X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne STYCZNIOWE MAMUSIE 2019
Odpowiedz

STYCZNIOWE MAMUSIE 2019

Oceń ten wątek:
  • marcelcia Ekspertka

Wysłany: 11 czerwca 2018, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W piątek mam wizytę. Jestem spokojna, wiecie, na usg pokazal mi wyraźnie, ze malenstwo jest wysoko a krwiak niżej.. Duzo leżę, jak tylko pochodzę oczyszczam się. Jest to psychicznie męczące i te nieprzespane noce, ale jestem spokojna wewnętrznie. Wcześniejsze ciąże tak "spokojnie" nie były. Mam duże oparcie w rodzicach i partnerze. Co do wagi, pierwszy tydzień w łóżku schudłam ok 4 kg, teraz wróciłam do wagi. Jem więcej niż zawsze. Rok byłam na ścisłej diecie(stwierdzona nietolerancja pszenicy, mleka krowiego, śmietany, wołowiny i wieprzowiny). Teraz mama znalazla chleb żytni z mala zawartością pszenicy, mleko bez laktozy. Więc powoli próbuję jak się będę czuła. Zachcianki zaczynam mieć, alr głównie na kwaśne, ostre, niezdrowe, a wiem ze nie mogę. Pije codziennie sik z buraków, vo hemoglobina mi spadla z 14,9 na 12,5 przez te krwotoki. Staram się jeść dużo zup ze względu na witaminy, owoców i pić duzo wody ok 2l dziennie. I tak mijają sobie dni, maluch rośnie a ja modlę sie o spokojny noc i dzień...

cotton, Kobobo lubią tę wiadomość

Nowy początek <3
  • Sanka Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2018, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/5e56e2ffe405.jpg

Ja już po wizycie :) nie mam najlepszego zdjęcia bo dzieć się ustawił od dupki strony i za nic nie chciał się przekręcić ;) to zdj udało się zrobić przez brzuch. Ogólnie wszystko wygląda ok jedynie jedna rzecz mnie zastanawia - na ostatnim usg w 6t1d wymiarami idealnie odpowiadało moim wyliczeniom wg owu. A dziś młode nadrobiło i odpowiada idealnie wymiarom wg OM czyli 11t6d a nie tak jak w stopce. Więc albo czeka nas prezent pod choinką albo wielki chłop nam rośnie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 czerwca 2018, 13:31

MonaLiza, MaryAnn, Zośkaaa, wisienka94, sallvie, Magdoczka, mommytobe, Solane, Paulcia28, cotton, katepr lubią tę wiadomość

16udrjjgntojuwbl.png
    7cs - szczęśliwy! 14dpo-202,3 16dpo-607,4
    25.11.2017 - 6tc [*]
    Córeczka - 08.2016
  • Seli Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2018, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sanka wrote:

Ja już po wizycie :) nie mam najlepszego zdjęcia bo dzieć się ustawił od dupki strony i za nic nie chciał się przekręcić ;) to zdj udało się zrobić przez brzuch. Ogólnie wszystko wygląda ok jedynie jedna rzecz mnie zastanawia - na ostatnim usg w 6t1d wymiarami idealnie odpowiadało moim wyliczeniom wg owu. A dziś młode nadrobiło i odpowiada idealnie wymiarom wg OM czyli 11t6d a nie tak jak w stopce. Więc albo czeka nas prezent pod choinką albo wielki chłop nam rośnie :)

Hehehe :D bo nadrabiaja ;) oj to super :D czyli w sumie moglas od razu prenatalne zrobić ;p

Sanka lubi tę wiadomość

dZhdp1.png

Endometrioza głębokonaciekająca IV stopnia, guz jelita grubego zrośniety z macicą, macica, jajnik, jelito w zrostach, jajnik z guzkami, torbielami... Adenomioza na szyjce.

Więcej cudów nie będzie 😔
  • MonaLiza Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2018, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sanka piękny dzidzius :)

Anika82 ja jeszcze pracuje. Nie wiem.kiedy pójdę na l4. Najchętniej już bym poszła ale w tyle głowy mam myśl a co jak się nie powiedzie i będę musiała wrócić do pracy? Wszyscy będą wiedzieć. Ech

Sanka lubi tę wiadomość

uwo99n73lnbybmmo.png
  • Sanka Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2018, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Seli wrote:
    Hehehe :D bo nadrabiaja ;) oj to super :D czyli w sumie moglas od razu prenatalne zrobić ;p
    Ale to serio dziwne bo jestem na 100% pewna kiedy miałam owu i niby te brzdące na początku rosną tak samo i jeszcze geny nie mają aż takiego wpływu jak później. Prenatalne mam w przyszłą środę i teraz się stresuje czy nie będzie już za duże ;)

16udrjjgntojuwbl.png
    25.11.2017 - 6tc [*]
    Córeczka - 08.2016
  • marcelcia Ekspertka

Wysłany: 11 czerwca 2018, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sanka cudne malenstwo!!

Sanka lubi tę wiadomość

Nowy początek <3
  • Seli Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2018, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sanka wrote:
    Ale to serio dziwne bo jestem na 100% pewna kiedy miałam owu i niby te brzdące na początku rosną tak samo i jeszcze geny nie mają aż takiego wpływu jak później. Prenatalne mam w przyszłą środę i teraz się stresuje czy nie będzie już za duże ;)

Ja tez jestem pewna owulacji i zagniezdzenia nawet ;p ale rosnie szybciej. Nie wiem moze to nie ma znaczenia takiego? Albo dobre suple masz? Hehehe ;)

dZhdp1.png

Endometrioza głębokonaciekająca IV stopnia, guz jelita grubego zrośniety z macicą, macica, jajnik, jelito w zrostach, jajnik z guzkami, torbielami... Adenomioza na szyjce.

• Sanka Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2018, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biorę Pregnę plus tylko :) wiesz z moimi gabarytami ja byłam zaskoczona że moja córka taka bardzo przeciętna się urodziła. Miała tylko 55cm i 3650g czyli tak bardzo... normalnie. Teraz też idzie tylko 90-97 centylem a nie tak jak mamuśka grubo ponad skalą. Ale ona jest bardzo podobna do mojego męża a on niby też trochę wysoki (ale niższy ode mnie), ale jego rodzina już bardzo standardowych wymiarów. Więc może to drugie będzie bardziej do mnie podobne :)

16udrjjgntojuwbl.png
    25.11.2017 - 6tc [*]
    Córeczka - 08.2016
  • Seli Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2018, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sie boje... Ze pojdzie w meza ;) on sie smieje, ze bedzie na kolejnej wizycie jeszcze wiekszy niz wedlug om :p hehehe a ja jestem normalna, wczesniej nawet drobna :p

dZhdp1.png

• Zośkaaa Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2018, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sanka, piękności! Prenatalne masz 20 czerwca? czy pojutrze?

Sanka lubi tę wiadomość

oar8ikgnjlcssob7.png
    qdkk2n0arn45g84d.png
    Aniołek <3 [*] 17.09.2016 9tc
    Aniołek <3 [*] 02.2018 5/6tc
    01.12.2018 - Nasz Wielki Cud Czarek ❤

Starania o drugie bobo od 10.2019
  • Nynka86 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2018, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też po wizycie i jestem mega szczęśliwa bo moje maleństwo żyje mimo krwawienia serduszko pięknie bije☺ a ten d... ze szpitala kazał mi czekać na samoistne poronienie...
    dostałam duphaston i muszę dużo leżeć
    Sanka śliczny dzidziuś, proszę Cię wpisz mnie na 29.01.

Seli, Sanka, mommytobe, MonaLiza, Magdoczka, wisienka94, Paulcia28, marcelcia, cotton, Doris_, Kobobo, MaryAnn, katepr lubią tę wiadomość

Pawełek 21.08.2008
    Dominiś 24.03.2010
    Karolinka 11.12.2014
    Aniołek Urszulka 26.06 2018 [*]
    bl9czbmhgswa7kra.png
    Dorotka 08.08.2019
  • Renata 95 Znajoma

Wysłany: 11 czerwca 2018, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie o badania prenatalne, może któraś z Was się orientuje.
    Planuję zrobić to koszmarnie drogie badanie wolnego płodowego DNA i zastanawiam się, czy w takim razie muszę w ogóle robić USG referencyjne. Bo może wystarczy poprosić lekarza o ocenę anatomii na zwykłym badaniu, a ewentualne wady genetyczne pozostawić na NIPT?

Nie planuję opcji, że najpierw USG referencyjne, jak wyjdzie źle to PAPPA i jak wyjdzie źle to NIPT bo to dla mnie strata czasu i dodatkowych pieniędzy.

I jeszcze gdzieś czytałam, że heparyna może zaburzyć wynik NIPT, ktoś ma pomysł dlaczego by tak miało być?

cd9b3e3kvxy0kc47.png
  • Seli Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2018, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Renata 95 wrote:
    Mam pytanie o badania prenatalne, może któraś z Was się orientuje.
    Planuję zrobić to koszmarnie drogie badanie wolnego płodowego DNA i zastanawiam się, czy w takim razie muszę w ogóle robić USG referencyjne. Bo może wystarczy poprosić lekarza o ocenę anatomii na zwykłym badaniu, a ewentualne wady genetyczne pozostawić na NIPT?

Nie planuję opcji, że najpierw USG referencyjne, jak wyjdzie źle to PAPPA i jak wyjdzie źle to NIPT bo to dla mnie strata czasu i dodatkowych pieniędzy.

I jeszcze gdzieś czytałam, że heparyna może zaburzyć wynik NIPT, ktoś ma pomysł dlaczego by tak miało być?

NIPT? A nie Niftty? Usg genetyczne jest chyba obowiazkowe... wiec obojetnie kiedy je zrobisz, przed czy po... bo pappa robi sie wczesniej.

dZhdp1.png

• Zośkaaa Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2018, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nynka86 wrote:
    Ja też po wizycie i jestem mega szczęśliwa bo moje maleństwo żyje mimo krwawienia serduszko pięknie bije☺ a ten d... ze szpitala kazał mi czekać na samoistne poronienie...
    dostałam duphaston i muszę dużo leżeć
    Sanka śliczny dzidziuś, proszę Cię wpisz mnie na 29.01.

Super! Dbaj o siebie i maleństwo :)

Same cudowne wieści dzisiaj :)

Nynka86 lubi tę wiadomość

oar8ikgnjlcssob7.png
    qdkk2n0arn45g84d.png

• Zośkaaa Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2018, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Seli wrote:
    NIPT? A nie Niftty? Usg genetyczne jest chyba obowiazkowe... wiec obojetnie kiedy je zrobisz, przed czy po... bo pappa robi sie wczesniej.

Pappa albo wcześniej, albo w dniu USG. U mnie akurat będzie w dniu USG ;)

oar8ikgnjlcssob7.png
    qdkk2n0arn45g84d.png

• Renata 95 Znajoma

Wysłany: 11 czerwca 2018, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O heparynie właśnie znalazłam:
    "niektóre leki – np. antykoagulant, heparyna niskocząsteczkowa (LMWH, ang. Low molecular weight heparin), która powoduje wzrost ilości bardzo krótkich fragmentów DNA w osoczu krwi, uniemożliwiając analizę cfDNA metodą NIPT."

cd9b3e3kvxy0kc47.png
  • Zośkaaa Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2018, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczerze to nie wiem co to za metoda, wiem, że istnieje Pappa, Nifty i Harmony, ale NIPT? Nie wiem...

oar8ikgnjlcssob7.png
    qdkk2n0arn45g84d.png

• Renata 95 Znajoma

Wysłany: 11 czerwca 2018, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nifty to nazwa handlowa z tego co się orientuję, generalnie to to samo co NIPT.
    U mamyginekolog jest artykuł o NIPT i w jego ramach jest wymienione Nifty:
    https://mamaginekolog.pl/nipt-czyli-badania-wolnego-plodowego-dna-z-krwi-matki/

cd9b3e3kvxy0kc47.png
  • Sanka Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zośkaaa wrote:
    Sanka, piękności! Prenatalne masz 20 czerwca? czy pojutrze?
    20 czerwca :) to będzie 13t1d

16udrjjgntojuwbl.png
    25.11.2017 - 6tc [*]
    Córeczka - 08.2016
  • Magdoczka Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sanka wrote:

Śliczna dzidzia :)
    U mnie na pierwszym usg wychodziło, że dzidzia jest 2 dni młodsza niż liczone wg OM. A w 9+3 liczonym wg OM wyszedł 10+1 :-) I poród w sylwestra :-D Lekarz powiedział, że na każdym usg będzie co innego wychodzić (a to dziecko się skuli, a to lekarz niedociągnie linii albo dociągnie za mocno itp.).

qdkk3e5eblysdnic.png
    qdkkanliu6452qjx.png
‹‹ 271 272 273 274 275 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ