STYCZNIOWE MAMUSIE 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny ktore dyskutowaly o pappa. Oczywiscie krew mozna oddac w wyznaczonym przedziale czasowym kiedy sie chce. Ale wydaje mi sie ze najlepiej kiedy lekarz dysponuje wynikami na usg prenatalne. Tak zrobilam w 1 ciazy. Badanie zrobilam przy klinice wiec nawet nie dazylam do odbioru wynikow i samodzielnej ich analizy
W tej ciazy bede po 35 wiec moze ta czesc badania wypasc blado ale zrobie. Ew. Jesli cos to zrobie tez nifty.
-
Yammi wrote:Hej dziewczyny,
ja też mieszkam we Wrocławiu. Chociaż pochodzę z Nowego Sącza - czyli rodzinne strony mam 400 km stąd. Końcem listopada skończę 28 lat.
W pierwszej ciąży nawet nie zrobiłam usg genetycznego. Tym razem się już zapisałam, a krew do testu pappa pobierają w tym samym dniu. Mam zamiar zrobić samo usg, chyba że coś będzie nie tak to zrobię pappa.
A usg genetyczne nie jest obowiazkowe? Z reszta to takie pitu pitu bo to w sumie zwykle usg ale robione w okreslonym przedziale ;p -
Seli wrote:A usg genetyczne nie jest obowiazkowe? Z reszta to takie pitu pitu bo to w sumie zwykle usg ale robione w okreslonym przedziale ;p
Nie jest obowiazkowe
Ja chodze na nfz wizyty normalnie z usg I w ogole a moj lekarz tylko mi proponuje zeby zrobic genetyczne.
Ma wtedy jakby swoj drugi gabinet z lepszym sprzetem i tam sie wszystko odbywa.Kornelia - 2017r. (37+2) - 25cs
Seweryn - 2019r. (37+0) - 1cs
Aniołek 5 tydzień - 18.03.2021 - 2cs
sallvie wrote:Nie jest obowiazkowe
Ja chodze na nfz wizyty normalnie z usg I w ogole a moj lekarz tylko mi proponuje zeby zrobic genetyczne.
Ma wtedy jakby swoj drugi gabinet z lepszym sprzetem i tam sie wszystko odbywa.
Ahaaaa... U mnie ten sam sprzet wiec dlatego nie czuje roznicy ;p -
nick nieaktualnyPamiętam ze Stasiem jak miałam genetyczne, to z perspektywy czasu dla mnie nie ma różnicy, czy zrobi je ten sam lekarz co mnie prowadzi czy inny. Tak na prawdę jest to wizyta ok 20/30minut podczas której 80% czasu jest usg. Na zwykłej wizycie robi się szybki pomiar dziecka, podgląd całości i dziękuję. Na genetycznych skupiamy się głównie na usg, a to serduszko i jego przepływy w komorach, a to kość notowania i jej obecność.
Dlatego ja uważam, że lekarz jest nieistotny (w kontekście, że ma ten sam sprzęt - o ile nie jest to aparat z 2005 roku) -
Wszystkiego najlepszego z okazji dnia dziecka dziewczyny ja powoli szykuje się na wizytę która mam ok 11. Pogoda burzowa i leje ale da się przeżyć. Pozdrawiam Was
Rub45, marcelcia lubią tę wiadomość
Diagnoza:Azoospermia
3x ICSI (2018/19). 6 zarodków
3x crio , 1 świeży transfer
29.3.18 😞 26.4.18 😁(12*)
13.09.18😞15.03.19😭
-12/19 naturalny cud- cb
-Aniołki (8*)2015 (12*)2018
-Amh 2,74
-Tsh 1,30 L-Thyroxin 25 mg
21.10.19 histeroskopia
-Zespół Ashermana
-Usunięty polip
9.11- histero , drożność i laparoskopia 😁😁😁
Zero zrostow, jajowody drożne
Torbiel 😬
02.2022 rozwód i początek nowego życia...
Może kiedyś uda mi się spełnić marzenie o macierzyństwie ale póki co czas zacząć żyć dla siebie -
Trzymam kciuki
u nas już jest prawie skwar
i dziś od rana porcelana... Wczoraj było w miarę, chociaż dzień odpoczynku -
nick nieaktualnyCześć dziewczyny! Weźcie pocieszcie. Wczoraj wieczorem jak zasypiałam to mnie dopadł dziwny ból brzucha. Taki ni to na miesiączkę, ni to skurcze. Rwący bardziej. Trudno mi się było ułożyć. Nie wiem, na ile to mój stres, a na ile jeszcze echo środowego usg. W każdym razie w nocy przeszło i już jest ok. Zdarza Wam się coś takiego? Czytałam, że w 8/9 tygodniu bóle podbrzusza wracają.
-
Mnie boli tylko brzuch ale to widzę, że od wymiotów.
-
isto wrote:Cześć dziewczyny! Weźcie pocieszcie. Wczoraj wieczorem jak zasypiałam to mnie dopadł dziwny ból brzucha. Taki ni to na miesiączkę, ni to skurcze. Rwący bardziej. Trudno mi się było ułożyć. Nie wiem, na ile to mój stres, a na ile jeszcze echo środowego usg. W każdym razie w nocy przeszło i już jest ok. Zdarza Wam się coś takiego? Czytałam, że w 8/9 tygodniu bóle podbrzusza wracają.Diagnoza:Azoospermia
3x ICSI (2018/19). 6 zarodków
3x crio , 1 świeży transfer
29.3.18 😞 26.4.18 😁(12*)
13.09.18😞15.03.19😭
-12/19 naturalny cud- cb
-Aniołki (8*)2015 (12*)2018
-Amh 2,74
-Tsh 1,30 L-Thyroxin 25 mg
21.10.19 histeroskopia
-Zespół Ashermana
-Usunięty polip
9.11- histero , drożność i laparoskopia 😁😁😁
Zero zrostow, jajowody drożne
Torbiel 😬
02.2022 rozwód i początek nowego życia...
Może kiedyś uda mi się spełnić marzenie o macierzyństwie ale póki co czas zacząć żyć dla siebie -
Paulcia kciuki trzymam mocno ! Mnie ciągle lekko pobolewa podbrzusze. Raz w nocy mnie piers zakula aż się obudziłam. Brzuch mocniniej po usg bolal więc może u Ciebie to właśnie po badaniu tak zabolalo.
Ja dziś chyba pojadę na plażę u nas dalej piękna pogoda.Paulcia28 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Cześć dziewczyny, podczytuje Was prawie od początku, ale zawsze jak miałam zabrać sie za pisanie to moje dziecko sie buntowało. Jestem już mama, moje dziecię ma 9,5 miesiaca, postanowilismy postarac sie o rodzenstwo, i udało sie za 1 razem, a o Adama walczylismy ponad 2 lata, mamy jedno poronienie za soba. Na pierwszej wizycie bylam 16 maja, było już serduszko, tp według usg na razie 8 stycznia, ale to jeszcze do weryfikacji, bo po porodzie cykle były bardzo nieregularne jeszcze. kolejna wizyta 13.06, a 21.06 prenatalne. Widziałam, że ostatnio pisałyście o USG i PAPPA, i ja robie jedno i drugie, tak samo jak w 1 ciąży, i uważam, że warto. Pappa niby tylko statystyka ale po wartosci pappa z krwi juz cos mozna wywnioskowac i wtedy najwyzej poszerzyc diagnostyke. Ja sie mega zestresowałam rok temu bo odebralam wyniki i zaczelam szukac w necie, i sie okazalo, ze mam bardzo niskie wartosci, i to nie wrozy dobrze. A po USG i przeliczeniu tych wartosci przez lekarza konkretnie pode mnie, wyszlo wszystko ok. wtedy miałam równo w 12tyg usg, wg usg ciaza mlodsza 4 dni, a juz mi lekarz na 80% powiedział, że bedzie chlopak i tak było. Ciekawe czy teraz tez tak szybko plec poznam:) A i brałam duphaston ze wzgledu na odwarstwienie kosmówki i ostateczne wyniki wyszły dobrze. Nie namawiam, ale mysle, ze warto rozwazyc Dlatego teraz odbiore wyniki 10 minut przed usg, zebym nie miala czasu sie doczytywac. I pamietajcie, zeby usg genetycznie robił lekarz z certyfikatem fmf. P.S. widziałam, że kilka osob jest z Torunia, i ja też Także w razie pytań o porodówkę itp służe pomocą, jestem w miarę na bieżąco Pozdrawiam serdecznie i zycze samych dobrych wieści na wizytach. Kurde, mam nadzieje, ze za bardzo nie namieszalam, ale dziecko mi jeczy przy nodze
Rub45, Sylwunis, Paulcia28, sallvie, wisienka94, Marciiik lubią tę wiadomość
Zosia 10.01.2019
Adaś 20.08.2017
[*]29. 09.2016
Niedoczynność tarczycy: Letrox 100 -
Witaj Olis
Ja zrobię usg, nie chce się stresować pappa.katepr lubi tę wiadomość
-
Seli wrote:Witaj Olis
Ja zrobię usg, nie chce się stresować pappa.
Zosia 10.01.2019
Adaś 20.08.2017
[*]29. 09.2016
Niedoczynność tarczycy: Letrox 100 -
Ja bym się bardzo stresowała, wczoraj samym czytaniem o tym i w ogóle się już zdenerwowałam A to wiadomo tylko szkodzi a nie pomaga.
-
isto wrote:Cześć dziewczyny! Weźcie pocieszcie. Wczoraj wieczorem jak zasypiałam to mnie dopadł dziwny ból brzucha. Taki ni to na miesiączkę, ni to skurcze. Rwący bardziej. Trudno mi się było ułożyć. Nie wiem, na ile to mój stres, a na ile jeszcze echo środowego usg. W każdym razie w nocy przeszło i już jest ok. Zdarza Wam się coś takiego? Czytałam, że w 8/9 tygodniu bóle podbrzusza wracają.
Mi właśnie w poniedziałek wróciły delikatne bóle. Ale typowo jak na miesiaczke, bardzo delikatne. A w poniedzialek mialam 9+1 Malenstwo robi sobie miejsce
Aniołek [*] 17.09.2016 9tc
Aniołek [*] 02.2018 5/6tc
01.12.2018 - Nasz Wielki Cud Czarek ❤
Starania o drugie bobo od 10.2019 -
Co do Pappy, niby nie chcialam robić, ale po rozmowie z ginka chyba wolę mieć jakiś dodatkowy obraz tego jak sie sprawy mają... Tym bardziej, ze biore leki przeciwpadaczkowe, ktore jak wiadomo są zażywane przeze mnie z wyższej konieczności gdyz atak byłby jeszcze grozniejszy niz branie tych leków... zaraz zadzwonie tam gdzie mam prenatalne i zapytam czy Pappa jest robiona czy musze dojechać z kolejnym skierowaniem.
Aniołek [*] 17.09.2016 9tc
Aniołek [*] 02.2018 5/6tc
01.12.2018 - Nasz Wielki Cud Czarek ❤
Starania o drugie bobo od 10.2019