STYCZNIOWE MAMUSIE 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
To najlepszego dla Szymcia!!!🎂
Co następne do jedzenia planujesz?
My dziś chyba też wrócimy do rozszerzania diety. Kupka się już ustabilizowała.
Lisa
O tak ja też wymęczona. Mimo że gości miałam takich pomagających to jednak pełna chata zawsze męczy. Noi chciało się ugościć jak najlepiej to się trochę skakało a do tego zwykle obowiązki ... I niewyspanie. W piątek zrobiliśmy wieczór gier na Xboxie do 2 w nocy
Wczorajszy grill to wspólnymi siłami organizowany to już odpoczęliśmy ale też po 21 w domu byliśmy i padliśmy zaraz wszyscy.
Dziś spokojna niedziela ....
Oli też mi trochę ulewa ostatnio. Dlatego pilnuje bekania .
Lisa a co dobrego serwowałas na grilla ..może coś podpatrze...lubie nowości...czy tak bardziej tradycyjny grill ? Kiszka musi być ...kaszanka,kiełbasa .Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2019, 10:04
-
Magdoczka, pewnie ze tak, zreszta ona bardzo ładnie odbija kilka razy i dość szybko jej to idzie.. od początku był problem z ulewanie tylko się zmniejszył a teraz powróciło. Spróbuje z mlekiem E.R na ulewanie może
Wszystkiego najlepszego dla Szymusia! za miesiąc pół roczku!Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2019, 11:43
-
Kendy, Tym razem tradycyjnie karczek i kurczak (marynaty wzięłam z thermomixa ale kurczak wyszedł super super a marynata z maślanka, chyba ona zrobiła taka robotę ) kaszanka, kiełbasa do tego sałatka grecka i kalifornijska i na stol tortillę na zimno i takie hot dogi z ciasta drożdżowego. szwagierka przyniosła chlebek ziołowy a teściowa ciasto. A i jeszcze pstrągi bo siostra nie je mięsa oprócz ryb ale w tamtym roku robiłam super pomidory faszerowane fetą tylko nie zdążyłam wczoraj, to mogę polecić ale my uwielbiamy fetę wiec to może dlatego tez tak nam smakowały
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2019, 11:47
-
Ło to sporo tego ,same pyszności
Też lubimy fete.
A próbowałaś kiedyś bataty z grilla z masłem i koperkiem ...pycha
U nas kiszka,kaszanka,kurczak z
warzywamii,szparagi,szaszłyki ,salatki i specjal mojego męża zupa gulaszowa z kociolka z ogniska
Fajna sprawa taki kociołek . Rewelacja wszystko można w nim zrobić: zupy ,taki chłopski garnek,bigos..a z ogniska super smakuje.
Marynatę z maślanki jak robisz?i te hot- dogi? Bo pomidory z fetą i jakieś zioła?ale to jako zimna przystawka czy grillowane ?
Super że impreza się udała.
Dałam małemu jabłuszko w tej siateczce :)ale fajnie zajadał. Może to bardziej smakowe masowanie dziasełek niż zajadanie. Ale fajny gadżet.👍Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2019, 12:11
-
Kendy u nas tez jest często kociołek ale to specjalność mojej siostry i jej męża albo brata i jego żony ja nigdy nie robiłam
Bataty w sumie super sprawa, muszę spróbować, przerdielasz batata na pół wsadzasz masło+koperek składasz i zawijasz folia?? Ja tak robię ze zwykłymi ziemniakami. Czy jakiś inny sposób??
Marynatę z maślanki robiłam z thermomixa ale ogólnie wchodziła tam na 1kg mięsa z kurczaka 10g kolendry świeżej , 1/2 limonki, 1/2 chili bez nasion, 20g imbiru świeżego, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka soli, 60g cebuli, 3-4 ząbki czosnku i 400g maślanki
Hot dogi tez z thermomixa ale ogólnie robi się ciasto drożdżowe rozwałkowuję tnie na paski i pasek obkreca wokół parówki, potem smaruje jajkiem posypuje sezamem i do piekarnika, mogę dać dokładny przepis na ciasto jak jesteś chętna
Można jeść na ciepło i na zimno, tak i tak smaczne
Pomidory na grilla, wydrążam środek i mieszam go z serem feta, świeżym czosnkiem i przyprawami, farszem nadziewam pomidora i zakrywam ta czapeczka która wycięłam przy wydrążeniu, zawijam w folie i na grilla. Przepis był z internetu ale nie mogę już go znaleść bo później wsadziłam wszystko na oko jak leci, czasami dorzuciłam np koperek jak miałam albo drobno pokrojona paprykęWiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2019, 20:00
-
U nas tez pięknie chociaż był przelotny deszczyk. Przejechaliśmy się na krótka wycieczkę do Rabki, Hania sprawowała się wzorowo jeszcze żyje w miarę w zgodzie z gondola -tylko oby nie zapeszyć bo zawsze jak się czymś pochwale na fb to jej się zmienia
Jutro będę próbować dodzwonić się do lekarza bo probowalam środa, czwartek, piątek i nie odbierali, chyba urlop -
Ale narobilyscie mi smaka tymi pysznosciami z grilla. Fajnie że udały się imprezki. My wczoraj w domu, sami. Zasnelam z Mlodziakiem na łóżku Dziś piękna niedziela, po obiedzie do babci a wieczorem spacerek, wróciliśmy do domu o 20. Chłopaki śpią a ja jem kolacje. Juz sie zastanawiam ak Tomek bedzie zachowywał się jutro bo dziś całe popołudnie na babcinych rękach.
Lisa24 lubi tę wiadomość
-
Papapatka wrote:Hej.
Mialam.termin na luty, urodziłam pod koniec stycznia i czasem Was podczytuje.
U nas tez był problem z alergia- objaw zgiecia w udach czerwone lekko chropowate, pod paszkami i wręcz cała szyja. Byłam u dermatologa (jestem z Wwy jakby któraś chciała namiar na dobrą moim zdaniem alergolog z medicoveru na inflackiej). Dostała maść mega tłusta robiona na zamówienie plus emoloium do kąpieli, kąpiel max 5 min żeby nie podrażniac skóry. Ja nie jem mlecznych rzeczy. Poprawa u nas była po 3 dniach juz.
Co ciekawe 80 prc alergii się dziedziczy.
Magdoczka- cieszę się że Szymson tak zajada:) No i gratulacje z okazji kolejnego miesiąca!
Płyn do prania raczej nie uczula, bo plamy pokazują się w różnych miejscach... nadal nie mam pojęcia co to
Lisa, biedna ta Wasza Haniulka... ulewanie znowu, no szoook!
Aleś naszykowała na tego grila, wpędzasz w kompleksy
Sewcia, synuś śliczny
Wiecie co- uśmiałam się ze swojej wyprawki dziecięcej. Kupiłam Zosi przed porodem bodziaki w Lidlu, te o rozmiarze 62/68. Wzięłam do szpitala, bo były kopertowe i do tego miała być taaaaka wielka. Zresztą w ogóle nie miałam ciuszków na 56. I wiecie, że w zeszłym tygodniu ubierałam jej tego bodziaka i ... nadal jest za duży :p
Lisa24 lubi tę wiadomość