STYCZNIOWE MAMUSIE 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Elmuszka wrote:Napiszę Wam co wiem o glutenie.
Wprowadza się go wg aktualnych wytycznych NORMALNIE, nie jak dawniej, w ścisle określonych ilościach, po pół łyżeczki zwiększając powoli porcje.
Wcześniej myślano, że takie postępowanie chroni przez celiakią, ale teraz mamy pewność, że to choroba genetyczna, więc nie ma takiej potrzeby. u zdrowego dziecka, bez obciążeń można spokojnie wprowadzać kasze zawierające gluten tak samo jak te bez niego.
Wg mojej wiedzy jako celiakia, jeśli na kaszy nie jest napisane "produkt bezglutenowy" to nawet jak to jest kasza jaglana, czy gryczana, to na 100% gluten tam występuje, przez zanieczyszczenia krzyżowe itp. Więc rezygnacja z glutenu i podawanie kaszy bez napisu "... bezglutenowy" i tak nie uchroni dziecka przed glutenem.
Ja chcę kupić coś bez glutenu po pierwsze dla swojej wygody- żeby móc spróbować jedzenia przed podaniem go dziecku, po drugie- skoro Zośka ma obciążenie genetyczne, to opóźnię nieco takie duże dawki typu kaszka pszenna np manna. Niech jej jelita najpierw wytworzą odpowiednią florę bakteryjną do lekkiego dla niej jedzenia. Ale i tak będzie dostawać gluten, celiakię diagnozuje się po objawach, można też zrobić badania genetyczne, my się nie możemy zebrać. Ale jakby tak nie miała genu to bym była przeszczęśliwa
Nie napisałam pewnie nic czego nie wiecie, bo to na większości stron o rozszerzaniu diety jest
11.2017 - aniołek 8tc
-
spaceangel wrote:Ja składałam przez swój bank online i fajnie bo większość danych sobie automatycznie uzupełnił
Emilka dziś zrobiła kupę w formie bobów nie będę bliżej opisywać ale różami nie pachniało Tak po ziemniaczku bo wczoraj wprowadziłam heheM&M -
Moja ma nawet i 3cm włoski ale są tak cienkie i przezroczyste że ich w ogóle nie widac😂
My jutro idziemy na kwalifikacje do szczepienia A w czwartek rano mamy ostatnie 6w1. Jeszcze zaległe pneumokoki i koniec. A jak stanęłam wczoraj z małą na wagę to prawie dobila do 9kg. Zobaczymy co jej wpisze pediatra na bilansie...Martoszka lubi tę wiadomość
-
Wszystkiego najlepszego dla Michalinki 😘 my dzisiaj też świętujemy pół roczku. Jak ten czas leci 😳
My ze szczepień dodatkowych braliśmy płatne pneumokoki, rotawirusy, a po roku chcemy meningokoki jeszcze. Teraz mamy jeszcze mieć ostatnia dawkę 6w1, tylko mamy 2 tygodnie opóźnienia przez to zaostrzenie AZS.
My dziś imprezujemy rodzinnie, Lili 6 miesięcy a moja mama ma 60 😊 -
Ja myślę nad meningokokami ale się nie mogę zdecydować... rota odpuściłam. Ale po mmr-ach na pewno zaszczepie na ospę tylko muszę doczytać kiedy to można zrobić i po 3 rz na odkleszczowe zapalenie mózgu. Najgorsze jest to że na mmry i ospe sama sie musze zaszczepic bo na nic nie chorowalam😭😭😭
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lipca 2019, 18:13