X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne STYCZNIOWE MAMUSIE 2019
Odpowiedz

STYCZNIOWE MAMUSIE 2019

Oceń ten wątek:
  • Kendy Autorytet

Wysłany: 30 października 2018, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olkakarolka wrote:
    Też już mam duuuży problem z depilacją, mąż ogarnia ewentualne poprawki :D
    Kuzynka ma 4tygodnie do porodu i wzięła się za gruntowne porządki, pranie dywanów, mycie okien.. takie tam drobne rzeczy.. normalnie szalona! Skąd ona siłe bierze to ja nie wiem, ja mam problem na 4 piętro wejść do siostry.. szok ;P
    Zaczynałam z 80kg i jest +12 i lekarz mi nic nie mówił.. endo coś przez chwilę pomruczała, ale stwierdziła, że wcześniej miałam aktywny tryb życia a teraz nie więc to pewnie też temu.
    Jutro idę na krzywą cukrową.. w aptece nie mieli tej cytrynowej glukozy więc cytrynę wezmę ze sobą ;P

Jest tak ciepło, że nie ogarniam.. dla mnie to za duży przeskok temperatury i czuję jakby było +35..

Kupiliśmy wózek <3 2 godziny w sklepie spędziliśmy debatując czy kupić lepszą spacerówkę z gorszą gondolą czy wygodniejszy wózek dla mnie na początek no i stanęło na tym drugim
    Bexa-Ultra-U6-gondola.jpg
    Super wózeczek.
    Kuzynka fakt ,szalona.:)

qb3cj44jih1qq6pl.png
  • Zośkaaa Autorytet

Wysłany: 30 października 2018, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lisa24 wrote:
    Ja już po wizycie ;) Hania ma niecałe 1,1kg, i to jest podobno idealnie na ten tydzień. Szyjka coś zmiękła, ale skróciła się tylko 0,5cm i dalej jest dość długa bo 4 cm wiec twierdzi, ze jest ok ale mam uważać, nie podnosić nic, nie chodzić za dużo, nie współżyć :( a myślałam, ze zrobimy sobie jeszcze jakiś baby moon i pojedziemy na jakiś weekend ale teraz to raczej odpada :( no i cukier jednak nie wyszedł najlepiej.. i mam całkowicie zrezygnować z cukru :/

Łączę się w bólu "bezcukrowych" :( Uważaj na siebie.

Lisa24 lubi tę wiadomość

oar8ikgnjlcssob7.png
    qdkk2n0arn45g84d.png
    Aniołek <3 [*] 17.09.2016 9tc
    Aniołek <3 [*] 02.2018 5/6tc
    01.12.2018 - Nasz Wielki Cud Czarek ❤

Starania o drugie bobo od 10.2019
  • spaceangel Autorytet

Wysłany: 30 października 2018, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kendy wrote:
    Spaceangel

No nie masz dużego brzucha.
    Ja jutro zaczynam 32 tydzień. I mój brzuch wygląda tak
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/aeadf581b062.jpg
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/59441e4e11dc.jpg

Ale jeśli jest wszystko ok u ciebie, nie przejmuj się mniejszym brzuszkiem ,masz lżej :)
    duży masz ten brzuch :) myślę że z córką wszystko ok rusza się normalnie nawet ostatnio skurczów jakoś mniej. Myślę że poprostu u mnie ze względu na wagę i tłuszcz z przed ciąży ten mój brzuch rozlewa się na boki dlatego nie jest aż taki duży

relgvcqgarwutg3a.png

11.2017 - aniołek 8tc
  • Lisa24 Autorytet

Wysłany: 30 października 2018, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kendy mimo, ze brzuszek spory, to wyglądasz bardzo zgrabnie ! Zazdroszczę ;) mi niestety poszło trochę w uda :( do tego brzuch tez należy do tych większych :P może potem dodam, jak mąż pojedzie na piłkę i będę się nudzić ;)

Spaceangel faktycznie nie wyglada na 30tyg :D u mnie czasami brzuch na przodzie jest taki trochę płaski a szeroki, ale jak mała leży poprzecznie, jak podłużnie to robi się taki stożkowaty. Co brzuch to inny :D

Zośka niestety, a myślałam ze mnie ominie :( niby cukrzycy nie ma, ale stan przedcukrzycowy i kazała się bardzo pilnować :( dziekuje za wsparcie !:*

klz99vvjhysycx8i.png
  • Lisa24 Autorytet

Wysłany: 30 października 2018, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/59bb8a9143ee.jpg
    Do najmniejszych nie należy ;P

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/030822374466.jpg
    Hania trzyma kciuki za wszystkie styczniowe mamusie ;D

Elmuszka, Marin, Magdoczka lubią tę wiadomość

klz99vvjhysycx8i.png
  • Kendy Autorytet

Wysłany: 30 października 2018, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spaceangel
    Ja mam właśnie bardziej taką piłkę spiczastą ,więc też przez to może się wydawać większy.Twoj taki na córe,mój na syna :)

Lisa24
    Co ty:) u mnie też poszło wszędzie . I w uda,dupę,ramiona:) to chyba kwestia zdjęcia...zależy od ujęcia.:)
    Twój brzuszek też śliczny i pokaźny:)
    Fajnie wyglądasz i jeszcze pazurki malujesz ja już sobie odpuściłam. Lubię mieć pomalowane jak u rąk to i u stóp a u stóp już mi ciężko to i u dłoni odpuszczam. A że w domku siedzę teraz i przy garach sporo to wygodniej mi bez malowania .Bo bliżej porodu to wiesz żeby już nie malować?
    A zdjęcie Hani wymiata. :)Widać buźkę,widać jak macha i chyba kawałek pępowiny widać. Ja nie mam w ogóle praktycznie zdjęcia buźki bo się chowa za to pindolka całą sesję :):):)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 października 2018, 20:09

qb3cj44jih1qq6pl.png
  • Mammamia11 Autorytet

Wysłany: 30 października 2018, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój lekarz łaskawie dzisiaj odpisał na SMS z wczoraj, stwierdził że moje endokrynolog jest nadgorliwa że twierdzi że mam za mało wód plodowych, mam się nią nie przejmować A on jedzie na urlop i we wtorek dopiero mnie przyjmie i sprawdzi.
    No i powiem wam że w sumie ok, rozumiem nie ma ci panikowac ale wkurzył mnie trochę i jutro idę do mojej dawnej Pani ginekolog. Także chyba zmienię lekarza na samym koncu;)

f2w3s65gplfl3em1.png
  • Kendy Autorytet

Wysłany: 30 października 2018, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No podejście lekarza trochę olewcze.
    Kurcze coraz czesciej się tego doświadcza ,coraz więcej takiego podejścia u lekarzy a potem tyle się słyszy.
    Ja też bym sprawdziła dla swojego spokoju.
    Każdy ma prawo do urlopu ale jego zainteresowanie sytuacją marne.

qb3cj44jih1qq6pl.png
  • Lisa24 Autorytet

Wysłany: 30 października 2018, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kendy wrote:
    Lisa24
    Co ty:) u mnie też poszło wszędzie . I w uda,dupę,ramiona:) to chyba kwestia zdjęcia...zależy od ujęcia.:)
    Twój brzuszek też śliczny i pokaźny:)
    Fajnie wyglądasz i jeszcze pazurki malujesz ja już sobie odpuściłam. Lubię mieć pomalowane jak u rąk to i u stóp a u stóp już mi ciężko to i u dłoni odpuszczam. A że w domku siedzę teraz i przy garach sporo to wygodniej mi bez malowania .Bo bliżej porodu to wiesz żeby już nie malować?
    A zdjęcie Hani wymiata. :)Widać buźkę,widać jak macha i chyba kawałek pępowiny widać. Ja nie mam w ogóle praktycznie zdjęcia buźki bo się chowa za to pindolka całą sesję :):):)

Na zdjęciach naprawdę nie widać :) Nogi i ramiona bardzo szczupłe, zazdro :D pomalowane paznokcie to zasługa mojej przyjaciółki, która się tym zajmuje zawodowo, jakbym miała sama malować to tez pewnie byłabym bez ;)
    Hania właśnie najpierw zaczęła nam machać na usg a potem zwinęła rączkę w piąstkę i wystawiła wysoko, gin śmiała się, ze trzyma kciuki za szybki poród :P Za to Twój maluch chce Ci zrobić w takim razie niespodziankę, do kogo podobny :D u nas mała chyba lubi usg bo zawsze z każdej strony się pokazuje, kopie, obraca, działaj zwinęła się w kłębek, ze w pewnym momencie miała nóżki na głowie.. nawet nie wiedziałam, ze dzieci w brzuchu tak mogą zrobić :P ale nie zapeszam już, bo 19 listopada idziemy na usg 3D i 4D i jak tak ją będę chwalić to jeszcze nam nic wtedy nie pokaże :D

Kendy lubi tę wiadomość

klz99vvjhysycx8i.png
  • Lisa24 Autorytet

Wysłany: 30 października 2018, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mammamia tutaj jest kalkulator, który wylicza ile w danym tyg powinnysmy przytyć (min, max i optymalnie), w zależności od wzrosty i wagi początkowej. Ja czasami z niego korzystam. Wiadomo, ze to takie orientacyjne, ale sprawdź sobie, może będziesz spokojniejsza do tego przyszłego tygodnia :)

klz99vvjhysycx8i.png
  • katepr Autorytet

Wysłany: 30 października 2018, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mammamia ale to endokrynolog robil Ci usg poloznicze? :o

atdc9vvj09r8djr1.png
    atdcjw4zue2zk2y5.png
  • Kendy Autorytet

Wysłany: 30 października 2018, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lisa24 wrote:
    Na zdjęciach naprawdę nie widać :) Nogi i ramiona bardzo szczupłe, zazdro :D pomalowane paznokcie to zasługa mojej przyjaciółki, która się tym zajmuje zawodowo, jakbym miała sama malować to tez pewnie byłabym bez ;)
    Hania właśnie najpierw zaczęła nam machać na usg a potem zwinęła rączkę w piąstkę i wystawiła wysoko, gin śmiała się, ze trzyma kciuki za szybki poród :P Za to Twój maluch chce Ci zrobić w takim razie niespodziankę, do kogo podobny :D u nas mała chyba lubi usg bo zawsze z każdej strony się pokazuje, kopie, obraca, działaj zwinęła się w kłębek, ze w pewnym momencie miała nóżki na głowie.. nawet nie wiedziałam, ze dzieci w brzuchu tak mogą zrobić :P ale nie zapeszam już, bo 19 listopada idziemy na usg 3D i 4D i jak tak ją będę chwalić to jeszcze nam nic wtedy nie pokaże :D
    Obstawiam ,że synuś będzie mój ,do mnie podobny. Córa kopia ojca całkowita :) niech będzie sprawiedliwie :)

Lisa24, Mammamia11 lubią tę wiadomość

qb3cj44jih1qq6pl.png
  • Mammamia11 Autorytet

Wysłany: 30 października 2018, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katepr wrote:
    Mammamia ale to endokrynolog robil Ci usg poloznicze? :o
    Tak bo ona jest też ginekologiem

katepr lubi tę wiadomość

f2w3s65gplfl3em1.png
  • Kendy Autorytet

Wysłany: 31 października 2018, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heloo.
    Dziś ja się obudziłam z bólem głowy. Ktoś zaraża :)
    Tak dawno mnie głowa nie bolała, ale nie tęskniłam.
    Od wczoraj boli i od wczoraj biorę żelazo. Może mieć to związek.

Dziewczyny,które biorę euthyrox i żelazo i magnez . Będzie ok jak wezmę najpierw euthyrox z żelazem na czczo i za 2 godziny magnez?

qb3cj44jih1qq6pl.png
  • Elmuszka Autorytet

Wysłany: 31 października 2018, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kendy wrote:
    Heloo.
    Dziś ja się obudziłam z bólem głowy. Ktoś zaraża :)
    Tak dawno mnie głowa nie bolała, ale nie tęskniłam.
    Od wczoraj boli i od wczoraj biorę żelazo. Może mieć to związek.

Dziewczyny,które biorę euthyrox i żelazo i magnez . Będzie ok jak wezmę najpierw euthyrox z żelazem na czczo i za 2 godziny magnez?
    Nie, bo żelazo zaburza wchłanianie euthyroxu.
    Ja biorę na czczo euthyrox, potem ze śniadaniem magnez.
    Żelazo w ciągu dnia, koniecznie z czymś z wit. C- sok pomarańczowy itp.
    Żelazo warto też brać w jakiejś odległości od posiłków z nabiałem.

ex2bvcqg5w6xjft7.png
  • Kendy Autorytet

Wysłany: 31 października 2018, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze. Jakie to pokręcone. Lekarz powinien mi o tym powiedzieć.
    Żelazo z magnezem się wyklucza ,z ethyroxem też? W ulotce w ogóle nie ma takich informacji ,lekarze nie mówią to skąd człowiek ma wiedziec. Bezsens.

Elmuszka dzięki za rady,skorzystam !

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 października 2018, 09:33

qb3cj44jih1qq6pl.png
  • Zośkaaa Autorytet

Wysłany: 31 października 2018, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kendy wrote:
    Kurcze. Jakie to pokręcone. Lekarz powinien mi o tym powiedzieć.
    Żelazo z magnezem się wyklucza ,z ethyroxem też? W ulotce w ogóle nie ma takich informacji ,lekarze nie mówią to skąd człowiek ma wiedziec. Bezsens.

Elmuszka dzięki za rady,skorzystam !

Niestety tak jest, że trzeba ustawić sobie to godzinowo... Ja o 6 rano biorę Euthyrox bo trzeba na czczo. I od razu pod jezyk luteine i ide w kimono dalej. O 7:30 biorę Encorton bo tez trzeba na czczo i do godziny 10 go wziac, a minimum w odstepie półgodzinnym od innycj leków. Wolę jednak dluzszy odstep. O 9 biorę przeciwpadaczkowy. Kwas foliowy o 11, pozniej witaminki, i nastepnie mam luz do godziny 20 z wazniejszymi lekami. O 20 znów przeciwpadaczkowy, o 21:30 luteina pod jezyk, około 22 zastrzyk z heparyny i na noc aspargin. No i w ciągu dnia nospa jesli jest potrzeba i Aspargin.

oar8ikgnjlcssob7.png
    qdkk2n0arn45g84d.png
    Aniołek <3 [*] 17.09.2016 9tc
    Aniołek <3 [*] 02.2018 5/6tc
    01.12.2018 - Nasz Wielki Cud Czarek ❤

Starania o drugie bobo od 10.2019
  • katepr Autorytet

Wysłany: 31 października 2018, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje zelazo jest juz z wit C wiec przy nim nie trzeba brac :D ja biore naczczo letrox, potem kawe pije wiec jakis czas czekam z magnezem, a zelazo biore w ogole na noc, nie trzeba w dzien :p

Bylam juz w kadrach, gemini i lidlu :D jeszcze piekarnia mnie czeka. Dzis wizytka na 16 :D godzina beznadziejna ale co zrobic.

Glowa mnie już boli od tych zatok, ale wczoraj wyczytalam ze mozna w ciazy xylometazoline a akurat mialam krople sudafed takze psiknelam na noc i rano i o wiele mnirj mam zatkane i przynajmniej splywa, aczkolwiej.boli dalej no i najgorzej ze czuje sie chora niestety

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 października 2018, 10:42

atdc9vvj09r8djr1.png
    atdcjw4zue2zk2y5.png
  • Kendy Autorytet

Wysłany: 31 października 2018, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zośkaaa wrote:
    Niestety tak jest, że trzeba ustawić sobie to godzinowo... Ja o 6 rano biorę Euthyrox bo trzeba na czczo. I od razu pod jezyk luteine i ide w kimono dalej. O 7:30 biorę Encorton bo tez trzeba na czczo i do godziny 10 go wziac, a minimum w odstepie półgodzinnym od innycj leków. Wolę jednak dluzszy odstep. O 9 biorę przeciwpadaczkowy. Kwas foliowy o 11, pozniej witaminki, i nastepnie mam luz do godziny 20 z wazniejszymi lekami. O 20 znów przeciwpadaczkowy, o 21:30 luteina pod jezyk, około 22 zastrzyk z heparyny i na noc aspargin. No i w ciągu dnia nospa jesli jest potrzeba i Aspargin.
    Sporo tego.
    Nie narzekam więc i ja wpadnę w rytm tylko chciałabym wiedzieć jak brać by było dobrze.

qb3cj44jih1qq6pl.png
  • Kendy Autorytet

Wysłany: 31 października 2018, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katepr wrote:
    Moje zelazo jest juz z wit C wiec przy nim nie trzeba brac :D ja biore naczczo letrox, potem kawe pije wiec jakis czas czekam z magnezem, a zelazo biore w ogole na noc, nie trzeba w dzien :p

Bylam juz w kadrach, gemini i lidlu :D jeszcze piekarnia mnie czeka. Dzis wizytka na 16 :D godzina beznadziejna ale co zrobic.

Glowa mnie już boli od tych zatok, ale wczoraj wyczytalam ze mozna w ciazy xylometazoline a akurat mialam krople sudafed takze psiknelam na noc i rano i o wiele mnirj mam zatkane i przynajmniej splywa, aczkolwiej.boli dalej no i najgorzej ze czuje sie chora niestety
    To moje też bo mam to samo sorbifer durules.
    Ja mam brać dwa razy dziennie.

Czyli rano euthyrox,w kimono potem śniadanko ,witaminy i aspargin i potem ok 11/12 żelazo. Po obiedzie aspargin i po kolacji znowu witaminy i aspargin a drugie żelazo przed snem .A jeszcze luteina 2 razy dziennie też nie mało. Choć powiem Wam ,że nie widzę różnicy. Czy biorę luteinę skurcze takie same ,zalezy od dnia u mnie. A ostatnio aplikowanie luteiny bywa bolesne,boje się tam " grzebać" by nic nie naruszyć i mnie to tylko stresuje dodatkowo, bo pomagać nie pomaga. Może te skurcze to taka moja uroda . W pierwszej ciąży też tak miałam. A może to co ja uważam za skurcz to dziecko się pręży poprostu. Duży chłopak już z niego.

To masz dziś ciężki latany dzień . Powodzenia na wizycie i zdrowia.

Wszystkim wizytującym życzę powodzenia . Dajcie znać jak tam.

Ja dzuswg aplikacji zaczynam ,32 tydzień :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 października 2018, 12:45

katepr lubi tę wiadomość

qb3cj44jih1qq6pl.png
‹‹ 692 693 694 695 696 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ