X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Styczniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • zapachmalin Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2017, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny, już dawno się nie odzywałam ale postanowiłam zaktualizować informacje, bo jest co :) Otóż mam już termin cc. To będzie dokładnie 19.12 ^_^ Mam nadzieję, że zdążymy na święta do domu- lekarka twierdzi, że jeśli wszystko będzie ok to jak najbardziej ;)

Przeraża mnie trochę wizja tego, że to już tak całkiem niedługo, choć nie mogę już doczekać się spotkania z moim synkiem. Pozdrawiam Was wszystkie! <3 I gratuluje rozpakowanym Mamusiom! :) <3

emi2016, inessa, FreshMm, Nadin, moniczko., Marzycielka111192, Didi_85, Krokodylica, wronka, kate88:), Aenu, Polaj, Myszk@, kasha86 lubią tę wiadomość

• Paula_29 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2017, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny naczytalam się o tym łożysku i teraz mam schiza. Boli mnie jakby w miejscu gdzie znajduje się jajnik i promieniuje przez pachwine do nogi, taki tępy ból. Nie wiem czy to normalne?

atdc8u69hnetasq1.png
    Leonek 12.02.2017, 21 tc [*]
    3i4920mmxxemdpk1.png
  • Nadin Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2017, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula odklejające się łożysko to silny ból i krwawienie plus zaburzenia ruchów plodu. Nie nakręcaj się, bo zwariujesz kobitko.

Paula_29 lubi tę wiadomość

0d1ydqk308lmhbs3.png
    nzjd6vgcrs8oltsn.png
  • Didi_85 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2017, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polaj najlepsze zyczenia!!!!

Polaj lubi tę wiadomość

bl9cj44ju5b5nnuu.png
  • Muska Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2017, 23:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja jeszcze wczoraj pisałam że młody mnie po żebrach nie kopie,ale dzisiaj dał czadu jak spałam.Do teraz bolą mnie zebra z prawej strony.Az patrzyłam czy siniaka tam nie mam już :P
    Kimnelam się w południe a po pobudce o 14 tak mnie boli i jakby piecze pod prawą piersią że masakra.
    Tobie teraz spac i mam nadzieję że obudze się dopiero rano ;)
    Dobranoc wszystkim :)

9f7j3e5e06vngc0g.png
    961lgu1rd0kaje2g.png
  • Szmaragdowa Ekspertka

Wysłany: 7 grudnia 2017, 23:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inessa dzieki ❤

inessa lubi tę wiadomość

Jagna <3 24.01.2018
  • helagazela Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2017, 23:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama-Ali wrote:
    Dzięki dziewczyny, mam tez pytanie, bo zaproponowano mi obrót zewnętrzny dziecka.
    Nadin- czy to Ty o tym pisałaś? Bo już nie pamiętam. Mam się spotkać z lekarka która to robi w przyszłym tygodniu. Czytałam ze często takie akcje powodują rozpoczęcie porodu. Jak było u Ciebie?
    Mama-Ali, to ja pisałam o obrocie. Z tego co pamietam to mój lekarz mówił, ze jeden obrót na 250 kończy sie CC z przymusu, wiec to raczej nie „często”. Ale ryzyko jest, dlatego nie zgodziłabym sie na obrót u jakiejś położnej w gabinecie. To musi byc szpital i lekarz. Sam obrót tak jak pisałam nie jest bolesny, moze jedynie niekomfortowy, nieprzyjemny. Poproś ta lekarkę, zeby Ci wszystko wytłumaczyła, ryzyko, jakie masz szanse na sukces (nie pierworódka, szczupła-okrągła?), sam proces. Teraz jest dobry czas na ten obrót, chyba właśnie 37 tc jest najlepszym momentem.
    Jesli masz jeszcze jakies pytania, wal śmiało.

ijpbj48a4iy2absw.png
  • natki89 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2017, 06:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :) Mąż wyjechał na tą wigilię firmową do Warszawy a ja w nocy co chwilę się budziłam, bo myślałam że ktoś jest w domu. Pewnie niektóre z Was widzą jak to jest. Do tego o 4 do 6 miałam dosłownie paraliżujący koszmar, dosłownie sen na jawie, że ktoś dostał się do domu i na koniec mi coś zrobi. Sama słyszałam jak krzycze przez sen. Niestety raz na jakiś czas mam takie koszmary, ale zawsze obok jest mąż i mnie budzi a teraz nie byłam w stanie się wybudzić. Masakra. Dawno nie miałam takiej strasznej nocy. Teraz od 6 leżę i czekam na godzinę 7 co pójdę zjeść śniadanie, bo dopiero co wzięłam eutryrox.

Patrząc na brak wpisów to chyba większość dzisiaj dobrze spała :)

Miłego dnia :*

1a564c9e4d.png
    244036ec09.png
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2017, 06:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry.
    Myślałam że jak poszłam spać przed północą to będę spać do 9. A gdzie tam, pobudka o 6, plus jedna dłuższa przerwa w spaniu w między czasie.

Wczorajsze wyjście super, byliśmy na występie kabaretu, co lepsze panowie wybrali mnie i męża z publiczności z pytaniami, dzwonili do mojej teściowej tak że cała sala słuchała (że babcia się w tym czasie wnuczką opiekuje), potem w czasie całego występu jeszcze kilka razy do mnie się facet zwracał, ryczałam ze śmiechu daję słowo. Jak podszedł do nas to mu powiedziałam że przez niego dzisiaj urodzę, to jak się dowiedział że jestem w ciąży to dawaj, dalej powód do żartów. ;)
    Po występie jak można było sobie z nimi zrobić zdjęcie to zawołali mnie bez kolejki, jeden życzył mi miłego rozwiązania ;)
    Było rewelacyjnie, naładowałam akumulatory, polecam każdej takie wyjście. ;)

Zuzia z babcią dała radę, w ogóle nie było problemu z tym że wychodzimy (szok), babcia ją wykąpała i położyła spać. ;)

Muska, natki89, inessa, emi2016, Myszk@, Paula_29 lubią tę wiadomość

• Krokodylica Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2017, 06:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polaj spóźnione 100 lat :)

Natki współczuję koszmaru! Raz taki miałam, do tej pory go pamiętam brrr

MamaAli słabo że maluszek się nie obrócił. Kurcze nie ma już żadnych szans? Z Alą chyba miałaś podobnie?

Polaj lubi tę wiadomość

• Mama-Ali Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2017, 07:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny

U mnie noc dziś fajna, ale to ze względu na to, że już druga z kolei spędzam na kanapie, bardzo wygodnej zreszta, w salonie, a mężu z córą zostają w sypialni ;). Ja nie pokopana, nic mnie nie budzi, więc lux. Dziś może już Ala będzie spała u siebie bo będzie 2 i 3 dawka antybiotyku, niestety wczoraj się okazało ze ma zapalenie oskrzeli i lekkie leki nie pomogą. Z jednej strony unikam póki moge antybiotyków, ale z obecnej sytuacji może to i lepiej że go ma, szybciej się wyleczy i może nas nie pozaraża.

Helka, dzięki za info. Ja własnie miałabym mieć ten obrót u kobiety której kompletnie nie znam, co prawda w szpitalu itd, ale czytałam o niej różne opinie i jakoś nie jestem przekonana...Zobaczymy jeszcze, póki co, mimo strachu bardziej nastawiam się na cc.

Natki- ja normalnie mam męża zawsze przy sobie i też mam złe noce jak jego nie ma ;). Czasem jak sa jakies okazje i wychodzi, to cieszę sie ze bede miała wieczór dla siebie a kończy się na tym że i tak budzę się i go szukam :)

Kroko- szansa na obrót zawsze jest, dlatego własnie nie bardzo chcą ustalać datę cc. Bo w takiej sytuacji teoretycznie lepiej żeby dzieciak sam zadecydował ze chce wyjść i wtedy robić cięcie niż na sucho ustalać. Poza tym jest szansa że jednak zmieni zdanie i hycnie główką w dół. Kurcze, jeszcze się nie urodził a już mnie denerwuje to moje dziecko ;).
    Z Alą było zupełnie inaczej. Od 20- któregoś tygodnia była głową w dół, mocno cisnęła i była bardzo nisko. Tu nie miałam żadnych problemów ani komplikacji. DO tego było drobna, 2800 jak się rodziła więc poród bajka. Teraz mały ma już koło 3kg, do tego większą główkę, więc nawet jakby był sn, to obawiam się że już tak słodko nie będzie ;).

No nic, zobaczymy jak będzie, chociaż chyba wolałabym już miec ustalony termin cc i mieć z głowy i się nie denerwować.

ex2bgu1r0a0mqp77.png

f2wl3e5eiokd3igu.png
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2017, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to coś mi się pomyliło że z Alą było podobnie. :)

Moja Zuzia była duża i z dużym obwodem głowy, a ja jestem szczupak, ale jakoś to poszło. W sumie bardzo szybko poszło.
    No nic, może jeszcze Ci dzieć fiknie.

• BlackCatNorL Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2017, 08:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natki89 wrote:
    Patrząc na brak wpisów to chyba większość dzisiaj dobrze spała :)
    *
    A gdzie tam! :)
    Współczuję koszmarków, ja też jakieś porąbane sny miałam ale nawet nie pamietam co mi się śniło.
    Mama-Ali, mi się wydaje, że przy takim dużym dzidziolu ( za m-c będzie miał 4kg jak nic), to cc jest najlepszą opcją. Daj spokój z tym obracaniem na siłę, ja bym nie dała babsku dzieciaczka miętolić w brzychu brrrrrr :/ Na samą myśl mi słabo.
    Kroko super że się tak świetnie bawiłaś! :) Od razu inaczej "godosz" ;)

Krokodylica lubi tę wiadomość

• Lovilovi Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2017, 08:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)
    Wstałam dziś ze świetnym humorem :D I mam plan ogarnąć mieszkanie, później jestem umówiona z koleżankami na mieście, a na końcu wizyta. Dziś mamy 36t4d :) Pewnie nic nowego się nie dowiem, bo w środę byłam na IP trochę klucie w szyjce mi dokuczalo i dla własnego komfortu psychicznego chciałam sprawdzić czy nic złego się nie dzieje z szewkiem. :) Na szczęście wszystko ok, szyjka trzyma, szewek tez. KTG nie wykazalo żadnych skurczy.

Ale chce dzisiaj z moja doktorka porozmawiać na temat porodu. W szpitalu powiedzieli mi, że jestem bardzo odważna myśląc o porodzie naturalnym Ale ze trzeba myśleć o zdrowiu malucha. Jestem już po jednej cesarce prawie 6 lat temu (z powodu ułożenia posladkowego) teraz mala jest ułożona glowkowo więc tym bardziej nie rozumiem... ehhhh

BlackCatNorL lubi tę wiadomość

• Bubu93 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2017, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć kobietki. U mnie noc beznadziejna. Zasnęłam może koło 4 albo i później. Chyba mi mały piłkarz rośnie w brzuchu. Dosłownie CAŁĄ NOC mnie kopał i wbijał mi piąstki wszędzie gdzie się da. W pewnym momencie aż się zirytowałam i sobie myślę, że gdybym mogła to już dawno bym go wyjęła z tego brzucha :) No zdenerwował mnie strasznie.

f2wl6iyel6lwf2pt.png
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2017, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Black hehe bo już miałam doła ostatnio, a to wyjście mi naprawdę dobrze zrobiło. :)

Ana haha już przy bisie serio miałam takie obawy :) :P

Ja właśnie powyjmowałam wszystko z lodówki, muszę ją odmrozić i wyczyścić bo mi od jakiegoś czasu woda spod niej cieknie. Dopiero jak wyjęłam jedzenie to zobaczyłam jaka jest brudna :/

• helagazela Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2017, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kroko, ale Wam sie wyjście udało, super! Ja osobiście nie byłabym taka zadowolona, bo nie lubię byc w centrum uwagi, dobrze, ze akurat Tobie to pasowało!

Mama-Ali, staraj sie byc otwarta na ta kwestie obrotu, bo jest to dość bezpieczne, szczególnie w porównaniu z cc, które jak juz wiele tu pisało pozostaje ingerencja operacyjna, przecina sie powłoki brzuszne, mięśnie macicy, wiec daleko temu do fizjologicznego porodu. Przypomniałam sobie, ze jest jakies wideo na youtubie, które pokazuje cały proces, poszukam i podrzucę Ci linka, bedziesz lepiej wiedzieć czego sie spodziewać. Ale jesli po konsultacji z ta lekarka w przyszłym tygodniu nie bedziesz wciaz pewna co do samego obrotu lub najzwyczajniej do Niej, to olej ta kwestie. Cc ma tez swoje zalety, chociażby w przypadku większych dzieci ;-)

A ja dzis tez ide do lekarki, ktorej nigdy na oczy nie widziałam. Mój gin bedzie na urlopie w pierwszym tygodniu stycznia, wiec w razie czego ona zastąpi Go przy porodzie. Ciesze sie, ze zobaczy mnie inny lekarz, moze dowiem sie czegoś nowego :-)

Udanego piątku dziewczyny, my dzisiaj pieczemy pierniki po pracy!!

ijpbj48a4iy2absw.png
  • helagazela Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2017, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znalazłam:
    https://youtu.be/6AM6wDwTjmc

Jest dużo info i filmików po angielsku, użyj w wyszukiwarce slow breech baby lub ECV.

Mama-Ali lubi tę wiadomość

ijpbj48a4iy2absw.png
  • Aenu Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2017, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj nie mogłam spać od 4 ;/

• Muska Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2017, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z mojej strony mogę tylko powiedzieć że jeśli synek by nie raczył się odwrócić głowa w dół (co mnie cieszy że jednak się odwrócił łaskawca) to zdecydowałabym się na 100% na ten obrót.Najpewniej w szpitalu żeby być pod opieką i w razie czego mieć lekarzy w gotowości.Jesli można jeszcze dzieciaczka obrócić to czemu nie skorzystać z tej opcji?A nuż się uda i będzie sn,a jak nie to CC i też będzie dobrze.W końcu jakoś wyjść musi ;)
    Ale mama-Ali to musi być Twoja decyzja żebyś Ty czuła się dobrze,bo od tego też zależy sukces wszystkiego :)

U mnie noc jakoś minęła w miarę ok,ale zdążyłam na męża wieczorem powarczec i strzelił focha :P
    Czasem gorzej z tymi facetami niż z babami...

Mama-Ali lubi tę wiadomość

9f7j3e5e06vngc0g.png
    961lgu1rd0kaje2g.png
‹‹ 900 901 902 903 904 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza: niewidzialna choroba, która dotyka miliony Polek

Szacuje się, że w Polsce około 2 miliony kobiet cierpi na endometriozę. W artykule dowiesz się o najnowszych metodach diagnozowania i leczenia endometriozy, a także poznasz osobistą historię Małgorzaty, która walczyła z tą chorobą przez 5 lat, aby wreszcie zobaczyć światło w tunelu na swojej drodze do macierzyństwa.

CZYTAJ WIĘCEJ

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ