X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne STYCZNIOWE MAMUSIE 2019
Odpowiedz

STYCZNIOWE MAMUSIE 2019

Oceń ten wątek:
  • anika82 Ekspertka

Wysłany: 14 czerwca 2018, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    toyotarav4 wrote:
    no marzenia sie spelniaja ja w piersej ciazy bylam z brzuszkiem na Boze Narodzenie a urodzilam zajaczka kilka dni przed Swietami Wielkanocnymi. a teraz na 10 stycznie mam termin ale moze moze na Swieta kto to wie tylko ze maluch bedzie miał rok do tylu jezeli to bedzie koniec roku
    a jakiego dnia jest twoje pierwsze dziecko? moja z 28.08.2018 i to było w sobotę na tydzień przed świektami wielkanocnymi.
    co do kawy ja nie piję o mi przestała smakowac. ale lekarz mi mówił że można nawet 3 dziennie

28.03.2015 Antosia
    3jgxgzu3j37hb7pn.png
  • Seli Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hahaha :D ja czuję, że to wielki chłopiec :P Ale zobaczymy, dziś miało między nogami pępowinę i podejrzewam, że prędko nie poznamy płci :P

A 4,5 to też nie wypchnę :P u mnie najlepiej do 3 kg :D ale raczej mogę sobie pomarzyć...

dZhdp1.png

Endometrioza głębokonaciekająca IV stopnia, guz jelita grubego zrośniety z macicą, macica, jajnik, jelito w zrostach, jajnik z guzkami, torbielami... Adenomioza na szyjce.

Więcej cudów nie będzie 😔
  • Mila83 Przyjaciółka

Wysłany: 14 czerwca 2018, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja urodziłam dziecko z wagą 2,3 kg i to nie wcześniaka, w dodatku przez cc, także ten... Aczkolwiek nikomu nie życzę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2018, 10:10

f2w3gox1alrby243.png
    km5s9vvjpldta46n.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 czerwca 2018, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sanka wrote:
    Noo Aluśka urodziła się z mega czupryną, byłam pewna że jej się wytrą i wypadną ale skądże! Rosły cały czas i gęstniały, w tej chwili ma już za łopatki. Ja mam mega proste a jej się tak delikatnie falują, ach rozpływam się :D włosy ma akurat po mężu choć teraz jakoś specjalnie nie imponuje swoją fryzurą ;)
    Widzę, że łączy nas nie tylko podejście do opieki nad maluchem (moja bez bujaka i żyje, bez poduszki, na macie na podłodze, w gondoli poki nie usiadła - pisałaś a propo czyjegoś pytania o spacerówkę dla noworodzia).
    Maniutka też urodziła się z burzą włosów, też myślałam, że się wytrą, od 6m.z.musi mieć kucyka na czubku, bo wchodziły do oczu i też się jej lekko skręcają:D

Sanka lubi tę wiadomość

• Seli Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mila83 wrote:
    Ja urodziłam dziecko z wagą 2,3 kg i to nie wcześniaka, w dodatku przez cc, także ten... Aczkolwiek nikomu nie życzę.

Malusieńkie :) Niektóre dzieci są takie drobniutkie

dZhdp1.png

Endometrioza głębokonaciekająca IV stopnia, guz jelita grubego zrośniety z macicą, macica, jajnik, jelito w zrostach, jajnik z guzkami, torbielami... Adenomioza na szyjce.

• MonaLiza Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi się marzy synek :)

Zośkaaa lubi tę wiadomość

uwo99n73lnbybmmo.png
  • Seli Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi naprawdę jest obojętne :) Chcę i to i to. Znać bym tylko chciała płeć bo szaleje z zakupami :P

dZhdp1.png

• Mila83 Przyjaciółka

Wysłany: 14 czerwca 2018, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marciiik wrote:
    Widzę, że łączy nas nie tylko podejście do opieki nad maluchem (moja bez bujaka i żyje, bez poduszki, na macie na podłodze, w gondoli poki nie usiadła - pisałaś a propo czyjegoś pytania o spacerówkę dla noworodzia).
    Maniutka też urodziła się z burzą włosów, też myślałam, że się wytrą, od 6m.z.musi mieć kucyka na czubku, bo wchodziły do oczu i też się jej lekko skręcają:D

A jak inaczej wozić dziecko nie siedzące bez gondoli? Bo nie wyobrażam sobie? U mnie wszyscy się za głowę łapali, że jak to tak? Bujaka nie kupujesz? Ani nawet kołyski, tylko zwykłe łóżeczko? Cóż za wyrodna matka! Teraz też jest gównoburza, bo pewnie będę robić tak samo :/ No cóż. Nie bujałam dziecka i teraz też nie zamierzam, oczywiście jeśli nie będzie takiej potrzeby. Mam tu na myśli kolki. Poduszki też nie dostała, mało tego, podobno dzieciństwo jej odebrałam, bo do pierwszego roku życia unikałam cukru i soli. Teraz coś tam dostaje, ale staram się dawać jak najmniej mogę. No i mało tego, dietę zaczęłam rozszerzać po 6 mcu życia, co oznaczało, że głodzę to biedne maleństwo. Oj długo by wymieniać. Ale myślę, że każdy ma swój rozum i dobrze wybierze. Moja córka mimo, że matka jest taka wyrodna, nie wygląda na nieszczęśliwą ;)

f2w3gox1alrby243.png
    km5s9vvjpldta46n.png
  • MonaLiza Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja i tak myślę że będę wiele rzeczy kupowała unisex. Np pokój już od dawna czeka w kolorze miętowym :) Na pewno dziewczynki nie będę przesladzac ani chłopca całego na niebiesko. Tak samo wózek uniwersalny planuje.

uwo99n73lnbybmmo.png
  • MonaLiza Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mila83 wrote:
    A jak inaczej wozić dziecko nie siedzące bez gondoli? Bo nie wyobrażam sobie? U mnie wszyscy się za głowę łapali, że jak to tak? Bujaka nie kupujesz? Ani nawet kołyski, tylko zwykłe łóżeczko? Cóż za wyrodna matka! Teraz też jest gównoburza, bo pewnie będę robić tak samo :/ No cóż. Nie bujałam dziecka i teraz też nie zamierzam, oczywiście jeśli nie będzie takiej potrzeby. Mam tu na myśli kolki. Poduszki też nie dostała, mało tego, podobno dzieciństwo jej odebrałam, bo do pierwszego roku życia unikałam cukru i soli. Teraz coś tam dostaje, ale staram się dawać jak najmniej mogę. No i mało tego, dietę zaczęłam rozszerzać po 6 mcu życia, co oznaczało, że głodzę to biedne maleństwo. Oj długo by wymieniać. Ale myślę, że każdy ma swój rozum i dobrze wybierze. Moja córka mimo, że matka jest taka wyrodna, nie wygląda na nieszczęśliwą ;)
    Nie ma co patrzeć na innych. Każdy niech robi po swojemu.

uwo99n73lnbybmmo.png
  • Seli Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ale chyba dietę po 6mcu się i tak rozszerza? Czy to mi coś się pomyliło :P

Ja mam obawy, bo chcę dziecko wychować w stylu montesorii a już widzę jak dziadkowie nakupią tych tandetnych grajków itp... już powoli tłumaczę jakie klocuszki, jakie co :P Ale czy przejdzie? Nie wiem... Ba... Moja matka sobie ubzdurała, że newborna kupi wnusi... a dla mnie to lalki artystyczne a nie do zabawy...

dZhdp1.png

• Zośkaaa Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sanka wrote:
    To ja się już boję co z mojego wyrośnie bo w poniedziałek miał 5,2cm :) no ale termin mi się przesunął na zgodny z OM i wychodzi teraz 25/26.12 :( masakra, najgorszy termin z możliwych...
    Sanka mi termim wychodzi na 28/29 grudnia, nie wiem ktora z nas ma gorzej :D

oar8ikgnjlcssob7.png
    qdkk2n0arn45g84d.png
    Aniołek <3 [*] 17.09.2016 9tc
    Aniołek <3 [*] 02.2018 5/6tc
    01.12.2018 - Nasz Wielki Cud Czarek ❤

Starania o drugie bobo od 10.2019
  • Mila83 Przyjaciółka

Wysłany: 14 czerwca 2018, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonaLiza wrote:
    Nie ma co patrzeć na innych. Każdy niech robi po swojemu.

Dokładnie :)

f2w3gox1alrby243.png
    km5s9vvjpldta46n.png
  • Seli Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonaLiza wrote:
    Ja i tak myślę że będę wiele rzeczy kupowała unisex. Np pokój już od dawna czeka w kolorze miętowym :) Na pewno dziewczynki nie będę przesladzac ani chłopca całego na niebiesko. Tak samo wózek uniwersalny planuje.

To wiadomo :) Ja miałam wyważone :D bo tata chciał syna - mama córeczkę :D i miałam nocnik w kształcie autka :D hahaha i lubiłam i lalki i samochody i bawiłam się wszystkim i z każdym, nie było ograniczeń :) Choć mam gdzieś zdjęcie jak jestem w różu ubrana, blond loczki i torebusia z barbie :D

dZhdp1.png

• Mila83 Przyjaciółka

Wysłany: 14 czerwca 2018, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Seli wrote:
    No ale chyba dietę po 6mcu się i tak rozszerza? Czy to mi coś się pomyliło :P

Ja mam obawy, bo chcę dziecko wychować w stylu montesorii a już widzę jak dziadkowie nakupią tych tandetnych grajków itp... już powoli tłumaczę jakie klocuszki, jakie co :P Ale czy przejdzie? Nie wiem... Ba... Moja matka sobie ubzdurała, że newborna kupi wnusi... a dla mnie to lalki artystyczne a nie do zabawy...

Prawie wszystkie matki w moim otoczeniu zaczęły rozszerzać dietę po 4 mcu. I to nie 20 lat temu, tylko teraz lub w niedalekiej przeszłości.

f2w3gox1alrby243.png
    km5s9vvjpldta46n.png
  • Seli Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mila83 wrote:
    Prawie wszystkie matki w moim otoczeniu zaczęły rozszerzać dietę po 4 mcu. I to nie 20 lat temu, tylko teraz lub w niedalekiej przeszłości.

Hm... Ja pamiętam z rozumów, że tak to raczej 6mc :P może teraz się coś zmieniło, nie wiem :P Powiem Wam, że to drażliwy temat. Krąg matek, każda zrobi co uważa i myślę, że każda chce najlepiej i nie ma jednego sposobu, jednych działań. A z racji, ze miałam durne projekty na studiach pedagogicznych to wiem, że matce zwrócić uwagę na forum to umrzeć można :P zarówno o kp, o mm i innych sprawach. I podobnie jest w innych kręgach :P są świry np. przy hodowcach, czy to kotów, psów czy świnek morskich :p albo masz pewne zasady i jesteś w nurcie albo cię zeżrą :P

dZhdp1.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 czerwca 2018, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My zaczelismy po 6mc, bez cukru i slodyczy do 3rz, potem przedszkole to wiadomo, pod kloszem go nie trzymamy, wiec od wszystkiego nie da sie uchronic.
    Ale jezeli ktos rozszerza po 4mc, coz.. Nie mi oceniac, mysle ze wiedza na temat rozwoju malego dziecka jest na tyle ogolnodostepna, ze kto zaintresowany- poczyta i wyciagnie wnioski

Seli, Marciiik lubią tę wiadomość

• Zośkaaa Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Seli, śliczny wielkoludek :) dobrze, ze wszystko w porzadku :)
    Co do zabaw chlopiecych - na moim podwórku była przewaga chlopcow, więc się tez strzelalo z patykow np. :D A tak poza tym to przez całą ciążę rodzina wiedziała, ze mam być chłopcem, az do porodu kiedy to jednak urodziłam się dziewczyna, w dodatku w dzien kobiet :) taka niespodzianka! Kiedyś to jednak musialy byc paskudne sprzety skoro przez całą ciążę byłam chlopcem ;)

MonaLiza też mi się marzy synek :) Jeśli na prenatalnych już coś będzie widać i to będzie synek to spełnienie marzeń :) jeszcze tylko 6 dni :)

oar8ikgnjlcssob7.png
    qdkk2n0arn45g84d.png
    Aniołek <3 [*] 17.09.2016 9tc
    Aniołek <3 [*] 02.2018 5/6tc
    01.12.2018 - Nasz Wielki Cud Czarek ❤

Starania o drugie bobo od 10.2019
  • anika82 Ekspertka

Wysłany: 14 czerwca 2018, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mila83 wrote:
    kurcze jakbym czytała o sobie. wszyscy byli w szoku że ja kladę dziecko do łozeczka a ono śpi. nie bujam nie lulam. a najgoszym przegięciem było że karmiłam prawie 2 lata. jak tak można toz to pedpfilia ( tak tez słyszałam) u nas cukru i soli w diecie juz dawno nie ma. jedynie mąż cos tam słodzi

28.03.2015 Antosia
    3jgxgzu3j37hb7pn.png
  • czerwona_róża Ekspertka

Wysłany: 14 czerwca 2018, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anika91. wrote:
    My zaczelismy po 6mc, bez cukru i slodyczy do 3rz, potem przedszkole to wiadomo, pod kloszem go nie trzymamy, wiec od wszystkiego nie da sie uchronic.
    Ale jezeli ktos rozszerza po 4mc, coz.. Nie mi oceniac, mysle ze wiedza na temat rozwoju malego dziecka jest na tyle ogolnodostepna, ze kto zaintresowany- poczyta i wyciagnie wnioski

Ja rozszerzyłam po 6,5 miesiąca metodą BLW. Ale jest tak, że w zasadzie od ok 12-15 miesięcy je dokładnie to co my. Jemy raczej zdrowo. Jeśli jemy ciasto, czekoladę gorzką to może się poczęstować. Batonami i chipsami i się nie zajadamy więc ryzyka nie ma. Czego nie dostaje a my spożywamy to cola i %. Dużo podróżowaliśmy, również do krajów trzeciego świata, czasem przeloty, które trwały ponad dobę. Nigdy nie było problemu z menu i nigdy nie woziłam słoiczków :-) Karmiłam piersią do 19 miesiąca :-)

8p3orjjgfljl6g8x.png

8p3ovlridx72cvku.png

atdcsg18rlh06a31.png
‹‹ 306 307 308 309 310 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ