X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne STYCZNIOWE MAMUSIE 2019
Odpowiedz

STYCZNIOWE MAMUSIE 2019

Oceń ten wątek:
  • Marin Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2018, 06:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie szykuje się do laboratorium. W piątek wizyta, już nie mogę się doczekać.
    Miłego, spokojnego dnia wszystkim!

qdkk20mmaxfz3x0q.png
  • Seli Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2018, 07:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powodzenia na wizycie. U mnie jutro...
    Wczoraj koszmarnie wymiotowalam... i mialam skurcz. Masakra. Czuje sie jak trup.

Cudownie, ze zaraz legne znow sie w wyrku i bede lezeeeeezec ;p i smyrac po stopkach Gabrysia przez skore. Zauwazylam, ze mocno reaguje na glos meza.

dZhdp1.png

Endometrioza głębokonaciekająca IV stopnia, guz jelita grubego zrośniety z macicą, macica, jajnik, jelito w zrostach, jajnik z guzkami, torbielami... Adenomioza na szyjce.

Więcej cudów nie będzie 😔
  • Lisa24 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2018, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez wróciłam właśnie z badań. Gin w końcu wróciła z urlopu i jutro idziemy na tą dodatkowa wizytę. Zjem coś szybko i chyba wracam spać :P w radiu trąbią od rana o wielkim smogu :/ i żeby darować sobie wychodzenie z domu.. a szkoda bo miała być taka ladna pogoda :( pranie chyba rozwiesze jednak na suszarce a miałam na zewnątrz :/

Od wczoraj mam twardnienia brzucha :/ wczesniej nie miałam nigdy. Biorę magnez ale ze średnim skutkiem. Muszę wytrzymać do jutra. Mała znowu siedzi tak niziutko, ze prawie sie w samochodzie zesikałam jak zaczęła się rozpychać :P

Kendy pisałaś wczoraj o obniżeniu brzucha. Ja w sumie od początku ciąży mam nisko brzuch, pod piersiami spokojnie sobie położę cała dłoń. Moja mama to przeżywa okropnie :P i każdy kto nie wie kiedy rodzę zakłada ze zaraz bo brzuch nisko. ale dzidzius od początku na samym dole i mu tam wygodnie wiec pewnie ciągnie w dół. Ciekawa jestem czy przed porodem obniży mi się jeszcze bardziej (jak się da..) I czy w ogóle to zauważę :P

klz99vvjhysycx8i.png
  • katepr Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2018, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Seli nie macaj brzucha, to wywołuje skurcze. Łapy precz od brzucha :) tymbardziej ze szyjke masz taką. Mozesz jedynie przylozyc reke na chwile, ale to tak o położyć i nie ruszac :)

Lisa ale to chodzi o obnizenie brzucha jak juz byl wyzej, w 29 tyg jeszcze nie jest na maksymalnej wysokosci...a jak masz dlugą talie to w ogole nie bedziesz miec brzucha pod samymi cyckami :p takze olej. Pozatym nienzawsze sie obniza i nie zawsze to widac

Zośkaaa lubi tę wiadomość

atdc9vvj09r8djr1.png
    atdcjw4zue2zk2y5.png
  • Seli Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2018, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katepr wrote:
    Seli nie macaj brzucha, to wywołuje skurcze. Łapy precz od brzucha :) tymbardziej ze szyjke masz taką. Mozesz jedynie przylozyc reke na chwile, ale to tak o położyć i nie ruszac :)

Lisa ale to chodzi o obnizenie brzucha jak juz byl wyzej, w 29 tyg jeszcze nie jest na maksymalnej wysokosci...a jak masz dlugą talie to w ogole nie bedziesz miec brzucha pod samymi cyckami :p takze olej. Pozatym nienzawsze sie obniza i nie zawsze to widac

Serio? Calosci nie macam bo i tak mam obolala skore ;p ale tylko jak wypycha stope czy tylek to chwile tam posmyram... To tego tez nie wolno? :O

dZhdp1.png

Endometrioza głębokonaciekająca IV stopnia, guz jelita grubego zrośniety z macicą, macica, jajnik, jelito w zrostach, jajnik z guzkami, torbielami... Adenomioza na szyjce.

• Lisa24 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2018, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katepr wrote:

Wiem, ze chodzi o obniżenie jak był już wyżej:D tak tylko napisałam ze mam cały czas dziwnie nisko :P ale w sumie pewnie masz racje, bo mam długą talie, nie wiedziałam, ze to może być tez przez to spowodowane :) moja mama właśnie, miała przy każdej ciąży brzuch tak ze nie mogła palca pod cyckami wcisnąć i teraz taaak przeżywa ze zaraz urodzę :P

Mi właśnie gin tez zabroniła masowania brzucha :( tylko nie wiem co z smarowaniem olejkiem, ani masować ani wklepywać a swędzi jak cholera :P

klz99vvjhysycx8i.png
  • Seli Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2018, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja musze swojego jutro zapytac... Niech mi liste zakazow da bo slysze, ze kapieli dlugich i cieplych nie wolno, tego nie wolno, tamtego tez nie... A ja co chwila cos zakazanego :/ czuje sie nie tylko glupia ale i zla matka juz na wstepie...

dZhdp1.png

• Kendy Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2018, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry.
    Ale pospałam. Szaro buro i deszczowo u nas.
    I po weekendzie ...a tak fajnie było mieć wszystkich w domku :)

Też słyszałam,że nie wskazane jest dotykanie brzucha ,gładzenie,masowanie bo wywołuje to skurcze. Ale póki co jest to taką naszą jedyną fizyczną formą okazywania czułości maleństwu i trudno z tego zrezygnowac.Mam to też gdzieś z tyłu głowy ciągle ale zawsze jak mnie kopnie to pogładze brzuch,żeby dać znać ,że mama jest,czuje :)Lubię też zasypiać z ręką na brzuchu.
    Kąpiele długie i ciepłe też nie wskazane. Lepiej prysznic. I symulacja sutków może wywołać skurcze czy nawet akcje porodową.Też gdzieś to słyszałam że dobry sposób na przyspieszenie akcji porodowej.Wiec przy igraszkach z mężem też trzeba uważać. To powoduje wydzielanie oksytocyny.

Jeszcze nie wzięłam mojej dawki leków aspargin i witaminki i już drugi skurcz odkąd wstałam,łykam szybko.dopiero zjadłam śniadanie.

Powodzenia wszystkim na wizytach i badaniach.
    Ja do laboratorium w czwartek się wybieram,córa ma na rano odstawie ja i podjadę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2018, 10:38

qb3cj44jih1qq6pl.png
  • OlinkaO Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2018, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lisa24, wstawiam ryciny odnośnie usytuowania i wielkości macicy (wysokość dna macicy w poszczególnych tygodniach ciąży), jakie znalazłam w podręczniku położnictwa i ginekologii.
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/b149bfe890d4.jpg https://naforum.zapodaj.net/thumbs/fe827de25a33.jpg https://naforum.zapodaj.net/thumbs/db91335dc6b0.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2018, 10:50

Lisa24, Paulina_2603, Kendy lubią tę wiadomość

o14820mmtbp8gdro.png
    2011- PCO, resekcja jajników. Naturalne owu
    3 lata starań
    2018.01.02 - Aniołek [*] 10tc
    2018.05.05 - 2' cs pp - naturalny cud!
  • Zośkaaa Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2018, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej!
    No nie wolno masowac, bo skurcze, z dlugimi cieplymi kapielami tak samo. Mi już mama od początku ciąży trąbi "tylko nie głaszcz i nie masuj brzucha" :D

Co do twardnien, zadarzaja się dni (wydaje mi się, że przy wzroscie nagłym brzucha), ze potrafi mi twradniec regularnie przez czas okolo 2 godzin. Zazwyczaj też w takim dniu mam ćmienie jak na miesiaczke bardzo delikatne. A kolejnego dnia już jest ok. Potem twardnienia zdarzaja się sporadycznie. Ale odkad biorę regularnie magne b6 3x1 tabletke to jest ok. Do tego zawsze jeszcze na noc 1x Aspargin. Nospe biorę jedynie w takie dni dwugodzinnego napinania.

Ja się wybieram jutro do laboratorium bo tylko w środy robią badanie na cytomegalie, a muszę zrobic w IgM. I w poniedzialek wizyta.

oar8ikgnjlcssob7.png
    qdkk2n0arn45g84d.png
    Aniołek <3 [*] 17.09.2016 9tc
    Aniołek <3 [*] 02.2018 5/6tc
    01.12.2018 - Nasz Wielki Cud Czarek ❤

Starania o drugie bobo od 10.2019
  • katepr Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2018, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Seli serio. Ja wczesniej jak duzo macalam mialam.czesciej skurcze. Jak lekarze na porodowce chca skurcze przywolac czesciej albo jak zanikly to tez tak po brzuchu głaskaja, macają dlatego się nie powinno jak jestes zagrozona przedwczesnym porodem, bo macica na takie pieszczoty reaguje skirczami :p Wiecej zakazow nie znam. Ta kapiel to goraca nie moze byc a nie ciepla no bez przesady :p no i tez wiadomo ze nie abrdzo dluga kto w ciazy zreszta wysiedzi dlugo w wannie :p

Ja mam za to króciutką takie wiec brzuch znowu bede miec wysoko caly czas, to jest masakraa

atdc9vvj09r8djr1.png
    atdcjw4zue2zk2y5.png
  • Zośkaaa Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2018, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znajac zycie to I tak pewnie nie zczaję czy mi się obnizyl, bo tez jakoś mega wysoko brzuchs nie mam :D

oar8ikgnjlcssob7.png
    qdkk2n0arn45g84d.png
    Aniołek <3 [*] 17.09.2016 9tc
    Aniołek <3 [*] 02.2018 5/6tc
    01.12.2018 - Nasz Wielki Cud Czarek ❤

Starania o drugie bobo od 10.2019
  • OlinkaO Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2018, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    o kurcze, a ja sobie peelingi brzucha, pleców i pupy serwowałam przez ostatnie kilka dni.... to też jak masaż.

W tej książce do ginekologii jest też napisane tak:
    * średni czas trwania ciąży od dnia zapłodnienia trwa 269 dni
    * pierwsza ciąża jest z reguły dłuższa niż kolejne
    * tylko 4% pacjentek rodzi ściśle w tym dniu, w którym przypada termin porodu (w kontekście wyznaczania terminu regułą od OM)
    * większość natomiast (ponad 60%) rodzi w okresie obejmującym 5 dni przed i 5 dni po dacie spodziewanego terminu porodu
    * niektórzy badacze przyjmują, że termin porodu przypada nie w określonym dniu, ale wówczas, gdy płód osiąga pełną dojrzałość i jest całkowicie zdolny do życia.

Więc dziewczyny, oby większość z nas była w tej fizjologicznej części, a może którejś szczęściarze uda się trafić w termin z OM, i być tą jedną z nielicznych 4% :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2018, 11:12

Kendy, Marin lubią tę wiadomość

o14820mmtbp8gdro.png
    2011- PCO, resekcja jajników. Naturalne owu
    3 lata starań
    2018.01.02 - Aniołek [*] 10tc
    2018.05.05 - 2' cs pp - naturalny cud!
  • spaceangel Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2018, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OlinkaO wrote:
    o kurcze, a ja sobie peelingi brzucha, pleców i pupy serwowałam przez ostatnie kilka dni.... to też jak masaż.

W tej książce do ginekologii jest też napisane tak:
    * średni czas trwania ciąży od dnia zapłodnienia trwa 269 dni
    * pierwsza ciąża jest z reguły dłuższa niż kolejne
    * tylko 4% pacjentek rodzi ściśle w tym dniu, w którym przypada termin porodu (w kontekście wyznaczania terminu regułą od OM)
    * większość natomiast (ponad 60%) rodzi w okresie obejmującym 5 dni przed i 5 dni po dacie spodziewanego terminu porodu
    * niektórzy badacze przyjmują, że termin porodu przypada nie w określonym dniu, ale wówczas, gdy płód osiąga pełną dojrzałość i jest całkowicie zdolny do życia.

Więc dziewczyny, oby większość z nas była w tej fizjologicznej części, a może którejś szczęściarze uda się trafić w termin z OM, i być tą jedną z nielicznych 4% :)
    Nie obraziłabym się chociaż moja mało prawdopodobna data porodu z OM to Sylwester także tego :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2018, 12:12

relgvcqgarwutg3a.png

11.2017 - aniołek 8tc
  • Paulina_2603 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2018, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja siora pierwsze dziecko urodziła dokładnie w terminie :) Także da się ;)

OlinkaO lubi tę wiadomość

17CDp1.png lcZRp1.png
    Adrianna - 23.12.2018, 3340 g, 55 cm
    Starania od 08.2014 - Aniołki - 05.2015 - 7t3d - cp; 04.2017 5t5d; 07.2017 - cb
  • Seli Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2018, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W obecnej sytuacji wolałabym przenosić :P albo chociaż... Donosić :)

Dziś rozpoczynamy 34 tc i bliżej niż dalej, więc tego się trzymam.

dZhdp1.png

• katepr Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2018, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pierwsze rodziłam 4 dni po terminie, teraz poprosze 4 przed :D :D

Seli, Kendy, Elmuszka lubią tę wiadomość

atdc9vvj09r8djr1.png
    atdcjw4zue2zk2y5.png
  • Mammamia11 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2018, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    opv1q8.jpg

My już odpoczelismy po wizycie. Wszystko jest ok, młody wygląda zdrowo, żadnych nieprawidłowości nie stwierdzono. Buźka cały czas zasłanial albo rączka albo nóżkami:) ponad 30minut Usg, a po miałam taki bolały brzuch że jak wróciłam to poszłam spac;)
    Wody płodówe na szczęście w normie, 2 tyg temu Afi 7 dzisiaj już Afi 9.3 także jest dobrze:) teraz dwa tyg i wizyta u prowadzacego;)
    Mały już ma 1698g. Wg usg termin z 11 na 1.01.19 wyszedł i mam nadzieję że synek poczeka do tego planowego 11;)
    Jakoś mi lżej tak trochę teraz;)

Seli, czarnaiwi, olkakarolka, Marin, Zośkaaa lubią tę wiadomość

f2w3s65gplfl3em1.png
  • Seli Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2018, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mammamia super, że z wodami wszystko w porządku ;)
    I teraz raczej nie bierze się pod uwagę terminu z usg.

dZhdp1.png

• Mammamia11 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2018, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak wiem wiem i niech młody też sobie zakoduje że czekamy grzecznie do 11:)
    Chociaż ja już bym chciała go mieć tutaj obok siebie;)

f2w3s65gplfl3em1.png
‹‹ 724 725 726 727 728 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ