X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne STYCZNIOWE MAMUSIE 2019
Odpowiedz

STYCZNIOWE MAMUSIE 2019

Oceń ten wątek:
  • Nynka86 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Seli wrote:
    W Oławie się tyle nie czeka ;p bo mój teść biodro robił. We Wro termin na cito za 4 lata a w Oławie 3 miesiące ;p
    No właśnie w mniejszych miastach nie jest źle... ja będe miała rechabilitację w Strzegomiu

Pawełek 21.08.2008
    Dominiś 24.03.2010
    Karolinka 11.12.2014
    Aniołek Urszulka 26.06 2018 [*]
    bl9czbmhgswa7kra.png
    Dorotka 08.08.2019
  • Zośkaaa Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O matko i córko, myślałam, ze mi serce przed chwilą wyskoczy... Byłam na "dwójce" i tak jak ostatnie dni odbyły się bez problemu tak dziś zaparcia... Podcieram sie i krew... Musiało mi pęknąć jakieś naczynko... Na szczęście to z odbytu, a nie z pochwy, od razu sprawdzilam i w pochwie czysto. Chyba zrobie przemycia rumiankiem... Hemoroidy juz? Nic mnie nie poli i nie piecze w tej okolicy...

oar8ikgnjlcssob7.png
    qdkk2n0arn45g84d.png
    Aniołek <3 [*] 17.09.2016 9tc
    Aniołek <3 [*] 02.2018 5/6tc
    01.12.2018 - Nasz Wielki Cud Czarek ❤

Starania o drugie bobo od 10.2019
  • Seli Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zośkaaa wrote:
    O matko i córko, myślałam, ze mi serce przed chwilą wyskoczy... Byłam na "dwójce" i tak jak ostatnie dni odbyły się bez problemu tak dziś zaparcia... Podcieram sie i krew... Musiało mi pęknąć jakieś naczynko... Na szczęście to z odbytu, a nie z pochwy, od razu sprawdzilam i w pochwie czysto. Chyba zrobie przemycia rumiankiem... Hemoroidy juz? Nic mnie nie poli i nie piecze w tej okolicy...

Przy zaparciach się zdarza... Moja mama miała :P co prawda nie w ciąży ale przy zaparciu

dZhdp1.png

Endometrioza głębokonaciekająca IV stopnia, guz jelita grubego zrośniety z macicą, macica, jajnik, jelito w zrostach, jajnik z guzkami, torbielami... Adenomioza na szyjce.

Więcej cudów nie będzie 😔
  • Zośkaaa Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wiem, więc mi ulżyło... Tylko to.bez sensu bo dzis mam pierwsze zaparcie od ponad tygodnia chyba i juz od razu krew?
    Mam nadzieję, ze to przez zaparcie a nie zaostrzenie choroby jelit. Ale w sumie, nie mam zadnych boli brzucha, ani nic takiego, wiec to raczej przez zaparcie.

oar8ikgnjlcssob7.png
    qdkk2n0arn45g84d.png

• Seli Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba by mocno bolało jakby było coś od jelit... Mnie po samych wymiotach mega bolało...

dZhdp1.png

Endometrioza głębokonaciekająca IV stopnia, guz jelita grubego zrośniety z macicą, macica, jajnik, jelito w zrostach, jajnik z guzkami, torbielami... Adenomioza na szyjce.

• Sanka Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nynka86 wrote:
    O no to sie ciebie poradzę. Od zawsze mam problemy z kręgosłupem i jezcze pare miesięcy przed ciążą byłam u lekarza i zaleciła mi soluks bioprądy i masaż czekam w kolejce na NFZ. Czy teraz w ciąży będę musiała z wszystkich zabiegów zrezygnować? Czy jak z dzidzią będzie dobrze to chociaż z masażu będę mogła skozystać
    Wszystko jeszcze zależy który to odcinek kręgosłupa. Solux i prądy na pewno odpadają. Jeśli masz problem z odcinkiem szyjnym to masaż mógłby być, robi się go wtedy na siedząco. Ale jeśli to odcinek lędźwiowy no to masaż też odpada bo we wrześniu nie położysz się na brzuchu a tylko tak wykonuje się masaż tego odcinka. Może spróbuj pogadać z lekarzem żeby zamienił Ci te zabiegi na ćwiczenia?

16udrjjgntojuwbl.png
    7cs - szczęśliwy! 14dpo-202,3 16dpo-607,4
    25.11.2017 - 6tc [*]
    Córeczka - 08.2016
  • katepr Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spaceangel leż dużo trzymam kciuki :)

Sanka jak zwykle dobrze prawi słuchajcie Jej :)
    Brak mleka taki prawdziwy zdarza się tak rzadko że niewiem czy kiedykolwiek na oddziale miałam taki przypadek, nie przypominam sobie. Wszystko siedzi w głowie

czerwona_róża lubi tę wiadomość

atdc9vvj09r8djr1.png
    atdcjw4zue2zk2y5.png
  • Zośkaaa Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niekoniecznie... ja mam takie zaostrzenia, ze czesto musze sie skupić by cos wyłapać. Ale zazwyczaj pojawia sie krew zmieszana ze stolecem, ktora musze wypatrywac, duza ilość śluzu i czasem bolesne parcie na stolec i szybko musze biec wtedy do wc. Teraz nic takiego nie mialo miejsca :)
    Zaparze rumianek i przemyje, zasusze rany :)

oar8ikgnjlcssob7.png
    qdkk2n0arn45g84d.png

• Seli Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sanka a jak nie popełniać błędu? W sensie na początek? Żeby później dobrze karmić :D
    ja mam asymetrię piersi, liczę, że któryś podpasuje bo różne rzeczy słyszałam, że jak za duża czy za mała pierś to dziecko może nie chcieć ssać.

dZhdp1.png

• Sanka Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katepr wrote:
    Spaceangel leż dużo trzymam kciuki :)

Sanka jak zwykle dobrze prawi słuchajcie Jej :)
    Brak mleka taki prawdziwy zdarza się tak rzadko że niewiem czy kiedykolwiek na oddziale miałam taki przypadek, nie przypominam sobie. Wszystko siedzi w głowie
    Dziękuję! <3

16udrjjgntojuwbl.png
    25.11.2017 - 6tc [*]
    Córeczka - 08.2016
  • Nynka86 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sanka wrote:
    Wszystko jeszcze zależy który to odcinek kręgosłupa. Solux i prądy na pewno odpadają. Jeśli masz problem z odcinkiem szyjnym to masaż mógłby być, robi się go wtedy na siedząco. Ale jeśli to odcinek lędźwiowy no to masaż też odpada bo we wrześniu nie położysz się na brzuchu a tylko tak wykonuje się masaż tego odcinka. Może spróbuj pogadać z lekarzem żeby zamienił Ci te zabiegi na ćwiczenia?
    Dzięki☺ chyba bede musiała pogadać bo mam problem z piersiowym i lędźwiowym

Pawełek 21.08.2008
    Dominiś 24.03.2010
    Karolinka 11.12.2014
    bl9czbmhgswa7kra.png
    Dorotka 08.08.2019
  • anika82 Ekspertka

Wysłany: 14 czerwca 2018, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny które maja problemy z jelitami i wpróznianiem się. polecam zaparzenie siemienia lnianego i picie tego codziennie rano razem z tymi ziarenkami

Zośkaaa lubi tę wiadomość

28.03.2015 Antosia
    3jgxgzu3j37hb7pn.png
  • katepr Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Seli hehe nigdy nie slyszalam zeby dziecku wielkosc piersi nie odpowiadala moze chodzilo o to że jak jest nawał i piers jest obrzeknieta od ilosci mleka to dziecku trudno chwycić i wtedy troszke można odciagnać laktatorem, pierś zrobi się miększa i dziecko łapie bez problemu. Miałam tak z synkiem ;)

atdc9vvj09r8djr1.png
    atdcjw4zue2zk2y5.png
  • Seli Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katepr wrote:
    Seli hehe nigdy nie slyszalam zeby dziecku wielkosc piersi nie odpowiadala moze chodzilo o to że jak jest nawał i piers jest obrzeknieta od ilosci mleka to dziecku trudno chwycić i wtedy troszke można odciagnać laktatorem, pierś zrobi się miększa i dziecko łapie bez problemu. Miałam tak z synkiem ;)

nie wiem, usłyszałam "duże piersi to problem przy karmieniu" :P ale nawet nie pamiętam od kogo. Domyślam się, że znam dużo mitów :P o braku pokarmu też słyszałam...

dZhdp1.png

• anika82 Ekspertka

Wysłany: 14 czerwca 2018, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Seli wrote:
    nie wiem, usłyszałam "duże piersi to problem przy karmieniu" :P ale nawet nie pamiętam od kogo. Domyślam się, że znam dużo mitów :P o braku pokarmu też słyszałam...
    seli może jeszcze za wcześnie ale możesz poczytac blog https://www.hafija.pl/

Sanka, Marciiik lubią tę wiadomość

28.03.2015 Antosia
    3jgxgzu3j37hb7pn.png
  • Seli Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anika82 wrote:
    seli może jeszcze za wcześnie ale możesz poczytac blog https://www.hafija.pl/

hmmm :D mówi mi to coś, musiałam tam kiedyś trafić :P

dZhdp1.png

• Nynka86 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Seli wrote:
    To nie prawda, ja mam duże piersi i jakby zebrać 3 moich dzieci to karmiłam prawie 6 lat i wielkość piersi nie robiła problemu trzeba tylko uważać wtedy żeby dziecku nosek się nie zatykał

Seli lubi tę wiadomość

Pawełek 21.08.2008
    Dominiś 24.03.2010
    Karolinka 11.12.2014
    bl9czbmhgswa7kra.png
    Dorotka 08.08.2019
  • anika82 Ekspertka

Wysłany: 14 czerwca 2018, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja bardzo dużo z tego bloga się dowiedziałam. jak mi wciskali mm bo mała bo żłe rośnie. nawet pisąłam do niej parę razy maila

28.03.2015 Antosia
    3jgxgzu3j37hb7pn.png
  • Seli Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A skoro jesteśmy przy jedzeniu... Bo to temat jedzenia :D to są jakieś takie... Strikte rzeczy, których się nie je w ciąży? Bo przy kp to słyszałam, ale póki co raczej interesuje mnie stan ciąży. Ja jem dużo różności, może nie jakieś ciężkie potrawy, ale jak zrobiłam np. z miesiąc temu fasolkę to matka do mnie, że się nie je takich rzeczy w ciąży... Wiem, że są produkty nie zalecane (alkohol, używki, mało kofeiny, niektóre sery), ale co? Dziecko może dostać jakiejś kolki albo wzdęć już w brzuchu?... Taka rozkmina mnie naszła :p Bo wydaje mi się, że im więcej się różności je tym lepiej i dziecko przyzwyczajone jakby do różnych smaków.

dZhdp1.png

• Sanka Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Seli wrote:
    Sanka a jak nie popełniać błędu? W sensie na początek? Żeby później dobrze karmić :D
    ja mam asymetrię piersi, liczę, że któryś podpasuje bo różne rzeczy słyszałam, że jak za duża czy za mała pierś to dziecko może nie chcieć ssać.
    1) dbać o dietę - jeść wszystko na co masz ochotę, nie słuchać głupot że karmiąc to tylko o ryżu, marchewce i kurczaku. Można jeść cytrusy, kapustę, truskawki i co tylko sobie wymyślisz.
    2) dbać o głowę - unikać toksycznych ludzi którzy podwarzają Twoje kompetencje jako matki i kobiety i zasiewają ziarno niepewności (chude mleko, małe cycki, płaskie brodawki). Jesteś kobietą i jesteś stworzona do karmienia piersią!
    3) nie karmić z zegarkiem w ręku - przystawiać dziecko do piersi jak często chce i jak długo chce!!! Kiedyś mówiono że co 3h i tylko na 15min i dziecku ma wystarczyć, bzdura! Jeśli chce co godzinę i ssać przez godzinę - proszę bardzo! Pierwsze 1-3 miesiące to czas na ustabilizowanie się laktacji. Dziecko „programuje” piersi i zamawia odpowiednie ilości mleka. To wszystko nie oznacza że mleka jest za mało itp. Mleko powstaje w bardzo prostym mechanizmie, jest zapotrzebowanie to zwiększamy produkcję! Tylko dziecko musi tą większą ilość mleka na następne karmienie „zamówić”
    4) wąchać, tulić, pieścić i całować dziecko - wspomaga to wszystko wydzielanie prolaktyny i zwiększa produkcję mleka
    5) nie podawać mm! - jeśli zależy nam na karmieniu piersią to podanie mm w pierwszych dobach życia bardzo źle wpływa na laktację. Zupełnie inaczej dziecko ssie z butelki niż z piersi choćby nie wiem jaki smoczek. Może się zdarzyć że potem odrzuci pierś bo przy niej trzeba się trochę napracować a z butelki leci samo. Poza tym każda porcja mm to jedna porcja mniej którą wyprodukują piersi. Więc dostają sygnał że nie potrzeba aż tyle mleka i zmniejszają produkcję. A to tworzy błędne koło - daję mm, piersi produkują mniej mleka, więc muszę dać znowu mm bo mleka mało
    6) nie podawać smoczka w pierwszym miesiącu - tu się przyznam że ja podałam bo na początku bardzo mnie bolały sutki przy karmieniu. Ale podanie smoczka może zaburzać odruch ssania.
    7) w razie problemów kontaktować się z certyfikowanym doradcą laktacyjnym!
    8) poczytać bloga hafija.pl :)

To tak ogólnie :)

anika82, Seli, Kobobo, Marciiik lubią tę wiadomość

16udrjjgntojuwbl.png
    25.11.2017 - 6tc [*]
    Córeczka - 08.2016
‹‹ 309 310 311 312 313 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ