X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne STYCZNIOWE MAMUSIE 2019
Odpowiedz

STYCZNIOWE MAMUSIE 2019

Oceń ten wątek:
  • spaceangel Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2019, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elmuszka wrote:
    Napiszę Wam co wiem o glutenie.
    Wprowadza się go wg aktualnych wytycznych NORMALNIE, nie jak dawniej, w ścisle określonych ilościach, po pół łyżeczki zwiększając powoli porcje.
    Wcześniej myślano, że takie postępowanie chroni przez celiakią, ale teraz mamy pewność, że to choroba genetyczna, więc nie ma takiej potrzeby. u zdrowego dziecka, bez obciążeń można spokojnie wprowadzać kasze zawierające gluten tak samo jak te bez niego.
    Wg mojej wiedzy jako celiakia, jeśli na kaszy nie jest napisane "produkt bezglutenowy" to nawet jak to jest kasza jaglana, czy gryczana, to na 100% gluten tam występuje, przez zanieczyszczenia krzyżowe itp. Więc rezygnacja z glutenu i podawanie kaszy bez napisu "... bezglutenowy" i tak nie uchroni dziecka przed glutenem.

Ja chcę kupić coś bez glutenu po pierwsze dla swojej wygody- żeby móc spróbować jedzenia przed podaniem go dziecku, po drugie- skoro Zośka ma obciążenie genetyczne, to opóźnię nieco takie duże dawki typu kaszka pszenna np manna. Niech jej jelita najpierw wytworzą odpowiednią florę bakteryjną do lekkiego dla niej jedzenia. Ale i tak będzie dostawać gluten, celiakię diagnozuje się po objawach, można też zrobić badania genetyczne, my się nie możemy zebrać. Ale jakby tak nie miała genu to bym była przeszczęśliwa :)

Nie napisałam pewnie nic czego nie wiecie, bo to na większości stron o rozszerzaniu diety jest :P
    masz rację :) ja kupuję bezglutenową kaszkę ale mam świadomość że tam może być gluten w niewielkich ilościach. Ostatnio mama dodała do rosołku dla małej troszkę ryżu i myślę że też trochę glutenu się dostało ale właśnie o to chodzi że troszeczkę i pod kontrolą

relgvcqgarwutg3a.png

11.2017 - aniołek 8tc
  • Martoszka Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2019, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    spaceangel wrote:
    Ja składałam przez swój bank online i fajnie bo większość danych sobie automatycznie uzupełnił :)
    Emilka dziś zrobiła kupę w formie bobów nie będę bliżej opisywać ale różami nie pachniało :D Tak po ziemniaczku bo wczoraj wprowadziłam hehe
    Ja też chciałam przez bank, no ale niestety. Z resztą nie zbawi mnie kilka dni czy tygodni. Dopóki mam macierzyński to jest ok. 1.01. zaczną się gorsze czasy.

M&M
  • Martoszka Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2019, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witamy się z półrocznym bąbelkiem ❤️

M&M
  • Martoszka Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2019, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lipca 2019, 23:10

Sewcia, Magdoczka, spaceangel, Elmuszka lubią tę wiadomość

M&M
  • Rozwita Przyjaciółka

Wysłany: 2 lipca 2019, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martoszka wszystkiego najlepszego dla Michalinki! Piękną ma czuprynke!😊

Martoszka lubi tę wiadomość

3jvzdf9hctqf1jxh.png
  • Martoszka Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2019, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękujemy 🙂

Taką czuprynkę sobie urodziłam😉

M&M
  • Magdoczka Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2019, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martoszka, najlepszego dla Michasi :) I wcale nie jest taka chuda ;) Czuprynka świetna i szóstka z pampersów też super :-D

qdkk3e5eblysdnic.png
    qdkkanliu6452qjx.png
  • Lisa24 Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2019, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dużo zdrówka dla Michalinki!;) za niedługo będziesz mogła jej warkoczyki plesc :D śliczny rampers

klz99vvjhysycx8i.png
  • spaceangel Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2019, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystkiego najlepszego dla Michasi! śliczna jest :)

relgvcqgarwutg3a.png

11.2017 - aniołek 8tc
  • Martoszka Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2019, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdoczka, udka ma po mamusi😂
    Liczę, że z 7,5 będzie 11.07 na szczepieniu.

Lisa, już doczekać się nie mogę tych fryzur🙂 a rampers z 5 10 15 chyba albo coccodrillo.

Spaceangel, dziękujemy😊

Lisa24 lubi tę wiadomość

M&M
  • Lisa24 Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2019, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martoszka, ja tez, ale Hani narazie to nawet irokeza nie ma z czego zrobić 😂

klz99vvjhysycx8i.png
  • Rozwita Przyjaciółka

Wysłany: 2 lipca 2019, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja ma nawet i 3cm włoski ale są tak cienkie i przezroczyste że ich w ogóle nie widac😂

My jutro idziemy na kwalifikacje do szczepienia A w czwartek rano mamy ostatnie 6w1. Jeszcze zaległe pneumokoki i koniec. A jak stanęłam wczoraj z małą na wagę to prawie dobila do 9kg. Zobaczymy co jej wpisze pediatra na bilansie...

3jvzdf9hctqf1jxh.png
  • Martoszka Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2019, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co bierzecie z dodatkowych szczepień?

M&M
  • Lisa24 Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2019, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meningokoki przed nami :)a za nami pneumokoki 13, ta dodatkowo płatna i rotawirusy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lipca 2019, 16:48

klz99vvjhysycx8i.png
  • Martoszka Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2019, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To my tylko meningokoki planujemy, bo na rota już za późno.

M&M
  • Elmuszka Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2019, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystkiego dobrego dla Michasi :)

ex2bvcqg5w6xjft7.png
  • Martoszka Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2019, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękujemy za wszystkie życzenia dla Michasi❤️

Myślimy o nosidełku, możecie jakieś polecić?

M&M
  • Lilutek Przyjaciółka

Wysłany: 2 lipca 2019, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystkiego najlepszego dla Michalinki 😘 my dzisiaj też świętujemy pół roczku. Jak ten czas leci 😳
    My ze szczepień dodatkowych braliśmy płatne pneumokoki, rotawirusy, a po roku chcemy meningokoki jeszcze. Teraz mamy jeszcze mieć ostatnia dawkę 6w1, tylko mamy 2 tygodnie opóźnienia przez to zaostrzenie AZS.
    My dziś imprezujemy rodzinnie, Lili 6 miesięcy a moja mama ma 60 😊

4k73pm2.png
  • Martoszka Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2019, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystkiego najlepszego dla dwóch Pań😙

Lilutek lubi tę wiadomość

M&M
  • Rozwita Przyjaciółka

Wysłany: 2 lipca 2019, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja myślę nad meningokokami ale się nie mogę zdecydować... rota odpuściłam. Ale po mmr-ach na pewno zaszczepie na ospę tylko muszę doczytać kiedy to można zrobić i po 3 rz na odkleszczowe zapalenie mózgu. Najgorsze jest to że na mmry i ospe sama sie musze zaszczepic bo na nic nie chorowalam😭😭😭

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lipca 2019, 18:13

3jvzdf9hctqf1jxh.png
‹‹ 1126 1127 1128 1129 1130 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ