X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Styczniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Muska Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2017, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polaj wszystkiego najlepszego!!! Fajnie dzień mija? Co tam dobrego dzisiaj masz do jedzonka?

Polaj lubi tę wiadomość

9f7j3e5e06vngc0g.png
    961lgu1rd0kaje2g.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 grudnia 2017, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szmaragdowa spokojnie mozesz pytac.
    U nas hipotrofia u synka byla obserwowana od polowy ciazy ale nie lezalam w szpitalu tylko bralam leki i staralam sie duzo odpoczywac. A jeszcze u nas byl problem bo pepowina byla dwunaczyniowa a ja mialam cukrxycd ciazowa.( wg lekarzy pepowina nie miala wplywu na hipotrofie).
    Wg ginekolog najwazniejsze bylo ze synek rosl mimo ze malo ale rosl no i ze przeplywy i wody plodowe byly ok aaa i lozysko. W 34 tc okazalao sie ze synek prawie nie przyrasta i zaczyna ubywac wod dlatego ginekolog zdecydowala ze musze trafic do szpitala na obserwacje i mam byc gotowa na porod.
    Trafilam do szpitala w 35 tc bylam tam tydzien gdzie codziennie badano mi przeplywy oraz ktg i w dzien i w nocy wykonywano. Gdy okazalo sie ze wody calkowicie zaniknely zdecydowano ze musze urodzic synka. Zrobiono mi CC. W 36 tc ale hipotrofia nie byla wskazaniem do CC tylko inne moje choroby.Synek urodzil sie z waga 2040 i mierzyl 46 cm a wszystkie pomiary byly miesiac do tylu.
    Po porodzie synek byl 2 tyg.w szpitalu ze wzgledu na wage oraz mial problem z oddychaniem a takze mial wrodzone zap.pluc. Co do wagi to jak na hipotrofika ladnie przybieral i przybiera na wadze do dzisiaj. Wg centyli miesci sie ok 5 centyla ale najwazniejsze ze przybiera i rosnie no i dobrze sie rozwija.
    Mielismy tez przez pierwszy rok zycia opieke neonatologiczna no i troche wizyt u specjalistow ale tak bardziej kontrolnie.
    Jak masz jakies pytania jeszcze to spoko pytaj. Wspieram Was bardzo ❤
    Ps.przepraszam za bledy ale wpis robilam na raty bo przy synku...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2017, 17:53

Szmaragdowa lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 grudnia 2017, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elize wlasnie lekarze nie potrafia do konca powiedziec czy hipotrofia ma cos wspolnego z wodami plodowymi. Choc np u nas gdy zanikly wody to profesor powiedzial ze tak moglo sie stac bo dziecko "poszukiwalo" pokarmu i zaczelo czerpac z wod ale powiedzial tez ze to tylko Jego przypuszczenia.
    A jeszcze co do hipotrofii to jesr jej kilka rodzajow i np.moze ona byc u dzieci urodzonych o czasie a nawet po czasie.

• Mama-Ali Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2017, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po wizycie.
    Młody bez zmian, miednicowo. Teraz juz nawet lekarka nie mówiła że się obróci, powiedziała od razu ze mały ma dość dużą główkę i nikt z położników nie podejmie się odbierania takiego porodu. Problem tylko w tym że ona jest za tym żeby akcja sie sama zaczęła, a ja chce mieć wyznaczoną datę, wiec działamy i załatwiamy. Boje się ze poród moze potoczyć sie ekspresowo i do tego np w świeta i będzie niepełny skład itd itp.

Syncio waży już prawie 3 kg ( mam dwa pomiary 2900 i 3 kg w zależnosci od tego jak złapała brzuszek), wiec waga juz słuszna i spokojnie można planować cc. Poza tym mały cały czas wyprzedza o tydzien, wiec już w ogóle ok.

Liczyłam na to jednak ze sie obrócił ale widzicie...niby czasu tyle miał, a niestety tego nie zrobił.

No i mam pytanie do dziewczyn co miały cc- ile wtedy lezy się w szpitalu jeśli wszystko przebiega ok?

BlackCatNorL, Polaj lubią tę wiadomość

ex2bgu1r0a0mqp77.png

f2wl3e5eiokd3igu.png
  • Aqu Przyjaciółka

Wysłany: 7 grudnia 2017, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inessa widzę że mamy trochę podobną historię, tylko mój synuś urodził się 2 tygodnie wcześniej. No i u mnie raczej było wiadomo dlaczego Krzyś nie rośnie, bo miałam złe przepływy. Wody cały czas były ok.
    Jakie brałaś leki? Moi lekarze mówili, że na to nie ma żadnych leków, tylko obserwacja, ciągła kontrola i utrzymywanie ciąży a w razie pogorszenia natychmiastowe cięcie. Tak więc ja przez tydzień tylko leżałam i miałam ktg.

Cieszę się że z Twoim synkiem jest wszystko w porządku bo to daje mi nadzieję że u nas też tak będzie.

mhsvtv733430mtzr.png

atdcj44j15o2zkq2.png
  • Maruder Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2017, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ehhh... No i dobrze czułam 35 tc i dopadła mnie choroba :( Mam już 37,5 i dlatego tak podle się czuje ;( na razie żadnego kataru, ale te bóle kostnym stawowe są nie do wytrzymania.
    Jutro mam internistę i chciałam tez zrobic morfologię i mocz, bo w pon. Ginekolog - myślicie ze ma to sens?
    2 rzecz jak myślicie czy powinnam wziasc jakiś Apap czy coś? Cała ciąże nie brałam ale nie chce żeby temperatura zaszkodziła dzidzi :(

relgi09kotjuarzp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 grudnia 2017, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama Ali ciesze sie ze u Was wszystko dobrze choc szkoda ze synek nie obrocil sie. Co do lezenia po CC w sxpitalu zalezy od szpitala i od formy mamy no i dziecka. Np.tam gdzie ja rodzilam jak wszystko bylo ok to mamy wychodzily w 4 dobie po CC.

Mama-Ali lubi tę wiadomość

• Szmaragdowa Ekspertka

Wysłany: 7 grudnia 2017, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam dziś USG, mimo picia chorej ilości wody (5l dziennie) AFI podrosło mi z 4 na tylko 6 :| no ale dobra, przynajmniej jestem w dolnej granicy normy a nie pod kreską. Jagna w tym tygodniu przytyła 200g! Nadal jest malutkim kurczaczkiem, waży 1650g (33+4d) ale ponoć jestesmy na 10 centylu. Modle się, żeby do końca ciąży do tych 2500g dobiła. Przepływy Lux, nawet jakies przepływy maciczne mi dzis badali czego nigdy wczesniej mi nie mierzyli

Polaj STO LAT! :)

inessa, BlackCatNorL, Polaj, kate88:), Paula_29, helagazela, moniczko., Karmelova, Myszk@, FreshMm, Muska, Krokodylica, Aenu, kasha86 lubią tę wiadomość

Jagna <3 24.01.2018
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 grudnia 2017, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agu ja z synkiem i teraz biore Medargin no i heparyne na przeplywy ale akurat te zastrzyki to biore glownie ze wzgledu na zespol antyfosfolipidowy. Choc w szpitalu u dziewczyn z hipotrofia tez zalecano wlasnie heparyne.
    Oprocz tych lekow to mi to samo mowiono i mowia co Tobie czyli obserwacja i utrzymanie ciazy dopoki dziecko przyrasta no i ktg.

• Polaj Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2017, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muska wrote:
    Polaj wszystkiego najlepszego!!! Fajnie dzień mija? Co tam dobrego dzisiaj masz do jedzonka?
    Szaleństwa diety cukrzycowej :)
    Imprezkę robię w sobotę wtedy to skuszę się na ciasto nie ma bata :)

Oprócz pobrania krwi poszłam jeszcze do kosmetyczki a co trzeba jakoś wyglądać :)

helagazela, Muska, kasha86 lubią tę wiadomość

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
  • Polaj Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2017, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama Ali ja byłam 5 dni bo miałam wysokie CRP ale po 4 dniach wypuszczali.

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
  • Mama-Ali Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2017, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny, mam tez pytanie, bo zaproponowano mi obrót zewnętrzny dziecka.
    Nadin- czy to Ty o tym pisałaś? Bo już nie pamiętam. Mam się spotkać z lekarka która to robi w przyszłym tygodniu. Czytałam ze często takie akcje powodują rozpoczęcie porodu. Jak było u Ciebie?

ex2bgu1r0a0mqp77.png

f2wl3e5eiokd3igu.png
  • wronka Ekspertka

Wysłany: 7 grudnia 2017, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny proszę was jeśli skurcze nie przechodzą po 3-4 godz., zastosowaniu nospy 80mg, 1g paracetamolu, cieplej kąpieli wszystko zastosowane jednocześnie jedźcie na ip , naprawdę lepiej pojechać stracić troszkę czasu niż pojechać za późno. Nikt was nie wyśmieje że przyjechałyście o 3 nad ranem. Wiem co piszę bo sama czekałam z pojechaniem 24 h gdzie mogło się zdarzyć tragedia. Gdyby mój poród rozwijał się szybciej i póściła szyjka to Antka nie było by ze mną, bo nie zdążyli by go uratować, odklejanie łożyska nie widać a jest najgroźniejszym powiklaniem. Nie strasze was tylko uczulam że wszystkie zaszłyśmy tak daleko i nie wyobrażam sobie żeby któraś mogła żałować swojej decyzji. Trzymam kciuki za wszystkie

mhsvh371ki524rx2.png
    f2wli09kcn87qqra.png
  • Nadin Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2017, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama-Ali ja nie miałam obrotu zewnętrznego ale wiem, że robi się go w gotowości sali operacyjnej, bo różnie może być.

0d1ydqk308lmhbs3.png
    nzjd6vgcrs8oltsn.png
  • Mama-Ali Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2017, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze, to która z Was miała ten obrót? ;)

ex2bgu1r0a0mqp77.png

f2wl3e5eiokd3igu.png
  • Paula_29 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2017, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wydaje mi się że hela o tym pisała ale nie jestem pewna. Wronka ale Ty do tych skurczy to jeszcze miałaś plamienia nie?

atdc8u69hnetasq1.png
    Leonek 12.02.2017, 21 tc [*]
    3i4920mmxxemdpk1.png
  • FreshMm Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2017, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka Dziewczyny :) Agniechaaaa to jest teraz na forum którego miesiąca ciężarnych? Chciałam zajrzeć, co u niej :)

Edit. a, zauważyłam, że lipcówki :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2017, 20:51

Iwr0p2.png

6JOCp1.png

• ktosiowa Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2017, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polaj, 100 lat!!

Polaj lubi tę wiadomość

2r7Ip1.png

jVVIp2.png
  • natki89 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2017, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześc Dziewczyny :)

Dzisiaj spędziłam właściwie cały dzień poza domem. Najpierw jedne z ostatnich zakupów wyprawkowych - w końcu ubranka <3 Jeżeli lubicie KappAhl to teraz w kolekcji dziecięcej jest 3 w cenie 2 :) Udało mi sie kupić rajstopki, skarpetki, body, prześliczną sukienkę, kombinezon polarowy, getry i chyba tyle :) Mam dużo ciuszków od siostry więc nie straciłam majątku :)
    Po zakupach byłam u siostry na kawcce, potem u mamy, potem znowu u siostry a potem szkoła rodzenia :) Mąz wyjechała do Warszawy na Wigilię firmową, więc musiałam sobie czas zorganizować. :)

Dostałam od mamy dla Sary ślicznego jednorożca z imieniem Sara <3 Tak się spodobał mojej siostrzenicy, że ciagle chciała go przytulać a potem przykładała mi go do brzuszka, żeby sama się mogła przytulić. Tak więc na Mikołaja od cioci i wujka dostaną jednorożce Madzia i Ewcia :) 3 kuzynki będą miały te same maskotki :) Mam nadzieję, że będą miały ze sobą taki super kontakt jak ja z moją młodszą siostrą :) Póki co Ewa opowiada, że będzie opiekowała się Sarą :D Będzie ją głaskała, przytulała i będzie jej podawała misia i pieluszkę :D Już się boję :P

Szmaragdowa - oby jak najdłużej Jagna została w brzuszku :) Ja piję dużo wody, ale nie wyobrażam sobie zimą wypijać 5 litrów :P Aktualnie piję między 2 a 3 samej wody. Ale jak masz taką mobilizację to super! Nawet jeżeli pomaga w minimalnym stopniu to zawsze wiesz, że robisz to co możesz :)

Inessa gratuluję pozytywnego podejścia! :) Oby tej pozytywnej energii Tobie nie zabrakło :)

Muska mi przy silnej anemii też pomógł tylko Feroplex a przyjmowałam milion innych specyfików. Na szczęście w ciąży tylko na początku miałam problem z hemoglobiną i żelazem a teraz jest bardzo przyzwoicie :)

Aqu przepraszam, że nie zawracam się do Ciebie jako do pierwszej :) Cudownie, że Maluszek jest z Wami :) Takie chwile zbliżają chyba jeszcze bardziej. Życzę Wam żebyście jak najszybciej znaleźli się w domku :)

Mama Ali, to Ty też już za chwilę będziesz mamą. Nie ważne jak urodzisz, ważne żeby wszytsko z Wami było ok. :)

Karmelova, to nie ja pisałam o okładach, ale mam nadzieję, że pomogły :)

Calza super, że zaczeło sie pomołu układać. Ja na szczęście też nie mam powodów do narzekania. Póki co opuchnięc żadnych, obrączka i pierścionki noszę od początku bez problemu, waga idealnie po środku normy, więc podejrzewam, że 14 max 15 kg nie przekroczę. :) Zgaga nie dokucza. Raz na jakiś czas zespół niespokojnych nóg a o zapaleniu mięśnie gruszkowatego juz dawno zapomniałam i w dobrym tempie zaliczę i 5 km spacer :D Także przybijam piateczkę :)

Kroko, może marne pocieszenie, ale to już końcówka :D Obyś dzisiaj się porządnie zrelaksowała!

Polaj najlepsze życzenia! Oby kolejny rok był jeszcze lepszy od poprzedniego!

Kasha, dlaczego mi to zrobiłaąs!? Teraz siedzę i przeglądam ofertę z Amumu :D Piekne rzeczy mają. Fakt faktem praktycznie wszystko już mam, ale zapisuję stronę na przyszłość :D Skorzystam jak będę kupowała pościel, bo póki co mamy spiworki do spania i w razie "W" gruby kocyk z jednorożcami z la millou :D

Anglea ostatni weekend z maluszkami w brzuchu :) Cudownie, że już za chwilę będziesz je tuliłą do siebie :)

Elize, nie martw się tymi różnicami. Już kiedyś pisałam, że u mojej szwagierki rozbieżności sięgały 3 tygodni nawet a synek urodziła się zupełnie zdrowy :)

Wow udało mi się Was nadrobić :) :)

Miłego wieczorku :)

inessa, Mama-Ali, Szmaragdowa, Krokodylica, Polaj lubią tę wiadomość

1a564c9e4d.png
    244036ec09.png
  • BlackCatNorL Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2017, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FreshMm wrote:
    Hejka Dziewczyny :) Agniechaaaa to jest teraz na forum którego miesiąca ciężarnych? Chciałam zajrzeć, co u niej :)

Edit. a, zauważyłam, że lipcówki :)
    Ja też zaglądam do Agniechyyyy bo bardzo jej kibicuję :)

FreshMm lubi tę wiadomość

‹‹ 899 900 901 902 903 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ