X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne STYCZNIOWE MAMUSIE 2019
Odpowiedz

STYCZNIOWE MAMUSIE 2019

Oceń ten wątek:
  • Marin Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2018, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od wczoraj mam tak twardy brzuch że zaczynam się martwić. Jak się polozę to trochę ustępuje. Niby Malucha czuje, rusza się normalnie ale myślę żeby wziąć magnez dodatkowo. Wizytę mam w piątek więc myślę że wytrzymam.

qdkk20mmaxfz3x0q.png
  • Kendy Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2018, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja brzuch mam też twardy . Jednak cała jego powierzchnię wypełnia dzidziuś.Macica.
    Jeśli nie masz skurczy i się nie napina boleśnie to chyba jest ok.

qb3cj44jih1qq6pl.png
  • Seli Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2018, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na twardy brzuch magnez i nospa, odlezec a jak nie mija to ip. Tak mi tlumaczyli zawsze lekarze.

Kurde, leze no i do tego mam zawroty glowy, ze nie wstaje prawie wcale bo mam obawy... Nie wiem czy nie prosic meza by na jutro bral wolne. Dzis siedzi ze mna i asekuruje. Wizytuje w srode wiec moj lekarz mnie nie przyjmie wczesniej bo fizycznie nie moze. Ewentualnie jutro na ip. I tez nie chce panikowac... to juz skonczony prawie 33 tc, chyba dolegliwosci rozne sa?...

dZhdp1.png

Endometrioza głębokonaciekająca IV stopnia, guz jelita grubego zrośniety z macicą, macica, jajnik, jelito w zrostach, jajnik z guzkami, torbielami... Adenomioza na szyjce.

Więcej cudów nie będzie 😔
  • spaceangel Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2018, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Seli wrote:
    Na twardy brzuch magnez i nospa, odlezec a jak nie mija to ip. Tak mi tlumaczyli zawsze lekarze.

Kurde, leze no i do tego mam zawroty glowy, ze nie wstaje prawie wcale bo mam obawy... Nie wiem czy nie prosic meza by na jutro bral wolne. Dzis siedzi ze mna i asekuruje. Wizytuje w srode wiec moj lekarz mnie nie przyjmie wczesniej bo fizycznie nie moze. Ewentualnie jutro na ip. I tez nie chce panikowac... to juz skonczony prawie 33 tc, chyba dolegliwosci rozne sa?...
    zawroty głowy to całkowicie normalna rzecz tym sie nie przejmuj. Gorzej z tą szyjką z drugiej strony nie raz nie ma żadnych objawów że coś sie dzieje z szyjką. Ostatnio opowiadałam o koleżance co urodziła w 34 tyg bo na rutynowej wizycie szyjka skrócona i rozwarcie 2 cm a objawów żadnych nie miała

relgvcqgarwutg3a.png

11.2017 - aniołek 8tc
  • spaceangel Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2018, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marin ja też mam często napięty brzuch ale to zazwyczaj tam gdzie najmniej tłuszczu mam więc i skóra najmniej rozciągnięta czyli w okolicy żeber jeżeli mam twardy niżej to młoda się wypina w jednym miejscu i robi się wzgórek. Skurcz potrafię rozpoznać bo to tak jak przy orgazmie napina się cała macica pod skórą i na szczęście rzadko mi się to zdarza. Jeżeli mi zaczyna bardzo ciążyć to napięcie to biorę nospę i po jakimś czasie przechodzi. Możesz mieć skurcze przepowiadające to jest całkowicie normalne

relgvcqgarwutg3a.png

11.2017 - aniołek 8tc
  • Marin Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2018, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki, trochę się uspokoilam. Ja twardy brzuch mam od wczoraj. Aż ciężko się schylac, zginac. Zaczynają się schizy z 1 trym. Nie wyobrażam sobie że mogłoby teraz stać się coś złego. Jedyne pocieszenie to takie że BBF pokazuje nam 50 dni do mety.

qdkk20mmaxfz3x0q.png
  • Seli Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2018, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    spaceangel wrote:
    zawroty głowy to całkowicie normalna rzecz tym sie nie przejmuj. Gorzej z tą szyjką z drugiej strony nie raz nie ma żadnych objawów że coś sie dzieje z szyjką. Ostatnio opowiadałam o koleżance co urodziła w 34 tyg bo na rutynowej wizycie szyjka skrócona i rozwarcie 2 cm a objawów żadnych nie miała

Ja ogolnie objawow tez jakis nie mialam. Czasem cos tam zaboli, ale to jak kazda z nas. Zawroty wiem, ze normalne ale jednak nie odwaze sie np. Wejsc pod prysznic albo jakos sama lazic po domu bo w sobote niezle bym wyryla o wanne ;p i to jest problem. Lapie mnie niespodziewanie, swiat wiruje i to chwila moment.

dZhdp1.png

Endometrioza głębokonaciekająca IV stopnia, guz jelita grubego zrośniety z macicą, macica, jajnik, jelito w zrostach, jajnik z guzkami, torbielami... Adenomioza na szyjce.

• Seli Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A rowne 29 do donoszonej ;p u mnie. Czyli to nawet mniej.

dZhdp1.png

• Marin Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    spaceangel wrote:
    Marin ja też mam często napięty brzuch ale to zazwyczaj tam gdzie najmniej tłuszczu mam więc i skóra najmniej rozciągnięta czyli w okolicy żeber jeżeli mam twardy niżej to młoda się wypina w jednym miejscu i robi się wzgórek. Skurcz potrafię rozpoznać bo to tak jak przy orgazmie napina się cała macica pod skórą i na szczęście rzadko mi się to zdarza. Jeżeli mi zaczyna bardzo ciążyć to napięcie to biorę nospę i po jakimś czasie przechodzi. Możesz mieć skurcze przepowiadające to jest całkowicie normalne
    Właśnie też mam twardy tak wysoko. Dzięki, jestem trochę spokojniejsza.

qdkk20mmaxfz3x0q.png
  • spaceangel Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2018, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marin wrote:
    Dzięki, trochę się uspokoilam. Ja twardy brzuch mam od wczoraj. Aż ciężko się schylac, zginac. Zaczynają się schizy z 1 trym. Nie wyobrażam sobie że mogłoby teraz stać się coś złego. Jedyne pocieszenie to takie że BBF pokazuje nam 50 dni do mety.
    Powiem Ci że też momentami mam dość młoda naprawdę potrafi boleśnie mnie kopnąć czy ucisnąć i ostatnio cały dzień i całą noc tak robi ja nie mogę spać i chodzę zirytowana ale lepsze to niż jakby w ogóle się miała nie odzywać. Ja już mówiłam ostatnio do męża że wcale bym się nie obraziła jakbym się rozpakowała zaraz po wigilii ( bo wiadomo wcześniej człowiek chce się najeść :P ) bo dopiero 32 tydzień a już mi ciąży że jestem do niczego bo zaraz się męczę i się ułożyć nie mogę i bóg wie co jeszcze :D

relgvcqgarwutg3a.png

11.2017 - aniołek 8tc
  • OlinkaO Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2018, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od tygodnia potrafię mieć cały napięty i twardy brzuch, odczuwam też bóle mięśni brzucha, nawet przy dotykaniu, a nie tylko przy ruszaniu się. Pewnie spowodowane to jest tym, że powoli macica rozciąga się do swojego extremum, i mięśnie także, dodatkowo przesuwają się i może zrobić się ten rozstęp mięśni wzdłuż brzuszka. No i generalnie jestem drobną osobą, a dziecko jest "normalnych" rozmiarów, więc ta proporcja potęguje ból (ale lekarz mnie uprzedził, że tak niestety mają osoby mojej postury). Biorę na co dzień aspargin 2x1 tab. Czasami 3x, jak mam kamień. Nospy i innych przeciwbólowych staram się nie brać. Nie jest to taki ból nie do wytrzymania.

o14820mmtbp8gdro.png
    2011- PCO, resekcja jajników. Naturalne owu
    3 lata starań
    2018.01.02 - Aniołek [*] 10tc
    2018.05.05 - 2' cs pp - naturalny cud!
  • Seli Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2018, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nospa jest rozkurczeniowa i z magnezem pomaga na twardniejacy brzuch. Ja w sumie przez cala ciaze moze 3-4 razy ja bralam. Podobno jak duzo sie jej lyka to oslabia napiecie miesniowe dziecka.

dZhdp1.png

• Mammamia11 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2018, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kendy wrote:
    Odespałas?
    Ja spałam do 10.30:),więc odespane:)

A gdzie tam o 3 zasnęłam A o 7 pobudka, Próbuje od rana chatę ogarnąć bo remont się skończył ale jakoś mi nic nie idzie dzisiaj... jak teraz pójdę spać to znów noc będzie bezsenna... więc się przemęcze bo rano jadę na prenatalne więc chce być w miarę przytomna:)

Kendy lubi tę wiadomość

f2w3s65gplfl3em1.png
  • Kendy Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2018, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też tak słyszałam. Staram się nie brać nospy. Biorę bardzo sporadycznie gdy mam częste skurcze ( może tez 4razy wzięłam).Jednak gdy coś się dzieje może warto wziąć . W szpitalu dawali na potęgę. I każdy lekarz nospa,nospa więc może takie szkodliwe nie jest.Ale ja wolę nie przesadzać. Biorę tylko gdy naprawdę czuje że muszę. Nawet paracetamolu nie biorę. Jak ząb boli mecze się ale dopóki wytrzymuje nie biorę.Po cesarce mnie nafaszeruja pewnie konkretnie. A przy karmieniu piersią z przeciwbólowymi tak samo jak w ciąży? Też tylko paracetamol?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2018, 12:48

qb3cj44jih1qq6pl.png
  • Kendy Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2018, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie 51 dni do terminu pokazuje. Do donoszonej dziś rowniutko miesiąc:)
    Mi się cicho marzą święta z maleństwem w domku...ale niech będzie jak ma być. Tak by dzidziuś był zdrowy i rozwinięty i poród bezpieczny.
    Za dwa tygodnie wizyta.Strasznie mi się do niej dłuży,bo to na niej mam dostać skierowanie na cesarkę i umowie termin,poznam datę urodzin synka:).i tak myślę po tej wizycie torby już popakuje. Albo jeszcze przed i schowam do szafy i będą czekać.

qb3cj44jih1qq6pl.png
  • katepr Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2018, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kendy gdzie tam, normalnie ibuprom można. Ja wręcz biore opakowanie swojego 400mg do szpitala zeby miec pod reka i brac regularnie :p

Ale macie mało dni do terminów...zazdroszcze.

A brzuch bedzie taki twardy, w.srodku jest dziecko a nie gąbka no i macica tez jest dosc twarda, nie t tłuszczykiem. Ja chwile poodkurzam i brzuch jak skała :p a jak sie stoi to wiadomo grawitacja działa i dodatkowo ciąży

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2018, 13:03

Seli lubi tę wiadomość

atdc9vvj09r8djr1.png
    atdcjw4zue2zk2y5.png
  • Seli Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2018, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kendy a kiedy masz dokladnie? U mnie niby pojutrze i za dwa tygodnie. Chyba, ze zdecyduje szybsza kontrole.

dZhdp1.png

• Kendy Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2018, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katepr wrote:
    Kendy gdzie tam, normalnie ibuprom można. Ja wręcz biore opakowanie swojego 400mg do szpitala zeby miec pod reka i brac regularnie :p

Ale macie mało dni do terminów...zazdroszcze.

A brzuch bedzie taki twardy, w.srodku jest dziecko a nie gąbka no i macica tez jest dosc twarda, nie t tłuszczykiem. Ja chwile poodkurzam i brzuch jak skała :p a jak sie stoi to wiadomo grawitacja działa i dodatkowo ciąży
    A ty ile katepr dni do terminu i do donoszonej?
    Mi też właśnie się wydaje że to grawitacja. Jak leżymy brzuchy są inne jak chodzimy też inne twardnieją. Bo to już ciężar,wszystko ciagnie. Ja nieraz sobie chwyce brzuch od spodu jakbym chciała podnieść i czuć te kg. Biedne my i nasze kręgosłupy.
    Wczoraj ze znajomymi właśnie tak gadaliśmy i nasi mężowie stwierdzili,że nas podziwiają , nas matki,kobiety...miłe:)

A kiedy tak mniej więcej obniża się brzuch? Czy to też bardzo indywidualne?Mi się wydaje że ostatnio trochę zjechał na dół. Mąż ostatnio się pytał czy mam majtki hehe bo brzuch zasłonił trochę :)

W sensie,że po porodzie Ibuprom też śmiało można? Przy karmieniu piersią nie musimy się tak cackac ze sobą?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2018, 13:13

qb3cj44jih1qq6pl.png
  • Kendy Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2018, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Seli wrote:
    Kendy a kiedy masz dokladnie? U mnie niby pojutrze i za dwa tygodnie. Chyba, ze zdecyduje szybsza kontrole.
    Wizytę? Czy termin?
    Wizytę mam teraz 26.11

qb3cj44jih1qq6pl.png
‹‹ 722 723 724 725 726 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ