STYCZNIOWE MAMUSIE 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
W piątek mam wizytę. Jestem spokojna, wiecie, na usg pokazal mi wyraźnie, ze malenstwo jest wysoko a krwiak niżej.. Duzo leżę, jak tylko pochodzę oczyszczam się. Jest to psychicznie męczące i te nieprzespane noce, ale jestem spokojna wewnętrznie. Wcześniejsze ciąże tak "spokojnie" nie były. Mam duże oparcie w rodzicach i partnerze. Co do wagi, pierwszy tydzień w łóżku schudłam ok 4 kg, teraz wróciłam do wagi. Jem więcej niż zawsze. Rok byłam na ścisłej diecie(stwierdzona nietolerancja pszenicy, mleka krowiego, śmietany, wołowiny i wieprzowiny). Teraz mama znalazla chleb żytni z mala zawartością pszenicy, mleko bez laktozy. Więc powoli próbuję jak się będę czuła. Zachcianki zaczynam mieć, alr głównie na kwaśne, ostre, niezdrowe, a wiem ze nie mogę. Pije codziennie sik z buraków, vo hemoglobina mi spadla z 14,9 na 12,5 przez te krwotoki. Staram się jeść dużo zup ze względu na witaminy, owoców i pić duzo wody ok 2l dziennie. I tak mijają sobie dni, maluch rośnie a ja modlę sie o spokojny noc i dzień...
cotton, Kobobo lubią tę wiadomość
Nowy początek -
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/5e56e2ffe405.jpg
Ja już po wizycie nie mam najlepszego zdjęcia bo dzieć się ustawił od dupki strony i za nic nie chciał się przekręcić to zdj udało się zrobić przez brzuch. Ogólnie wszystko wygląda ok jedynie jedna rzecz mnie zastanawia - na ostatnim usg w 6t1d wymiarami idealnie odpowiadało moim wyliczeniom wg owu. A dziś młode nadrobiło i odpowiada idealnie wymiarom wg OM czyli 11t6d a nie tak jak w stopce. Więc albo czeka nas prezent pod choinką albo wielki chłop nam rośnieWiadomość wyedytowana przez autora: 11 czerwca 2018, 13:31
MonaLiza, MaryAnn, Zośkaaa, wisienka94, sallvie, Magdoczka, mommytobe, Solane, Paulcia28, cotton, katepr lubią tę wiadomość
-
Sanka wrote:https://naforum.zapodaj.net/thumbs/5e56e2ffe405.jpg
Ja już po wizycie nie mam najlepszego zdjęcia bo dzieć się ustawił od dupki strony i za nic nie chciał się przekręcić to zdj udało się zrobić przez brzuch. Ogólnie wszystko wygląda ok jedynie jedna rzecz mnie zastanawia - na ostatnim usg w 6t1d wymiarami idealnie odpowiadało moim wyliczeniom wg owu. A dziś młode nadrobiło i odpowiada idealnie wymiarom wg OM czyli 11t6d a nie tak jak w stopce. Więc albo czeka nas prezent pod choinką albo wielki chłop nam rośnie
Hehehe bo nadrabiaja oj to super czyli w sumie moglas od razu prenatalne zrobić ;pSanka lubi tę wiadomość
-
Seli wrote:Hehehe bo nadrabiaja oj to super czyli w sumie moglas od razu prenatalne zrobić ;p
-
Sanka wrote:Ale to serio dziwne bo jestem na 100% pewna kiedy miałam owu i niby te brzdące na początku rosną tak samo i jeszcze geny nie mają aż takiego wpływu jak później. Prenatalne mam w przyszłą środę i teraz się stresuje czy nie będzie już za duże
Ja tez jestem pewna owulacji i zagniezdzenia nawet ;p ale rosnie szybciej. Nie wiem moze to nie ma znaczenia takiego? Albo dobre suple masz? Hehehe -
Biorę Pregnę plus tylko wiesz z moimi gabarytami ja byłam zaskoczona że moja córka taka bardzo przeciętna się urodziła. Miała tylko 55cm i 3650g czyli tak bardzo... normalnie. Teraz też idzie tylko 90-97 centylem a nie tak jak mamuśka grubo ponad skalą. Ale ona jest bardzo podobna do mojego męża a on niby też trochę wysoki (ale niższy ode mnie), ale jego rodzina już bardzo standardowych wymiarów. Więc może to drugie będzie bardziej do mnie podobne
-
Ja sie boje... Ze pojdzie w meza on sie smieje, ze bedzie na kolejnej wizycie jeszcze wiekszy niz wedlug om :p hehehe a ja jestem normalna, wczesniej nawet drobna :p
-
Ja też po wizycie i jestem mega szczęśliwa bo moje maleństwo żyje mimo krwawienia serduszko pięknie bije☺ a ten d... ze szpitala kazał mi czekać na samoistne poronienie...
dostałam duphaston i muszę dużo leżeć
Sanka śliczny dzidziuś, proszę Cię wpisz mnie na 29.01.Seli, Sanka, mommytobe, MonaLiza, Magdoczka, wisienka94, Paulcia28, marcelcia, cotton, Doris_, Kobobo, MaryAnn, katepr lubią tę wiadomość
-
Mam pytanie o badania prenatalne, może któraś z Was się orientuje.
Planuję zrobić to koszmarnie drogie badanie wolnego płodowego DNA i zastanawiam się, czy w takim razie muszę w ogóle robić USG referencyjne. Bo może wystarczy poprosić lekarza o ocenę anatomii na zwykłym badaniu, a ewentualne wady genetyczne pozostawić na NIPT?
Nie planuję opcji, że najpierw USG referencyjne, jak wyjdzie źle to PAPPA i jak wyjdzie źle to NIPT bo to dla mnie strata czasu i dodatkowych pieniędzy.
I jeszcze gdzieś czytałam, że heparyna może zaburzyć wynik NIPT, ktoś ma pomysł dlaczego by tak miało być? -
Renata 95 wrote:Mam pytanie o badania prenatalne, może któraś z Was się orientuje.
Planuję zrobić to koszmarnie drogie badanie wolnego płodowego DNA i zastanawiam się, czy w takim razie muszę w ogóle robić USG referencyjne. Bo może wystarczy poprosić lekarza o ocenę anatomii na zwykłym badaniu, a ewentualne wady genetyczne pozostawić na NIPT?
Nie planuję opcji, że najpierw USG referencyjne, jak wyjdzie źle to PAPPA i jak wyjdzie źle to NIPT bo to dla mnie strata czasu i dodatkowych pieniędzy.
I jeszcze gdzieś czytałam, że heparyna może zaburzyć wynik NIPT, ktoś ma pomysł dlaczego by tak miało być?
NIPT? A nie Niftty? Usg genetyczne jest chyba obowiazkowe... wiec obojetnie kiedy je zrobisz, przed czy po... bo pappa robi sie wczesniej. -
Nynka86 wrote:Ja też po wizycie i jestem mega szczęśliwa bo moje maleństwo żyje mimo krwawienia serduszko pięknie bije☺ a ten d... ze szpitala kazał mi czekać na samoistne poronienie...
dostałam duphaston i muszę dużo leżeć
Sanka śliczny dzidziuś, proszę Cię wpisz mnie na 29.01.
Super! Dbaj o siebie i maleństwo
Same cudowne wieści dzisiajNynka86 lubi tę wiadomość
Aniołek [*] 17.09.2016 9tc
Aniołek [*] 02.2018 5/6tc
01.12.2018 - Nasz Wielki Cud Czarek ❤
Starania o drugie bobo od 10.2019 -
Seli wrote:NIPT? A nie Niftty? Usg genetyczne jest chyba obowiazkowe... wiec obojetnie kiedy je zrobisz, przed czy po... bo pappa robi sie wczesniej.
Pappa albo wcześniej, albo w dniu USG. U mnie akurat będzie w dniu USG
Aniołek [*] 17.09.2016 9tc
Aniołek [*] 02.2018 5/6tc
01.12.2018 - Nasz Wielki Cud Czarek ❤
Starania o drugie bobo od 10.2019 -
O heparynie właśnie znalazłam:
"niektóre leki – np. antykoagulant, heparyna niskocząsteczkowa (LMWH, ang. Low molecular weight heparin), która powoduje wzrost ilości bardzo krótkich fragmentów DNA w osoczu krwi, uniemożliwiając analizę cfDNA metodą NIPT." -
Sanka wrote:https://naforum.zapodaj.net/thumbs/5e56e2ffe405.jpg
Ja już po wizycie nie mam najlepszego zdjęcia bo dzieć się ustawił od dupki strony i za nic nie chciał się przekręcić to zdj udało się zrobić przez brzuch. Ogólnie wszystko wygląda ok jedynie jedna rzecz mnie zastanawia - na ostatnim usg w 6t1d wymiarami idealnie odpowiadało moim wyliczeniom wg owu. A dziś młode nadrobiło i odpowiada idealnie wymiarom wg OM czyli 11t6d a nie tak jak w stopce. Więc albo czeka nas prezent pod choinką albo wielki chłop nam rośnie
Śliczna dzidzia
U mnie na pierwszym usg wychodziło, że dzidzia jest 2 dni młodsza niż liczone wg OM. A w 9+3 liczonym wg OM wyszedł 10+1 I poród w sylwestra Lekarz powiedział, że na każdym usg będzie co innego wychodzić (a to dziecko się skuli, a to lekarz niedociągnie linii albo dociągnie za mocno itp.).