X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne STYCZNIOWE MAMUSIE 2019
Odpowiedz

STYCZNIOWE MAMUSIE 2019

Oceń ten wątek:
  • Seli Autorytet

Wysłany: 6 września 2018, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja brałam dużo rzeczy, zamówienie za prawie 500 zł :P wydaje mi się, że bardzo się opłaca...

Może napiszę tak ogólnie bo brałam : smoczki, butelkę aventa (szklaną z wolnym przepływem), kremy dla siebie, podkłady, wkładki laktacyjne, majtki siateczkowe, leki typu ipubrom, witaminy prenatalne (uzupełniałam apteczkę domową :P ), zamawiałam kosmetyki typu sudocrem, dla siebie balsam z nivea na próbę ten nowy mixa, termometr dla malucha, termometr do wody, nożyczki i grzebień, szczotka dla malucha, olejek
    z słodkich migdałów dla malucha (podobno oliwka zwykła wysusza skórę malucha)....

Ogólnie na wielu rzeczach było 10 zł nawet różnicy (sudocrem, butelka) na smoczkach widziałam różnice 5-9 zł. Chce później też gemini zamówić laktator to na stronie w philipsa i innych sklepach to różnica od 50 do 100 zł... Byłam zaskoczona bo dostałam 15% zniżki na akcesoria z philipsa avent ale bardziej mi się opłaca kupić w gemini bo komplet (butelka, laktator i pojemniki) mnie będzie kosztował 200 zł a nie 280 po zniżce w philipshie :P

dZhdp1.png

Endometrioza głębokonaciekająca IV stopnia, guz jelita grubego zrośniety z macicą, macica, jajnik, jelito w zrostach, jajnik z guzkami, torbielami... Adenomioza na szyjce.

Więcej cudów nie będzie 😔
  • czarnaiwi Autorytet

Wysłany: 6 września 2018, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wow to faktycznie można tam wyprawkę skompletować!

ok to już mam zajęcie na najbliższy czas :D

ps też korzystałam z butelek avent-są super :)

l22n6iyeodmrpg2f.png
    10.04.2018- laparoskopia diagnostyczna-jajowody drożne
    AMH 7,12 ng/ml
    LH 5,9 mLu/ml
    FSH 5,6 mLu/ml
  • Seli Autorytet

Wysłany: 6 września 2018, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No można, można :D naprawdę jest dużo taniej. Np. ten krem z nivea w rossmanie 20 zł a tu 11... Pregnę kupuje w ziko za 35 zł tu 30... niby nic ale jak tak się dużo kupuje to jest taniej.

Ja chce kupić avent natural - dostałam jedną buteleczkę małą na szkole rodzenia, wydaje się porządna (w sklepie kosztuje 30 zł więc fajny prezent :P). Chce karmić piersią ale też mieć czasem chwile wolności a podobno raz na jakiś czas butla nie zaburzy niczego.

Ogólnie dla malucha mam listę taką:

- olejek ze słodkich migdałów,
    - sudocrem,
    -octanisept (od czasu do czasu warto podobno pryskać na pępowinę),
    - olejek do kąpieli (myślę nad tym hipp po Twoim linku :P)
    - smoczek uspakajający,
    - smoczek ortodontyczny - ze smoczkami to tak... na próbę.
    - podkłady na materacyk,
    - pieluchy tetrowe ( u mnie wymóg szpitala 5szt),
    - nożyczki, szczotka, grzebyk,
    - termometr do wanny,
    -termometr zwykły (geretherm, taki silikonowy, wyginający się :) miałam różowy taki do planowania rodziny i bardzo polubiłam tą firmę),
    - butelka szklana i mam tamtą małą,
    - na początek paczka dady newborn

dZhdp1.png

Endometrioza głębokonaciekająca IV stopnia, guz jelita grubego zrośniety z macicą, macica, jajnik, jelito w zrostach, jajnik z guzkami, torbielami... Adenomioza na szyjce.

• Paulina_2603 Autorytet

Wysłany: 6 września 2018, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też będę kupować na Gemini. Zawsze się dołączam do zamówienia siostry. Ceny są dużo niższe i naprawdę się opłaca.

Co do kosmetyków to również polecam blog Sroki. Warto też poczytać o chusteczkach dla dzieci itd. Co do emolientow, to czytałam kiedyś, że jeśli dziecko nie potrzebuje, to nie powinno się ich stosować. Jeszcze do niedawna, były to kosmetyki specjalistyczne, dla trudnych przypadków. Teraz rynek tak się rozwinął, producenci wprost atakują nas reklamami, żeby tylko sprzedać. Czytałam też, że w pierwszych dniach życia, najlepiej myć dziecko samą wodą. Na ciałku pozostaje wtedy cieniutki film mazi ochronnej.

17CDp1.png lcZRp1.png
    Adrianna - 23.12.2018, 3340 g, 55 cm
    Starania od 08.2014 - Aniołki - 05.2015 - 7t3d - cp; 04.2017 5t5d; 07.2017 - cb
  • Seli Autorytet

Wysłany: 6 września 2018, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina_2603 wrote:
    Ja też będę kupować na Gemini. Zawsze się dołączam do zamówienia siostry. Ceny są dużo niższe i naprawdę się opłaca.

Co do kosmetyków to również polecam blog Sroki. Warto też poczytać o chusteczkach dla dzieci itd. Co do emolientow, to czytałam kiedyś, że jeśli dziecko nie potrzebuje, to nie powinno się ich stosować. Jeszcze do niedawna, były to kosmetyki specjalistyczne, dla trudnych przypadków. Teraz rynek tak się rozwinął, producenci wprost atakują nas reklamami, żeby tylko sprzedać. Czytałam też, że w pierwszych dniach życia, najlepiej myć dziecko samą wodą. Na ciałku pozostaje wtedy cieniutki film mazi ochronnej.

Też to słyszałam, że najlepiej nie myć jak najdłużej po porodzie, potem wodą i to przez pierwsze dwa tygodnie "na sucho" wacikami fałdki, twarz i pupkę :) a taka w wannience kąpiel to po dwóch tygodniach dopiero.

dZhdp1.png

• Paulina_2603 Autorytet

Wysłany: 6 września 2018, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aż dwa tygodnie?!? O tym to nie słyszałam... Myślę, że my będziemy kąpać w wanience od razu. Ale zapytam o to na szkołę rodzenia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 września 2018, 11:58

17CDp1.png lcZRp1.png
    Adrianna - 23.12.2018, 3340 g, 55 cm
    Starania od 08.2014 - Aniołki - 05.2015 - 7t3d - cp; 04.2017 5t5d; 07.2017 - cb
  • Seli Autorytet

Wysłany: 6 września 2018, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W sensie po porodzie się wykąpie na pewno przed wyjściem ze szpitala, ale w domu przez dwa tygodnie nie kąpać tylko przemywać wacikami. Tak nam na szkole rodzenia mówiła :)
    I nie kąpać dziecka tak od razu codziennie w wanience. Tylko co dwa - trzy dni.

dZhdp1.png

• Renata 95 Znajoma

Wysłany: 6 września 2018, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina_2603 wrote:
    Co do emolientow, to czytałam kiedyś, że jeśli dziecko nie potrzebuje, to nie powinno się ich stosować. Jeszcze do niedawna, były to kosmetyki specjalistyczne, dla trudnych przypadków. Teraz rynek tak się rozwinął, producenci wprost atakują nas reklamami, żeby tylko sprzedać.

To samo mi położna mówiła na szkole rodzenia przy pierwszym dziecku.
    Seli wrote:
    - smoczek uspakajający,
    - smoczek ortodontyczny - ze smoczkami to tak... na próbę

A to nie jest tak, że każdy smoczek jest uspokajający plus niektóre są jednocześnie ortodontyczne, a inne niekoniecznie?

cd9b3e3kvxy0kc47.png
  • Seli Autorytet

Wysłany: 6 września 2018, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Renata 95 wrote:
    A to nie jest tak, że każdy smoczek jest uspokajający plus niektóre są jednocześnie ortodontyczne, a inne niekoniecznie?

Nie wiem... Nie znam się :P te co zamówiłam wyglądają różnie... i jeden jest od 0-2miesiąca a drugi od 0-6miesiąca.

dZhdp1.png

• Renata 95 Znajoma

Wysłany: 6 września 2018, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mieliśmy jeden rodzaj smoczka (ortodontyczny) i działał uspokajająco ;) Zobaczysz, który dzieciowi bardziej podpasuje :)

Za to kilka sztuk się przydawało (jeden w torbie, drugi w łóżeczku itp.).

cd9b3e3kvxy0kc47.png
  • Zośkaaa Autorytet

Wysłany: 6 września 2018, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulinko dam znać po wizycie. Już mi się okropnie dłuży czas.

Co do gemini - najtaniej. Ale rzeczy typu termometry, nozyczki, pieluchy tetrowe, butelki, smoczki kupilam wczesniej u jednego dostawcy z allegro. Jeszcze właśnie muszę zerknac czy drogeria dla mnie do szpitala (podklady, majtki, wkladki laktacyjne) nie wyjdzie też taniej na allegro niż na gemini.

oar8ikgnjlcssob7.png
    qdkk2n0arn45g84d.png
    Aniołek <3 [*] 17.09.2016 9tc
    Aniołek <3 [*] 02.2018 5/6tc
    01.12.2018 - Nasz Wielki Cud Czarek ❤

Starania o drugie bobo od 10.2019
  • Seli Autorytet

Wysłany: 6 września 2018, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zośka a o której wizytujesz :)

Ja dziś mam na 15... I jakoś tak mi czasz szybko leci ;/ nie byłam na zakupach, nie dosprzątałam do końca a jeszcze siebie muszę ogarnąć...

dZhdp1.png

• Zośkaaa Autorytet

Wysłany: 6 września 2018, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Seli wrote:
    Zośka a o której wizytujesz :)

Ja dziś mam na 15... I jakoś tak mi czasz szybko leci ;/ nie byłam na zakupach, nie dosprzątałam do końca a jeszcze siebie muszę ogarnąć...

Na 18:20. Ale pewnie pozniej wejde. Ja właśnie wczoraj wszystko ogarnelam i dziś się nudze.

oar8ikgnjlcssob7.png
    qdkk2n0arn45g84d.png
    Aniołek <3 [*] 17.09.2016 9tc
    Aniołek <3 [*] 02.2018 5/6tc
    01.12.2018 - Nasz Wielki Cud Czarek ❤

Starania o drugie bobo od 10.2019
  • spaceangel Autorytet

Wysłany: 6 września 2018, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny ;) u mnie pogoda też taka sobie jest bardzo duszno. Jestem po wizycie w moczu nic, krew super, krzywa cukrowa bez zarzutu. Ja również polecam butelki aventa. Dzisiaj przyszła komoda łóżeczko i cała reszta kompletu. Na razie jesteśmy jak Hanka w kartonach bo nasz pokój i pokój małej czeka na malowanie i przemeblowanie. Oprócz butelek nic więcej nie mam dla niej no oprócz paru ciuchów po siostrzenicy. Następny w kolejności jest wózek a potem reszta według nie opracowanej jeszcze listy :D Następna wizyta po urlopie pod koniec września :)

relgvcqgarwutg3a.png

11.2017 - aniołek 8tc
  • spaceangel Autorytet

Wysłany: 6 września 2018, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i przytyłam już 5 kg od wagi początkowej :/ czyli dodając to co schudłam na początku ciąży to wychodzi 8kg nie wiem czy śmiać się czy płakać :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 września 2018, 13:51

relgvcqgarwutg3a.png

11.2017 - aniołek 8tc
  • Sylwunis Przyjaciółka

Wysłany: 6 września 2018, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przytylam w sumie na razie 4,5 kg gin mówi, że dużo ale będziemy sprawdzać czy czasem nie ma cukrzycy bo nie jem dużo, słodyczy w ogóle, żadnych fast foodów, a jednak tyje no i w moczu wyszły ciała ketonowe więc mam nadzieję, że jednak nie będzie tej cukrzycy.

Z super wiadomości to to, iż będziemy mieć wymarzonego SYNKA, (mam 2 córki), najpierw nie mógł dojrzeć i powiedział, że on tu na razie chłopca nie widzi, ale później synek tak się obrócił że pokazał jak ma tacy co ma między nogami, po chwili znowu, lekarz aż był zdumiony Państwo zobaczą ale ma jajeczka i jak mu starczy. Narzeczony chodzi dumny jak Paw ia zresztą też:D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 września 2018, 14:16

katepr, Marin lubią tę wiadomość

p19ugzu3pxudumn2.png
  • katepr Autorytet

Wysłany: 6 września 2018, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emolientow się wlasnie nie poleca na początek, są one do skory problematycznej a nie czysto noworodkowej. Ja polecam Hipp od noworodka maly się w tym kąpie. Po kapieli nie zamierzam niczym smarować jesli skora nie będzie przesuszona ;)

Seli chcialabys się nie kapać 2 tygodnie? No każdy zrobi jak zechce. Ja odrazu będe kapać i wprowadzac codzienny rytuał kąpielowy ;) jak zasnie szybciej to jasne ze nie bede budzić ale zamierzam kąpać, juz w szpitalu sobie wykąpię odrazu pod kraniszczem :p

Sylwunis olej tego lekarza 4.5kg a jestes po polowie ciąży. Ja też już tyle mam, jakiś świr

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 września 2018, 14:22

Agnuka lubi tę wiadomość

atdc9vvj09r8djr1.png
    atdcjw4zue2zk2y5.png
  • czarnaiwi Autorytet

Wysłany: 6 września 2018, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    w moim szpitalu nie kąpią dzieci.

nam na szkole rodzenia mówili,że pierwsze dni lepiej nie kąpać ze względu na tę maź płodową, przecierają jedynie.

tak było w 2012 roku i tak jest teraz. w szpitalu spędziliśmy w sumie 5 dni a kąpiel była chyba jakoś po tygodniu od porodu.
    i nie -dziecko nie śmierdziało ani nie było brudne.

l22n6iyeodmrpg2f.png
    10.04.2018- laparoskopia diagnostyczna-jajowody drożne
    AMH 7,12 ng/ml
    LH 5,9 mLu/ml
    FSH 5,6 mLu/ml
  • Seli Autorytet

Wysłany: 6 września 2018, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katepr wrote:
    Emolientow się wlasnie nie poleca na początek, są one do skory problematycznej a nie czysto noworodkowej. Ja polecam Hipp od noworodka maly się w tym kąpie. Po kapieli nie zamierzam niczym smarować jesli skora nie będzie przesuszona ;)

Seli chcialabys się nie kapać 2 tygodnie? No każdy zrobi jak zechce. Ja odrazu będe kapać i wprowadzac codzienny rytuał kąpielowy ;) jak zasnie szybciej to jasne ze nie bede budzić ale zamierzam kąpać, juz w szpitalu sobie wykąpię odrazu pod kraniszczem :p

Sylwunis olej tego lekarza 4.5kg a jestes po polowie ciąży. Ja też już tyle mam, jakiś świr

No nie, ale wydawalo mi sie to sensowne. Bo jednak obmywasz kilka razy dziennie... a ze niby jak najdluzej po po porodzie w szpitalu by byl w tym sluzie bo to warstwa ochronna. Mi sie wydawalo zawsze, ze natychmiast powinno sie umyc. Ja sie na nowordkach nie znam. To uslyszalam w szkole rodzenia ;p

dZhdp1.png

• Seli Autorytet

Wysłany: 6 września 2018, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czarnaiwi wrote:
    w moim szpitalu nie kąpią dzieci.

nam na szkole rodzenia mówili,że pierwsze dni lepiej nie kąpać ze względu na tę maź płodową, przecierają jedynie.

tak było w 2012 roku i tak jest teraz. w szpitalu spędziliśmy w sumie 5 dni a kąpiel była chyba jakoś po tygodniu od porodu.
    i nie -dziecko nie śmierdziało ani nie było brudne.

Nam to samo mowila...

dZhdp1.png

‹‹ 550 551 552 553 554 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ