STYCZNIOWE MAMUSIE 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Magdoczka
No właśnie tak cos słyszałam ,że tak może być. To by mnie uspokoiło. W sumie robi kupkę co dwa/ trzy dni ale przeważnie tak że kilka małych a taka konkretna to raz/ dwa razy w tygodniu ,więc może być.
Ogólnie nie widac by coś mu dolegało ..
Dzięki
Z łóżeczkiem fajny pomysł
Ja narazie nie kupuje więc nie pomogę.Mały dostał fajny kojec do zabawy na chrzciny . Właśnie niedługo go będzie można rozłożyć skoro już siedzi :)A co do spania ..jesteśmy na etapie przyzwyczajania się do łóżeczka i zobaczymy jakie będą efekty 😏 -
Hej dziewczyny dopiero mam czas nadrobić forum, ostatnie dni były trochę zwariowan. Jutro napisze co u nas a dzisiaj pokaże Wam jak Emilka śpi od kilku dni https://naforum.zapodaj.net/thumbs/927c0cdba3ca.jpg
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2019, 23:21
Elmuszka lubi tę wiadomość
11.2017 - aniołek 8tc
-
Dzień dobry!
My nie mamy łóżeczka turystycznego ale moja chrześnica dostała z kinderkrafta i są podobno zadowoleni my we wrześniu, jak pojedziemy nad morze, pewnie się od nich pożyczymy
Emilka słodziak jak jej nóżki nie drętwieją
Kendy u nas tez się pojawiła wczoraj zielona kupka, a dokładnie dwie. Hania chyba złe toleruje banana. Dostała troszke w sobotę ok godziny 16, przed 19 miała takie ataki płaczu, ze nie wiedzieliśmy co robić.. rano zielona kupka i na wieczór o 17 druga gigant ale taka.. pistacjowa
Jeśli chodzi o Olafka to chyba tez spróbowałabym skonsultować się z lekarzem..
wiem, ze problem pojawił się już przy kp ale są różne mleka mm na zaparcia wiec może jednak warto wypróbowałac? Chociaż wiem, ze zmiana mleka to tez trochę zachodu.. i nigdy nie wiadomo czy nie będzie gorzej.. ale z drugiej strony może tez mega pomóc.
A może faktycznie coś z stałych pokarmów złe toleruje? A marchewka?? Batat? To ze za pierwszym razem strawił ładnie to jedno.. ale pozniej może jednak nie podejść.. albo w danym połączeniu z innym warzywem może?. Na początku ten pokarm stały tak trochę dziecku przelatuje a dopiero później, powoli, układ pokarmowy uczy się go trawić i wtedy dopiero mogą wyjść różne „kwiatki” i porem szukaj igły w stogu siana..Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 czerwca 2019, 07:37
-
Hej.
Spaceangel
Ale Emilka fajnie śpi. Moja córka tez tak lubiła spać 😁
Lisa
Banana ostatnio nie podawałam. Batata też.Mysle co by mogło mu zaszkodzić i nie wiem ,bo to samo wcześniej nie szkodziło.
Już nawet kaszek nie daje bo myślałam że one go zapierają. Ale ostatnio przynajmniej nie ma zatwardzenia. Kupka luźna. Dzięki jabłku i przepajaniu. I są co 2 dni jak wcześniej bez rozszerzania diety więc chyba ok .Brokuł mu nie przypadł podałam raz i tez już więcej nie daje. A u lekarza byłam półtora tygodnia temu...z tym samym...no nic jak trzeba pójdę kolejny raz...choć już mi lekarz zasugerował że przesadzam i gorzej mu szkodzę przychodzac z nim do przychodni bo to siedlisko bakterii...ale jak coś mi nie daje spokoju idę i już od tego mam pediatrę i chciałabym mieć pewność czy to mleko. Choć nie sądzę ,bo na piersi też była pierwsza zielona.Podam mu ze dwa czy trzy dni samo mleko i ewentualnie tylko jabłko. Bo to jest ok a pomaga na kupke i zobaczę jak będzie. Jeśli ok to będę wiedziała że tak może reagować na nowości żywieniowe ..ale co to zmieni...przecież rośnie ,nie może być na samym mleku.I boje się że na samym mleku to w anemie popadnie. Zapasy żelaza od mamy już się kończą dlatego to rozszerzanie diety na tym etapie. Może organizm sie przyzwyczai...kurcze zebym z tym rozszerzaniem zaczęła z grubej rury ale robilam to powoli ostrożne ,po jednym produkcie..i jeszcze przy kp,bo podobno lepiej tolerowane są nowosci pod osłoną kp.I co dziwne początkowo nie było problemów ..dopiero teraz.
A może tak porostu może być ..jak Magdoczka mowi i nie ma co się martwic i szukać przyczyn .Oli jest pogodny nic go nie boli..nie ma niepokojących sygnałów. Ani wysypki by można było przypisać jakiejś alergii pokarmowej. A może coś z bilirubina.( W kupce jest zielona)..jakieś zaburzenia wątrobowe...?? Żółtaczka ..nie..chyba nie.za daleko sięgam..ale martwię się .
Bo mleko raczej nie Lisa Hania chyba też na tym " lepszym " mleku i kupka zielona?
A przynajmniej poradziliśmy sobie z problemem ulewania. W ogóle nie ulewa po zmniejszeniu porcji..je mniej ale częściej.w nocy bo w dzień ok. ..dziś też często sie budził ..kręci się na lewo - prawo szuka jedzenia .. dziś mu na noc trochę zwieksze porcje i zobaczymy.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 czerwca 2019, 19:47
-
Dzień dobry
Mój synek też śpi w różnych pozach I w takich jak Emilka, i w takich jak Oli Mój jest mistrzem wiercenia się
Po tych specjalnych mlekach na zaparcia kupki są jeszcze bardziej zielone, bo tam jest więcej błonnika. Przerabialiśmy to przy NAN Comfort.
Kendy, jak wizyta u lekarza miałaby Cię uspokoić, to idź.
U nas za to problem z kaszkami. Młody nie chce ich jeść. Samo mleko pije chętnie, przechodzimy już na 2 metodą miarka za miarkę. Ale kaszką pluje i krzyczy. Nieważne czy z butelki, czy łyżeczką.. Chyba że tej kaszki Hippa nie lubi, bo innych jeszcze nie próbowaliśmy..
-
Magdoczka a próbowałaś ja zmieszać z owocem ?Mojemu kaszka z owocem bardzo smakowała. Sama ta Hippa faktycznie jest mdła ,zero smaku. Wypatrzyłam też Hippa od 5 mca chyba5 zbóż się nazywa już z glutenem chyba..może ta?
A do mleka dajesz i nie przechodzi ?
Aaaa nasz lekarz zaczął dziś urlop..mam w kalendarzu...chyba że do kogoś innego..Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 czerwca 2019, 11:05
-
O to chyba ciężki przypadek- niejadek 😁
Zazwyczaj dzieci lubią owoce bo to słodkie. A może w postaci papek mu nie przechodzą ..może ta kaszka z różdżkami smaku co Seli polecała czary Mary czy jakoś tak.A te owoce wze słoiczków podajesz?Może świeże ??Starkowane...jednak smak inny
Myślę czy się zebrać na spacer ..średnio mi się chce w tą gorączkę ale muszę na pocztę i zakupy ...albo popołudniu..nie wiem mysle. .uwielbiam takie dylematy...oby tylko takie problemy były. -
Kendy wrote:Lisa a u was może być ,że winowajcą jest banan sama niezadobrze go toleruje.
Fajnie że masz punkt zaczepienia..nie podasz banana i zobaczysz czy jest poprawa.
Tak tak, u nas na pewno banan myślałam, ze Olafka dalej męczą zaparcia i nie chodziło mi o to, ze od Waszego mleka tylko, ze może po prostu ma taką skłonność, a jeśli ma takie skłonności to może to mleko na zaparcia pomoże ale jak już z tym jest ok tylko chodzi o sam kolor.. z tymi bakteriami to faktycznie lekarz tez ma racje, siostra mi mówiła, ze często maja dzieci, które były dzień/dwa dni wcześniej w ośrodku zdrowia/ a całodobowce i coś złapały. Ale tez po to powinna być przychodnia dla dziecka zdrowego i chorego.. ale jeden lekarz wiec i tak swoje przeniesie -
Uff wreszcie chwila żeby coś napisać. Emilka ostatnio rozwija się jak szalona. Po 1 zębie idą 2 następne obok na szczęście maść ziołowa i zimne gryzaki pomagają. Rozszerzanie diety idzie coraz lepiej to co małej smakuje znika w szybkim tempie, szeroko otwiera buzię chowa język i patrzy czy jeszcze ruszam łyżką. Jabłko mniam, marchew gotowana z masełkiem mniam, surowa sama marchew jest ble chyba konsystencja nie taka, surowa marchew + jabłko mniam, pietruszka+marchew gotowana z masełkiem mniam, brokuł mniam, moja mama kupiła jakąś zupkę rosołek drobiowo-wołowy po 5 miesiącu główny składnik pasternak ale było fuj pluła tym i marudziła i kupa tez taka sobie.Kaszka nadal fuuj może dodam owoców jak radzicie. W planach na ten tydzień mam wprowadzenie ziemniaka i może kalafior ale najpierw zobaczę jak zareaguje na ziemniaka. Ze słoiczków planuje na razie tylko może dynie za tydzień lub dwa bo nie będę przecież całej wielkiej kupować.A tak wole sama ugotować i zblendowac. Na razie wprowadzam w większości warzywa bo na tym mi najbardziej zależy.
Emilka obraca się już teraz na wszystkie strony leży tylko jak śpi i przeważnie na brzuchu albo na boku z rozwalonymi nogami.Umie wszystko oprócz przewrotu z brzucha na plecy siedzieć wiadomo tez nie.Teraz już tylko na raczkach na siedząco bo jest wrzask. Jeżeli się ją położy to 2 sekundy później jest już na brzuchu w skos i do góry nogami
Zaczyna wstęp (?) do raczkowania. Przemieszcza się dość szybko jeżeli jej się chce odpycha się nogami i rekami.
Ma etap walenia rekami we wszystko najlepsza zabawa jak usiądę przy stole na stole milion rzeczy a ona siedzi i wali rekami we wszystko najlepiej klawiatura albo pilot poza tym zwala wszystko na podłogę i patrzy wyczekująco kiedy podniosę do tego wiadomo wszystko do buzi ewentualnie do oka
Ledwo toleruje gondole muszę kombinować żeby ja brać jak jest śpiąca wtedy zasypia i jest spokój, jak nie śpi to koniecznie muszę znaleźć cień odsłonić budę i musi coś widzieć bo inaczej jest płacz i wrzask, jak widzi coś ciekawego rozwala się nogi oprze o parasolkę i jest ok . Niestety nadal jest znikome zainteresowanie stopami wiec póki jeszcze mogę to przeciągam zmianę na spacerówkę ale już niedługo będę musiała bo się ledwo mieści na szczęście mam gondole 80 cm..
Wanienka ze stelażem poszła już na sprzedaż bo kąpiel w wannie jest łatwiejsza i ciekawsza. Ma więcej miejsca a my nie musi sprzątać całego morza wylanego na podłogę.. Na szczęście mamy dużą wannę narożną z siedziskiem mąż siedzi nad nią a ze wody nalewany tyle żeby uszy zakrywała to nie trzeba jej trzymać ona szczęśliwa i my mamy łatwiej.
Ostatnio wrzaski i piski są na topie, brzmi to jak skrzeczenie, robi to tak głośno ze słychać na dworze i jest bardzo zafascynowana swoim głosem
Pampersy nosi 4 aczkolwiek pantsy jakieś krótkie mi się wydają, Na noc zmieniliśmy pamperki premium care na active baby dry i tez wytrzymują cala noc i te rozmiarowo są ok. W nocy niestety śpi dość słabo pobudki są 23-24 i 3-4 o 5-6 rano jest już wyspana.Z drugiej strony pada i zasypia od razu o 18:30 ostatnio. W ciągu dnia też robi po 3 drzemki po 30-40 minut czasem nawet godzinę pośpi jak jest chłodniej.Jest bardzo gorąco dzięki bogu za moskitiery na ramce które zamówiliśmy na wymiar na allegro bo komary by nas zeżarły..
rozmiar 68 ledwo się zapina wiec nakładam 74 te z kolei są trochę za szerokie no ale cóż.
7 lipca spadamy nad morze na kilka dni już się nie mogę doczekać
Ale się rozpisałamWiadomość wyedytowana przez autora: 24 czerwca 2019, 18:31
11.2017 - aniołek 8tc
-
Magdoczka wrote:Dzień dobry
Mój synek też śpi w różnych pozach I w takich jak Emilka, i w takich jak Oli Mój jest mistrzem wiercenia się
Po tych specjalnych mlekach na zaparcia kupki są jeszcze bardziej zielone, bo tam jest więcej błonnika. Przerabialiśmy to przy NAN Comfort.
Kendy, jak wizyta u lekarza miałaby Cię uspokoić, to idź.
U nas za to problem z kaszkami. Młody nie chce ich jeść. Samo mleko pije chętnie, przechodzimy już na 2 metodą miarka za miarkę. Ale kaszką pluje i krzyczy. Nieważne czy z butelki, czy łyżeczką.. Chyba że tej kaszki Hippa nie lubi, bo innych jeszcze nie próbowaliśmy..
11.2017 - aniołek 8tc
-
Lisa
To byłby super patent ..przychodnia dla chorych i zdrowych dzieci...chociaż te chore też by mogły wymieniać się zarazkami. 😊
Spaceangel
A usuń proszę cytowane zdjęcie Olinka 😊
Może masz rację ,że nie ma się co martwić. Poczekamy ,zobaczymy.
Fajnie Emilka się rozwija. Mój też pędzi jak burza 😊
Właśnie pampersy 4 robią się takie akurat...zaraz wyrośnie . Rozmiar 74 jeszcze ok ale już w 80 wchodzi Trzeba się zacząć rozglądać za 86 powoli
My dziś w domku.Po południu byłysmy ze starszą córka na babskich zakupach a wieczorkiem z Olim rundka po osiedlu i małe spożywcze...plus obiad i sprzatanko i już padam ...
Jakiś taki pobudzony ostatnio mój babel. Nawet jak siedzi to rusza rączkami i kręci stopkami i aż się trzęsie z radości. ...wasze maluchy też tak?
A przy kąpieli był tak padnięty że nawet bawić na siedząco się nie chciał...i nie chlapał..zrobiłam mu masazyk po kąpieli .ale próbowałam go uspać to jeszcze nie ten moment..jeszcze bawi się z tatusiem...zaraz mlenio i lulu. -
Kendy wrote:Lisa
To byłby super patent ..przychodnia dla chorych i zdrowych dzieci...chociaż te chore też by mogły wymieniać się zarazkami. 😊
Spaceangel
A usuń proszę cytowane zdjęcie Olinka 😊
Może masz rację ,że nie ma się co martwić. Poczekamy ,zobaczymy.
Fajnie Emilka się rozwija. Mój też pędzi jak burza 😊
Właśnie pampersy 4 robią się takie akurat...zaraz wyrośnie . Rozmiar 74 jeszcze ok ale już w 80 wchodzi Trzeba się zacząć rozglądać za 86 powoli
My dziś w domku.Po południu byłysmy ze starszą córka na babskich zakupach a wieczorkiem z Olim rundka po osiedlu i małe spożywcze...plus obiad i sprzatanko i już padam ...
Jakiś taki pobudzony ostatnio mój babel. Nawet jak siedzi to rusza rączkami i kręci stopkami i aż się trzęsie z radości. ...wasze maluchy też tak?
A przy kąpieli był tak padnięty że nawet bawić na siedząco się nie chciał...i nie chlapał..zrobiłam mu masazyk po kąpieli .ale próbowałam go uspać to jeszcze nie ten moment..jeszcze bawi się z tatusiem...zaraz mlenio i lulu.
11.2017 - aniołek 8tc
-
Prawda...ten czas tak leci 😍 jak już Emilka rozumie że będzie jedzonko.
Mój też tak zaczyna cieszyć się na butelkę ,bo na cycka to też miał swój taki śmiecho- kaszelek 😊
I fajnie ostatnio śpiewa razem ze mną do spania..tak sobie mruczy,nuci😊słodki jest .😍
A jak siedzi sam jak się cieszy 😁na mój widok też zawsze ma radoche. Kochany skarb😍😍😍
To może rzadsza kaszkę spróbuj zrobić??? Mój tam lubi wszystko 😊niczym nie pogardził 😁Dynia najgorzej sama ale już z ziemniakiem lepiej. Wszystko jadł do tej pory,niczym nie pluł😁nie będzie niejadkiem. I dobrze bo to ciężka sprawa ...moja siostro-corka była niejadkiem ...masakra ..co ja wymyślałam żeby zjadła ..nie było normalnych kanapek tylko ludziki robiłam z uśmiechami,łódki z jajek i żagiel z sera ..myszki cuda😂i syropy na apetyt ..wyrosła z tego..😊naszczęście...ma apetyt ale też ma swoje widzimisię...mięsa na obiad nie je .i ogólnie ..ale w maku już wsuwa czy na pizzy czy w kebabie..😂taka śmieszna wegetarianka. Za to córka i tatuś mięsko uwielbiają...😊Oli myślę że tez będzie lubił widac.ja np wolę nabiał niż mięso ale jem wszystko nie wybrzydzam.Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 czerwca 2019, 21:41