X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Styczniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • emerald_m Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2017, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bubu, jak teraz?

Marzycielka, a co u Ciebie?

21.01.2014. synek <3
    05.01.2018. synek <3

12.03.2015 - 10tc [*] 12.05.2016 - 10tc [*] MTHFR C677T homozygota;
  • Muska Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2017, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natki89 wrote:
    Ja też mam termin na 15.01 :D ale jak dla mnie mogę rodzić już od 1.01. ja mam urodziny 27.01 więc chciałabym mieć 2 tygodnie na ogarnięcie sytuacji :)

Nasz sylwester też szalony :D serial + jakieś dobre jedzonko i do spania po północy :) mam ogromną ochotę na sushi i chyba zamówimy i omine te kawałki z surową rybą. A jak nie teraz to na pewno na urodziny będę chciała jakiś wypasiony zestaw :D

Mąż właśnie maluje ścianę na szaro, zamówiłam naklejki kropki pudrowo różowe i złote różnej wielkości. Zdjęcia z sesji ciążowej zawisną w ramkach a po sesji noworodkowej dodamy pozostałe. :) Wczoraj kupiliśmy zasłony, firany, lampę sufitowa i dywanik :) będzie pięknie :)

Aś a jak u Ciebie ze studiami? Ja już większość zaliczyłam. Jeszcze mam do napisania 2 pracę zaliczeniowe w tym jedna z matmy, ale czekam na zamówiona książkę, bo nie mam ochoty po bibliotekach biegać. Nie wiem jeszcze jak wf zaliczę :D zajęcia są dopiero w styczniu. No ale co mogą chcieć na podyplomowce na zaliczenie z wf:P

Hela pewnie raz dwa i będziesz się nudziła :P

Natki ja tam termin mam na 27 dopiero,ale ten 15 jak najbardziej mi pasuje ;)
    Mąż ma urodziny 14 to wypadałoby jeszcze być na chodzie a po torcie i nocce urodzinowego szaleństwa może synka wykurzymy :P

Ja dzisiaj robie mini torcik dla nas na jutro,tak mnie naszło z okazji Sylwka chyba.Teraz zagniatalam ciasto na pizzę i jak mnie skurcz przeleciał krzyżowy to aż się zatrzymałam na chwilę w bezruchu.Ale spoko już znowu nic ;) Postaram się we wtorek gdzieś na ktg podjechać prywatnie bo muszę mieć spokój psychiczny że nic się tam nie rozkręca.Chiciaz jestem świeżo po badaniu a wszystko pozamykane na 4 spusty.

Zaraz nam szwagierka się wbije na tą pizzę to idę ogarniać kuchnie dalej :)

9f7j3e5e06vngc0g.png
    961lgu1rd0kaje2g.png
  • Muska Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2017, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bubu w sumie to już chyba możesz rodzic co? Czy jeszcze chcesz trochę wytrzymać?
    Ja to muszę chociaż ten 1 tydzień jeszcze dać radę,no i najlepiej ten 15 by był :D

Bubu93 lubi tę wiadomość

9f7j3e5e06vngc0g.png
    961lgu1rd0kaje2g.png
  • Paula_29 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2017, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też sylwestra spędzamy w domu. Od kilku lat co roku byliśmy na balach i w sumie już mi się jakoś przejadły. Mieliśmy zaproszenie od znajomych, ale ja już nie daję rady nawet dłużej posiedzieć a przecież nie będę leżeć;)
    Choć powiem szczerze że przydałoby się trochę energii bo ta niemoc mnie przytłacza. Może Hela trochę prześle;)

helagazela lubi tę wiadomość

atdc8u69hnetasq1.png
    Leonek 12.02.2017, 21 tc [*]
    3i4920mmxxemdpk1.png
  • Bubu93 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2017, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki, mam nadzieję, że jednak nie. Niech poczeka chociaż do 2.01.

Emerald, boli dalej. Trochę mniej, ale dalej. Momentami mi aż na krzyż zachodzi. Wzięłam Nospę, czekam aż puści. Jak nie to chyba wyjmę torbę :)

I mały od rana jakoś mało się rusza, za to wczoraj dawał popis cały dzień.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 grudnia 2017, 14:58

f2wl6iyel6lwf2pt.png
  • Malineeczkaa Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2017, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny może wy mi doradzicie. W szpitalu czulam klucie w szyjce czasem. Po wyjściu czuje non stop. Generalnie gdy stoje i jak chodze to co kilka krokow. Czasem klucie jest delikatne a czasem ma moc. Dzis w nocy nie moglam spac do 4 nad ranem bo bolal mnie krzyz i na dodatek mialam skurcze. Nie bolaly mocno, ale czulam jakies dziwne rozpieranie w dole brzucha i co skurcz mialam to dodatkowo przechodził na krzyz i bolalo tu i tu. Myslalam ze cos sie zaczyna ale jednak nic. No i od rana czuje sie jak bomba. Brzuch wypukly, i co chwila skurcze. Co 3-4-5 min. Czasem czuje tylko ostre napięcie a czasem tak jak w nocy. Na dodatek przed chwila jak lezalam w lozku to poczulam dziwny bol jakby w szyjce. Nie klocie. Jakby mala miala tam glowe juz w kanale i nagle zaczela nia odwracać. I tak co chwilka z 4 razy. Nie jestem pewna czy to to czy cos innego, to tylko moje domysly. Moze wy wiecie o co chodzi, noze ktoras z was to miala i wie co to? I jak zauwazylyscie ze obnizyl wam sie brzuch? Widac to szczegolnie czy jak? I jeszcze pytanie do tych co juz urodziły. Jaki bol mialy skurcze porodowe? Zaczynaly bolec od razu,czy pierw zwykle twardnienia i z czadem dopiero bol? I czy umiecie go opisac, do czegos porownac,lub jaką mial sile? Dziekuje za wszystkie odpowiedzi,wiem ze troche wam tu napisalam

Kocham Cię córeczko ❤️💞
    y7piw1z.png

Kocham Cię syneczku 🥰💞
    d1orpno.png
  • Pooziomka Przyjaciółka

Wysłany: 30 grudnia 2017, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malineczka, moja corka jest juz nisko ulozona od jakis 2tyg i czuje ból i baaardzo mocne klucie w dole brzucha. Jak sie mala rozpycha to szczegolnie. To tak silny bol ze potrafi mnie zgiac w pół.
    Znam ten bol, bo w poprzedniej ciazy dobry miesiac przed porodem tak mialam. Urodzilam w 41tc. Brzuch mi tez twardnieje i skurcze dokuczaja, rowniez bolesne, ale szyjka trzyma, wiec czekam.

Wczoraj mialam ostatnia wizyte. Wg pomiarów mala wazy ok 2.800, przepływy ok, ilosc wod tez. Z synkiem miałam malowodzie. Wg mojej gin powinnam dotrwac do terminu cc - 11.01. Zobaczymy....

<3 <3 <3
    atdctv73md9vqpcz.png
  • helagazela Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2017, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ana167 wrote:
    Hela a Ty na jakich dopalaczach jedziesz? Tez tao chcę. ;-)
    Kurde dziewczyny, nie wiem, ale ogólnie to rzeczywiscie mało normalne. Hormony pewnie mnie trzymają, moze trochę rytm z dwoma przedszkolakami dał mi takiego kopa, ale ogólnie boje sie trochę, ze jak hormony wrócą do normy to wpadnę od razu w jakis dol poporodowy. Ale przyznam, ze plan jest inny: na gwiazdkę zażyczyłam sobie zegarek sportowy, juz mam go na ręce i bede sie go uczyć przez najbliższe tygodnie, zwiększajac powoli liczbę spacerów tak by tuż po okresie ochronnym - 6 tygodniach - wybiec na moja pierwsza pociążowa przebieżkę :-) A co z tego wyjdzie, to sie okaże ;-)

ijpbj48a4iy2absw.png
  • Muska Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2017, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malineczja to ciężko powiedzieć właśnie.Zeby nie było że zaczyna się akcja u Ciebie a my tu mówimy że siedź w domu ;)
    Ja poprzedni poród miałam indukowany i to aż 3 dni.Ale zaczęło się skurczami i ja już myślałam że to mocne skurcze.Ale jak na 3 dzień te skurcze się rozkręciły to zaczęła się jazda bez trzymanki.Najpierw zwymiotowałam, potem tak mnie bolało że aż wpół mnie zginalo i wtedy to zaczęła się właściwa akcja,czyli myślałam że umrę :P
    A niby mam wysoki próg bólu...Przez lata trenowalam taekwondo i ciągłe naparzalismy się na sparingach,miałam pełno skręceń itp.Rozwalone kolano i naderwane wiązadła a i tak bok porodowy to była makabra.Ale każda kobieta to inaczej odczuwa.

Wiesz,jak ci się wydaje że to może być już,to lepiej jedź do szpitala żeby mąż w domu porodu nie musiał odbierać.

9f7j3e5e06vngc0g.png
    961lgu1rd0kaje2g.png
  • Polaj Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2017, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hela to jaki masz zegarek bo chcialam sobie jakis kupic? Wprawdzie prawdziwe treningi mam zamiar rozpoczac kolo marca jsk juz dojde do siebie po cc.
    Aczkolwiek na spacery tez sie przyda. Teraz to tylko na endomondo polegam.

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
  • Muska Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2017, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A my szalejemy na sylwestra i idziemy do sąsiadów na Kinder party ;)
    W sumie to tyle zaproszeń dostaliśmy jak nigdy ;) Chyba każdy wie że odmówimy hehe.
    Ale sąsiedzi z dwójką maluchów zaprosili nas z córką i jeszcze jednych ze starsza dziewczynka.Oni w ogóle planują z dziećmi fajerwerki oglądać ale nasza nie ma bata żeby tyle wytrzymała.Ja plan mam taki żeby na 19 tam iść z sałatką i galaretkami dla dzieci,a po 21 do domu mała do łóżka odlozyc i resztę wieczoru z mężem przed tv :) poprzednie 2 lata zasypialam przed 23 więc nie wiem czy tym razem dotrwam na polnocy ale plan jest.Jak sobie uzmysłowiłam że to moja ostatnia szansa na wyjście towarzyskie w najbliższym czasie to jakoś się jutro zmobilizuje :D

9f7j3e5e06vngc0g.png
    961lgu1rd0kaje2g.png
  • FreshMm Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2017, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malineczka, a jak odczuwasz skurcz, boli Cię? Mnie skurcze porodowe bolały w taki sposób, że przez czas trwania skurczu nie byłam w stanie rozmawiać z drugą osobą, skupiałam się jedynie na głębokim oddychaniu. Skurcze równo co ok.4 minuty i trwały równo ok.35 sekund - wtedy pojechałam do szpitala i już była to zaawansowana akcja porodowa. Przed skurczami spinanie brzucha co 10 minut i chodzenie na dwójeczkę. Ja teraz miałam szybki poród.

Iwr0p2.png

6JOCp1.png

• helagazela Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2017, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polaj, zdecydowałam sie na TomTom Adventurer. Dla mnie jego głównym kontrkandydatem był Polar M430, ale nie miał barometru i tak fajnie rozwiniętych innych sportów, a Adventurera to wykorzystam jeszcze na nartach na pewno.
    Mojej teściowej kupiliśmy z kolei na gwiazdkę monitor aktywności Garmin Vivosmart 3, bo ona sporo km robi spacerując i na kijkach coraz większe dystanse robi i na razie jest bardzo zadowolona.

Polaj lubi tę wiadomość

ijpbj48a4iy2absw.png
  • Helka891 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2017, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BlackCatNorL wrote:
    Wbijajcie na stadne rodzenie 3 stycznia! ;) Hehehe

Jakby nasza Księżniczka zechciała urodzić się 3 stycznia, to byłoby potrójne święto :D bo i moja Mama i Męża Mama też mają urodziny 3 stycznia :D

Morwa, Polaj, helagazela, BlackCatNorL, Paula_29, Aenu, kasha86 lubią tę wiadomość

Wg USG ciąża 3 dni starsza. Dziewczyneczka Juleczka <3
    nzjds65gjhkwdiz6.png
  • Szmaragdowa Ekspertka

Wysłany: 30 grudnia 2017, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam termin na 23.01 ale jakby Jaga chciała wyjść 22go to byloby Lux, bo ja i mąż mamy urodziny 22go :D cala trójka miałaby ta sama datę :D

emerald_m, helagazela, Morwa, Polaj, moniczko., Paula_29, Aenu, natki89, ktosiowa, Krokodylica lubią tę wiadomość

Jagna <3 24.01.2018
  • emerald_m Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2017, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szmaragdowa wrote:
    Ja mam termin na 23.01 ale jakby Jaga chciała wyjść 22go to byloby Lux, bo ja i mąż mamy urodziny 22go :D cala trójka miałaby ta sama datę :D
    Ja i starszy synek mamy 21 stycznia :) Dodatkowo te dwa dni to święta dziadków.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 grudnia 2017, 17:42

Polaj, Szmaragdowa, ktosiowa lubią tę wiadomość

21.01.2014. synek <3
    05.01.2018. synek <3

12.03.2015 - 10tc [*] 12.05.2016 - 10tc [*] MTHFR C677T homozygota;
  • helagazela Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2017, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szmaragdowa wrote:

Niezly zbieg okolicznosci, trzymam kciuki, fajnie by bylo gdybyscie wszyscy swietowali tego samego dnia!
    U nas tez smiesznie, bo obaj chlopcy urodzeni 11 lutego, z dwuletnim odstepem. Blizniaki astralne :-) Maz sie smial, ze ta trzecia ciaza zle wymierzona ;-)

emerald_m, Polaj, Szmaragdowa, kasha86, Helka891, ktosiowa, Krokodylica lubią tę wiadomość

ijpbj48a4iy2absw.png
  • Polaj Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2017, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hela zegarek wypas jednak szukam czegos tanszego. Jednak jakbym mogla sobie na taki pozwolic to zapewne bym kupila :)

To niezle wycelowaliscie ze Starszakami a wydaje sie to niemozliwe. Teraz to tylko miesiac roznicy bedzie :)

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
  • helagazela Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2017, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No przyznam, ze ja nic innego nie dostalam w tym roku, ani na gwiazdke, ani na urodziny (koniec listopada). Wszyscy robili sciepke na zegarek, no i sie udalo :-) To moze TomTom Runner zwykly? Jest o polowe tanszy, a technologia ta sama, tylko mniej funkcji.

ijpbj48a4iy2absw.png
  • Polaj Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2017, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zobacze sobie te zegarki za kompie bo na telefonie kiepsko sie porownuje. W sumie to ja do marszobiegow, biegania i do wedrowek gorskich bede wykorzystywac.

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
‹‹ 992 993 994 995 996 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ