X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Styczniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Angela* Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2017, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BlackCatNorL wrote:
    Ja plastry Compeed używałam jakiś czas temu, leczą i zabezpieczają przed sączeniem płynu. W Rosku dostaniesz, polecam.
    Ps. Jak szybko zadziałasz z tymi plastrami to może uda Ci się w ogóle uniknąć paskudy.

Dzieki juz Dzownie do męża, mąż po pracy kupi :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 grudnia 2017, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja bym jechała na ip.
    W psyk nie dadzą a ty bedziesz spokojna. Pamietam, że lepiej pojechac nawet jak sie nic nie dzieje. W takiej wysokiej ciąży nie odeslą cie do domu.

kasha86 lubi tę wiadomość

• Aenu Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2017, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasha86 wrote:
    Aenu - my też nadajemy imię takie samo jak dziecko mojej kuzynki (ona już do szkoły chodzi). To jedyne imię jakie nam się wspólnie podoba. Moja mama tylko rzuciła, że „Julia” to tak samo jak Magdy (moja kuzynka) córka .. ja na to powiedzIalam, że widziałam tą Julię raz w życiu i tak też ma na imię ponad 8 tys. dzieci urodzonych w 2016 roku:) także w ogóle się nie przejmuj - nazwisko będzie inne ;p btw. możesz przy okazji aktualizacji wpisać mi to imię i w sumie termin porodu mam na 13.01, ale cięcie będę miała miedzy 02.01 a 05.01.

Calza - ja słodycze jem teraz na potęgę, bo to ostatni moment, kiedy mogę robić to bezkarnie - a grudzień sprzyja wypiekom, ciasteczkom i czekoladkom - także smacznego :) po porodzie mam zamiar się opanować i przejść w tryb zrzucania tych 17 kg które już są na plusie :)

Netka90 - współczuje problemów .. rzeczywiście lepsza w tym przypadku jest CC - poproś Panią, żeby napisała Ci tylko taką informację do ginekologa, że ze względu na niski poziom płytek krwi sugeruje rozwiązanie ciąży przez cięcie cesarskie - mi coś takiego napisla kardiolog - ze względu na arytmię i ginekolog na tej podstawie wpisał mi cc do karty ciąży (plus powiedział, że w szpitalu też mnie zobaczy ich kardiolog). A jeśli chodzi o szpital to powiedz swojemu gin., że bezpieczniej czułabyś się jakby to on Cię ciął i przecież u nich tez muszą być specjaliści od hematologii, tylko pewnie nie ma oddziału ...

WhyMe - podziwiam Cię - serio - to moja pierwsza ciąża ale tak dała mi w kość psychicznie a teraz już fizycznie, że szok. Od początku miałam leżeć, potem przy chodzeniu wielki ból brzucha, potem przez chwile fizycznie czułam się ok, chciałam zacząć się ruszać a tu szyjka miękka i duphaston i totalny odpoczynek, a ten 3 trym. to masakra - arytmia się zwiększyła, duszności, nie śpię w nocy, nie daje rady stać w kuchni dluzej niż 10 min ... ciąża to nie typowa choroba, ale ja w chorobie robię wiecej niż teraz :)

Polaj - to jeszcze raz sto lat :) niech to będzie piękny dzień :) ja mam uro za 10 dni .. zeszłoroczną 30stkę spędzałam w Barcelonie - taki sobie prezent zrobiłam a do mojego chłopaka mówiłam, że nic od niego nie chce tylko Dzidziutka :))

Paula - normalnie mogą dać Ci L4 - 3 dni wstecz i myślę, że w tym tyg ciąży nie będą robić problemów - ja mimo, że nie prowadzę ciąży w lux medzie - to na każdej wizycie „dodatkowej” czy u jakiegoś ginekologa czy u kardiologa jestem pytana czy chcę L4. Powiedz, że źle się czujesz, twój lekarz prowadzący zachorował a Ty masz przełożoną wizytę na za dwa tyg. Powinni wystawić wtedy to L4.

Aqu - wielkie gratulacje !! Święta zapowiadają się w domu - pięknie !!
    Ja urodziłam się w latach 80 w pierwszym tyg 8 miesiąca (32 tc), polezalam dwa tyg w inkubatorze i potem wszystko było pieknie ładnie :) jak pomyśle, ze w tamtych czasach nasze matki nie miały możliwości zrobienia usg to aż mnie wzdryga - nie nadawałaby się na ciężarną w tamtych czasach, jestem za duża panikarą ;p Także szacun dla naszych mam ;)
    U nas niestety nazwisko również będzie to samo...

• elize Ekspertka

Wysłany: 7 grudnia 2017, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już po wizycie. Mam mieszane uczucia. Z jednej strony się cieszę, bo:
    zmniejsza mi się wielowodzie, obecnie AFI22, więc prawie norma i ja się lepiej czuję, super. U mojej Kruszynki też dobrze. To płuco wygląda dużo lepiej.
    Natomiast martwi mnie, że jest teraz 2 tygodnie do tyłu. Jest na 15 precentylu, to chyba nie jest tragicznie. Waży ok 2100g.
    No i najgorsze... powinnam rodzić w Łodzi :( wiem, że to dla dobra Kruszynki, ale tutaj już wszystkich znam, wiem co i jak. A Łódź to 250 km od domu ;( obcy ludzie, stresująca sytuacja :(
    Jest tu ktoś z Łodzi? Potrzebuję wsparcia.

• moniczko. Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2017, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela* wrote:
    Hejka dziewczyny: )
    Powiedzcie mi co polecacie na opryszczke na ustach ? Dzis wstalam i cos mi sie zaczyna a w poniedz stawiam sie do szpitala ... Z gory dzieki za odpowiedzi :)

Mój ginekolog polecił mi maść Erazaban, można stosować w ciąży. Ja mam w przeciągu 2 m-cy już 2 raz opryszczkę, a przed ciążą w całym życiu miałam może 2-3 razy.

Angela* lubi tę wiadomość

km5sjw4zdfxntaj3.png

p19u3e3kx233tsme.png
  • Karmelova Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2017, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elize mój mąż pochodzi z Łodzi. Co do topografii miasta jestem w stanie Ci trochę pomóc ale co do opinii o szpitalach to już nie bardzo :/ Wiem, że przy CZMP jest jakiś hotel dla rodzin pacjentów. A na przed terminem miałabyś zgłosić się do szpitala?
    I cieszę się, że jest u Was lepiej :)

oar8dqk3th5u0kcd.png[/url]
    bl9czbmh9bslxcao.png
  • moniczko. Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2017, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasha, ja też miewałam takie spinania brzucha, że aż bolało. Czasami trwało to co 20 minut przez 2-3h, ale po ciepłej kąpieli i no spie przechodziło. Byłam po tym u lekarza mojego i mówił, że na tym etapie to normalne i jeżeli przechodzi to fałszywy alarm. Też panikowałam, ale po tym co powiedział lekarz podchodzę do tego ze spokojem i występuje z duuuużo mniejszą częstotliwością.

kasha86 lubi tę wiadomość

km5sjw4zdfxntaj3.png

p19u3e3kx233tsme.png
  • calza Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2017, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po kawce i bezie z truskawkami i malinami - nie żałuję!

Planujemy się przeprowadzić jeszcze przed świętami, najlepiej w przyszły weekend :)

Polaj, sto lat!

Polaj lubi tę wiadomość

mjvyi09k1yghelay.png
  • elize Ekspertka

Wysłany: 7 grudnia 2017, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie do Matki Polki mam jechać. Zaraz po świętach mam się tam pokazać, bo termin wg OM 7 styczeń.
    Wiem właśnie, że jest tam możliwość noclegów dla rodziny, to może nie będę sama ;)
    U mnie w szpitalu dla dziecka są potrzebne tylko pampersy, mokre chusteczki i jakaś maść ochronna, ubranka dopiero na wyjście. Z tego co czytałam to w Łodzi potrzebuje wszystko, muszę się inaczej zorganizować. Ech

• Karmelova Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2017, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie, chyba najgorsze to ta organizacja bo musisz mieć wszystko i to w większej ilości. Ale zawsze trzeba pamiętać, że czasy kryzysu minęły i w sklepach jest wszystko dostępne praktycznie od ręki :) Jak coś to wrzuć później listę co spakowałaś to zawsze pomożemy Ci ją uzupełnić.

oar8dqk3th5u0kcd.png[/url]
    bl9czbmh9bslxcao.png
  • Mama-Ali Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2017, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja właśnie leżę sobie pod ktg, jeszcze 20 minut, ciężka sprawa bo młody bardzo sie wierci i co chwile naciskampilota który rejestruje ruchy. Aż sie boje co wyjdzie. A najchętniej kimnekabym sie na tej leżance.

ex2bgu1r0a0mqp77.png

f2wl3e5eiokd3igu.png
  • WhyMe Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2017, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elize
    Ja jestem z Lodzi, choc mieszkam w Londynie, Zazdroszcze Ci ,ze rodzisz w Matce Polce, to najlepszy szpital!, a oddzial dla noworodkow ma bardzo dobry sprzet i super spacjalistow, Twoj dzidzius bedzie tam pod bardzo dobra opieka!
    Rzeczy wez wszystkie ktore myslisz ,ze Ci sie przydadza, a nawet jak czegos zapomnisz w Matce Polce jest duzo sklepow , kawiarni nawet a'la market na dole gdzie mozesz wszystko kupic :). To na prawde dobra wiadomosc, wiec glowa do gory. A waga wyadaje mi sie ze jest ok , z tego co pamietam jestes w 35tc poprostu Twoje malenstwo bedzie nalezalo do tych mniejszych dzieciaczkow, byc moze Ty lub Twoj maz tez byliscie drobni.

w57vleb4iew7v2qt.png
    rwgqw167u9doupb1.png
  • Maruder Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2017, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elize, nie jestem z Łodzi ale słyszałam ze to dobre centrum... wiem ze rodziła tam dziewczyna z która lata temu pracowałam i jej dziecko miało zespół cantrella i serduszko na wierzchu... dowiedziałam się przypadkiem, bo to naprawdę słaba znajomość. Wpłacam 1% podatku co roku na ta dziewczynkę i jak dziś spojrzałam dziś na stronę gdzie zamieszczają o niej informacje to naprawdę wyprowadzili dziecko na prosta: serce schowane,dziecko samo oddycha, chodzi i mówi, wg mnie cud.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2017, 16:03

relgi09kotjuarzp.png
  • WhyMe Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2017, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy macie takie dziwne dretwienie nog? Lydek?
    Mnie dzis meczy caly dzien , nie wiem jak sobie z tym poradzic

w57vleb4iew7v2qt.png
    rwgqw167u9doupb1.png
  • Maruder Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2017, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WhyMe wrote:
    Czy macie takie dziwne dretwienie nog? Lydek?
    Mnie dzis meczy caly dzien , nie wiem jak sobie z tym poradzic

Jak zapomnę o magnezie to mam.
    Jak biore magnez przechodzi... biorę tak 3 x dziennie slow mag.

WhyMe lubi tę wiadomość

relgi09kotjuarzp.png
  • WhyMe Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2017, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maruder wrote:
    Jak zapomnę o magnezie to mam.
    Jak biore magnez przechodzi... biorę tak 3 x dziennie slow mag.
    Ok dziekuje , dzis wezme jak tylko pojde do domu.

w57vleb4iew7v2qt.png
    rwgqw167u9doupb1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 grudnia 2017, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej.
    Kochane moje dziekuje za Wasze cieple slowa i wsparcie ❤❤❤
    Udalo mi sie dzis umowic do profesora na wizyte na za 2 tygodnie. Ciesze sie bardzo a zarazem boje sie tych 2 tyg.bo mam w pamieci ubiegly rok gdzie wlasnie na tym samym etapie u synka zaczely sie problemy bo zatrzymal sie przyrost ogolny i wagi i calkowicie zaniknely wody wiec strachu troche mam i mysle co moge teraz jeszcze zrobic aby nic nie zaniedbac?!
    Agu gratulacje i duzo zdrowia Wam zycze ❤❤❤
    Dziewczyny jak opisujecie sytuacje z Waszymi mezami to lacze sie z Wami bo czesto jest tak samo u nas w domu z mezem. Czasami az sie dziwie bo ogolnoe moj maz duzo potrafii i zwykle duzo pomaga a teraz tak jakos wszystko ciezko Mu wychodzi.
    Pamietam i wspieram b.kazda z Was ❤❤❤❤❤❤

• elize Ekspertka

Wysłany: 7 grudnia 2017, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inessa, wybacz głupie pytanie, ale hipotrofia i wody płodowe mają coś wspólnego?
    U mnie przepływy podobno rewelacyjne, ale wody się zmniejszają i mała jest do tyłu o 2 tygodnie. Zaczynam się martwić jeszcze bardziej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2017, 17:10

• Polaj Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2017, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    elize wrote:
    Już po wizycie. Mam mieszane uczucia. Z jednej strony się cieszę, bo:
    zmniejsza mi się wielowodzie, obecnie AFI22, więc prawie norma i ja się lepiej czuję, super. U mojej Kruszynki też dobrze. To płuco wygląda dużo lepiej.
    Natomiast martwi mnie, że jest teraz 2 tygodnie do tyłu. Jest na 15 precentylu, to chyba nie jest tragicznie. Waży ok 2100g.
    No i najgorsze... powinnam rodzić w Łodzi :( wiem, że to dla dobra Kruszynki, ale tutaj już wszystkich znam, wiem co i jak. A Łódź to 250 km od domu ;( obcy ludzie, stresująca sytuacja :(
    Jest tu ktoś z Łodzi? Potrzebuję wsparcia.
    Mojej znajomej szwagierki córka urodziła się z wagą 2100 i była to ciąża donoszona 39 tydzień. To dopiero był problem.

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
  • Aqu Przyjaciółka

Wysłany: 7 grudnia 2017, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję dziewczyny za gratulacje :)

Mój synek ma na imię Krzyś - ostateczną decyzję o imieniu podjęliśmy gdy go zobaczyliśmy :)
    Ważył 1970 g i mierzył 46 cm. Według ostatniego usg miał ważyć tylko 1700 g, potwierdzona hipotrofia. Na szczęście usg pomyliło się w dobrą stronę. Lekarz prowadzący powiedział, że Krzyś jest malutki ale nie ma hipotrofii. Nie wiem za bardzo po kim miałby być mały, bo ani w mojej rodzinie ani w męża nie ma niskich osób. Z drugiej strony, oboje z mężem jesteśmy bardzo szczupli. No nie wiem, najważniejsze jednak żeby zdrowo rósł i przybierał na wadze. Dziś już ważył 2260 g.
    Trzymam kciuki za wszystkie mamusie! :)

Maruder, inessa, kate88:), Bubu93, Polaj, Paula_29, wronka, Karmelova, annaki, Vilu, Szmaragdowa, Krokodylica, Aenu, kasha86 lubią tę wiadomość

mhsvtv733430mtzr.png

atdcj44j15o2zkq2.png
‹‹ 898 899 900 901 902 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ