X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne STYCZNIOWE MAMUSIE 2019
Odpowiedz

STYCZNIOWE MAMUSIE 2019

Oceń ten wątek:
  • Mila83 Przyjaciółka

Wysłany: 31 maja 2018, 23:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja myślałam, że ja taka stara ;) Miło wiedzieć, że nie tylko ja "uprawiam" późne macierzyństwo. Ale co zrobić? Życie pisze nam różne scenariusze, a mi mój się bardzo podoba :) Przynajmniej narazie ;)

Paulcia28 lubi tę wiadomość

f2w3gox1alrby243.png
    km5s9vvjpldta46n.png
  • czerwona_róża Ekspertka

Wysłany: 1 czerwca 2018, 06:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ktore dyskutowaly o pappa. Oczywiscie krew mozna oddac w wyznaczonym przedziale czasowym kiedy sie chce. Ale wydaje mi sie ze najlepiej kiedy lekarz dysponuje wynikami na usg prenatalne. Tak zrobilam w 1 ciazy. Badanie zrobilam przy klinice wiec nawet nie dazylam do odbioru wynikow i samodzielnej ich analizy :-)
    W tej ciazy bede po 35 wiec moze ta czesc badania wypasc blado ale zrobie. Ew. Jesli cos to zrobie tez nifty.

8p3orjjgfljl6g8x.png

8p3ovlridx72cvku.png

atdcsg18rlh06a31.png
  • Seli Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2018, 06:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Yammi wrote:
    Hej dziewczyny,
    ja też mieszkam we Wrocławiu. Chociaż pochodzę z Nowego Sącza - czyli rodzinne strony mam 400 km stąd. Końcem listopada skończę 28 lat.

W pierwszej ciąży nawet nie zrobiłam usg genetycznego. Tym razem się już zapisałam, a krew do testu pappa pobierają w tym samym dniu. Mam zamiar zrobić samo usg, chyba że coś będzie nie tak to zrobię pappa.

A usg genetyczne nie jest obowiazkowe? Z reszta to takie pitu pitu bo to w sumie zwykle usg ale robione w okreslonym przedziale ;p

dZhdp1.png

Endometrioza głębokonaciekająca IV stopnia, guz jelita grubego zrośniety z macicą, macica, jajnik, jelito w zrostach, jajnik z guzkami, torbielami... Adenomioza na szyjce.

Więcej cudów nie będzie 😔
  • sallvie Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2018, 06:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Seli wrote:
    A usg genetyczne nie jest obowiazkowe? Z reszta to takie pitu pitu bo to w sumie zwykle usg ale robione w okreslonym przedziale ;p

Nie jest obowiazkowe :)
    Ja chodze na nfz wizyty normalnie z usg I w ogole a moj lekarz tylko mi proponuje zeby zrobic genetyczne.
    Ma wtedy jakby swoj drugi gabinet z lepszym sprzetem i tam sie wszystko odbywa.

Kornelia - 2017r. (37+2) - 25cs
    Seweryn - 2019r. (37+0) - 1cs
    Aniołek 5 tydzień - 18.03.2021 - 2cs

iv09jw4z732yf0w9.png
  • Seli Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2018, 06:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sallvie wrote:
    Nie jest obowiazkowe :)
    Ja chodze na nfz wizyty normalnie z usg I w ogole a moj lekarz tylko mi proponuje zeby zrobic genetyczne.
    Ma wtedy jakby swoj drugi gabinet z lepszym sprzetem i tam sie wszystko odbywa.

Ahaaaa... U mnie ten sam sprzet wiec dlatego nie czuje roznicy ;p

dZhdp1.png

Endometrioza głębokonaciekająca IV stopnia, guz jelita grubego zrośniety z macicą, macica, jajnik, jelito w zrostach, jajnik z guzkami, torbielami... Adenomioza na szyjce.

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 czerwca 2018, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pamiętam ze Stasiem jak miałam genetyczne, to z perspektywy czasu dla mnie nie ma różnicy, czy zrobi je ten sam lekarz co mnie prowadzi czy inny. Tak na prawdę jest to wizyta ok 20/30minut podczas której 80% czasu jest usg. Na zwykłej wizycie robi się szybki pomiar dziecka, podgląd całości i dziękuję. Na genetycznych skupiamy się głównie na usg, a to serduszko i jego przepływy w komorach, a to kość notowania i jej obecność.
    Dlatego ja uważam, że lekarz jest nieistotny (w kontekście, że ma ten sam sprzęt - o ile nie jest to aparat z 2005 roku)

• Paulcia28 Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2018, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystkiego najlepszego z okazji dnia dziecka dziewczyny :-):-):-) ja powoli szykuje się na wizytę która mam ok 11. Pogoda burzowa i leje ale da się przeżyć. Pozdrawiam Was

Rub45, marcelcia lubią tę wiadomość

Diagnoza:Azoospermia
    3x ICSI (2018/19). 6 zarodków
    3x crio , 1 świeży transfer
    29.3.18 😞 26.4.18 😁(12*)
    13.09.18😞15.03.19😭

-12/19 naturalny cud- cb
    -Aniołki (8*)2015 (12*)2018
    -Amh 2,74
    -Tsh 1,30 L-Thyroxin 25 mg
    21.10.19 histeroskopia
    -Zespół Ashermana
    -Usunięty polip
    9.11- histero , drożność i laparoskopia 😁😁😁
    Zero zrostow, jajowody drożne
    Torbiel 😬
    02.2022 rozwód i początek nowego życia...
    Może kiedyś uda mi się spełnić marzenie o macierzyństwie ale póki co czas zacząć żyć dla siebie
  • Seli Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2018, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymam kciuki :)

u nas już jest prawie skwar :P

i dziś od rana porcelana... Wczoraj było w miarę, chociaż dzień odpoczynku :P

dZhdp1.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 czerwca 2018, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny! Weźcie pocieszcie. Wczoraj wieczorem jak zasypiałam to mnie dopadł dziwny ból brzucha. Taki ni to na miesiączkę, ni to skurcze. Rwący bardziej. Trudno mi się było ułożyć. Nie wiem, na ile to mój stres, a na ile jeszcze echo środowego usg. W każdym razie w nocy przeszło i już jest ok. Zdarza Wam się coś takiego? Czytałam, że w 8/9 tygodniu bóle podbrzusza wracają.

• Seli Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2018, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie boli tylko brzuch ale to widzę, że od wymiotów.

dZhdp1.png

• Paulcia28 Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2018, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    isto wrote:
    Cześć dziewczyny! Weźcie pocieszcie. Wczoraj wieczorem jak zasypiałam to mnie dopadł dziwny ból brzucha. Taki ni to na miesiączkę, ni to skurcze. Rwący bardziej. Trudno mi się było ułożyć. Nie wiem, na ile to mój stres, a na ile jeszcze echo środowego usg. W każdym razie w nocy przeszło i już jest ok. Zdarza Wam się coś takiego? Czytałam, że w 8/9 tygodniu bóle podbrzusza wracają.
    Ja mam od wczoraj taki dziwny tępy ból ale nie cały czas, ale lekarz mi mówił że w ciąży to normalne że mogą też silniejsze bóle wystąpić. Póki nie krwawisz jest ok, macica rośnie to i czuć

Diagnoza:Azoospermia
    3x ICSI (2018/19). 6 zarodków
    3x crio , 1 świeży transfer
    29.3.18 😞 26.4.18 😁(12*)
    13.09.18😞15.03.19😭

-12/19 naturalny cud- cb
    -Aniołki (8*)2015 (12*)2018
    -Amh 2,74
    -Tsh 1,30 L-Thyroxin 25 mg
    21.10.19 histeroskopia
    -Zespół Ashermana
    -Usunięty polip
    9.11- histero , drożność i laparoskopia 😁😁😁
    Zero zrostow, jajowody drożne
    Torbiel 😬
    02.2022 rozwód i początek nowego życia...
    Może kiedyś uda mi się spełnić marzenie o macierzyństwie ale póki co czas zacząć żyć dla siebie
  • MonaLiza Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2018, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulcia kciuki trzymam mocno ! Mnie ciągle lekko pobolewa podbrzusze. Raz w nocy mnie piers zakula aż się obudziłam. Brzuch mocniniej po usg bolal więc może u Ciebie to właśnie po badaniu tak zabolalo.
    Ja dziś chyba pojadę na plażę :) u nas dalej piękna pogoda.

Paulcia28 lubi tę wiadomość

uwo99n73lnbybmmo.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 czerwca 2018, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie mam wrażenie, że to po usg, miałam teraz przerwę 2 tygodnie w badaniu i pewnie mi się tam wszystko zdążyło pozwężać. Dzięki dziewczyny :*

• olis87 Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2018, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, podczytuje Was prawie od początku, ale zawsze jak miałam zabrać sie za pisanie to moje dziecko sie buntowało. Jestem już mama, moje dziecię ma 9,5 miesiaca, postanowilismy postarac sie o rodzenstwo, i udało sie za 1 razem, a o Adama walczylismy ponad 2 lata, mamy jedno poronienie za soba. Na pierwszej wizycie bylam 16 maja, było już serduszko, tp według usg na razie 8 stycznia, ale to jeszcze do weryfikacji, bo po porodzie cykle były bardzo nieregularne jeszcze. kolejna wizyta 13.06, a 21.06 prenatalne. Widziałam, że ostatnio pisałyście o USG i PAPPA, i ja robie jedno i drugie, tak samo jak w 1 ciąży, i uważam, że warto. Pappa niby tylko statystyka ale po wartosci pappa z krwi juz cos mozna wywnioskowac i wtedy najwyzej poszerzyc diagnostyke. Ja sie mega zestresowałam rok temu bo odebralam wyniki i zaczelam szukac w necie, i sie okazalo, ze mam bardzo niskie wartosci, i to nie wrozy dobrze. A po USG i przeliczeniu tych wartosci przez lekarza konkretnie pode mnie, wyszlo wszystko ok. wtedy miałam równo w 12tyg usg, wg usg ciaza mlodsza 4 dni, a juz mi lekarz na 80% powiedział, że bedzie chlopak i tak było. Ciekawe czy teraz tez tak szybko plec poznam:) A i brałam duphaston ze wzgledu na odwarstwienie kosmówki i ostateczne wyniki wyszły dobrze. Nie namawiam, ale mysle, ze warto rozwazyc :) Dlatego teraz odbiore wyniki 10 minut przed usg, zebym nie miala czasu sie doczytywac. I pamietajcie, zeby usg genetycznie robił lekarz z certyfikatem fmf. P.S. widziałam, że kilka osob jest z Torunia, i ja też :) Także w razie pytań o porodówkę itp służe pomocą, jestem w miarę na bieżąco :P Pozdrawiam serdecznie i zycze samych dobrych wieści na wizytach. Kurde, mam nadzieje, ze za bardzo nie namieszalam, ale dziecko mi jeczy przy nodze :)

Rub45, Sylwunis, Paulcia28, sallvie, wisienka94, Marciiik lubią tę wiadomość

3jgx43r86566jdij.png

Zosia 10.01.2019 <3
    Adaś 20.08.2017 <3
    [*]29. 09.2016
    Niedoczynność tarczycy: Letrox 100
  • Seli Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2018, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Olis :)

Ja zrobię usg, nie chce się stresować pappa.

katepr lubi tę wiadomość

dZhdp1.png

• olis87 Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2018, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Seli wrote:
    Witaj Olis :)

Ja zrobię usg, nie chce się stresować pappa.
    No jasne, każdy robi jak uważa, ja chciałam tylko napisać jak ja to widzę, ale nie ukrywam, ze faktycznie zestresowac sie tym mozna :)

3jgx43r86566jdij.png

Zosia 10.01.2019 <3
    Adaś 20.08.2017 <3
    [*]29. 09.2016
    Niedoczynność tarczycy: Letrox 100
  • Seli Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2018, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym się bardzo stresowała, wczoraj samym czytaniem o tym i w ogóle się już zdenerwowałam :P A to wiadomo tylko szkodzi a nie pomaga.

dZhdp1.png

• Zośkaaa Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2018, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    isto wrote:

Mi właśnie w poniedziałek wróciły delikatne bóle. Ale typowo jak na miesiaczke, bardzo delikatne. A w poniedzialek mialam 9+1 :) Malenstwo robi sobie miejsce :)

oar8ikgnjlcssob7.png
    qdkk2n0arn45g84d.png
    Aniołek <3 [*] 17.09.2016 9tc
    Aniołek <3 [*] 02.2018 5/6tc
    01.12.2018 - Nasz Wielki Cud Czarek ❤

Starania o drugie bobo od 10.2019
  • Zośkaaa Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2018, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do Pappy, niby nie chcialam robić, ale po rozmowie z ginka chyba wolę mieć jakiś dodatkowy obraz tego jak sie sprawy mają... Tym bardziej, ze biore leki przeciwpadaczkowe, ktore jak wiadomo są zażywane przeze mnie z wyższej konieczności gdyz atak byłby jeszcze grozniejszy niz branie tych leków... zaraz zadzwonie tam gdzie mam prenatalne i zapytam czy Pappa jest robiona czy musze dojechać z kolejnym skierowaniem.

oar8ikgnjlcssob7.png
    qdkk2n0arn45g84d.png
    Aniołek <3 [*] 17.09.2016 9tc
    Aniołek <3 [*] 02.2018 5/6tc
    01.12.2018 - Nasz Wielki Cud Czarek ❤

Starania o drugie bobo od 10.2019
  • marcelcia Ekspertka

Wysłany: 1 czerwca 2018, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulcia28 wrote:
    Wszystkiego najlepszego z okazji dnia dziecka dziewczyny :-):-):-) ja powoli szykuje się na wizytę która mam ok 11. Pogoda burzowa i leje ale da się przeżyć. Pozdrawiam Was
    Daj znac po wizycie :*

Nowy początek <3
‹‹ 171 172 173 174 175 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ