X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Styczniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • BlackCatNorL Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annaki wrote:
    Ja byłam dziś z chłopem w ikei i nigdy wiecej!! Nie da dziad pochodzić nie doradzi leci jak by mieli zamknąć za 5 minut furczy. Która chce go na 1.5 miesiąca?? Bo ja qrwaaaa nie wytrzymam do świąt a co dopiero do końca stycznia :D. Szkoda że ma tyle wolnego oszaleje albo urodze szybciej
    Hihihi, mój od poniedziałku też ma m-c wolnego :) Ja nie pamiętam kiedy on miał spokojny choćby tydzień a co dopiero m-c :) Te mendy z jego pracy i tak wydzwaniają bez przerwy, nawet w weekendy grrr Obiecał, że będzie spokój ale wszystko wyjdzie w praniu ;)
    A co do IKEA to mój mnie wyszkolił i przed wyjazdem muszę mieć zrobioną listę zakupów z kodami i numerami regałów :/ Inaczej nie pojedzie grrrr
    Ale zawsze po drodze mu się "gubię" między regałami hihi i zawsze cos tam sobie jeszcze do wózeczka dokoptuję :) Przy kasie zawsze fochy i komentarze oraz groźby, że ostatni raz dał się tak wrobić hehe :) Ale kto by się tam przejmował? ! :):):)

Eklerka13579 lubi tę wiadomość

• BlackCatNorL Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morwa wrote:
    Młody to on w sumie jest,mały już nie jest na pewno, a szkoda.. Pedro wyglądem przypomina już małego niedźwiedzia.. jest ogromny.. jest nieposłuszny i już zastanawiam się jak to będzie jak pojawi się mała. Pies już w sumie wyprowadził się na dwór,bo od kiedy mamy ogrzewanie centralne to dla niego w mieszkaniu jest za gorąco... Ale na dwór też z nią będę wychodzić a on jako zabawę obrał sobie skakanie na ludzi :/ ciężko go tego oduczyć. Mąż ciągle w pracy a ja z wielkim brzuchem nie nadaję się już do takich aukcji...
    Też już nic nie chciałam blublać jak pisałaś o szczeniaku owczarka w ciąży ale to było do przewidzenia :( Trzeba mieć dużo czasu , cierpliwości i siły żeby "ułożyć" samca owczarka :( To cudowne psy ale jak odpuścisz na początku ostre szkolenie to potem męczarnia z rozbrykanym małolatem. Jak skacze na Ciebie to nie machaj rękami i nie odpychaj go tylko stawaj plecami do niego, nic nie mów (ewentualnie głosne i krótkie "fe" !)i nie patrz mu w oczy. Powinno pomóc ;)
    Tak samo jak wracacie skadś to nie witajcie się z nim, zero głaskanie, patrzenia, mówienia. Przykre to ale to jedyny sposob na wylewnego podrostka :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2017, 14:27

• helagazela Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja po wizycie, u nas wszystko dobrze, mały rośnie zgodnie z siatka centylowa i ma obecnie jakies 2750g. W sumie to sie bardzo ciesze, łatwiej mi bedzie Go urodzić jesli nie przekroczy 3500 ;-)
    Znakow porodu na razie żadnych, lekarz zachęca, by nakłonić dziecię na poród 27/12, bo akurat wtedy mam ostatnio wizytę, a on dyżur. Niestety obawiam sie, ze moje dzieci sa głuche na takie prośby i pewnie znowu przenoszę :-D

Nadin, czekamy tu na wiesci od Ciebie!!

WhyMe, Aenu, Polaj, kate88:), Paula_29, inessa, Szmaragdowa, Krokodylica lubią tę wiadomość

ijpbj48a4iy2absw.png
  • helagazela Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzycielka111192 wrote:
    Mamusie zapraszam na pierniczki :)
    Wczoraj zrobiłam ciasto, dzisiaj pieke i już można jeść, nie trzeba czekać aż zmiękną więc nawet na ostatnia chwilę można zrobić :)
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/dfba7c40f1f8.jpg
    Marzycielka, ja tez w fazie pieczenia i to w dodatku pierwszy raz w życiu. Pierniczki zarobione, odstane, upieczone i pierwsza cześć udekorowana. Jak widziałam ile to czasu zabiera, to uznałam, ze to bedzie ostatni raz w moim życiu :-0. Za to piernik staropolski wydaje sie bardzo mało czasochłonny. Po 3 tygodniach dojrzewania został wczoraj upieczony i przełożony powidłami. Za tydzien bedzie wyjęty do zmiekniecia i polany czekolada, mniaaam!

Marzycielka111192 lubi tę wiadomość

ijpbj48a4iy2absw.png
  • Aenu Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja niestety nie mam psa, tylko rybkę w akwarium.
    Z moim mężem robić zakupy to masakra... nawet nie mam czasu pomyśleć, bo on już dalej idzie... a po godzinie to wielce zmęczony i najlepiej to by na jedzenie poszedł.

• Aenu Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    an-Rozpakowane-0000ccffffffxxxxxx34023-U1-1-204-silver024.gif

Aqu 23.11 o godz. 13.30 synek Krzyś waga 1970g, 46cm, 34+6tc, CC
    wronka 30.11 o godz. 2.19 synek Antek waga 2414g, 48 cm, 34tc, CC
    Angela* 12.12 o godz. 8.19 córeczka Michalinka waga 2820g & godz. 8.20 synek Franciszek waga 2840g, 37+6tc, CC
    Anna 1985 14.12 o godz. 13.00 córeczka Nina waga 2900g, 55cm, 36tc, SN

Witamy na świecie:
    dziecko-ruchomy-obrazek-0036.gif2 dziewczynki
    dziecko-ruchomy-obrazek-0037.gif3 chłopców

Mieliśmy porodów:
    CC - 3
    SN - 1

an-NaszaF20lista-0000ccffffffxxxxxx34023-U1-1-204-silver024.gif

❄27.12.2017❄
    Nadin <3 CHŁOPIEC
    Mama-Ali <3 CHŁOPIEC

❄29.12.2017❄
    zapachmalin <3 CHŁOPIEC

❄30.12.2017❄
    Morwa <3 ANASTAZJA
    MagO31 <3

❄31.12.2017❄
    dagii <3

❄01.01.2018❄
    Raven <3 DZIEWCZYNKA
    Marzycielka111192 <3 NIKODEM
    Emotka29 <3
    Lovilovi <3 IGA
    Inez87 <3 ALEXANDER
    Gosiak <3 STAŚ

❄02.01.2018❄
    Mika77 <3 CHŁOPIEC
    helagazela <3 FELIKS

❄03.01.2018❄
    Żabulka30 <3 CHŁOPIEC

❄04.01.2018❄
    pietruszkanatki <3 CHŁOPIEC
    Oktawka
    Karmelova <3 DZIEWCZYNKA
    Jova <3
    moniczko. <3 HANIA

❄05.01.2018❄

❄06.01.2018❄
    FreshMm <3 MALWINA

❄07.01.2018❄
    BlackCatNorL <3 NINA
    Ikarzyca <3
    Ruda_ann <3 CHŁOPIEC
    alexast <3
    michalina92 <3 PAWEŁEK
    Polaj <3 DZIEWCZYNKA
    inessa <3 JANKA
    elize <3 DZIEWCZYNKA

❄08.01.2018❄
    madzia8lenka <3
    Tusia_87 <3
    ana167 <3 DZIEWCZYNKA
    Dorka87 <3 KLARA
    Helka891 <3 JULECZKA

❄09.01.2018❄
    emerald_m <3 CHŁOPIEC

❄10.01.2018❄
    Krokodylica <3 ŁUCJA
    piri piri <3
    Aenu <3 HANIA

❄11.01.2018❄
    Andzia87 <3 LIDIA
    KaroP <3
    Maruder <3 DZIEWCZYNKA
    moniiikaaa <3
    basiek86
    makasa <3 ADAŚ

❄12.01.2018❄
    anula1990 <3 DZIEWCZYNKA
    Vilu <3 DARIA
    olaola_back <3 DZIEWCZYNKA

❄13.01.2018❄
    Ariess
    Kopciuszek <3 DZIEWCZYNKA
    kasha86 <3 JULIA

❄14.01.2018❄
    be_aduska <3
    MoniaP <3 DZIEWCZYNKA
    Staramsie

❄15.01.2018❄
    natki89 <3 SARA
    Girl25 <3 CHŁOPIEC
    Myszka@ <3 DZIEWCZYNKA
    Halinova
    netka90 <3 DZIEWCZYNKA

❄16.01.2018❄
    ☆gwiazdka
    Didi_85 <3 MIKOŁAJ
    ktosiowa <3 CHŁOPIEC
    Żabcia Real one <3 CHŁOPIEC

❄17.01.2018❄
    Melevis90 <3 LENA

❄18.01.2018❄
    Koniczynka <3 CHŁOPIEC
    darin
    Monikamonia

❄19.01.2018❄
    summersun <3
    *Sylwia <3

❄20.01.2018❄
    Pooziomka <3 ZOSIA
    annaki <3 DZIEWCZYNKA

❄21.01.2018❄
    sudari
    .aś. DZIEWCZYNKA

❄22.01.2018❄
    K01 <3
    nandelle <3

❄23.01.2018❄
    aria40
    Szmaragdowa <3 JAGIENKA

❄24.01.2018❄
    _analiza
    kate88:) <3 NATALKA
    (sunshine89 <3 HANIA
    Bubu93 <3

❄25.01.2018❄
    Magdalenna <3
    ŚwinkaMinka <3 ANTEK
    K..a..s..i..a
    KacperekiOliwka <3 VANESSA
    P. <3 CHŁOPIEC
    Oublier <3 JULIANNA

❄26.01.2018❄
    Paula_29 <3 JULIAN
    Meridess <3
    Katiś <3 HANIA

kasiarzyna <3 MATEUSZEK

❄27.01.2018❄
    Agness12
    Patrycja27 <3
    zimowa_mama <3
    dada1415 <3

❄28.01.2018❄
    WhyMe <3 NOEMI
    Muska <3 CHŁOPIEC
    calza <3 FILIP

❄29.01.2018❄
    Ellasi <3 CHŁOPIEC
    justysia 90
    Eklerka13579 <3 GABRIELKA

❄30.01.2018❄
    Rybaaaa <3

❄31.01.2018❄
    Iwona80 <3

❄02.02.2018❄
    emi2016 <3 DZIEWCZYNKA
    Malineeczkaa <3 DZIEWCZYNKA

❄05.02.2018❄
    jomi81 <3 <3 DZIEWCZYNKA & CHŁOPIEC

Termin?
    LASKA
    nieznajoma123 <3
    chabrowa
    Lagostina
    Mona_Lisa
    Marzenka123
    aiwlys
    vongondor
    minimoni
    carroty

Czekamy na:
    dziecko-ruchomy-obrazek-0036.gif41 dziewczynek
    dziecko-ruchomy-obrazek-0037.gif27 chłopców
    dziecko-ruchomy-obrazek-0040.gif

Aniołkowe mamusie
    Ania123488
    Agusia_pia
    Paula95
    jachcedociebie
    vixia
    LidziA89
    Agniechaaaa
    paola87
    jagodowa91
    Sansivieria
    malka
    chanka
    Izalika
    s1985
    Anuśka
    Mikuśka
    Suzana
    [*]

ana167, kasha86 lubią tę wiadomość

• Polaj Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dzis kolejny tort na imprezke robie. Tym razem pilka nozna bo jutro impreza dla przedszkolakow ale tylko 8 dzieci bedzie wiec jakos to sie ogarnie.

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
  • Bubu93 Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zakupy z facetem? A broń Panie Boże. Najgorsza rzecz na świecie. Tylko to to chodzi i marmoli, a to że długo, a to że drogie. No szlag może trafić.

O rany dziewczyny, jak mnie przed chwilą coś złapało. Nagle macica zrobiła mi się twarda jak kamień i ból jak na okres, gdzieś po minucie puściło. Od razu Nospę wzięłam, ale aż się wystraszyłam :(

f2wl6iyel6lwf2pt.png
  • Eklerka13579 Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    :) Z moim jak jade na zakupy to przed wejsciem, oznajmia "idziemy tylko po to to i to" Ale dzieki pani ze szkoly rodzenia, ktora na kazdych zajeciach powtarza jak mantre "szczesliwa mama to szczesliwe dziecko" moj maz bardzo sie stara mnie nie denerwowac:) a jak sie wsciekne czasem na mame (uwazam, ze nikt tak nie potrafi mnie wkur*** jednym zdaniem jak wlasna matka) to mnie uspokaja mowiac "bo Gabrysia bedzie nerwowa":D

Aenu, Szmaragdowa lubią tę wiadomość

l22nkrhm0evewuhw.png
  • natki89 Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzycielka szybko proszę pisać skąd przepis na szybkie pierniczki :) mam w planie robić jutro z Mężem, ale nie mam jeszcze nawet foremek :(

Czy ktoras z Was wie gdzie kupię foremki? Nie licząc w IKEA tych 6 szt? Szukam raczej wiaderka z 12 kształtami :)

A ja się tak zapędziłam do tego prasowania , że spałam 2 h i dopiero włączyłam żelazko :D

Jutro też kupujemy choinkę i ja ubieramy a w niedzielę robię zakwas na barszcz. Polecam Wam zakwas z Jadłonomi. Robiłam już 2 razy i barszcz zawsze wychodzi rewelacyjny :)

A mój mąż w IKEA to sam chętnie ogląda wszytsko, ale oboje nie lubimy tych wycieczek po Ikea i raczej zatrzymujemy się tam gdzie mamy potrzebę. Podobnie z resztą zakupów. Nie licząc niektórych spięć między nami (całe szczęście, że czasem się kłócimy żeby potem się pogodzić) to na mojego Męża nie mogę narzekać :) czasami muszę prosic się o coś po kilkanaście razy i nie zawsze się doczekam, ale tak to naprawdę złoty facet :) ostatnio w niedzielę jak wróciłam ze szkoły to czekał na mnie obiad a na deser dwukolorowa galaretka z owocami, bitą śmietaną i białą czekoladą, więc i gotować potrafi :) żeby on to widział jak go chwalę :D

Krokodylica lubi tę wiadomość

1a564c9e4d.png
    244036ec09.png
  • Aenu Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natki89 wrote:
    Marzycielka szybko proszę pisać skąd przepis na szybkie pierniczki :) mam w planie robić jutro z Mężem, ale nie mam jeszcze nawet foremek :(

Czy ktoras z Was wie gdzie kupię foremki? Nie licząc w IKEA tych 6 szt? Szukam raczej wiaderka z 12 kształtami :)

A ja się tak zapędziłam do tego prasowania , że spałam 2 h i dopiero włączyłam żelazko :D

Jutro też kupujemy choinkę i ja ubieramy a w niedzielę robię zakwas na barszcz. Polecam Wam zakwas z Jadłonomi. Robiłam już 2 razy i barszcz zawsze wychodzi rewelacyjny :)

A mój mąż w IKEA to sam chętnie ogląda wszytsko, ale oboje nie lubimy tych wycieczek po Ikea i raczej zatrzymujemy się tam gdzie mamy potrzebę. Podobnie z resztą zakupów. Nie licząc niektórych spięć między nami (całe szczęście, że czasem się kłócimy żeby potem się pogodzić) to na mojego Męża nie mogę narzekać :) czasami muszę prosic się o coś po kilkanaście razy i nie zawsze się doczekam, ale tak to naprawdę złoty facet :) ostatnio w niedzielę jak wróciłam ze szkoły to czekał na mnie obiad a na deser dwukolorowa galaretka z owocami, bitą śmietaną i białą czekoladą, więc i gotować potrafi :) żeby on to widział jak go chwalę :D
    foremki widziałam w środę w tesco.

natki89 lubi tę wiadomość

• BlackCatNorL Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co to za Ninka się wczoraj wykluła? Aenu o co kaman? Myślałam, że Nina jest tylko 1 na tym forum :/ :)

• Muska Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzycielka zapodaj przepis.Uoieke jutro z córką i dam jej do dekorowania,będzie chwilą wytchnienia i kupa zabawy u sprzątania potem ;)

Matki,a ty zapodaj na ten zakwas,słyszę się i zrobię pierwszy raz w życiu.Zawsze robiłam ze świeżych buraków,a na zakwasie będzie wypas :) Tylko nic nie pomiń bo mnie w rodzinie przeklną ;)

9f7j3e5e06vngc0g.png
    961lgu1rd0kaje2g.png
  • Myszk@ Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morwa no niestety zostaje ignorować psiaka a głaskać i inne takie jak się ładnie zachowuje, chociaż wiem z własnego doświadczenia że to bardzo trudne, może musicie skorzystać z psiego nauczyciela? Możliwe że z czasem psiur sam przestanie skakać, ale np suczka moich rodziców robi to do dziś a ma już 6 lat, na szczęście to tylko średniej wielkości kundelek, wielkości ale nie wagi :/

Dziewczyny mnie też nikt nie wyciągnie na zakupy w weekend :D nie ma takiej opcji, nienawidzę tego ścisku, tłoku, kolejek jakby wojna szła i trzeba było zrobić zapasy na lata, więc ja Waszych mężów doskonale rozumiem, jak do pracy chodziłam to robiliśmy większe zakupy w czwartki, żeby uniknąć weekendowego szaleństwa, teraz w ciąży też staram się wybierać pozostałe dni tygodnia. I jakoś z mężem oblecimy sklep nawet bez listy i jakoś kupimy co trzeba, a pojechałam kiedyś do biedronki z koleżanką to myślałam że mnie krew zaleje, miałyśmy kupić tylko produkty na grilla, a ona musiała obejść każdą alejkę, z kosmetykami również, nic do wózka nie włożyła ale prawie każdą cenę musiała skomentować... Stwierdziłam że nigdy więcej :D i że rozumiem mężczyzn którzy nie znoszą zakupów

age.png
    age.png
    age.png
    06.07.2016 [*] Aniołek
  • Myszk@ Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natki, potwierdzam, w tesco są fajne foremki, kiedyś kupiłam kostkę i na każdej ściance inny kształt foremki a do tego nie zajmuje dużo miejsca, wiosną na przecenie w home&you kupiłam zestaw 6 kształtów, ale w 3 rozmiarach każdy, więc już jakąś kolekcję mam, jak masz auchan blisko, to wczoraj w swoim widziałam różne kształty, ale luzem. Nie powinnaś mieć problemów ze znalezieniem :)
    No i foch za galaretkę ze śmietaną :P pewnie będę musiała sobie zrobić a już chłodzę ciasto na kruche ciasteczka orzechowo-pomarańczowe

natki89 lubi tę wiadomość

age.png
    age.png
    age.png
    06.07.2016 [*] Aniołek
  • WhyMe Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MMmmm pierniczki :) Zazdraszczam ja w tym roku ograniczam sie do sernika i 3bita :p A MAKOWIEC KUPIE W PIEKARNI HEH :)

Macie tak jakby obrzekniete nogi? ja jak chce przykucnac to czuje ze moje nogi sa jak balony ;/ ale ogolnie tego nie widac tylko jak chce np. przykucnac

w57vleb4iew7v2qt.png
    rwgqw167u9doupb1.png
  • Bubu93 Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja się w tym roku nie wysilam, piekę tylko sernik z makiem, żeby pogodzić mnie miłośnika maku i mojego jęczącego faceta, miłośnika serników. W piątek popiekę mięsa, może jakiś bigos zrobię w małym garnku. A na wigilię to u mnie obowiązkowo kotlety rybne. Mniam, aż już mi się świąt zachciało. Tylko, żeby nie wyszło tak, że przed samymi świetami skieruje mnie jednak na oddział, bo tego chyba nie przeżyję :/

Ja jak do tej pory nie mam żadnych problemów z obrzękami nóg, ale to się może zmienić. Jedyne co zauważyłam, że pierścionek zaręczynowy siedzi na palcu trochę ciaśniej niż zwykle :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2017, 15:42

f2wl6iyel6lwf2pt.png
  • natki89 Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aenu, Myszka dzięki! Na szczęście do Tesci i Auchan mam blisko, więc najpóźniej jutro do południa tam będę a wieczorem będziemy piekli :) Jeżeli Marzycielka podzieli się przepisem :D

Muska a z tej strony robię zawsze zakwas i zawsze wyjdzie :)
    http://www.jadlonomia.com/przepisy/zakwas-buraczany/

Robię identycznie jak w przepisie, tylko robię podwójną albo potrójną porcję.

Jak mam zakwas to zaczynam robić barszcz, też z tej strony :)
    http://www.jadlonomia.com/przepisy/wigilijny-barszcz-na-zakwasie/

Naprawdę polecam. Barszcz jest tak dobry, że radzę zrobić minimum podwójną porcję :)

Mi nogi na szczęście nie puchną. Raz mi spuchły jak cały dzień (przez 10 h) siedziałam na uczelni w ławce. A wiecie jak to jest na zajęciach, nigdzie się nie ruszysz. Zostają jedynie przerwy 10 max 30 minut.

Jak ja się nie mogę doczekać Świąt :D 25 mam już ciążę donoszoną i będę wtedy czekała na ten nasz Maluteńki prezencik :)

Muska lubi tę wiadomość

1a564c9e4d.png
    244036ec09.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 grudnia 2017, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Padam na ryj. Myslalam ze syn pospi w dzien a tu dupa. Bylismy na spacerzw godzine i myslalam ze umre. Trocge ogarnelam chate ale oczywiscie sladu nie widac bo maly rozrabia. Dzisiaj slabo czuhe ruchy. Az sie rano wystraszylam ze w ogole. Po jezeniu cos tam troszke ale generalnie przyzwyczailam sie ze czyje ciagle praktycznie a dzisiaj taka cisza. Mam hadzieje ze maluchvwypoczywa bo trochecsie denerwuje.
    Ja kawy nie musze pic bo cisnienie podnosi mi syn ipies.

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 grudnia 2017, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pralam dzisiaj ciuchy meza po polowaniu i myslalam ze sie zrzygam taki smrod. Juz mu powiedzialam ze to ostatni raz kiedy cos takiego wkladam do pralki. Bedzie nosil te smiwrdziele do pralni i tyle. Fuuuuu

‹‹ 933 934 935 936 937 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Męska płodność – kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problemy z zajściem w ciążę dotyczą coraz większej liczby par na całym świecie, także w Polsce. Styl życia, stres, zanieczyszczenie środowiska, opóźnianie decyzji o rodzicielstwie – wszystko to wpływa na pogarszające się parametry płodności, również u mężczyzn. W niemal połowie przypadków trudności z płodnością wynikają z czynników męskich. Mimo to temat męskiej płodności wciąż jest marginalizowany, a badanie nasienia – niepotrzebnie kojarzone z czymś wstydliwym. Tymczasem seminogram, czyli analiza nasienia, to podstawowe i bardzo ważne narzędzie diagnostyczne. Sprawdź, kiedy warto je wykonać i co może powiedzieć o Twojej płodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ