X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne STYCZNIOWE MAMUSIE 2019
Odpowiedz

STYCZNIOWE MAMUSIE 2019

Oceń ten wątek:
  • Magdoczka Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2018, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie na stronie szpitala piszą,żeby ojciec wziął dla siebie wygodne ubranie na zmianę. Czy to znaczy, że przed wejściem na porodówkę ojciec też musi się przebierać w ciuchy "do rodzenia"? :-)

qdkk3e5eblysdnic.png
    qdkkanliu6452qjx.png
  • Lisa24 Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2018, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katepr właśnie tak myślałam, ze za tą cenę jest jakiś haczyk :P co do tego forum lovi, to właśnie wczoraj na niego trafiłam i mega się dobrze na to nastawiłam teraz. Zamówię tez w 36 tyg i zacznę ćwiczyć w 37, żeby w razie wu nie wywołać wilka z lasu. Co do wagi to u mnie przynajmniej tyle, ze nie zapowiada się na dużą dziewczynkę. We wtorek miała ok 1850g.

W sumie cała ta idea z balonikiem brzmi logicznie. To jest skóra, mięśnie- one są rozciągliwe i lepiej ćwiczyć, wydłużyć w czasie to rozciąganie niż na dzień dobry przepchać tam ok 33 cm kule (znaczy główkę ;)). Tak samo z naszymi brzuchami, dużo więcej powstaje rozstępów gdy brzuszek urośnie nagle, niż jak rośnie powili ale systematycznie. Czy podczas dojrzewania, mój mąż podobno urósł 12 cm w 2 miesiące :O ma po tym mega rozstępy. Tak na moją wiedzę i logikę, inaczej jak nasze krocze spotka się z 16-18 cm balonikiem, który będzie się zwiększał dzień po dniu do ok. Wymiaru główki dziecka, niż jak nagle spotka się z główka. Wiadomo tez, ze wszystko trzeba robić z głową i nie można tez przesadzić z drugiej strony, bo pójdziemy już lekko popękane na poród. Co do nacinania, ja tez na pewno nie będę tam walczyć rękami i nogami. Dość się nasłuchałam położnych na praktykach dlaczego nacinanie krocza i lewatywa nie są takie złe, jak je malują ;) do wszystkiego trzeba podejść z głową, na chłodno. Jednak wydaje mi się, ze nawet samo parcie będzie dużo efektywniejsze, gdy go poćwiczę na aniballu niż bez ćwiczeń - dzięki czemu poród będzie szybszy i ryzyko powikłań będzie mniejsze :)

klz99vvjhysycx8i.png
  • czarnaiwi Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2018, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasnie napiszcie jak pobranie tego GBS wyglada, bo zapomnialam jak to bylo kiedys. To jai cytologia czy az tak gleboko nie grzebie?

l22n6iyeodmrpg2f.png
    10.04.2018- laparoskopia diagnostyczna-jajowody drożne
    AMH 7,12 ng/ml
    LH 5,9 mLu/ml
    FSH 5,6 mLu/ml
  • spaceangel Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2018, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Właśnie leżę w łóżku okropny mam dziś dzień.. Rano wizyta u gina oczywiście do położnych kolejka. Poty mnie oblały zrobiło mi się nie dobrze i słabo. Poszłam do łazienki i zakręciło mi się w głowie. kilka minut leżałam w łazience na podłodze potem się zwlekłam i usiadłam pod drzwiami. Położne mnie zgarnęły bo byłam blada jak ściana leżałam na kozetce podłączona do ktg mała sobie skikała a mi znów słabo się zrobiło. Przyniosły mi wodę i zmierzyły ciśnienie a tam ledwo 100 wcisnęły mnie do lekarza taka nieprzytomna. Wziął wyniki gbs ujemny, cytologia w normie. A jak wziął toksoplazmowe to zamilkł. Z tego co zrozumiałam igg ujemne ale igm dodatnie.. Wynik koło 1 a norma jest 0,6. Kazał się nie martwić i powtórzyć za tydzień ale ja pójdę jutro prywatnie. zadzwonili po męża przywiózł mnie i leżę. poczytalam o tokso na necie i płakać mi się chce. muszę wytrzymać do jutra wyniki krwi powinny być tego samego dnia ale dopiero wieczorem.. co za dzień :(

relgvcqgarwutg3a.png

11.2017 - aniołek 8tc
  • Lisa24 Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2018, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdoczka wrote:
    Dziewczyny, czy pobranie GBS z odbytu jest straszne? Jakoś przeraża mnie myśl, że lekarz ma mi gmerać w odbycie :-D

Odbyt nie jest jakoś bardzo unerwiony. Ja się nastawiam, ze pewnie nawet nie zauważę, gdy mi włoży ten malutki patyczek. Teraz miałam robiony wymaz z cewki i to było akurat nieprzyjemne :/ a tutaj chyba lepiej o tym nie myśleć w ten sposób, bo można się tylko bez potrzeby nakręcić :) z doświadczenia wiem, ze dla niego to bez znaczenia czy to odbyt/wagina/ręka/noga/głowa :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2018, 11:05

klz99vvjhysycx8i.png
  • katepr Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2018, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kendy tak rodzę 'u siebie' nie widzę innej opcji :p obstawiam 2300g. Jak będzie więcej to chyba zaczne zbierać kase na cesarke w prywatnym hahaha :D się okaże, wizyta o 10 :)

Magdoczka u nas tata ubiera tylko taką zieloną fizelinke i zielone kapciuchy na buty, takze nie pomogę

Lisa dokładnie, nawet warto z tym balonikiem.cwiczyc dla samej świadomosci parcia. Wierzcie lub nie ale duza czesc kobiet nie wie o co chodzi w parciu. Krzyczą, prą twarzą, a to trzeba brzuchem w dół, przeponą :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2018, 11:10

atdc9vvj09r8djr1.png
    atdcjw4zue2zk2y5.png
  • Lisa24 Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2018, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/8a17e5cfc65d.jpg

Ja dostałam gdzieś taką, ale na pewno ją skrócę. Do porodu wezmę jedną koszule, wodę w areozolu sobie tez daruje :P, oliwkę do masażu.. hmm chyba tez.
    Dla dziecka wydaje mi się dużo tych ubranek, ale zależy tez od szpitala. Pieluszek tetrowych wezmę chyba mniej niż aż 10:O czapeczek wezmę 1 może, niedrapki 1, skarpetki nie wiem czy brać bo raczej postawie na śpiochy, i dodam do tego rożek czy kocyk, żeby zawinąć dzidziusia

klz99vvjhysycx8i.png
  • Kendy Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2018, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spaceangel
    Wiem jak się czujesz, miałam to samo . Odpoczywaj i kawę wypij. Oby więcej nie powtarzały się takie epizody. Dlatego już lepiej samemu się nigdzie nie wybierać,chodź wiem że trudno czasem o obstawę. Uważaj na siebie .A co do toxo ufaj lekarzowi i nie martw się na zapas.A z powtórzeniem wyniku chyba jednak trzeba poczekać chodzi o czas reakcji..do jutra może nic się nie zmienić.

Katepr
    Hehe. Dasz radę :) baloniki i te sprawy :)
    Od jakiej wagi dziecka jest wskazanie do cesarki? Chyba ok 4,5 to makrosomia płodu? Pewnie też zależy od budowy mamy.

Lisa
    No lista obszerna. Ja biorę mniej rzeczy. U mnie też je trzeba wyprawki dla dzidzi. I wyszła mi spora torba dla mnie i malutka sportowa dla dziecka z rzeczami do wyjścia. I poeyjmowalam wszystko z opakowań by więcej miejsca było.ppdkladu na łóżko biorę 3 szt,podkładów dla mnie tylko paczke. Zawsze mąż może donieść .mam w domu zapas .

qb3cj44jih1qq6pl.png
  • spaceangel Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2018, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzięki Kendy. Wynik jest z przed tygodnia więc coś tam może wyjdzie. Muszę się chyba uspokoić bo ciśnienie to już na pewno do normy wróciło.. Ja też biorę po paczce wszystkiego najwyżej mąż dowiezie. Ciuchy małej na wyjscie też mąż dowiezie nie będę brała do szpitala bo w sumie nie ma potrzeby i tak on nas odbierze

relgvcqgarwutg3a.png

11.2017 - aniołek 8tc
  • Seli Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2018, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej... Ja mam kryzys 5 doby... Juz sie zryczalam bo mam go za malo i nie daje rady.

Dodatkowo wyniki badan sa i morfologia ok ale wrocila tamta bakteria. Juz konsultowal to moj gin z pediatra i mam 10 dni antybiotyk dozylni. Nie koliduje z karmieniem piersia.

dZhdp1.png

Endometrioza głębokonaciekająca IV stopnia, guz jelita grubego zrośniety z macicą, macica, jajnik, jelito w zrostach, jajnik z guzkami, torbielami... Adenomioza na szyjce.

Więcej cudów nie będzie 😔
  • Paulina_2603 Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2018, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zośkaaa wrote:
    Powodzenia na wizytach!

Paulina, odnosnie GBS to dostałam wczoraj smsa z rejestracji, że jest ujemny! :) Pewnie też dostaniesz :)
    Pewnie tak, ale i tak muszę mieć papier do szpitala.

Ja tam pobrania z odbytu się nie boję. Miałam w życiu takie badania w związku z chorobą jelit, że ten patyczek to pryszcz... Zosia pewnie wiesz o co chodzi i potwierdzasz moje słowa ;)

Moja położna też właśnie mówiła, że kobiety często nie potrafią przec. Skupiają się na parciu jak na stolec, a to trzeba przec pochwą... I położne doskonale wiedzą kiedy nie da się ochronić krocza i trzeba naciąć.

17CDp1.png lcZRp1.png
    Adrianna - 23.12.2018, 3340 g, 55 cm
    Starania od 08.2014 - Aniołki - 05.2015 - 7t3d - cp; 04.2017 5t5d; 07.2017 - cb
  • Elmuszka Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2018, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm do szpitala to mam listę na stronie szpitala, biję się tylko z myślami, czy brać rożek czy kocyk- kocyk zajmie mniej miejsca na pewno :P
    https://szpitalmadalinskiego.pl/pl/dla-pacjenta/przygotowanie-do-zabiegow/oddzial-poloznictwa
    Naśmieszniejsze w tej liście jest to, że nie można wnosić dużych toreb na oddział, a z drugiej strony szpital nie zapewnia nic dla dziecka ani art. higienicznych dla matki :P

Ciuszków myślę, że mam na tyle, chociaż nie kupowałam w ogóle 56. Idę na ryzyko, najwyżej będę podwijać rękawy i nogawki.
    Nie wiem czy kupować te najmniejsze pieluszki, czy "dwójki".

Mam dużo czapek bawełnianych, ale tylko jedną zimową, starczy?

Kombinezonów zimowych też mam sporo, jeden śpiworek do fotelika.
    Poza tym mam:
    3 ręczniki, wanienka, miseczki z ikei, nożyczki do paznokcji, szczotka do włosów, termometr do kąpieli i zwykły elektroniczny, kosmetyki z rossmanna- lotion, coś do mycia, oliwka, krem na odparzenia. Gaziki, waciki, sól fizjologiczna, octenisept, aspirator do noska, pieluszki tetrowe, bambusowe, 3 kocyki, otulacz.
    1 butelka, 2 smoczki, wkładki laktacyjne, laktator ręczny, nosidło.

Powinnam jakieś leki kupować? na gorączkę czy coś?

ex2bvcqg5w6xjft7.png
  • Kendy Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2018, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    spaceangel wrote:
    dzięki Kendy. Wynik jest z przed tygodnia więc coś tam może wyjdzie. Muszę się chyba uspokoić bo ciśnienie to już na pewno do normy wróciło.. Ja też biorę po paczce wszystkiego najwyżej mąż dowiezie. Ciuchy małej na wyjscie też mąż dowiezie nie będę brała do szpitala bo w sumie nie ma potrzeby i tak on nas odbierze
    No musisz się wyciszyć. I nie zamartwiaj się na zapas. Powtórzony wynik może być ok.
    Ja też od razu nie biorę. Mąż mi przywiezue torbę z rzeczami dla dziecka razem z fotelikiem w dniu wypisu.

Seli
    Nie dawaj się żadnym kryzysom. Najważniejsze,że Gabryś ma się dobrze. Ty infekcje pokonasz,dobrze że możesz nadal karmic. A każdy dzień przybliża Was do bycia razem. Przetrwasz to ,szybko zleci. Zobacz my też nie możemy dzieci jeszcze potulic .Pomysl,że jakby był w brzuszku nawet byś go nie widziała a tak możesz popatrzeć na swojego skarba. Z każdym dniem będzie nabierał sił i będzie tylko lepiej. Łepetynka do góry i ciesz się tym co masz,co możesz a nie martwisz tym czego nie możesz;)

qb3cj44jih1qq6pl.png
  • Kendy Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2018, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elmuszka
    Tak to właśnie jest. Kręcą nosem w szpitalach na duże bagaże a tyle wszystkiego wymagają :)
    Też mam jedną zimowa czapę ciepła i na później troszkę cieńsza. Co do ciuszkow. Myślę ,że dobrze by było byś zaopatrzyła się w kilka rzeczy na 56. Chociaż ze 3 body,że 2 komplety śpioszek i kaftanikow,1 polśpochy i ze 3 pajace.To takie minimum mysle.Bo jak dzidziuś będzie mniejszy.Śpiochow nie podwiniesz ,pajacyka też.Ale jak uważasz.Pampersy ja mam 1 one mają przedział od 2,kg-5 kg więc będą ok na każdego noworodka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2018, 13:24

qb3cj44jih1qq6pl.png
  • Zośkaaa Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2018, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kendy wrote:
    Zośka
    A Ty jak się trzymasz? Odliczasz dni do CC? Gotowa już,spakowana?
    Nas nacięcia krocza ominą ale za to gdzie indziej nas ponacinaja ale za to konkretnie :) ja już mam takie doświadczenia za sobą:) ale wszystko do przeżycia a dla takiego celu warto, wszystko się wytrzyma.:)

Noo. Juz jutro zaczynam tez "magiczny" 37tc. Za tydzien w piatek ciąża donoszona... to tak szybko zlecialo... Ostatnie dni spedzam przy maszynie do szycia i jakoś nie mysle o cc. Ale to kwestia kilku dni myślę ;)

Kendy lubi tę wiadomość

oar8ikgnjlcssob7.png
    qdkk2n0arn45g84d.png
    Aniołek <3 [*] 17.09.2016 9tc
    Aniołek <3 [*] 02.2018 5/6tc
    01.12.2018 - Nasz Wielki Cud Czarek ❤

Starania o drugie bobo od 10.2019
  • Zośkaaa Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2018, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdoczka, nie będzie Ci grzebac doslownie w odbycie tylko w okolicy odbytu, blisko zwieracza ;) Najpierw pobiera z pochwy i potem okolice odbytu, nic strasznego ;)

Paulina, potwierdzam :D Taki patyczek to buleczka z maslem :D

Magdoczka lubi tę wiadomość

oar8ikgnjlcssob7.png
    qdkk2n0arn45g84d.png

• Zośkaaa Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2018, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spaceangel, ale Cie sponiewieralo... Odpoczywaj... co do toxo, powtorz badanie, może jakiś blad się wkradkl.

oar8ikgnjlcssob7.png
    qdkk2n0arn45g84d.png

• Kendy Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2018, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie mogę się doczekać kiedy przytulę to maleństwo moje i zobaczę tego pięknego buziaczka na żywo i tą mała dupineczka,stópki...hmmm
    A później z takiego maluszka wyrośnie taki czorcik jak moja córa.:)..aaaa walczymy z lekcjami od godziny ,dużo cierpliwosci potrzeba :)Jak ten czas leci. Jak patrzę na moją prawie już 8 latkę nadziwić się nie moge. Przecież tak nie dawno ona okupowała mój brzuch:) to na Nią czekałam a teraz już taka pannica.:) Moje szczęście :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2018, 13:50

qb3cj44jih1qq6pl.png
  • katepr Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2018, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elmuszka no rekawy moze i podwiniesz ale w pajacu nogawki jak chcesz podwinac? 56 jest odpowiednie dla noworodka 3500/56, niektore ponad miesiac chodza w tym rozmiarze. Moje dziecko bedzie raczej wieksze a i tak mam w wyprawce pelno ciuchow na 56. Pieluchy koniecznie 1. 2jki beda Ci przeciekac bo są za duze na noworodka.

Seli to sie nazywa połóg i hormony w nim :p

Ten gbs z odbytu to dosłownie smarnięcie, nawet nie poczujecie :p

atdc9vvj09r8djr1.png
    atdcjw4zue2zk2y5.png
  • Marin Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2018, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Je nawet nie wiedziałam że gbs będzie pobierany także i z odbytu i się nie zastanawiałam nad tym :) Ale wygląda to dosłownie tak jak pisze Katepr.

qdkk20mmaxfz3x0q.png
‹‹ 788 789 790 791 792 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ