X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Styczniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • annaki Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2017, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula jedź dziewczyno i się nie przejmuj co sobie pomyślą..lepiej sprawdzić niż później pluć sobie w brodę że się zlelcewazylo tym bardziej że to dopiero 33tydz. Powiedz że tak Cię boli i już i się martwisz bo po lekach nie przechodzi. O lekarzu może nie musisz nawet wspominać chyba że sami zobaczą w książeczce

Gosiak lubi tę wiadomość

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Polaj Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2017, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kate88:) wrote:
    Dzień dobry :) wreszcie gdzieś z otchłani chmur przebija się promyk słońca wiec i humor od razu lepszy :)

Dzisiaj mąż ma urodziny wiec zaraz lecę ogarnąć jakiś mały torcik :) i co prawda prezent juz mam ale tak sobie jeszcze dzisiaj pomyślałam że przydałyby mu się ( mi również żeby nie słuchać jego muzyczek z laptopa kiedy gra :D ) słuchawki bezprzewodowe także wyruszam na łowy :)

Miłego dnia :)
    Swietujcie urodzinki :)
    Ja tez walcze z tortem w ksztalcie boiska do pilki noznej :) ciekawa jestem czy wyjdzie bo pierwszy raz robilam lukier plastyczny.

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
  • Vilu Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2017, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_29 wrote:
    No ale nie wezmą mnie za wariatkę, skoro 2 h temu byłam u lekarza?

A nawet gdyby Cię wzięli za wariatkę to co złego się w związku z tym stanie? :) Ale tak serio, to na IP mają generalnie podejście w drugą stronę. Jak pojechałam na IP z tymi moimi twardnieniami to mnie babka objechała, że czekałam kilka godzin zamiast przyjechać od razu jak tylko poczułam, że coś się dzieje, bo gdyby się okazało, że to przedwczesny poród, to na początku łatwo jest podać leki i uspokoić macicę, ale jak się już rozkręci, to po zawodach.

Gosiak lubi tę wiadomość

wff2tv73b0vlt43s.png
  • calza Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2017, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula jedź na IP, chrzanić lekarzy z enelmed! To tak samo jak w Lux Med - wszystko jest ok, Pani panikuje, ale USG nikt Ci nie zrobił, bo na USG potrzebna osobna wizyta...

Maruder lubi tę wiadomość

mjvyi09k1yghelay.png
  • calza Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2017, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś już po wizycie w Lux Med, chociaż wizyty nie planowałam. K. zaciągnął mnie z tym moim twardnieniem brzucha, na miejscu już okazało się, że u mojego doktora zwolniło się akurat miejsce, więc wchodzę do gabinetu.

Generalnie doktor kazał mi następnym razem jechać od razu na IP, bo jeśli to przedwczesny poród, to tak jak pisze Vilu - da się to wtedy jeszcze opanować. Doktorek przepisał mi Norvasc (2x dziennie po pół tabletki), ostrzegł, że teoretycznie w ciąży brać nie wolno, ale w Niemczech stosuje się ten lek jako lek przeciwskurczowy, wiec spokojnie mogę brać. Pewnie myślicie sobie "ja bym nie wykupiła!" ;) Ale ja się nie martwię, bo mój ginek z Lux Medu jest ordynatorem położnictwa w Mińsku Mazowieckim, więc jestem pewna, że krzywdy mi i Maluchowi nie zrobi :)

Przy okazji spytałam o swędzenie ciała - stwierdził, ze skoro to nie cholestaza, to po prostu pod koniec ciąży mogło mnie uczulić coś, co nawet znam od dziecka. Tak po prostu bywa. Poza wapnem mam prać leki antyalergiczne, już teraz nie zaszkodzą dziecku.

Szyjka trzyma, zamknięta, wysoka, ale skróciła się trochę. Mam przejść w tryb babci emerytki - dużo odpoczynku, nie szarpać się. Ciekawe jak, skoro mam się w ciągu tygodnia przeprowadzić...

Torbę do szpitala wczoraj spakowałam tak mniej więcej (oczywiście na żądanie mojego kochanego K., mój kochany cerber). Jeszcze brakuje paru rzeczy dla mnie i maluszka, kilka rzeczy poprosiłam na gwiazdkę, paru rzeczy jeszcze nie poprałam, więc będę dokładać. Generalnie moja torba jest spakowana tak żebym miała jak 2 dni na oddziale przeżyć, resztę w razie co dowiezie mi K.

Kiedy robicie badanie WR?

mjvyi09k1yghelay.png
  • Angela* Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2017, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasha86 wrote:
    Pytanie mam do mam, które mają zaplanowaną CC - robicie badanie GBS ? Mi ginekolog powiedział, żeby nie robić.. a gdzieś wyczytałam, że po badaniu możliwe jest zapalenie pochwy lub poród przedwczesny.. więc chyba nie zrobię, ale chcę podpytać jak jest u Was ?

Ja mam miec cc we wtorek i nie musiałam robic ;)

Paula jedz na IP nie patrz na lekarzy ...
    Skoro wzielas magnez i nospe i dalej to konieczne jest ktg :)
    Powodzenia

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2017, 14:19

kasha86 lubi tę wiadomość

• kate88:) Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2017, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polaj wrote:
    Swietujcie urodzinki :)
    Ja tez walcze z tortem w ksztalcie boiska do pilki noznej :) ciekawa jestem czy wyjdzie bo pierwszy raz robilam lukier plastyczny.

Hehe u mnie ,,lecę ogarnąć torcik '' oznacza tyle co ,,idę do cukiernia kupić jakiś mały, pyszny torcik " :D :D

Także mam już gotowy tort :P i słuchawki tez kupiłam :)

Twój napewno będzie pyszny i piękny :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2017, 14:19

Polaj lubi tę wiadomość

19.01.2018 nasz skarb Natalka <3 3230g 54cm <3
    l22n8u69xb9092j8.png
    Aniołeczek 5.12.16 (*)
  • Polaj Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2017, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_29 wrote:
    No ale nie wezmą mnie za wariatkę, skoro 2 h temu byłam u lekarza?
    Nie przejmuj się za kogo Cię wezmą lepiej faktycznie sprawdzić dwa razy. Ciąża jest już bardzo zaawansowana.

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 grudnia 2017, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula jedź. Jak cie nie beda chcialy przyjac to popros o zaswiadcsenie o tym ze odmawiaja przyjecia. Poza tym powiedz ze twoj kekarz kazal jechac

• ktosiowa Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2017, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam w rossmannie, ale pampersów nie otrzymałam :(... Maila też nie...

2r7Ip1.png

jVVIp2.png
  • WhyMe Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2017, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula jedz na IP jesli po tabsach nie przeszlo..

w57vleb4iew7v2qt.png
    rwgqw167u9doupb1.png
  • kasha86 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2017, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś

Więc tak - wymaz na gbs mi babeczka pobrała, bo powiedziała, że skoro i tak robimy biocenozę to nic mnie to nie kosztuje, żeby zrobić jeszcze to, więc mimo, że mówiła na początku, że nie trzeba to zrobiłam ;)
    No i zapytałam ją o te bóle brzucha przez 12 h dwa dni temu i że mała od wczoraj mniej się rusza i czy może sprawdzić szyjkę. Ponieważ to była wizyta dodatkowa to powiedziała, że usg mi nie zrobi, ale pobierając wymaz zerknęła na szyjkę i powiedziała, że jakaś bardzo długa to ona nie jest i że ona pojechaliby na KTG..:/ więc jadę na 17, ale nie na IP, tylko prywatnie obok domu.
    Taka zabawa 50 zł, ale najpierw robią KTG, potem ocenia lekarz i to akurat ten, który pracuje w szpitalu w którym będę rodzic :)

Paula też uważam, że ostatnią rzeczą jaką powinnaś się przejmować są inni ludzie. Wiem, że czasem się próbuje przeczekać - żeby nie spędzić kolejnych kilku godzin na IP, ale skoro rozpoznajesz te skurcze i wiesz co mogą zwiastować to jedź albo na IP albo właśnie jeśli nie chcesz czekać w szpitalu to zrób chociaż to KTG prywatnie. Przynajmniej można się na godzinę konkretną umówić.
    ktosiowa wrote:
    Byłam w rossmannie, ale pampersów nie otrzymałam :(... Maila też nie...
    Ja też raz byłam w rossmanie i nie dostałam pampersow - pani pytała wtedy o tego maila, czy już przyszedł.. i on przychodzi w okolicy 34 lub 35 tyg ciąży - nie pamietam .. i dopiero wtedy babeczce wskoczyła zniżka do systemu i dostałam pieluchy za grosz.

2nn3leb4ic2eh3rg.png
    New Baby <3
    relgtv73w2riqvl3.png
    Julia <3
  • BlackCatNorL Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2017, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela a jak tam opryszczka? Pomogly te plasterki?

• Mama-Ali Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2017, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a jakie macie stopnie dojrzałości łożyska? Bo mnie wczoraj lekarka powiedziała ze 3 stopień, że to już taki przedporodowy. Sprawdziła oczywiście wszystkie przepływy i wszystko super, z ktg też bardzo zadowolona, wiec odpuściłam drążenie tematu czy jest tam dużo zwapnień itd. Ale czytam że taki stopień może oznaczać zbliżający się poród. Jak jest u Was?

Do tego od kilku dni jestem po kilka razu z wc...mam wrażenie jakbym się oczyszczała własnie przed porodem ;). Nie wiem czy mam dobre wrażenie, ale jakoś czuję że TA chwilą będzie już niedługo...

ex2bgu1r0a0mqp77.png

f2wl3e5eiokd3igu.png
  • moniczko. Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2017, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama-Ali wrote:
    Dziewczyny, a jakie macie stopnie dojrzałości łożyska? Bo mnie wczoraj lekarka powiedziała ze 3 stopień, że to już taki przedporodowy. Sprawdziła oczywiście wszystkie przepływy i wszystko super, z ktg też bardzo zadowolona, wiec odpuściłam drążenie tematu czy jest tam dużo zwapnień itd. Ale czytam że taki stopień może oznaczać zbliżający się poród. Jak jest u Was?

Do tego od kilku dni jestem po kilka razu z wc...mam wrażenie jakbym się oczyszczała własnie przed porodem ;). Nie wiem czy mam dobre wrażenie, ale jakoś czuję że TA chwilą będzie już niedługo...

U mnie na wizycie tydzień temu też lekarz stwierdził, że łożysko się postarzalo, mówił, że widzi zwapnienia, ale sprawdził przepływy i wody płodowe i powiedział, że prawidłowo :) też się tym zmartwilam, ale dziewczyny juz tutaj pisały, że to przez to, że ciąża już zaawansowana.

Mama-Ali lubi tę wiadomość

km5sjw4zdfxntaj3.png

p19u3e3kx233tsme.png
  • Muska Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2017, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama-Ali wrote:

Ja jeszcze od lekarza nic na temat łożyska nie słyszałam.Tylko ja jestem do tyłu w porównaniu do Ciebie.Mam wizytę 14 grudnia to zapytam o te stopnie dojrzałości jak nie zapomnę.Ale w pierwszej ciąży też żaden lekarz o tym nie wspomniał więc do teraz nie wiedziałam że są jakieś stopnie w ogóle ;)
    Mi dzisiaj brzuch twardnieje.A od paru dni synek ma parę razy dziennie czkawkę...już nie wspominam o jego ciągłym wierceniu się,zwykle gdy ja chce spać ;)

Mamusie gdzie można kupić jakiś komhinezon zimowy w rozsądnej cenie? Chciałam córce coś kupić bo jak spadnie śnieg żeby na sanki było.wsztstko co znajduje jest prawie po 200zl.Paranija jakaś.Szkoda mi dać tyle za kombinezon na 3 m-ce :(
    Kiedy zaczynają się jakieś wyprzedaże zimowe np w Smyku? W zeszłym roku kupiłam jej tam super kombinezon za 100.

9f7j3e5e06vngc0g.png
    961lgu1rd0kaje2g.png
  • Mama-Ali Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2017, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muska, wyprzedaze zimowe to chyba raczej w styczniu.
    A sprawdzałaś w necie, na allegro? Może jakąś używkę kupisz? Ja szczerze mówiac średnio lubie uzywane ubranka, moj mąż to w ogóle ma uczulenie, ale w zeszłym roku kupiłam córce kurtkę za 30 zł! I to była jej ulubiona kurtka :D, w super stanie, wiec czasem warto się rozejrzeć.

ex2bgu1r0a0mqp77.png

f2wl3e5eiokd3igu.png
  • Mama-Ali Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2017, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moniczko. wrote:
    U mnie na wizycie tydzień temu też lekarz stwierdził, że łożysko się postarzalo, mówił, że widzi zwapnienia, ale sprawdził przepływy i wody płodowe i powiedział, że prawidłowo :) też się tym zmartwilam, ale dziewczyny juz tutaj pisały, że to przez to, że ciąża już zaawansowana.

No własnie u mnie identyczna sytuacja ;), lekkie zwapnienia były ale widziałam ze lekarka nic sobie z tego nie robi ;)

ex2bgu1r0a0mqp77.png

f2wl3e5eiokd3igu.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2017, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula i jak tam?

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • BlackCatNorL Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2017, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi na ostatniej wizycie pokazywał łożysko i mówił, że jest bardzo ładne i gładkie. Nie określil stopnia tylko tłumaczył, że im wiecej ma czarnych plam w obrazue USG tym starsze :) Moje mialo 1 malutką plamkę a reszta jednolita struktura. Mnie trochę wkurza, że nie chce mi przeplywów zmierzyc i tętna, wciąż (od 2 wizyt co 2 tyg. :)) słyszę: "ale po co, przecież widzę, że jest idealnie?" :/ O ważeniu na każdej wizycie też nie chce słyszeć :/ Może 14 go przymuszę jakoś :)

‹‹ 902 903 904 905 906 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ