X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Styczniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2017, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hela oni nas nie wyciagali na scenę tylko podchodzili do nas więc fajnie. :) poryczałam się ze śmiechu a jak wróciłam musiałam wziąć nospe bo brzuch miałam tak twardy od tego śmiechu :)

helagazela, Mama-Ali, BlackCatNorL, natki89 lubią tę wiadomość

• Polaj Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2017, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki jeszcze raz wszystkim za zyczenia.
    Jutro impreza i mam nadzieje ze syn bedzie zdrowy.

Aenu, ana167, Krokodylica, helagazela, Paula_29 lubią tę wiadomość

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
  • kate88:) Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2017, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :) wreszcie gdzieś z otchłani chmur przebija się promyk słońca wiec i humor od razu lepszy :)

Dzisiaj mąż ma urodziny wiec zaraz lecę ogarnąć jakiś mały torcik :) i co prawda prezent juz mam ale tak sobie jeszcze dzisiaj pomyślałam że przydałyby mu się ( mi również żeby nie słuchać jego muzyczek z laptopa kiedy gra :D ) słuchawki bezprzewodowe także wyruszam na łowy :)

Miłego dnia :)

19.01.2018 nasz skarb Natalka <3 3230g 54cm <3
    l22n8u69xb9092j8.png
    Aniołeczek 5.12.16 (*)
  • Myszk@ Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2017, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej :) witam się przy piątuniu, ale w ten weekend męża mogę nie mieć bo mówił że jest szansa na fuchę, no cóż, w niedzielę się nim nacieszę.

Fantastycznie że niedługo kolejne dzieciaczki będą z nami :)

Oświadczam że akcja szpachlowania pokoiku dla małej naprawdę zakończona sukcesem, co prawda mąż kręci nosem że gdzieś tam sufit mu nie wyszedł, bo są ślady ale nie kazałam mu ruszać (zawsze jak poprawi to jest gorzej albo musi robić od nowa ścianę), w końcu nie jest budowlańcem a jak na drugi pokój który robi wyszło mu super , wczoraj pomalował kolorem jedną ścianę i od razu inaczej to wygląda :D

Kroko, super że wyjście się udało i dół został zakopany, a skoro babcia dała radę to chyba macie dodatkową opcję w czasie porodu.

Moje dziecię się ostatnio rozhulało, po kolacji mnie skopała, aż jej zagroziłam że jutro będzie miala głodówkę i dzisiaj po owsiance też były harce, a teraz czuję że znów ułożyła się pod żebrami z prawej strony, aż czuję ucisk na nie jak siedzę a na brzuchu na wysokości łokcia mam wybrzuszenie, dziwię się że małej to nie przeszkadza? Przecież na pewno moje twarde kości ją gniotą

Krokodylica, helagazela lubią tę wiadomość

age.png
    age.png
    age.png
    06.07.2016 [*] Aniołek
  • kasha86 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2017, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytanie mam do mam, które mają zaplanowaną CC - robicie badanie GBS ? Mi ginekolog powiedział, żeby nie robić.. a gdzieś wyczytałam, że po badaniu możliwe jest zapalenie pochwy lub poród przedwczesny.. więc chyba nie zrobię, ale chcę podpytać jak jest u Was ?

2nn3leb4ic2eh3rg.png
    New Baby <3
    relgtv73w2riqvl3.png
    Julia <3
  • BlackCatNorL Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2017, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasha86 wrote:
    Pytanie mam do mam, które mają zaplanowaną CC - robicie badanie GBS ? Mi ginekolog powiedział, żeby nie robić.. a gdzieś wyczytałam, że po badaniu możliwe jest zapalenie pochwy lub poród przedwczesny.. więc chyba nie zrobię, ale chcę podpytać jak jest u Was ?
    Że jak?! :) A skąd to zapalenie pochwy? Material do GBS pobiera się z przedsionka pochwy i odbytu ( w takiej kolejnosci), bezboleśnie cyk i zrobione. Z jakiej paki więc zapalenie pochwy ma powstać albo, o zgrozo,do porodu przedwczesnego ma dojść :) Nie widzę związku :):) hehehe
    Podobno przy cesarce się nie robi ale w moim przypadku, kiedy jeszcze wszystko się może zdarzyć, gin kazał mi robić, to zrobiłam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2017, 11:31

kasha86 lubi tę wiadomość

• kasha86 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2017, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BlackCatNorL wrote:
    Że jak?! :) A skąd to zapalenie pochwy? Material do GBS pobiera się z przedsionka pochwy i odbytu ( w takiej kolejnosci), bezboleśnie cyk i zrobione. Z jakiej paki więc zapalenie pochwy ma powstać albo, o zgrozo,do porodu przedwczesnego ma dojść :) Nie widzę związku :):) hehehe
    Podobno przy cesarce się nie robi ale w moim przypadku, kiedy jeszcze wszystko się może zdarzyć, gin kazał mi robić, to zrobiłam.

Nie wiem skąd :( to pierwszy link, który pojawił mi się w google i taka informacja ...

2nn3leb4ic2eh3rg.png
    New Baby <3
    relgtv73w2riqvl3.png
    Julia <3
  • annaki Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2017, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry w ten okropny deszczowo śniegowy i wietrzny dzień. Brrr. Mój chłop ma teraz piątki wolne więc zaliczyliśmy zakupy tygodniowe, zaraz kawka, obiad dziś na szybko no i w sumie lenistwo bo dzisiaj dla odmiany nic mi się nie chce. Ja to odwrotnie mam z chłopem bo cieszę się jak.jest w pracy mam.tyyyyle spokoju ale niestety lub stety od 13.12 ma już w pracy przerwę świąteczną która w jego zakładzie trwa do 8.01 A że cc będzie 9.01 to dostanie kolejne 2 tyg opieki. Ja nie wiem obyśmy się nie pozabijali do świąt ani nie rozwiedli kilka razy :D. Wolę zdecydowanie być sama a tak cały dzien razem jak co roku będą leciały siekiery chyba hehe
    Ja miałam robić gbs mimo planowanego cc ale już sama nie wiem. W środę moja lekarka mówiła żeby sobie odpuścić, że po cc i tak dają antybiotyk co akurat wiem bo po.pierwszym dostałam ale wtedy miałam też info w książeczce że mam dodatni gbs a z kolei mówiła że jeśli nie daj Boże wcześniej się zacznie to jesli nie bede miala badania to i tak podadzą profilaktycznie no i nie wiem teraz sama. W każdym razie mówiła że decyzja należy do mnoe i 21.12 mam ostatnią wizytę to jak coś to zrobimy. Z tym przedwczesnym porodem to chyba jakiś żart ;). Jakoś urodziłam poprzednio po terminie, nie miałam też żadnego zapalenia więc bzdura totalna nie wiadomo kto i skąd to wymyslil

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2017, 11:43

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • kasha86 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2017, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annaki wrote:
    Dzień dobry w ten okropny deszczowo śniegowy i wietrzny dzień. Brrr. Mój chłop ma teraz piątki wolne więc zaliczyliśmy zakupy tygodniowe, zaraz kawka, obiad dziś na szybko no i w sumie lenistwo bo dzisiaj dla odmiany nic mi się nie chce. Ja to odwrotnie mam z chłopem bo cieszę się jak.jest w pracy mam.tyyyyle spokoju ale niestety lub stety od 13.12 ma już w pracy przerwę świąteczną która w jego zakładzie trwa do 8.01 A że cc będzie 9.01 to dostanie kolejne 2 tyg opieki. Ja nie wiem obyśmy się nie pozabijali do świąt ani nie rozwiedli kilka razy :D. Wolę zdecydowanie być sama a tak cały dzien razem jak co roku będą leciały siekiery chyba hehe
    Ja miałam robić gbs mimo planowanego cc ale już sama nie wiem. W środę moja lekarka mówiła żeby sobie odpuścić, że po cc i tak dają antybiotyk co akurat wiem bo po.pierwszym dostałam ale wtedy miałam też info w książeczce że mam dodatni gbs a z kolei mówiła że jeśli nie daj Boże wcześniej się zacznie to jesli nie bede miala badania to i tak podadzą profilaktycznie no i nie wiem teraz sama. W każdym razie mówiła że decyzja należy do mnoe i 21.12 mam ostatnią wizytę to jak coś to zrobimy. Z tym przedwczesnym porodem to chyba jakiś żart ;). Jakoś urodziłam poprzednio po terminie, nie miałam też żadnego zapalenia więc bzdura totalna nie wiadomo kto i skąd to wymyslil

Napisali w artykule dokładnie tak:
    „Czasami, po badaniu, może pojawić się zapalenie błon płodowych, wcześniejsze pęknięcia błon płodowych czy przedwczesny poród”.
    Zapalenie błon płodowych a nie pochwy - to mi się pomyliło. Link tutaj:
    https://portal.abczdrowie.pl/wymaz-z-pochwy-gbs

No mi lekarz powiedział właśnie, że to jedno badanie mniej i że jeśli teraz zrobię o wynik będzie ujemny to nie jest powiedziane, że za dwa tyg nie będzie dodatni . To chyba sobie odpuszczę.

2nn3leb4ic2eh3rg.png
    New Baby <3
    relgtv73w2riqvl3.png
    Julia <3
  • Polaj Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2017, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jeszcze GBS nie robiłam ale myślę, że lekarz w poniedziałek pobierze materiał.
    Poprzednio miałam dodatni wynik i dali mi antybiotyk doustnie a jak trafiłam do szpitala to jeszcze mi dożylnie włączyli lek bo stwierdzili, że nigdy nic nie wiadomo.

W sumie czekam na poniedziałkową wizytę i jakoś się nią stresuję bo będę z lekarzem rozmawiać o sposobie rozwiązania. Ach szkoda gadać.

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
  • Myszk@ Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2017, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki, przypomniałyście mi że przedwczoraj odebrałam te GBSy, wypadałoby sprawdzić jaki mam wynik :D i nie stwierdzono obecności! Mam tylko nadzieję że sie nie będą czepiać, bo zrobilam w 34 tygodniu (skończony 33tc), a na kartce ze szkoły rodzenia mam napisane że powinno się zrobić 35-37 tc. Ech te internety :) różne, dziwne rzeczy można wyczytać, też nie wiem jak miałoby dojść do zapalenia albo przedwczesnego porodu. Chyba że do porodu jak się pacjentka będzie za mocno stresować

age.png
    age.png
    age.png
    06.07.2016 [*] Aniołek
  • Vilu Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2017, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My po wizycie kontrolnej. Szyjka się od tygodnia nie skróciła, skurcze po lekach przestały się pisać na KTG, wody prawie w normie, więc pojawiła się realna szansa, że dotrzymamy do terminu :)

Z jednym mnie tylko zmartwił, pomierzył młodą, popatrzył na mnie i stwierdził, że on tu w tym momencie porodu naturalnego nie widzi. Z dzisiejszych pomiarów młoda wygląda na 2800, więc w terminie może przekroczyć 4kg. Mam się pojawić na kontrolę za 2 tyg. i wtedy ma być ostateczna decyzja.

Krokodylica, Myszk@, Polaj, inessa, helagazela, BlackCatNorL, Aenu, calza, kate88:), Muska lubią tę wiadomość

wff2tv73b0vlt43s.png
  • BlackCatNorL Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2017, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasha86 wrote:
    Nie wiem skąd :( to pierwszy link, który pojawił mi się w google i taka informacja ...
    Ach te internety, potrafią nieźle namącić i nastraszyć :) Ale nie przejmuj się, wszystkie je czytamy jak te kozy a potem się zamartwiamy i weryfikujemy wyczytane mądrości i tak w kółko! :) :D ;)

kasha86 lubi tę wiadomość

• Bubu93 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2017, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matko dziewczyny jak ten mój mały daje mi dzisiaj popalić. Co chwila czuję jak się wierci. Już mnie wszystko w środku boli. Zaraz zacznę schizować, że coś jest nie tak.

f2wl6iyel6lwf2pt.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2017, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, dziś mąż też ma wolne, więc trochę załatwiamy. Syn w brzuchu aktywny, we wtorek mam kolejną wizytę a potem jeszcze USG - albo w środę 13.12 albo we wtorek 19.12... muszę zdecydować.
    A jutro idziemy całą rodziną do Wielkiej Fabryki Elfów z córką na 2,5 godzinną przygodę, mam nadzieję, że jej się spodoba, zapowiada się super atrakcja :) Wstępnie miała jechać tylko z tatą ale stwierdziłam, że chyba dam radę a córka lubi jak gdzieś się wybieramy wszyscy razem. Nie wiadomo co to będzie w święta, więc trzeba celebrować póki można ;)

BlackCatNorL lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Paula_29 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2017, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny od 10.30'mam skurcze krzyżowe.takie jak przy porodzie tylko słabsze i nieregularne. Ale nie chca przejść. Bylam o 11 w enel medzie, lekarka mnie zbadała i mówi że ok.szyjka trzyma. Ale usg tam nie mają więc nie robiła a mi przy porodzie zaczęła szyjka puszczać dopiero po kilku godzinach skurczy. Nie wiem czy powinnam się martwić. Wzięłam 2 tabletki magnezu i nospe max ale nie przechodzi

atdc8u69hnetasq1.png
    Leonek 12.02.2017, 21 tc [*]
    3i4920mmxxemdpk1.png
  • Bubu93 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2017, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_29 wrote:
    Dziewczyny od 10.30'mam skurcze krzyżowe.takie jak przy porodzie tylko słabsze i nieregularne. Ale nie chca przejść. Bylam o 11 w enel medzie, lekarka mnie zbadała i mówi że ok.szyjka trzyma. Ale usg tam nie mają więc nie robiła a mi przy porodzie zaczęła szyjka puszczać dopiero po kilku godzinach skurczy. Nie wiem czy powinnam się martwić. Wzięłam 2 tabletki magnezu i nospe max ale nie przechodzi

Może podjedź na IP?

f2wl6iyel6lwf2pt.png
  • Paula_29 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2017, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ale nie wezmą mnie za wariatkę, skoro 2 h temu byłam u lekarza?

atdc8u69hnetasq1.png
    Leonek 12.02.2017, 21 tc [*]
    3i4920mmxxemdpk1.png
  • Bubu93 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2017, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikt Cię nie weźmie za wariatkę, daj spokój. To normalne, że martwisz się o swoje dziecko. Nie patrz na to co pomyślą inni, zdrowie Twoje i dzidzi jest najważniejsze. A oni są jak, za przeproszeniem d*pa od srania, żeby sprawdzić czy wszystko jest w porządku. Ja bym na Twoim miejscu pojechała, może poczekałabym jeszcze troszkę, ale jak nie puści to od razu na IP.

Gosiak lubi tę wiadomość

f2wl6iyel6lwf2pt.png
  • Aenu Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2017, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_29 wrote:
    No ale nie wezmą mnie za wariatkę, skoro 2 h temu byłam u lekarza?
    Lepiej jednak jechać i nie ryzykować. W końcu to już jest zaawansowana ciąża.

‹‹ 901 902 903 904 905 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ