X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne STYCZNIOWE MAMUSIE 2019
Odpowiedz

STYCZNIOWE MAMUSIE 2019

Oceń ten wątek:
  • Mila83 Przyjaciółka

Wysłany: 14 czerwca 2018, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem tak. Doświadczenia z dziećmi i wiedzy nie posiadałam żadnej, bo to moje pierwsze dziecko było, ja jestem najmłodsza, a ostatni dzidziuś w rodzinie pojawił się 23 lata temu. Więc wiedzę czerpałam od koleżanek i z internetu. Ale w życie wprowadziłam dopiero po potwierdzeniu u lekarza lub/i położnej. Oczywiście są rzeczy, o które nie pytałam, bo najzwyczajniej w świecie są dla mnie logiczne i w życiu nie wpadła bym np. na pomysł używania spacerówki przy noworodku.

f2w3gox1alrby243.png
    km5s9vvjpldta46n.png
  • czerwona_róża Ekspertka

Wysłany: 14 czerwca 2018, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sanka wrote:
    O tak wyglądała jak miała 4 miesiące ;)
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/df2037d325d2.jpg

Ale numer - ale nasze dzieciaczki były podobne. Muszę znaleźć !

8p3orjjgfljl6g8x.png

8p3ovlridx72cvku.png

atdcsg18rlh06a31.png
  • Seli Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zośkaaa wrote:
    Seli, śliczny wielkoludek :) dobrze, ze wszystko w porzadku :)
    Co do zabaw chlopiecych - na moim podwórku była przewaga chlopcow, więc się tez strzelalo z patykow np. :D A tak poza tym to przez całą ciążę rodzina wiedziała, ze mam być chłopcem, az do porodu kiedy to jednak urodziłam się dziewczyna, w dodatku w dzien kobiet :) taka niespodzianka! Kiedyś to jednak musialy byc paskudne sprzety skoro przez całą ciążę byłam chlopcem ;)

MonaLiza też mi się marzy synek :) Jeśli na prenatalnych już coś będzie widać i to będzie synek to spełnienie marzeń :) jeszcze tylko 6 dni :)

Ja ogólnie miałam zawsze więcej kolegów :P w sumie super wspominam dzieciństwo. Z mamą i wypiekałam, z tatą jeździłam gokartami :D chciałabym by moje dziecko tyle miało co ja - w sensie tyle rodziców. Bo mnie przeraża jak dzieci siedzą w przedszkolu/szkole od 6.30 do 17.30, wracają do domu albo jadą na dodatkowe zajęcia a z rodzicami czasu nie spędzają wcale.
    Wiadomo, mąż będzie pracował od 8 do 16 ja nie wiem jak będę pracować :P ale nie chce podrzucać dziecka na milion zajęć, choć też nie popełnie błędu jak rodzice, że w ogóle nie mieli czasu dla siebie i nigdy nigdzie nie byli... Wszystko jakoś trzeba będzie pogodzić :)

dZhdp1.png

Endometrioza głębokonaciekająca IV stopnia, guz jelita grubego zrośniety z macicą, macica, jajnik, jelito w zrostach, jajnik z guzkami, torbielami... Adenomioza na szyjce.

Więcej cudów nie będzie 😔
  • anika82 Ekspertka

Wysłany: 14 czerwca 2018, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Seli wrote:
    No ale chyba dietę po 6mcu się i tak rozszerza? Czy to mi coś się pomyliło :P

Ja mam obawy, bo chcę dziecko wychować w stylu montesorii a już widzę jak dziadkowie nakupią tych tandetnych grajków itp... już powoli tłumaczę jakie klocuszki, jakie co :P Ale czy przejdzie? Nie wiem... Ba... Moja matka sobie ubzdurała, że newborna kupi wnusi... a dla mnie to lalki artystyczne a nie do zabawy...
    ja od początku zapowiedziałąm ze prosże nie przynosić zabawek i słodyczy. i teraz każdy pyta czy może to albo tamto. a montessori polecam. my sie w to bawiliśmy aż poszłąm do pracy pózniej brak juz czasu więc trudniej jest

28.03.2015 Antosia
    3jgxgzu3j37hb7pn.png
  • Mila83 Przyjaciółka

Wysłany: 14 czerwca 2018, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anika82 wrote:
    kurcze jakbym czytała o sobie. wszyscy byli w szoku że ja kladę dziecko do łozeczka a ono śpi. nie bujam nie lulam. a najgoszym przegięciem było że karmiłam prawie 2 lata. jak tak można toz to pedpfilia ( tak tez słyszałam) u nas cukru i soli w diecie juz dawno nie ma. jedynie mąż cos tam słodzi

Cóż za ulga :) Czasami, jak ktoś o coś pyta, ja odpowiem zgodnie z prawdą i widzę te wielkie oczy ze zdziwienia i czasami nawet niedowierzenia, to wydaje mi się, że ja jakiś alien jestem. Oczywiście nie zawsze, ale dosyć często. Miło wiedzieć, że jest nas więcej :)

anika82 lubi tę wiadomość

f2w3gox1alrby243.png
    km5s9vvjpldta46n.png
  • Doris_ Przyjaciółka

Wysłany: 14 czerwca 2018, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zośkaaa wrote:
    Seli, śliczny wielkoludek :) dobrze, ze wszystko w porzadku :)
    Co do zabaw chlopiecych - na moim podwórku była przewaga chlopcow, więc się tez strzelalo z patykow np. :D A tak poza tym to przez całą ciążę rodzina wiedziała, ze mam być chłopcem, az do porodu kiedy to jednak urodziłam się dziewczyna, w dodatku w dzien kobiet :) taka niespodzianka! Kiedyś to jednak musialy byc paskudne sprzety skoro przez całą ciążę byłam chlopcem ;)

MonaLiza też mi się marzy synek :) Jeśli na prenatalnych już coś będzie widać i to będzie synek to spełnienie marzeń :) jeszcze tylko 6 dni :)
    moja mama opowiadała mi,że w tamtych czasach- jak to brzmi ;),nie było usg wcale...więc nie mieli skąd wiedzieć co się urodzi,dlatego polegali gł na tych zabobonach

82o5ppm.png
  • Seli Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anika82 wrote:
    ja od początku zapowiedziałąm ze prosże nie przynosić zabawek i słodyczy. i teraz każdy pyta czy może to albo tamto. a montessori polecam. my sie w to bawiliśmy aż poszłąm do pracy pózniej brak juz czasu więc trudniej jest

ja mam nadzieję, że u mnie też posłuchają :P poza tym... mamy taki rozbudowany rynek, że naprawdę jest wiele różności, nawet nie za miliony monet, a nie tandetnych.

dZhdp1.png

Endometrioza głębokonaciekająca IV stopnia, guz jelita grubego zrośniety z macicą, macica, jajnik, jelito w zrostach, jajnik z guzkami, torbielami... Adenomioza na szyjce.

• anika82 Ekspertka

Wysłany: 14 czerwca 2018, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co do zabawek moja najbardziej lubie te co zrobimy razem, albo zwykłe garnki kasze. a zabawki te co ma co jakis czas robimy selekcję i wynosimy na strych na miesiąc , dwa i zmieniami ze starymi

28.03.2015 Antosia
    3jgxgzu3j37hb7pn.png
  • Sanka Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale się cieszę dziewczyny że jesteście takie mądre i rozsądne! :D
    Ja przy córce też doświadczenia z dziećmi nie miałam ale za to trochę wiedzy już tak ;) z wykształcenia jestem fizjoterapeutą i lekarzem, choć dopiero na początku swojej drogi zawodowej ;) więc u mnie w rodzinie to nawet jak ktoś robił inaczej niż ja to bardzo łatwo zbywałam to merytorycznymi argumentami i nie było zbędnej dyskusji. Karmienie piersią zakończyłyśmy jakoś w połowie maja po 21msc karmienia z uwagi na to że stało się to dla mnie w ciąży bolesne i uznałam że już wystarczy. Pewnie gdybym nie zaszła to karmiłybyśmy się dalej :)

16udrjjgntojuwbl.png
    7cs - szczęśliwy! 14dpo-202,3 16dpo-607,4
    25.11.2017 - 6tc [*]
    Córeczka - 08.2016
  • Seli Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wiedzę będę czerpać od lekarzy, położnej i internetu (rozsądnie) :P jakieś podstawy mam, bo po pedagogice jestem, podstawy biomedyczne były, ważne są w moim zawodzie, domyślam się, że będę miała "złote rady".... Ale cóż ;P

dZhdp1.png

• anika82 Ekspertka

Wysłany: 14 czerwca 2018, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja przy córce też nic nie wiedziałąm co i jak, z begiem czasu nabrałam jakiś nawyków, duóż czytałam. i wiecie co tez pisałam na formum i parę osób było których to było kolejne dziecko i to od nich dowiedziałąm się wielu rzeczy. dalej piszemy ze sobą a zniektórymi osobami nawet się spotykamy

28.03.2015 Antosia
    3jgxgzu3j37hb7pn.png
  • Mila83 Przyjaciółka

Wysłany: 14 czerwca 2018, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z karmieniem piersią, to też temat rzeka. Trochę nie rozumiem nagonki ani na karmiące piersią, ani butelką. To jedzenie i to. Ja karmiłam piersią dokładnie 13,5 miesiąca. Karmiłam tak, bo chciałam. I myślę, że to jest ok. Moja szwagierka np. nie miała pokarmu i coś dodatkowo było nie tak z brodawkami, że po prostu nie mogła. Strasznie to przeżywała. Z kolei bratowa męża nie chciała karmić piersią i od razu zaczęła z butelką. Każda ma swój wybór i nie powinno się tego potępiać czy krytykować. Żadne z naszych dzieci nie chodziło głodne, czy też niedożywione :) Każda zrobiła dla swoich dzieci najlepiej jak potrafiła :)

anika82, WiolaB lubią tę wiadomość

f2w3gox1alrby243.png
    km5s9vvjpldta46n.png
  • anika82 Ekspertka

Wysłany: 14 czerwca 2018, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Seli wrote:
    Ja wiedzę będę czerpać od lekarzy, położnej i internetu (rozsądnie) :P jakieś podstawy mam, bo po pedagogice jestem, podstawy biomedyczne były, ważne są w moim zawodzie, domyślam się, że będę miała "złote rady".... Ale cóż ;P
    niestey z lekarzami to róznie bywa. moja córa mało przybierała wiec lekarze odstawic cycka karmić mm. aż zanalazłam super profesora co nas poprowadził. i nie kazał odstawić karmiena

28.03.2015 Antosia
    3jgxgzu3j37hb7pn.png
  • anika82 Ekspertka

Wysłany: 14 czerwca 2018, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mila83 wrote:
    Z karmieniem piersią, to też temat rzeka. Trochę nie rozumiem nagonki ani na karmiące piersią, ani butelką. To jedzenie i to. Ja karmiłam piersią dokładnie 13,5 miesiąca. Karmiłam tak, bo chciałam. I myślę, że to jest ok. Moja szwagierka np. nie miała pokarmu i coś dodatkowo było nie tak z brodawkami, że po prostu nie mogła. Strasznie to przeżywała. Z kolei bratowa męża nie chciała karmić piersią i od razu zaczęła z butelką. Każda ma swój wybór i nie powinno się tego potępiać czy krytykować. Żadne z naszych dzieci nie chodziło głodne, czy też niedożywione :) Każda zrobiła dla swoich dzieci najlepiej jak potrafiła :)
    własnie każdy robi jak uważa. każda matka robi co uważa za najlepsze. wiec ja tez nie chcę słuchać ze pedofil jestem. to moja sprawa

Mila83 lubi tę wiadomość

28.03.2015 Antosia
    3jgxgzu3j37hb7pn.png
  • Zośkaaa Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nawet nie wiem jak będę karmić... Musze po pierwsze skonsultować to z moim neurologiem czy przy lekach przeciwpadaczkowych mogę w ogóle karmić piersią... Choć zdaję sobie sprawę, że moje dziecko juz od początku ma styczność z tymi lekami.
    Druga kwestia jest taka, że zawsze trochę bronilam sie przed kp i mówiłam, ze nie będę karmić bo moje piersi nie są jakieś ogromne, dopiero teraz i w fazach lutealnych były pelniejsze i tak się obawiam, ze dziecko to mi je całkiem wyciagnie :D Nie dość, ze nie za duze to sflaczale będą :)
    Ale tez gdy ostatnio zobaczyłam w biedronce cenę mleka w proszku to od razu pomyślałam, ze chyba jednak się poświęcę i będę karmić :D
    Zresztą jest jeszcze dużo czasu by to skonsultować i przemyśleć :)

oar8ikgnjlcssob7.png
    qdkk2n0arn45g84d.png
    Aniołek <3 [*] 17.09.2016 9tc
    Aniołek <3 [*] 02.2018 5/6tc
    01.12.2018 - Nasz Wielki Cud Czarek ❤

Starania o drugie bobo od 10.2019
  • anika82 Ekspertka

Wysłany: 14 czerwca 2018, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zośkaaa wrote:
    Ja nawet nie wiem jak będę karmić... Musze po pierwsze skonsultować to z moim neurologiem czy przy lekach przeciwpadaczkowych mogę w ogóle karmić piersią... Choć zdaję sobie sprawę, że moje dziecko juz od początku ma styczność z tymi lekami.
    Druga kwestia jest taka, że zawsze trochę bronilam sie przed kp i mówiłam, ze nie będę karmić bo moje piersi nie są jakieś ogromne, dopiero teraz i w fazach lutealnych były pelniejsze i tak się obawiam, ze dziecko to mi je całkiem wyciagnie :D Nie dość, ze nie za duze to sflaczale będą :)
    Ale tez gdy ostatnio zobaczyłam w biedronce cenę mleka w proszku to od razu pomyślałam, ze chyba jednak się poświęcę i będę karmić :D
    Zresztą jest jeszcze dużo czasu by to skonsultować i przemyśleć :)
    ja z kolei ma olbrzymi i myślałam że ez nie będę bo mi będzie bolała a uwielbiałam to. wiec i tak czas pokaże. ja to juz nic nie zakładam, czas pokaże

28.03.2015 Antosia
    3jgxgzu3j37hb7pn.png
  • Zośkaaa Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anika82 wrote:
    ja z kolei ma olbrzymi i myślałam że ez nie będę bo mi będzie bolała a uwielbiałam to. wiec i tak czas pokaże. ja to juz nic nie zakładam, czas pokaże

Dokładnie. Czas pokaże. Możemy sie nastawiac na kp, a moze sie okazać, ze nie będzie pokarmu i cały plan walnie :) Wszystko wyjdzie w praniu :)

oar8ikgnjlcssob7.png
    qdkk2n0arn45g84d.png
    Aniołek <3 [*] 17.09.2016 9tc
    Aniołek <3 [*] 02.2018 5/6tc
    01.12.2018 - Nasz Wielki Cud Czarek ❤

Starania o drugie bobo od 10.2019
  • Seli Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zobaczymy ;) z pokarmem to roznie bywa.

Wiecie co? Rozryczalam sie bo dzieci poprosily moja asystenke o telefon do mnie i zadzwonily, ze tesknia i jak sie czuja i ida na ich wymarzona wycieczke ale beze mnie to beznadzieja ;p i chcieliby bym zostala z nimi jak najdluzej ale mam odpoczywac ;)

MonaLiza lubi tę wiadomość

dZhdp1.png

• Sanka Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, wokół karmienia piersią jest wiele mitów. Największym problemem u nas jest brak wsparcia laktacyjnego i szerzenie głupot i zabobonów. Jest mi bardzo przykro jak wielu moich kolegów lekarzy oraz położnych opowiada takie bzdury o kp, jak szybko każe przechodzić na mm, jak wielu uważa mm za jakiś „lek” na kolki, płacz i drobne krosteczki na buzi. Niestety wiele kobiet jest atakowanych takimi głupotami jak dieta matki karmiącej (bezsensowne ograniczenia co wolno a czego nie), że ma kiepskie cycki i nie wykarmi, że dziecko słabo przyrasta. A już najgorsze jest wmawianie że ma mało mleka lub za chude i musi podać butle. Dziewczyny uwierzcie w jedno - wszystko siedzi w naszej głowie! Mleko też powstaje w naszej głowie bo przecież prolaktyna jest uwalniania z przysadki mózgowej ;)

Mnie macierzyństwo nauczyło jednej ważnej rzeczy - najważniejszy jest spokój, obserwowanie własnego dziecka i dostosowanie się do niego :)

Seli, anika82, Mila83, Kobobo, Marciiik lubią tę wiadomość

16udrjjgntojuwbl.png
    25.11.2017 - 6tc [*]
    Córeczka - 08.2016
  • Sanka Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zośkaaa wrote:
    Dokładnie. Czas pokaże. Możemy sie nastawiac na kp, a moze sie okazać, ze nie będzie pokarmu i cały plan walnie :) Wszystko wyjdzie w praniu :)
    Zosiu, ale właśnie kluczowe w tym wszystkim jest to że nie ma czegoś takiego jak brak pokarmu :) serio serio! Nasze ciało przez 9msc przygotowuje się do urodzenia dziecka i nie ma możliwości by nie produkowało mleka. To na prawdę są jakieś mega rzadkie przypadki że kobieta ma takie zaburzenia że nie produkuje mleka. A to że ktoś mówi że miał mało mleka to niestety ale wynika to z kilku błędów które są często popełniane na początku...

anika82, katepr, Marciiik lubią tę wiadomość

16udrjjgntojuwbl.png
    25.11.2017 - 6tc [*]
    Córeczka - 08.2016
‹‹ 307 308 309 310 311 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ