Nobi wtedy matka świruje.Wiadomo.

Na ostatniej wizycie dr kazał kibisc na ktg bo w LM nie robią.Wiecie gdzie iść? Słyszałam że na klinikach zrobią jak się ma skierowanie.To prawda? Gdzie tam się idzie?
    Didi masz możliwość się zapytać położnych czy tak można? Skierowanie mam od Sliza,on tam pracuje ale nie wiem sama.

Ja do Śliza chodziłam okazyjnie - byłam może ze 4 razy, bo ciężko było mi się zapisać. Moim prowadzącym jest dr Kłósek. Super specjalista, ale za każdą wizytę płacę 200 PLN. Ja na Twoim miejscu zostałabym u dr Śliża - pod koniec nie trzeba chodzić co tydzień ...Ja mam cc zaplanowaną na pierwszy tydzień stycznia i idę dziś do lekarza i podejrzewam, że każe mi się pokazać przed świętami i tyle - potem już jakby się coś dziać zaczęło to do szpitala.

Ja nie znam pór aktywności dziecka - kiedyś chciałam zapisać, ale nie wiedziałam, czy kilka kopnięć się liczy czy nie, bo wtedy w każdej godzinie po troszkę się ruszała. Dziś np. już o wiele mniej się rusza, ale niedawno się przeciągnęła kilka razy to potem już o tym nie myślę... może to źle, ale chyba bym oszalała licząc to, zapisując itd. Każdy dzieciak jest inny i teraz one już duużo śpią, więc uważam, że nie ma się czym przejmować, ale jakbym miała przeczucie, że coś nie tak to bym pojechała na IP (ale przeczucie, a nie paranoje matczyną :P)

A i podobno teraz już się nie patrzy na te przeliczenia komputerowe - jak przesuwa się termin porodu - pytałam o to dr ostatnio, bo mi się robiła różnica tyg. To powiedział, że teraz już mam tego nie brać do siebie i to co jest wpisane w karte to termin.

Co do ktg ja jeszcze nie miałam i mam nadzieję, że nie będzie potrzebne przez grudzień jeszcze. Podobno powinno się robić jak termin minie a nie rodzimy. No oczywiście chyba, że coś się dzieje.

2nn3leb4ic2eh3rg.png
    New Baby <3
    relgtv73w2riqvl3.png
    Julia <3
  • Nadin Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem już po ostatniej wizycie. Wszystko dobrze, mlody waży ok 3 kg, przeplywy dobre, szyjka zamknięta, także mam nadzieję, że pójdziemy zgodnie z planem :)

Wg nowych wytycznych KTG nie robi się bez wskazane przez terminem porodu. Też jestem zdania że lepiej jechać trzy razy za dużo na IP niz o ten raz za mało.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2017, 14:11

calza, Mama-Ali, BlackCatNorL, Myszk@, Muska, Bubu93, inessa, kate88:), emi2016, helagazela, FreshMm, Aenu, Żabulka30, Angela*, Krokodylica, moniczko., kasha86 lubią tę wiadomość

0d1ydqk308lmhbs3.png
    nzjd6vgcrs8oltsn.png
  • Mama-Ali Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    calza wrote:
    Laski mam pytanie. Od wczorajszego wieczoru spina mi się brzuch, plecy i brzuch mnie troszeczkę pobolewają jak na okres. W nocy obudził mnie ból brzucha, musiałam wziąć nospę, kolejną wzięłam jakoś 1,5h temu, ale dalej brzuch się spina i pobolewa...

Martwić się? Pisać do mojego gina? Nie chcę głupio panikować... Żeby nie było - miałam dziś poprasować ubranka i poprać resztę, ale leżę, bo nie chcę wysilać brzucha ... Mam w planie się wykąpać, może woda trochę pomoże? Mały tak średnio się rusza, ale wiem, że czasem i on ma dzień leniwca, więc bardzo się nie spinam tym.

Ja tam miałam w niedziele. Wzięłam 3 nospy max, ból pleców, miesiączkowy, trwało to od 5.30 do prawie wieczora. Kolejny dzień był lepszy, ale niedziele też przeleżałam. Stwierdziłam że jak pojawią się skurcze to pojade na IP, ale póki co, nie będę się tam pchała bo mnie jeszcze zostawią ;).

calza lubi tę wiadomość

ex2bgu1r0a0mqp77.png

f2wl3e5eiokd3igu.png
  • Mama-Ali Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadin wrote:
    Jestem już po ostatniej wizycie. Wszystko dobrze, mlody waży ok 3 kg, przeplywy dobre, szyjka zamknięta, także mam nadzieję, że pójdziemy zgodnie z planem :)

Wg nowych wytycznych KTG nie robi się bez wskazane przez terminem porodu. Też jestem zdania że lepiej jechać trzy razy za dużo na IP niz o ten raz za mało.

Ja będę miała już ktg w czwartek, a wskazań żadnych nie mam. Może to kwestia tego ze córa urodziła się prawie 2 tygodnie wczesniej? W każdym razie lekarka powiedziała że już sobie sprawdzimy czy są jakieś skurcze i takie tam. Trochę się stresuje, bo przy Ali po wizycie i badaniu na fotelu zaczął się poród ;), a chciałabym jeszcze trochę połazić z brzuchem, zeby było bezpiecznie.

Piszecie też ze duża ilość ruchów to niedobrze. Ja z Ala miałam malutko ruchów, teraz jest baaaaardoz dużo. W zasadzie cały czas. A na wizytach wszystko jest ok, wiec nie martwię się. Taki urok tego mojego wiercipięty chyba. Babcia mówi że mały szuka wyjścia :D

ex2bgu1r0a0mqp77.png

f2wl3e5eiokd3igu.png
  • BlackCatNorL Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też staram się nie fiksować z tymi ruchami. Czasem się wierci, czasem rozpycha a czasem wypnie pupkę albo kopnie w żebra. Nie ma stałych pór ani regularności zbytniej. Są dni spokojne a są takie, że aż podskakuje.

Odebrałam wyniku GBS i czysto ufff.

emi2016, helagazela, Maruder, WhyMe, kasha86 lubią tę wiadomość

• Lovilovi Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    calza wrote:

Jak u Ciebie jest faktycznie dopiero 32tc skończony to ja bym pojechała na IP skoro bóle nie przechodzą.

• Polaj Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi mala sie raczej przeciaga i wypycha swoje konczyny.
    Zawsze mi sie podoba porownanie do bolow miesiaczkowych z tym ze mnie boli zawsze glowa a brzuch tak raz do roku he, he, ..

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
  • Muska Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ej,bo zaczynam się stresować...Mi właśnie Śliż kazał zrobić to ktg i przynieść na wizytę 15 grudnia.
    Mały miał na ostatniej wizycie niskie tetno,jakieś 130,ale dr mówił że śpi i poza tym dalej jest w normie.Kurka,może coś wypatrzył? No i widzicie jak łatwo wpaść w paranoję matczyna?

9f7j3e5e06vngc0g.png
    961lgu1rd0kaje2g.png
  • Bubu93 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak zamawiałyście coś z szykownamama.pl to mniej więcej po jakim czasie towar był w waszych rękach? Jak zamówię jutro to do piątku dojdzie czy raczej po weekendzie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2017, 14:56

f2wl6iyel6lwf2pt.png
  • Mama-Ali Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bubu93 wrote:
    Dziewczyny jak zamawiałyście coś z szykownamama.pl to mniej więcej po jakim czasie towar był w waszych rękach? Jak zamówię jutro to do piątku dojdzie czy raczej po weekendzie?

Ja zamawiałam rzeczy dla małego to chyba już nastepnego dnia była wysyłka.
    Zresztą polecam jeśli jeszcze nie masz wszystkiego, bo maja super ciuszki :)

Bubu93 lubi tę wiadomość

ex2bgu1r0a0mqp77.png

f2wl3e5eiokd3igu.png
  • Mama-Ali Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muska wrote:
    Ej,bo zaczynam się stresować...Mi właśnie Śliż kazał zrobić to ktg i przynieść na wizytę 15 grudnia.
    Mały miał na ostatniej wizycie niskie tetno,jakieś 130,ale dr mówił że śpi i poza tym dalej jest w normie.Kurka,może coś wypatrzył? No i widzicie jak łatwo wpaść w paranoję matczyna?

Jakby coś wypatrzył to myślę że podzieliłby się z Tobą tą informacją :). A tetno faktycznie zależy od aktywności. Myślę po prostu że niektórzy lekarze zalecają to ktg już z przyzwyczajenia na pewnym etapie ciaży. Ach, u mnie jest jeszcze dość miękka szyjka, wiec moze lekarka chce sprawdzić czy jakieś skurcze się nie pojawiają, a np ja ich nie czuje. Bo jestem pozamykana na 4 spusty na razie ;).

ex2bgu1r0a0mqp77.png

f2wl3e5eiokd3igu.png
  • kate88:) Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elize jak tylko Cię cos niepokoi to nie patrz na nic tylko jedz sprawdzić :) będziesz spokojniejsza a to najważniejsze :)

Dziewczyny w szpitalu dacie rade :* juz niedługo :)

Ja miałam dzisiaj wizytę u diabetologa. Insulinę na noc mam zwiększać do skutku póki co dzisiaj 10j. Nie spodobało jej się ze nic znowu nie przytyłam ( od jakiś dwóch miesięcy waga stoi w miejscu ) ale spojrzała na cukier w ciągu dnia i uwierzyła ze się nie głodze..zwróciła tez uwagę ze mała jest za mała :/ no ale skoro ginek nie widzi żadnych nieprawidłowości to może po prostu będzie mała..no a ja od nowa zaczynam się denerwować czy wszystko jest ok :/
    Wogóle dzisiaj zły dzień :/ równo rok temu straciłam fasolkę i jakoś wspomnienia wróciły :/ trzeba się wziąć w garść i jutro będzie lepiej .

Smoczki kupiłam na wszelki wypadek (dr Browna ).

Z szykowna mama przesyłka była po jakiś 2-3 dniach ale teraz gorący okres i wogóle przesyłki długo idą.

Mój gin robi wszystkim ciezarnym ktg raz w tygodniu poczynając od 36tc.

Bubu93 lubi tę wiadomość

19.01.2018 nasz skarb Natalka <3 3230g 54cm <3
    l22n8u69xb9092j8.png
    Aniołeczek 5.12.16 (*)
  • calza Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ból brzucha i spinanie przeszły mi trochę, więc jednak zabiorę się do prasowania ubranek Maluszka.

Miałam nie wstawiać prania kolejnego z ubrankami no i nie wstawię! Mój K. jak naprodukuje ciuchów do prania, to już naprodukuje na maxa... Śmieje się ze mnie, że pralka non stop załadowana, ale hej! Ja jestem teraz wielorybkiem i nosze 5 ciuchów na krzyż, więc czyje to ciuchy są do prania? A że do pracy musi być elegancko ubrany, to koszule piorę non stop...

Jutro wstawię pościel i resztę ubranek. Słuchajcie, czy ochraniacz do łóżeczka można normalnie prać w pralce czy musi być oddany do pralni chemicznej? Boję się, że to się pogniecie w pralce, ale nie uśmiecha mi się wydawać hajsu na pralnie...

mjvyi09k1yghelay.png
  • Muska Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    calza wrote:
    Ból brzucha i spinanie przeszły mi trochę, więc jednak zabiorę się do prasowania ubranek Maluszka.

Miałam nie wstawiać prania kolejnego z ubrankami no i nie wstawię! Mój K. jak naprodukuje ciuchów do prania, to już naprodukuje na maxa... Śmieje się ze mnie, że pralka non stop załadowana, ale hej! Ja jestem teraz wielorybkiem i nosze 5 ciuchów na krzyż, więc czyje to ciuchy są do prania? A że do pracy musi być elegancko ubrany, to koszule piorę non stop...

Jutro wstawię pościel i resztę ubranek. Słuchajcie, czy ochraniacz do łóżeczka można normalnie prać w pralce czy musi być oddany do pralni chemicznej? Boję się, że to się pogniecie w pralce, ale nie uśmiecha mi się wydawać hajsu na pralnie...
    Ja ściągam pokrowce z ochraniacza i samego wkładu już nie piorę.A pokrowce to bawełna więc potem je prasuje i gitara :)
    Najwyżej wypierz na delikatnych i daj małe wirowanie.Takie nie do końca wywirowane nie powinny mieć zagnieceń.

9f7j3e5e06vngc0g.png
    961lgu1rd0kaje2g.png
‹‹ 888 889 890 891 892 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ