STYCZNIOWE MAMUSIE 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Postepy sa chyba spowodowane , moja decyzja . Poprostu bez krzykow , placzu , rozmow, przyszlam usiadlam i klik dni temu powiedzialam, ze ja tak nie chce i nie moge zyc , ze jestem zdecydowana od niego odejsc dzis .
Bylam bardzo spokojna , opanowana i zdecydowana .
Sama sie nad tym dlugo zastanawialam i przemyslam , ze jestem silna babka, wwychowalam jedno sama w wieku 18 lat bez pracy ,skonczonej wtedy szkoly i mieszkania to teraz tez dam rade .Powiedzialam , co mialm do powiedzenia i wyszlam . Jestemy w moim mieszkaniu wiec to nie ja musze sie wyprowadzic . A on ani za mna nie pobiegl, tylko powiedzial dobrze . A po kilku godzinach przyszedl , ze on jednak nie chce nas stracic . I zacznie cos z tym robic . Zobaczymy . Nie wiem czy da rade , az taka naiwna nie jestem . Wiem, jednak ,ze jestem silna . I nie bede z nim nawet dla dziecka jak bedzie mnie zle traktowal .WiolaB, Mila83, anika82, MonaLiza, bereda11, cotton, Paulcia28 lubią tę wiadomość
-
Dzień dobry
Ja oczywiście że będę szczepić! Moja córka w sierpniu lat dwa była szczepiona przeciw rotawirusom (Rotarix), pneumokokom (Prevenar 13), meningokokom typu B (Bexero) 6w1 (Hexacima) i MMR. W planach mam jeszcze rozszerzenie szczepienia na meningokoki o pozostałe serotypy (A,C,W,Y szczepionką Nimenrix), zastanawiam się jeszcze nad odkleszczowym zapaleniem mózgu bo dużo czasu spędzamy w lesie na Mazurach a na tą chorobę nie ma leczenia. Poza tym pod koniec lata ja, mąż i córka zaszczepimy się na grypę - maleństwo urodzi się w szczycie sezonu grypowego i o ile my sobie z tym damy radę to dla bobasa taka infekcja może się skończyć szpitalem. Jeszcze muszę sprawdzić kiedy ostatnio szczepiłam się na krztusiec i w razie czego też powtórzę. -
anika82 wrote:ja będę szczepić tylko napewno nie zgodnie z kalendarzem. będę tak jak i przy pierwszym dziecku odwlekać. Treaz po urodzeniu szczepi się wit K , ja chyba na te się nie zgodzę , a będę podawać w kropelkach. w sumie jeszcze musze sie zastanowic nad tym. moja pierwsza przeszła dobrze szczepienia więc lcze że teraz też będzie ok. no i chcę dodatkowo zaszczepic rotawirusy, bo to trzeba o ile dobrze pamiętam do 3 miesiąca zroić.
ruda gratuluje postępów, a czym jest spowodowana zmiana , bo mi umknęło? -
Sanka wrote:Dzień dobry
Ja oczywiście że będę szczepić! Moja córka w sierpniu lat dwa była szczepiona przeciw rotawirusom (Rotarix), pneumokokom (Prevenar 13), meningokokom typu B (Bexero) 6w1 (Hexacima) i MMR. W planach mam jeszcze rozszerzenie szczepienia na meningokoki o pozostałe serotypy (A,C,W,Y szczepionką Nimenrix), zastanawiam się jeszcze nad odkleszczowym zapaleniem mózgu bo dużo czasu spędzamy w lesie na Mazurach a na tą chorobę nie ma leczenia. Poza tym pod koniec lata ja, mąż i córka zaszczepimy się na grypę - maleństwo urodzi się w szczycie sezonu grypowego i o ile my sobie z tym damy radę to dla bobasa taka infekcja może się skończyć szpitalem. Jeszcze muszę sprawdzić kiedy ostatnio szczepiłam się na krztusiec i w razie czego też powtórzę.
Sanka, może i przed odkleszczowym zapaleniem mózgu można się uchronić dzięki szczepionce, ale tak czy siak przed boreliozą nie uchronisz nikogo. Chyba, ze po ukąszenia kleszcza będzie sie miało tyle szczęścia i wyjdzie rumień (a wychodzi zaledwie w 30% zakażeń, także to.mały procent). Niestety z borelioza jest tak, ze gdy przychodzi sezon to wszyscy o tym trąbią, a tak naprawdę większość lekarzy potem problem olewa, radz sobie człowieku sam. Mają czlowieka za hipochondryka, az w końcu trzeba sie samemu zdiagnozować i wydac miliony na leczenie.
Niestety podejrzewam borelioze u siebie. Ale to tak podstepne chorobsko i trudne do wykrycia, ze ręce opadaja
Aniołek [*] 17.09.2016 9tc
Aniołek [*] 02.2018 5/6tc
01.12.2018 - Nasz Wielki Cud Czarek ❤
Starania o drugie bobo od 10.2019 -
Sanka wrote:Ale witaminą K się nie szczepi tylko podaje soę ją domięśniowo to przecież nie jest szczepionka tylko zwykła witamina którą podaje się aby zapobiegać występowaniu krwawień z niedoborów. Wit K jest ważnym czynnikiem wpływającym na prawidłowe krzepnięcie krwi. Podanie domięśniowe jest pewniejsze - dawka jest na pewno prawidłowa, nie ma ryzyko że dziecko uleje/zwymiotuje po podaniu doustnym, nie trzeba pamiętać o podaniu kolejnych dawek.
-
Powiem szczerze , nie znam sie na szczepionkach , kiedys kazali szczepis to szczepilam, teraz chce do doksztalcic w tym temacie . Wiem, ze szczepienia nie sa zalecane dzieciomz autyzmem ? W uk nie ma obowiazku szczepienia, ale tez nie wiem jak to jest z dodatkowymi szczepieniami , jesli chcialabym zaszczepic szkraba , jak to finansowo wychodzi ? Tutaj prywatnie zrobienie testu beta hcg to 100f , czyli 480 zl i wynik za tydzien ....
-
Ja przeszlam pranie mózgu odnośnie szczepień, skończyłam biotechnologie.. I sprzeciwiam sie wielu rzeczom.. Szczególnie GMO. Co do szczepień mam mieszane uczucia.. Jeszcze jakiś czas temu byłam przeciwnikiem, ale po analizie wszystkiego chyba warto ryzykować i szczepićNowy początek
-
Zośka oczywiście że nie ma szczepionki na boreliozę, ale OZM to zupełnie inna choroba o strasznym przebiegu i powikłaniach i jeśli w prosty sposób mogę zabezpieczyć przed nią swoje dzieci to ja nie mam wątpliwości. A co do leczenia boreliozy to nie jestem zakaźnikiem ale jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości to udaj się do lekarza chorób zakaźnych. Polecam też ten artykuł:
https://choroby-zakazne.mp.pl/choroby/zakazenia-bakteryjne/158905,borelioza-zlyme
Znam tego lekarza, miałam z nim zajęcia i jest super specjalistą. Na prawdę bardzo racjonalnie myślącym.
-
Spaceangel jeśli masz możliwość to ja bym przełożyła o kilka dni. U mnie na pierwszym usg zgadzały się wymiary dokładnie wg owulacji (tydzień młodsze niż z OM) a wczoraj było już idealnie odpowiadające OM. Mimo że jestem pewna daty owulacji to przez ten miesiąc młode wyprzedziło swoje rozmiary o tydzień!
-
spaceangel wrote:Słuchajcie kobitki zapisałam się na prenatalne na 3 lipca. To będzie 12tyg+5 ale to według USG. Jeżeli dzieć podrośnie do swojego wieku według om to będzie jakoś 13tyg +6. Mam się tym martwić?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2018, 11:34
-
a ja nie mam pojęcia co sądzić o szczepionkach... Pewnie będziemy z mężem wałkować temat, ale to nie teraz
Obiad dziś tradycyjny, bitki w sosie albo po mojemu "sosik" kupiłam też na targu jagody i zrobię sobie jagodzianki poezja.mersiak lubi tę wiadomość
-
Ruddaa wrote:Powiem szczerze , nie znam sie na szczepionkach , kiedys kazali szczepis to szczepilam, teraz chce do doksztalcic w tym temacie . Wiem, ze szczepienia nie sa zalecane dzieciomz autyzmem ? W uk nie ma obowiazku szczepienia, ale tez nie wiem jak to jest z dodatkowymi szczepieniami , jesli chcialabym zaszczepic szkraba , jak to finansowo wychodzi ? Tutaj prywatnie zrobienie testu beta hcg to 100f , czyli 480 zl i wynik za tydzien ....
-
Ja się nie znam zbytnio ale cały ten szum medialny anty szczepieniom wydaje mi się chory.. owszem występują skutki uboczne ale u jakiego procenta ludzi ? Ci co są przeciwni mówią tylko o powiklaniach A nie mówią ilu milionom osobom pomogly.
Sanka, anika82, Zośkaaa, sallvie lubią tę wiadomość
-
MonaLiza wrote:Ja się nie znam zbytnio ale cały ten szum medialny anty szczepieniom wydaje mi się chory.. owszem występują skutki uboczne ale u jakiego procenta ludzi ? Ci co są przeciwni mówią tylko o powiklaniach A nie mówią ilu milionom osobom pomogly.
Aniołek † 11.09.2010 (6tc), Aniołek †28.02.2015 (8t4d), Aniołek †14.03.2016 (6tc) i jeszcze 6 Aniołków... -
eh szczepienia drażliwy temat i zawsze wywołuje wiele emocji. ja jestem jak najbardziej za. przerażaja mnie tylko że odrazu po urodzeniu , i w pierwszym roku tyle tego jest. Córke szczepiłam na wszystki obowiązkowe. a dziewczyny mieszkające za granicą jak jest u Was? naprawdę nie szczepi sie w pierwszych 3 dobach?? bo tak gdzieś czytałąm
-
mersiak wrote:Ja jakiś czas temu tyle czytałam na ten temat.. że głowa mała.. jest ruch antyszczepionkowy, są badania, ale zwykły człowiek nie dowie się do końca co i jak.. należy poszukać jakiś zagranicznych badań, poczytać, poszperać i wtedy się zastanowić..
-
MonaLiza wrote:Myślę że o wielu rzeczach nie zdajemy sobie sprawy niestety. Ale już słyszałam że w Czechach czy gdzieś wracają choroby typu odra itp.
Aniołek † 11.09.2010 (6tc), Aniołek †28.02.2015 (8t4d), Aniołek †14.03.2016 (6tc) i jeszcze 6 Aniołków...