X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne STYCZNIOWE MAMUSIE 2019
Odpowiedz

STYCZNIOWE MAMUSIE 2019

Oceń ten wątek:
  • marcelcia Ekspertka

Wysłany: 11 czerwca 2018, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W piątek mam wizytę. Jestem spokojna, wiecie, na usg pokazal mi wyraźnie, ze malenstwo jest wysoko a krwiak niżej.. Duzo leżę, jak tylko pochodzę oczyszczam się. Jest to psychicznie męczące i te nieprzespane noce, ale jestem spokojna wewnętrznie. Wcześniejsze ciąże tak "spokojnie" nie były. Mam duże oparcie w rodzicach i partnerze. Co do wagi, pierwszy tydzień w łóżku schudłam ok 4 kg, teraz wróciłam do wagi. Jem więcej niż zawsze. Rok byłam na ścisłej diecie(stwierdzona nietolerancja pszenicy, mleka krowiego, śmietany, wołowiny i wieprzowiny). Teraz mama znalazla chleb żytni z mala zawartością pszenicy, mleko bez laktozy. Więc powoli próbuję jak się będę czuła. Zachcianki zaczynam mieć, alr głównie na kwaśne, ostre, niezdrowe, a wiem ze nie mogę. Pije codziennie sik z buraków, vo hemoglobina mi spadla z 14,9 na 12,5 przez te krwotoki. Staram się jeść dużo zup ze względu na witaminy, owoców i pić duzo wody ok 2l dziennie. I tak mijają sobie dni, maluch rośnie a ja modlę sie o spokojny noc i dzień...

cotton, Kobobo lubią tę wiadomość

Nowy początek <3
  • Sanka Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2018, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/5e56e2ffe405.jpg

Ja już po wizycie :) nie mam najlepszego zdjęcia bo dzieć się ustawił od dupki strony i za nic nie chciał się przekręcić ;) to zdj udało się zrobić przez brzuch. Ogólnie wszystko wygląda ok jedynie jedna rzecz mnie zastanawia - na ostatnim usg w 6t1d wymiarami idealnie odpowiadało moim wyliczeniom wg owu. A dziś młode nadrobiło i odpowiada idealnie wymiarom wg OM czyli 11t6d a nie tak jak w stopce. Więc albo czeka nas prezent pod choinką albo wielki chłop nam rośnie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 czerwca 2018, 13:31

MonaLiza, MaryAnn, Zośkaaa, wisienka94, sallvie, Magdoczka, mommytobe, Solane, Paulcia28, cotton, katepr lubią tę wiadomość

16udrjjgntojuwbl.png
    7cs - szczęśliwy! 14dpo-202,3 16dpo-607,4
    25.11.2017 - 6tc [*]
    Córeczka - 08.2016
  • Seli Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2018, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sanka wrote:

Ja już po wizycie :) nie mam najlepszego zdjęcia bo dzieć się ustawił od dupki strony i za nic nie chciał się przekręcić ;) to zdj udało się zrobić przez brzuch. Ogólnie wszystko wygląda ok jedynie jedna rzecz mnie zastanawia - na ostatnim usg w 6t1d wymiarami idealnie odpowiadało moim wyliczeniom wg owu. A dziś młode nadrobiło i odpowiada idealnie wymiarom wg OM czyli 11t6d a nie tak jak w stopce. Więc albo czeka nas prezent pod choinką albo wielki chłop nam rośnie :)

Hehehe :D bo nadrabiaja ;) oj to super :D czyli w sumie moglas od razu prenatalne zrobić ;p

Sanka lubi tę wiadomość

dZhdp1.png

Endometrioza głębokonaciekająca IV stopnia, guz jelita grubego zrośniety z macicą, macica, jajnik, jelito w zrostach, jajnik z guzkami, torbielami... Adenomioza na szyjce.

Więcej cudów nie będzie 😔
  • MonaLiza Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2018, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sanka piękny dzidzius :)

Anika82 ja jeszcze pracuje. Nie wiem.kiedy pójdę na l4. Najchętniej już bym poszła ale w tyle głowy mam myśl a co jak się nie powiedzie i będę musiała wrócić do pracy? Wszyscy będą wiedzieć. Ech

Sanka lubi tę wiadomość

uwo99n73lnbybmmo.png
  • Sanka Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2018, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Seli wrote:
    Hehehe :D bo nadrabiaja ;) oj to super :D czyli w sumie moglas od razu prenatalne zrobić ;p
    Ale to serio dziwne bo jestem na 100% pewna kiedy miałam owu i niby te brzdące na początku rosną tak samo i jeszcze geny nie mają aż takiego wpływu jak później. Prenatalne mam w przyszłą środę i teraz się stresuje czy nie będzie już za duże ;)

16udrjjgntojuwbl.png
    25.11.2017 - 6tc [*]
    Córeczka - 08.2016
  • marcelcia Ekspertka

Wysłany: 11 czerwca 2018, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sanka cudne malenstwo!!

Sanka lubi tę wiadomość

Nowy początek <3
  • Seli Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2018, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sanka wrote:
    Ale to serio dziwne bo jestem na 100% pewna kiedy miałam owu i niby te brzdące na początku rosną tak samo i jeszcze geny nie mają aż takiego wpływu jak później. Prenatalne mam w przyszłą środę i teraz się stresuje czy nie będzie już za duże ;)

Ja tez jestem pewna owulacji i zagniezdzenia nawet ;p ale rosnie szybciej. Nie wiem moze to nie ma znaczenia takiego? Albo dobre suple masz? Hehehe ;)

dZhdp1.png

Endometrioza głębokonaciekająca IV stopnia, guz jelita grubego zrośniety z macicą, macica, jajnik, jelito w zrostach, jajnik z guzkami, torbielami... Adenomioza na szyjce.

• Sanka Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2018, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biorę Pregnę plus tylko :) wiesz z moimi gabarytami ja byłam zaskoczona że moja córka taka bardzo przeciętna się urodziła. Miała tylko 55cm i 3650g czyli tak bardzo... normalnie. Teraz też idzie tylko 90-97 centylem a nie tak jak mamuśka grubo ponad skalą. Ale ona jest bardzo podobna do mojego męża a on niby też trochę wysoki (ale niższy ode mnie), ale jego rodzina już bardzo standardowych wymiarów. Więc może to drugie będzie bardziej do mnie podobne :)

16udrjjgntojuwbl.png
    25.11.2017 - 6tc [*]
    Córeczka - 08.2016
  • Seli Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2018, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sie boje... Ze pojdzie w meza ;) on sie smieje, ze bedzie na kolejnej wizycie jeszcze wiekszy niz wedlug om :p hehehe a ja jestem normalna, wczesniej nawet drobna :p

dZhdp1.png

• Zośkaaa Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2018, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sanka, piękności! Prenatalne masz 20 czerwca? czy pojutrze?

Sanka lubi tę wiadomość

oar8ikgnjlcssob7.png
    qdkk2n0arn45g84d.png
    Aniołek <3 [*] 17.09.2016 9tc
    Aniołek <3 [*] 02.2018 5/6tc
    01.12.2018 - Nasz Wielki Cud Czarek ❤

Starania o drugie bobo od 10.2019
  • Nynka86 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2018, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też po wizycie i jestem mega szczęśliwa bo moje maleństwo żyje mimo krwawienia serduszko pięknie bije☺ a ten d... ze szpitala kazał mi czekać na samoistne poronienie...
    dostałam duphaston i muszę dużo leżeć
    Sanka śliczny dzidziuś, proszę Cię wpisz mnie na 29.01.

Seli, Sanka, mommytobe, MonaLiza, Magdoczka, wisienka94, Paulcia28, marcelcia, cotton, Doris_, Kobobo, MaryAnn, katepr lubią tę wiadomość

Pawełek 21.08.2008
    Dominiś 24.03.2010
    Karolinka 11.12.2014
    Aniołek Urszulka 26.06 2018 [*]
    bl9czbmhgswa7kra.png
    Dorotka 08.08.2019
  • Renata 95 Znajoma

Wysłany: 11 czerwca 2018, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie o badania prenatalne, może któraś z Was się orientuje.
    Planuję zrobić to koszmarnie drogie badanie wolnego płodowego DNA i zastanawiam się, czy w takim razie muszę w ogóle robić USG referencyjne. Bo może wystarczy poprosić lekarza o ocenę anatomii na zwykłym badaniu, a ewentualne wady genetyczne pozostawić na NIPT?

Nie planuję opcji, że najpierw USG referencyjne, jak wyjdzie źle to PAPPA i jak wyjdzie źle to NIPT bo to dla mnie strata czasu i dodatkowych pieniędzy.

I jeszcze gdzieś czytałam, że heparyna może zaburzyć wynik NIPT, ktoś ma pomysł dlaczego by tak miało być?

cd9b3e3kvxy0kc47.png
  • Seli Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2018, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Renata 95 wrote:
    Mam pytanie o badania prenatalne, może któraś z Was się orientuje.
    Planuję zrobić to koszmarnie drogie badanie wolnego płodowego DNA i zastanawiam się, czy w takim razie muszę w ogóle robić USG referencyjne. Bo może wystarczy poprosić lekarza o ocenę anatomii na zwykłym badaniu, a ewentualne wady genetyczne pozostawić na NIPT?

Nie planuję opcji, że najpierw USG referencyjne, jak wyjdzie źle to PAPPA i jak wyjdzie źle to NIPT bo to dla mnie strata czasu i dodatkowych pieniędzy.

I jeszcze gdzieś czytałam, że heparyna może zaburzyć wynik NIPT, ktoś ma pomysł dlaczego by tak miało być?

NIPT? A nie Niftty? Usg genetyczne jest chyba obowiazkowe... wiec obojetnie kiedy je zrobisz, przed czy po... bo pappa robi sie wczesniej.

dZhdp1.png

• Zośkaaa Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2018, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nynka86 wrote:
    Ja też po wizycie i jestem mega szczęśliwa bo moje maleństwo żyje mimo krwawienia serduszko pięknie bije☺ a ten d... ze szpitala kazał mi czekać na samoistne poronienie...
    dostałam duphaston i muszę dużo leżeć
    Sanka śliczny dzidziuś, proszę Cię wpisz mnie na 29.01.

Super! Dbaj o siebie i maleństwo :)

Same cudowne wieści dzisiaj :)

Nynka86 lubi tę wiadomość

oar8ikgnjlcssob7.png
    qdkk2n0arn45g84d.png

• Zośkaaa Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2018, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Seli wrote:
    NIPT? A nie Niftty? Usg genetyczne jest chyba obowiazkowe... wiec obojetnie kiedy je zrobisz, przed czy po... bo pappa robi sie wczesniej.

Pappa albo wcześniej, albo w dniu USG. U mnie akurat będzie w dniu USG ;)

oar8ikgnjlcssob7.png
    qdkk2n0arn45g84d.png

• Renata 95 Znajoma

Wysłany: 11 czerwca 2018, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O heparynie właśnie znalazłam:
    "niektóre leki – np. antykoagulant, heparyna niskocząsteczkowa (LMWH, ang. Low molecular weight heparin), która powoduje wzrost ilości bardzo krótkich fragmentów DNA w osoczu krwi, uniemożliwiając analizę cfDNA metodą NIPT."

cd9b3e3kvxy0kc47.png
  • Zośkaaa Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2018, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczerze to nie wiem co to za metoda, wiem, że istnieje Pappa, Nifty i Harmony, ale NIPT? Nie wiem...

oar8ikgnjlcssob7.png
    qdkk2n0arn45g84d.png

• Renata 95 Znajoma

Wysłany: 11 czerwca 2018, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nifty to nazwa handlowa z tego co się orientuję, generalnie to to samo co NIPT.
    U mamyginekolog jest artykuł o NIPT i w jego ramach jest wymienione Nifty:
    https://mamaginekolog.pl/nipt-czyli-badania-wolnego-plodowego-dna-z-krwi-matki/

cd9b3e3kvxy0kc47.png
  • Sanka Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zośkaaa wrote:
    Sanka, piękności! Prenatalne masz 20 czerwca? czy pojutrze?
    20 czerwca :) to będzie 13t1d

16udrjjgntojuwbl.png
    25.11.2017 - 6tc [*]
    Córeczka - 08.2016
  • Magdoczka Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sanka wrote:

Śliczna dzidzia :)
    U mnie na pierwszym usg wychodziło, że dzidzia jest 2 dni młodsza niż liczone wg OM. A w 9+3 liczonym wg OM wyszedł 10+1 :-) I poród w sylwestra :-D Lekarz powiedział, że na każdym usg będzie co innego wychodzić (a to dziecko się skuli, a to lekarz niedociągnie linii albo dociągnie za mocno itp.).

qdkk3e5eblysdnic.png
    qdkkanliu6452qjx.png
‹‹ 271 272 273 274 275 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ