STYCZNIOWE MAMUSIE 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Fyffes wrote:Ja w ogole pierwsze słyszę o takim teście, nawet mi się ta nazwa o uszy nie obiła
Seli patrz https://www.cmsanitas.pl/dla-pacjenta/neobona_11,574 u nas to robią nawet w mojej przychodni. -
agniesja wrote:Ja też wcześniej o tym nie słyszałam. Dopiero wczoraj lekarz mnie uświadomił. Ale nie wydam tyle kasy, bo nawet nie mam
Seli patrz https://www.cmsanitas.pl/dla-pacjenta/neobona_11,574 u nas to robią nawet w mojej przychodni.
Widzę, ale u nas nie robiąDzwoniłam, bo może ten nie rozszerzony nie byłby jakoś drogi
byłabym gotowa wydać kasę by poznać płeć
-
anika82 wrote:seli a po co Ci test żeby poznac płeć. zaraz na usg zobaczysz
Nie jestem tego pewnaNa prenatalnych nic nie chciał powiedzieć... Gdzie tu już jakieś podejrzenia padły u niektórych, moje dziecko od 9tc trzyma ciągle pępowinę między nogami i teraz z tego co widzę to jakoś nie ma ochoty się prezentować, mam wrażenie, że płeć to j przy porodzie poznam ;/
-
MonaLiza wrote:Dziś mam o 16.45 wizytę. Strasznie się już boję! Proszę trzymajcie kciuki.
Trzymam kciukiBędzie dobrze
MonaLiza lubi tę wiadomość
-
Seli wrote:Nie jestem tego pewna
Na prenatalnych nic nie chciał powiedzieć... Gdzie tu już jakieś podejrzenia padły u niektórych, moje dziecko od 9tc trzyma ciągle pępowinę między nogami i teraz z tego co widzę to jakoś nie ma ochoty się prezentować, mam wrażenie, że płeć to j przy porodzie poznam ;/
Marciiik lubi tę wiadomość
-
Ja się jeszcze waham, ale Pappa raczej będę robić. Jeśli coś wykarze to myślę, że będziemy się na aminopunkcje decydować, ale to już zobaczymy. Testów w sumie jest bardzo dużo, ale koszty są tez mega.
Co do zakupów to mam też wszystko po synku więc nie zamierzam robić duzych zakupów. Przy drugim dziecku mam większą świadomość co jest niezbędne;)
Ale jeśli to będzie dziewczynka to poszaleje z różem;)
-
anika82 wrote:9 tydzień to bardzo wcześnie żeby poznać. nie obejrzysz się a będziesz wiedzieć. pewnie na następnym usg juz ci powiedzą. dla samej płci szkoda wydawać kasy na takie badania, jeszcze będziesz maiła kosztów
w 12+3 nawet nie prognozowalija nie mówię o 9tc
tylko,że OD 9tc ma pępowinę między nogami i nie zamierza puścić
i będę zła jak się nie dowiem szybciej... Bo muszę ogarnąć wiele rzeczy w sierpniu, najdalej we wrześniu, bo potem będzie ciężko.
-
agniesja wrote:Seli, niestety ten podstawowy jest w bardzo podobnej cenie do tego Advance
To słabo -
Dziewczyny, wydaje mi się, że mylicie zwykłe obowiązkowe usg, na którym lekarz coś tam zobaczy z usg prenatalnym wykonanym przez uprawnionego lekarza.
Informacja ze strony mazowieckiego oddziału NFZ:
Do włączenia do programu uprawnione są kobiety w ciąży, spełniające co najmniej jedno z poniższych kryteriów:
-wiek od ukończenia 35 lat (badanie przysługuje kobiecie począwszy od roku kalendarzowego, w którym kończy 35 lat);
-wystąpienie w poprzedniej ciąży aberracji chromosomowej płodu lub dziecka;
-stwierdzenie wystąpienia strukturalnych aberracji chromosomowych u ciężarnej lub u ojca dziecka;
-stwierdzenie znacznie większego ryzyka urodzenia dziecka dotkniętego chorobą uwarunkowaną monogenowo lub wieloczynnikową;
-stwierdzenie w czasie ciąży nieprawidłowego wyniku badania USG lub badań biochemicznych wskazujących na zwiększone ryzyko aberracji chromosomowej lub wady płodu.
W celu włączenia do programu, wymagane jest skierowanie, zawierające informacje o zaawansowaniu ciąży (wiek ciąży w tygodniach) oraz wskazaniach do objęcia programem wraz z opisem nieprawidłowości i dołączonymi wynikami badań, potwierdzającymi zasadność skierowania do programu, wystawione przez lekarza prowadzącego ciążę.