STYCZNIOWE MAMUSIE 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja brałam dużo rzeczy, zamówienie za prawie 500 zł
wydaje mi się, że bardzo się opłaca...
Może napiszę tak ogólnie bo brałam : smoczki, butelkę aventa (szklaną z wolnym przepływem), kremy dla siebie, podkłady, wkładki laktacyjne, majtki siateczkowe, leki typu ipubrom, witaminy prenatalne (uzupełniałam apteczkę domową), zamawiałam kosmetyki typu sudocrem, dla siebie balsam z nivea na próbę ten nowy mixa, termometr dla malucha, termometr do wody, nożyczki i grzebień, szczotka dla malucha, olejek
z słodkich migdałów dla malucha (podobno oliwka zwykła wysusza skórę malucha)....
Ogólnie na wielu rzeczach było 10 zł nawet różnicy (sudocrem, butelka) na smoczkach widziałam różnice 5-9 zł. Chce później też gemini zamówić laktator to na stronie w philipsa i innych sklepach to różnica od 50 do 100 zł... Byłam zaskoczona bo dostałam 15% zniżki na akcesoria z philipsa avent ale bardziej mi się opłaca kupić w gemini bo komplet (butelka, laktator i pojemniki) mnie będzie kosztował 200 zł a nie 280 po zniżce w philipshie -
No można, można
naprawdę jest dużo taniej. Np. ten krem z nivea w rossmanie 20 zł a tu 11... Pregnę kupuje w ziko za 35 zł tu 30... niby nic ale jak tak się dużo kupuje to jest taniej.
Ja chce kupić avent natural - dostałam jedną buteleczkę małą na szkole rodzenia, wydaje się porządna (w sklepie kosztuje 30 zł więc fajny prezent). Chce karmić piersią ale też mieć czasem chwile wolności a podobno raz na jakiś czas butla nie zaburzy niczego.
Ogólnie dla malucha mam listę taką:
- olejek ze słodkich migdałów,
- sudocrem,
-octanisept (od czasu do czasu warto podobno pryskać na pępowinę),
- olejek do kąpieli (myślę nad tym hipp po Twoim linku)
- smoczek uspakajający,
- smoczek ortodontyczny - ze smoczkami to tak... na próbę.
- podkłady na materacyk,
- pieluchy tetrowe ( u mnie wymóg szpitala 5szt),
- nożyczki, szczotka, grzebyk,
- termometr do wanny,
-termometr zwykły (geretherm, taki silikonowy, wyginający sięmiałam różowy taki do planowania rodziny i bardzo polubiłam tą firmę),
- butelka szklana i mam tamtą małą,
- na początek paczka dady newborn
-
Ja też będę kupować na Gemini. Zawsze się dołączam do zamówienia siostry. Ceny są dużo niższe i naprawdę się opłaca.
Co do kosmetyków to również polecam blog Sroki. Warto też poczytać o chusteczkach dla dzieci itd. Co do emolientow, to czytałam kiedyś, że jeśli dziecko nie potrzebuje, to nie powinno się ich stosować. Jeszcze do niedawna, były to kosmetyki specjalistyczne, dla trudnych przypadków. Teraz rynek tak się rozwinął, producenci wprost atakują nas reklamami, żeby tylko sprzedać. Czytałam też, że w pierwszych dniach życia, najlepiej myć dziecko samą wodą. Na ciałku pozostaje wtedy cieniutki film mazi ochronnej. -
Paulina_2603 wrote:Ja też będę kupować na Gemini. Zawsze się dołączam do zamówienia siostry. Ceny są dużo niższe i naprawdę się opłaca.
Co do kosmetyków to również polecam blog Sroki. Warto też poczytać o chusteczkach dla dzieci itd. Co do emolientow, to czytałam kiedyś, że jeśli dziecko nie potrzebuje, to nie powinno się ich stosować. Jeszcze do niedawna, były to kosmetyki specjalistyczne, dla trudnych przypadków. Teraz rynek tak się rozwinął, producenci wprost atakują nas reklamami, żeby tylko sprzedać. Czytałam też, że w pierwszych dniach życia, najlepiej myć dziecko samą wodą. Na ciałku pozostaje wtedy cieniutki film mazi ochronnej.
Też to słyszałam, że najlepiej nie myć jak najdłużej po porodzie, potem wodą i to przez pierwsze dwa tygodnie "na sucho" wacikami fałdki, twarz i pupkęa taka w wannience kąpiel to po dwóch tygodniach dopiero.
-
Aż dwa tygodnie?!? O tym to nie słyszałam... Myślę, że my będziemy kąpać w wanience od razu. Ale zapytam o to na szkołę rodzenia.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 września 2018, 11:58
-
W sensie po porodzie się wykąpie na pewno przed wyjściem ze szpitala, ale w domu przez dwa tygodnie nie kąpać tylko przemywać wacikami. Tak nam na szkole rodzenia mówiła
I nie kąpać dziecka tak od razu codziennie w wanience. Tylko co dwa - trzy dni. -
Paulina_2603 wrote:Co do emolientow, to czytałam kiedyś, że jeśli dziecko nie potrzebuje, to nie powinno się ich stosować. Jeszcze do niedawna, były to kosmetyki specjalistyczne, dla trudnych przypadków. Teraz rynek tak się rozwinął, producenci wprost atakują nas reklamami, żeby tylko sprzedać.
To samo mi położna mówiła na szkole rodzenia przy pierwszym dziecku.
Seli wrote:- smoczek uspakajający,
- smoczek ortodontyczny - ze smoczkami to tak... na próbę
A to nie jest tak, że każdy smoczek jest uspokajający plus niektóre są jednocześnie ortodontyczne, a inne niekoniecznie? -
Renata 95 wrote:A to nie jest tak, że każdy smoczek jest uspokajający plus niektóre są jednocześnie ortodontyczne, a inne niekoniecznie?
Nie wiem... Nie znam sięte co zamówiłam wyglądają różnie... i jeden jest od 0-2miesiąca a drugi od 0-6miesiąca.
-
Paulinko dam znać po wizycie. Już mi się okropnie dłuży czas.
Co do gemini - najtaniej. Ale rzeczy typu termometry, nozyczki, pieluchy tetrowe, butelki, smoczki kupilam wczesniej u jednego dostawcy z allegro. Jeszcze właśnie muszę zerknac czy drogeria dla mnie do szpitala (podklady, majtki, wkladki laktacyjne) nie wyjdzie też taniej na allegro niż na gemini.
Aniołek[*] 17.09.2016 9tc
Aniołek[*] 02.2018 5/6tc
01.12.2018 - Nasz Wielki Cud Czarek ❤
Starania o drugie bobo od 10.2019 -
Zośka a o której wizytujesz
Ja dziś mam na 15... I jakoś tak mi czasz szybko leci ;/ nie byłam na zakupach, nie dosprzątałam do końca a jeszcze siebie muszę ogarnąć... -
Seli wrote:Zośka a o której wizytujesz
Ja dziś mam na 15... I jakoś tak mi czasz szybko leci ;/ nie byłam na zakupach, nie dosprzątałam do końca a jeszcze siebie muszę ogarnąć...
Na 18:20. Ale pewnie pozniej wejde. Ja właśnie wczoraj wszystko ogarnelam i dziś się nudze.
Aniołek[*] 17.09.2016 9tc
Aniołek[*] 02.2018 5/6tc
01.12.2018 - Nasz Wielki Cud Czarek ❤
Starania o drugie bobo od 10.2019 -
Hej dziewczyny
u mnie pogoda też taka sobie jest bardzo duszno. Jestem po wizycie w moczu nic, krew super, krzywa cukrowa bez zarzutu. Ja również polecam butelki aventa. Dzisiaj przyszła komoda łóżeczko i cała reszta kompletu. Na razie jesteśmy jak Hanka w kartonach bo nasz pokój i pokój małej czeka na malowanie i przemeblowanie. Oprócz butelek nic więcej nie mam dla niej no oprócz paru ciuchów po siostrzenicy. Następny w kolejności jest wózek a potem reszta według nie opracowanej jeszcze listy
Następna wizyta po urlopie pod koniec września
11.2017 - aniołek 8tc
-
Ja przytylam w sumie na razie 4,5 kg gin mówi, że dużo ale będziemy sprawdzać czy czasem nie ma cukrzycy bo nie jem dużo, słodyczy w ogóle, żadnych fast foodów, a jednak tyje no i w moczu wyszły ciała ketonowe więc mam nadzieję, że jednak nie będzie tej cukrzycy.
Z super wiadomości to to, iż będziemy mieć wymarzonego SYNKA, (mam 2 córki), najpierw nie mógł dojrzeć i powiedział, że on tu na razie chłopca nie widzi, ale później synek tak się obrócił że pokazał jak ma tacy co ma między nogami, po chwili znowu, lekarz aż był zdumiony Państwo zobaczą ale ma jajeczka i jak mu starczy. Narzeczony chodzi dumny jak Paw ia zresztą teżWiadomość wyedytowana przez autora: 6 września 2018, 14:16
katepr, Marin lubią tę wiadomość
-
Emolientow się wlasnie nie poleca na początek, są one do skory problematycznej a nie czysto noworodkowej. Ja polecam Hipp od noworodka maly się w tym kąpie. Po kapieli nie zamierzam niczym smarować jesli skora nie będzie przesuszona
Seli chcialabys się nie kapać 2 tygodnie? No każdy zrobi jak zechce. Ja odrazu będe kapać i wprowadzac codzienny rytuał kąpielowyjak zasnie szybciej to jasne ze nie bede budzić ale zamierzam kąpać, juz w szpitalu sobie wykąpię odrazu pod kraniszczem :p
Sylwunis olej tego lekarza 4.5kg a jestes po polowie ciąży. Ja też już tyle mam, jakiś świrWiadomość wyedytowana przez autora: 6 września 2018, 14:22
Agnuka lubi tę wiadomość
-
w moim szpitalu nie kąpią dzieci.
nam na szkole rodzenia mówili,że pierwsze dni lepiej nie kąpać ze względu na tę maź płodową, przecierają jedynie.
tak było w 2012 roku i tak jest teraz. w szpitalu spędziliśmy w sumie 5 dni a kąpiel była chyba jakoś po tygodniu od porodu.
i nie -dziecko nie śmierdziało ani nie było brudne.
10.04.2018- laparoskopia diagnostyczna-jajowody drożne
AMH 7,12 ng/ml
LH 5,9 mLu/ml
FSH 5,6 mLu/ml
-
katepr wrote:Emolientow się wlasnie nie poleca na początek, są one do skory problematycznej a nie czysto noworodkowej. Ja polecam Hipp od noworodka maly się w tym kąpie. Po kapieli nie zamierzam niczym smarować jesli skora nie będzie przesuszona
Seli chcialabys się nie kapać 2 tygodnie? No każdy zrobi jak zechce. Ja odrazu będe kapać i wprowadzac codzienny rytuał kąpielowyjak zasnie szybciej to jasne ze nie bede budzić ale zamierzam kąpać, juz w szpitalu sobie wykąpię odrazu pod kraniszczem :p
Sylwunis olej tego lekarza 4.5kg a jestes po polowie ciąży. Ja też już tyle mam, jakiś świr
No nie, ale wydawalo mi sie to sensowne. Bo jednak obmywasz kilka razy dziennie... a ze niby jak najdluzej po po porodzie w szpitalu by byl w tym sluzie bo to warstwa ochronna. Mi sie wydawalo zawsze, ze natychmiast powinno sie umyc. Ja sie na nowordkach nie znam. To uslyszalam w szkole rodzenia ;p -
czarnaiwi wrote:w moim szpitalu nie kąpią dzieci.
nam na szkole rodzenia mówili,że pierwsze dni lepiej nie kąpać ze względu na tę maź płodową, przecierają jedynie.
tak było w 2012 roku i tak jest teraz. w szpitalu spędziliśmy w sumie 5 dni a kąpiel była chyba jakoś po tygodniu od porodu.
i nie -dziecko nie śmierdziało ani nie było brudne.
Nam to samo mowila...