Styczniowe Mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Paula jedź dziewczyno i się nie przejmuj co sobie pomyślą..lepiej sprawdzić niż później pluć sobie w brodę że się zlelcewazylo tym bardziej że to dopiero 33tydz. Powiedz że tak Cię boli i już i się martwisz bo po lekach nie przechodzi. O lekarzu może nie musisz nawet wspominać chyba że sami zobaczą w książeczce
Gosiak lubi tę wiadomość
-
kate88:) wrote:Dzień dobry
wreszcie gdzieś z otchłani chmur przebija się promyk słońca wiec i humor od razu lepszy
Dzisiaj mąż ma urodziny wiec zaraz lecę ogarnąć jakiś mały torciki co prawda prezent juz mam ale tak sobie jeszcze dzisiaj pomyślałam że przydałyby mu się ( mi również żeby nie słuchać jego muzyczek z laptopa kiedy gra
) słuchawki bezprzewodowe także wyruszam na łowy
Miłego dnia
Ja tez walcze z tortem w ksztalcie boiska do pilki noznejciekawa jestem czy wyjdzie bo pierwszy raz robilam lukier plastyczny.
Córcia- 3 stycznia 2018
Synek- grudzien 2012 -
Paula_29 wrote:No ale nie wezmą mnie za wariatkę, skoro 2 h temu byłam u lekarza?
A nawet gdyby Cię wzięli za wariatkę to co złego się w związku z tym stanie?Ale tak serio, to na IP mają generalnie podejście w drugą stronę. Jak pojechałam na IP z tymi moimi twardnieniami to mnie babka objechała, że czekałam kilka godzin zamiast przyjechać od razu jak tylko poczułam, że coś się dzieje, bo gdyby się okazało, że to przedwczesny poród, to na początku łatwo jest podać leki i uspokoić macicę, ale jak się już rozkręci, to po zawodach.
Gosiak lubi tę wiadomość
-
Ja dziś już po wizycie w Lux Med, chociaż wizyty nie planowałam. K. zaciągnął mnie z tym moim twardnieniem brzucha, na miejscu już okazało się, że u mojego doktora zwolniło się akurat miejsce, więc wchodzę do gabinetu.
Generalnie doktor kazał mi następnym razem jechać od razu na IP, bo jeśli to przedwczesny poród, to tak jak pisze Vilu - da się to wtedy jeszcze opanować. Doktorek przepisał mi Norvasc (2x dziennie po pół tabletki), ostrzegł, że teoretycznie w ciąży brać nie wolno, ale w Niemczech stosuje się ten lek jako lek przeciwskurczowy, wiec spokojnie mogę brać. Pewnie myślicie sobie "ja bym nie wykupiła!"Ale ja się nie martwię, bo mój ginek z Lux Medu jest ordynatorem położnictwa w Mińsku Mazowieckim, więc jestem pewna, że krzywdy mi i Maluchowi nie zrobi
Przy okazji spytałam o swędzenie ciała - stwierdził, ze skoro to nie cholestaza, to po prostu pod koniec ciąży mogło mnie uczulić coś, co nawet znam od dziecka. Tak po prostu bywa. Poza wapnem mam prać leki antyalergiczne, już teraz nie zaszkodzą dziecku.
Szyjka trzyma, zamknięta, wysoka, ale skróciła się trochę. Mam przejść w tryb babci emerytki - dużo odpoczynku, nie szarpać się. Ciekawe jak, skoro mam się w ciągu tygodnia przeprowadzić...
Torbę do szpitala wczoraj spakowałam tak mniej więcej (oczywiście na żądanie mojego kochanego K., mój kochany cerber). Jeszcze brakuje paru rzeczy dla mnie i maluszka, kilka rzeczy poprosiłam na gwiazdkę, paru rzeczy jeszcze nie poprałam, więc będę dokładać. Generalnie moja torba jest spakowana tak żebym miała jak 2 dni na oddziale przeżyć, resztę w razie co dowiezie mi K.
Kiedy robicie badanie WR?
-
kasha86 wrote:Pytanie mam do mam, które mają zaplanowaną CC - robicie badanie GBS ? Mi ginekolog powiedział, żeby nie robić.. a gdzieś wyczytałam, że po badaniu możliwe jest zapalenie pochwy lub poród przedwczesny.. więc chyba nie zrobię, ale chcę podpytać jak jest u Was ?
Ja mam miec cc we wtorek i nie musiałam robic
Paula jedz na IP nie patrz na lekarzy ...
Skoro wzielas magnez i nospe i dalej to konieczne jest ktg
PowodzeniaWiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2017, 14:19
kasha86 lubi tę wiadomość
-
Polaj wrote:Swietujcie urodzinki
Ja tez walcze z tortem w ksztalcie boiska do pilki noznejciekawa jestem czy wyjdzie bo pierwszy raz robilam lukier plastyczny.
Hehe u mnie ,,lecę ogarnąć torcik '' oznacza tyle co ,,idę do cukiernia kupić jakiś mały, pyszny torcik "
Także mam już gotowy torti słuchawki tez kupiłam
Twój napewno będzie pyszny i pięknyWiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2017, 14:19
Polaj lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Więc tak - wymaz na gbs mi babeczka pobrała, bo powiedziała, że skoro i tak robimy biocenozę to nic mnie to nie kosztuje, żeby zrobić jeszcze to, więc mimo, że mówiła na początku, że nie trzeba to zrobiłam
No i zapytałam ją o te bóle brzucha przez 12 h dwa dni temu i że mała od wczoraj mniej się rusza i czy może sprawdzić szyjkę. Ponieważ to była wizyta dodatkowa to powiedziała, że usg mi nie zrobi, ale pobierając wymaz zerknęła na szyjkę i powiedziała, że jakaś bardzo długa to ona nie jest i że ona pojechaliby na KTG..więc jadę na 17, ale nie na IP, tylko prywatnie obok domu.
Taka zabawa 50 zł, ale najpierw robią KTG, potem ocenia lekarz i to akurat ten, który pracuje w szpitalu w którym będę rodzic
Paula też uważam, że ostatnią rzeczą jaką powinnaś się przejmować są inni ludzie. Wiem, że czasem się próbuje przeczekać - żeby nie spędzić kolejnych kilku godzin na IP, ale skoro rozpoznajesz te skurcze i wiesz co mogą zwiastować to jedź albo na IP albo właśnie jeśli nie chcesz czekać w szpitalu to zrób chociaż to KTG prywatnie. Przynajmniej można się na godzinę konkretną umówić.
ktosiowa wrote:Byłam w rossmannie, ale pampersów nie otrzymałam... Maila też nie...
New Baby
Julia -
Dziewczyny, a jakie macie stopnie dojrzałości łożyska? Bo mnie wczoraj lekarka powiedziała ze 3 stopień, że to już taki przedporodowy. Sprawdziła oczywiście wszystkie przepływy i wszystko super, z ktg też bardzo zadowolona, wiec odpuściłam drążenie tematu czy jest tam dużo zwapnień itd. Ale czytam że taki stopień może oznaczać zbliżający się poród. Jak jest u Was?
Do tego od kilku dni jestem po kilka razu z wc...mam wrażenie jakbym się oczyszczała własnie przed porodem. Nie wiem czy mam dobre wrażenie, ale jakoś czuję że TA chwilą będzie już niedługo...
-
Mama-Ali wrote:Dziewczyny, a jakie macie stopnie dojrzałości łożyska? Bo mnie wczoraj lekarka powiedziała ze 3 stopień, że to już taki przedporodowy. Sprawdziła oczywiście wszystkie przepływy i wszystko super, z ktg też bardzo zadowolona, wiec odpuściłam drążenie tematu czy jest tam dużo zwapnień itd. Ale czytam że taki stopień może oznaczać zbliżający się poród. Jak jest u Was?
Do tego od kilku dni jestem po kilka razu z wc...mam wrażenie jakbym się oczyszczała własnie przed porodem. Nie wiem czy mam dobre wrażenie, ale jakoś czuję że TA chwilą będzie już niedługo...
U mnie na wizycie tydzień temu też lekarz stwierdził, że łożysko się postarzalo, mówił, że widzi zwapnienia, ale sprawdził przepływy i wody płodowe i powiedział, że prawidłowoteż się tym zmartwilam, ale dziewczyny juz tutaj pisały, że to przez to, że ciąża już zaawansowana.
Mama-Ali lubi tę wiadomość
-
Mama-Ali wrote:Dziewczyny, a jakie macie stopnie dojrzałości łożyska? Bo mnie wczoraj lekarka powiedziała ze 3 stopień, że to już taki przedporodowy. Sprawdziła oczywiście wszystkie przepływy i wszystko super, z ktg też bardzo zadowolona, wiec odpuściłam drążenie tematu czy jest tam dużo zwapnień itd. Ale czytam że taki stopień może oznaczać zbliżający się poród. Jak jest u Was?
Mi dzisiaj brzuch twardnieje.A od paru dni synek ma parę razy dziennie czkawkę...już nie wspominam o jego ciągłym wierceniu się,zwykle gdy ja chce spać
Mamusie gdzie można kupić jakiś komhinezon zimowy w rozsądnej cenie? Chciałam córce coś kupić bo jak spadnie śnieg żeby na sanki było.wsztstko co znajduje jest prawie po 200zl.Paranija jakaś.Szkoda mi dać tyle za kombinezon na 3 m-ce
Kiedy zaczynają się jakieś wyprzedaże zimowe np w Smyku? W zeszłym roku kupiłam jej tam super kombinezon za 100. -
Muska, wyprzedaze zimowe to chyba raczej w styczniu.
A sprawdzałaś w necie, na allegro? Może jakąś używkę kupisz? Ja szczerze mówiac średnio lubie uzywane ubranka, moj mąż to w ogóle ma uczulenie, ale w zeszłym roku kupiłam córce kurtkę za 30 zł! I to była jej ulubiona kurtka, w super stanie, wiec czasem warto się rozejrzeć.
-
moniczko. wrote:U mnie na wizycie tydzień temu też lekarz stwierdził, że łożysko się postarzalo, mówił, że widzi zwapnienia, ale sprawdził przepływy i wody płodowe i powiedział, że prawidłowo
też się tym zmartwilam, ale dziewczyny juz tutaj pisały, że to przez to, że ciąża już zaawansowana.
No własnie u mnie identyczna sytuacja, lekkie zwapnienia były ale widziałam ze lekarka nic sobie z tego nie robi
-
Mi na ostatniej wizycie pokazywał łożysko i mówił, że jest bardzo ładne i gładkie. Nie określil stopnia tylko tłumaczył, że im wiecej ma czarnych plam w obrazue USG tym starsze
Moje mialo 1 malutką plamkę a reszta jednolita struktura. Mnie trochę wkurza, że nie chce mi przeplywów zmierzyc i tętna, wciąż (od 2 wizyt co 2 tyg.
) słyszę: "ale po co, przecież widzę, że jest idealnie?"
O ważeniu na każdej wizycie też nie chce słyszeć
Może 14 go przymuszę jakoś