STYCZNIOWE MAMUSIE 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Katepr właśnie tak myślałam, ze za tą cenę jest jakiś haczyk
co do tego forum lovi, to właśnie wczoraj na niego trafiłam i mega się dobrze na to nastawiłam teraz. Zamówię tez w 36 tyg i zacznę ćwiczyć w 37, żeby w razie wu nie wywołać wilka z lasu. Co do wagi to u mnie przynajmniej tyle, ze nie zapowiada się na dużą dziewczynkę. We wtorek miała ok 1850g.
W sumie cała ta idea z balonikiem brzmi logicznie. To jest skóra, mięśnie- one są rozciągliwe i lepiej ćwiczyć, wydłużyć w czasie to rozciąganie niż na dzień dobry przepchać tam ok 33 cm kule (znaczy główkę). Tak samo z naszymi brzuchami, dużo więcej powstaje rozstępów gdy brzuszek urośnie nagle, niż jak rośnie powili ale systematycznie. Czy podczas dojrzewania, mój mąż podobno urósł 12 cm w 2 miesiące
ma po tym mega rozstępy. Tak na moją wiedzę i logikę, inaczej jak nasze krocze spotka się z 16-18 cm balonikiem, który będzie się zwiększał dzień po dniu do ok. Wymiaru główki dziecka, niż jak nagle spotka się z główka. Wiadomo tez, ze wszystko trzeba robić z głową i nie można tez przesadzić z drugiej strony, bo pójdziemy już lekko popękane na poród. Co do nacinania, ja tez na pewno nie będę tam walczyć rękami i nogami. Dość się nasłuchałam położnych na praktykach dlaczego nacinanie krocza i lewatywa nie są takie złe, jak je malują
do wszystkiego trzeba podejść z głową, na chłodno. Jednak wydaje mi się, ze nawet samo parcie będzie dużo efektywniejsze, gdy go poćwiczę na aniballu niż bez ćwiczeń - dzięki czemu poród będzie szybszy i ryzyko powikłań będzie mniejsze
-
Cześć dziewczyny. Właśnie leżę w łóżku okropny mam dziś dzień.. Rano wizyta u gina oczywiście do położnych kolejka. Poty mnie oblały zrobiło mi się nie dobrze i słabo. Poszłam do łazienki i zakręciło mi się w głowie. kilka minut leżałam w łazience na podłodze potem się zwlekłam i usiadłam pod drzwiami. Położne mnie zgarnęły bo byłam blada jak ściana leżałam na kozetce podłączona do ktg mała sobie skikała a mi znów słabo się zrobiło. Przyniosły mi wodę i zmierzyły ciśnienie a tam ledwo 100 wcisnęły mnie do lekarza taka nieprzytomna. Wziął wyniki gbs ujemny, cytologia w normie. A jak wziął toksoplazmowe to zamilkł. Z tego co zrozumiałam igg ujemne ale igm dodatnie.. Wynik koło 1 a norma jest 0,6. Kazał się nie martwić i powtórzyć za tydzień ale ja pójdę jutro prywatnie. zadzwonili po męża przywiózł mnie i leżę. poczytalam o tokso na necie i płakać mi się chce. muszę wytrzymać do jutra wyniki krwi powinny być tego samego dnia ale dopiero wieczorem.. co za dzień
11.2017 - aniołek 8tc
-
Magdoczka wrote:Dziewczyny, czy pobranie GBS z odbytu jest straszne? Jakoś przeraża mnie myśl, że lekarz ma mi gmerać w odbycie
Odbyt nie jest jakoś bardzo unerwiony. Ja się nastawiam, ze pewnie nawet nie zauważę, gdy mi włoży ten malutki patyczek. Teraz miałam robiony wymaz z cewki i to było akurat nieprzyjemnea tutaj chyba lepiej o tym nie myśleć w ten sposób, bo można się tylko bez potrzeby nakręcić
z doświadczenia wiem, ze dla niego to bez znaczenia czy to odbyt/wagina/ręka/noga/głowa
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2018, 11:05
-
Kendy tak rodzę 'u siebie' nie widzę innej opcji :p obstawiam 2300g. Jak będzie więcej to chyba zaczne zbierać kase na cesarke w prywatnym hahaha
się okaże, wizyta o 10
Magdoczka u nas tata ubiera tylko taką zieloną fizelinke i zielone kapciuchy na buty, takze nie pomogę
Lisa dokładnie, nawet warto z tym balonikiem.cwiczyc dla samej świadomosci parcia. Wierzcie lub nie ale duza czesc kobiet nie wie o co chodzi w parciu. Krzyczą, prą twarzą, a to trzeba brzuchem w dół, przeponąWiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2018, 11:10
-
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/8a17e5cfc65d.jpg
Ja dostałam gdzieś taką, ale na pewno ją skrócę. Do porodu wezmę jedną koszule, wodę w areozolu sobie tez daruje, oliwkę do masażu.. hmm chyba tez.
Dla dziecka wydaje mi się dużo tych ubranek, ale zależy tez od szpitala. Pieluszek tetrowych wezmę chyba mniej niż aż 10:O czapeczek wezmę 1 może, niedrapki 1, skarpetki nie wiem czy brać bo raczej postawie na śpiochy, i dodam do tego rożek czy kocyk, żeby zawinąć dzidziusia -
Spaceangel
Wiem jak się czujesz, miałam to samo . Odpoczywaj i kawę wypij. Oby więcej nie powtarzały się takie epizody. Dlatego już lepiej samemu się nigdzie nie wybierać,chodź wiem że trudno czasem o obstawę. Uważaj na siebie .A co do toxo ufaj lekarzowi i nie martw się na zapas.A z powtórzeniem wyniku chyba jednak trzeba poczekać chodzi o czas reakcji..do jutra może nic się nie zmienić.
Katepr
Hehe. Dasz radębaloniki i te sprawy
Od jakiej wagi dziecka jest wskazanie do cesarki? Chyba ok 4,5 to makrosomia płodu? Pewnie też zależy od budowy mamy.
Lisa
No lista obszerna. Ja biorę mniej rzeczy. U mnie też je trzeba wyprawki dla dzidzi. I wyszła mi spora torba dla mnie i malutka sportowa dla dziecka z rzeczami do wyjścia. I poeyjmowalam wszystko z opakowań by więcej miejsca było.ppdkladu na łóżko biorę 3 szt,podkładów dla mnie tylko paczke. Zawsze mąż może donieść .mam w domu zapas .
-
dzięki Kendy. Wynik jest z przed tygodnia więc coś tam może wyjdzie. Muszę się chyba uspokoić bo ciśnienie to już na pewno do normy wróciło.. Ja też biorę po paczce wszystkiego najwyżej mąż dowiezie. Ciuchy małej na wyjscie też mąż dowiezie nie będę brała do szpitala bo w sumie nie ma potrzeby i tak on nas odbierze
11.2017 - aniołek 8tc
-
Hej... Ja mam kryzys 5 doby... Juz sie zryczalam bo mam go za malo i nie daje rady.
Dodatkowo wyniki badan sa i morfologia ok ale wrocila tamta bakteria. Juz konsultowal to moj gin z pediatra i mam 10 dni antybiotyk dozylni. Nie koliduje z karmieniem piersia. -
Zośkaaa wrote:Powodzenia na wizytach!
Paulina, odnosnie GBS to dostałam wczoraj smsa z rejestracji, że jest ujemny!Pewnie też dostaniesz
Ja tam pobrania z odbytu się nie boję. Miałam w życiu takie badania w związku z chorobą jelit, że ten patyczek to pryszcz... Zosia pewnie wiesz o co chodzi i potwierdzasz moje słowa
Moja położna też właśnie mówiła, że kobiety często nie potrafią przec. Skupiają się na parciu jak na stolec, a to trzeba przec pochwą... I położne doskonale wiedzą kiedy nie da się ochronić krocza i trzeba naciąć. -
Hmm do szpitala to mam listę na stronie szpitala, biję się tylko z myślami, czy brać rożek czy kocyk- kocyk zajmie mniej miejsca na pewno
https://szpitalmadalinskiego.pl/pl/dla-pacjenta/przygotowanie-do-zabiegow/oddzial-poloznictwa
Naśmieszniejsze w tej liście jest to, że nie można wnosić dużych toreb na oddział, a z drugiej strony szpital nie zapewnia nic dla dziecka ani art. higienicznych dla matki
Ciuszków myślę, że mam na tyle, chociaż nie kupowałam w ogóle 56. Idę na ryzyko, najwyżej będę podwijać rękawy i nogawki.
Nie wiem czy kupować te najmniejsze pieluszki, czy "dwójki".
Mam dużo czapek bawełnianych, ale tylko jedną zimową, starczy?
Kombinezonów zimowych też mam sporo, jeden śpiworek do fotelika.
Poza tym mam:
3 ręczniki, wanienka, miseczki z ikei, nożyczki do paznokcji, szczotka do włosów, termometr do kąpieli i zwykły elektroniczny, kosmetyki z rossmanna- lotion, coś do mycia, oliwka, krem na odparzenia. Gaziki, waciki, sól fizjologiczna, octenisept, aspirator do noska, pieluszki tetrowe, bambusowe, 3 kocyki, otulacz.
1 butelka, 2 smoczki, wkładki laktacyjne, laktator ręczny, nosidło.
Powinnam jakieś leki kupować? na gorączkę czy coś?
-
spaceangel wrote:dzięki Kendy. Wynik jest z przed tygodnia więc coś tam może wyjdzie. Muszę się chyba uspokoić bo ciśnienie to już na pewno do normy wróciło.. Ja też biorę po paczce wszystkiego najwyżej mąż dowiezie. Ciuchy małej na wyjscie też mąż dowiezie nie będę brała do szpitala bo w sumie nie ma potrzeby i tak on nas odbierze
Ja też od razu nie biorę. Mąż mi przywiezue torbę z rzeczami dla dziecka razem z fotelikiem w dniu wypisu.
Seli
Nie dawaj się żadnym kryzysom. Najważniejsze,że Gabryś ma się dobrze. Ty infekcje pokonasz,dobrze że możesz nadal karmic. A każdy dzień przybliża Was do bycia razem. Przetrwasz to ,szybko zleci. Zobacz my też nie możemy dzieci jeszcze potulic .Pomysl,że jakby był w brzuszku nawet byś go nie widziała a tak możesz popatrzeć na swojego skarba. Z każdym dniem będzie nabierał sił i będzie tylko lepiej. Łepetynka do góry i ciesz się tym co masz,co możesz a nie martwisz tym czego nie możesz;)
-
Elmuszka
Tak to właśnie jest. Kręcą nosem w szpitalach na duże bagaże a tyle wszystkiego wymagają
Też mam jedną zimowa czapę ciepła i na później troszkę cieńsza. Co do ciuszkow. Myślę ,że dobrze by było byś zaopatrzyła się w kilka rzeczy na 56. Chociaż ze 3 body,że 2 komplety śpioszek i kaftanikow,1 polśpochy i ze 3 pajace.To takie minimum mysle.Bo jak dzidziuś będzie mniejszy.Śpiochow nie podwiniesz ,pajacyka też.Ale jak uważasz.Pampersy ja mam 1 one mają przedział od 2,kg-5 kg więc będą ok na każdego noworodka.Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2018, 13:24
-
Kendy wrote:Zośka
A Ty jak się trzymasz? Odliczasz dni do CC? Gotowa już,spakowana?
Nas nacięcia krocza ominą ale za to gdzie indziej nas ponacinaja ale za to konkretnieja już mam takie doświadczenia za sobą
ale wszystko do przeżycia a dla takiego celu warto, wszystko się wytrzyma.
Noo. Juz jutro zaczynam tez "magiczny" 37tc. Za tydzien w piatek ciąża donoszona... to tak szybko zlecialo... Ostatnie dni spedzam przy maszynie do szycia i jakoś nie mysle o cc. Ale to kwestia kilku dni myślęKendy lubi tę wiadomość
Aniołek[*] 17.09.2016 9tc
Aniołek[*] 02.2018 5/6tc
01.12.2018 - Nasz Wielki Cud Czarek ❤
Starania o drugie bobo od 10.2019 -
Magdoczka, nie będzie Ci grzebac doslownie w odbycie tylko w okolicy odbytu, blisko zwieracza
Najpierw pobiera z pochwy i potem okolice odbytu, nic strasznego
Paulina, potwierdzamTaki patyczek to buleczka z maslem
Magdoczka lubi tę wiadomość
Aniołek[*] 17.09.2016 9tc
Aniołek[*] 02.2018 5/6tc
01.12.2018 - Nasz Wielki Cud Czarek ❤
Starania o drugie bobo od 10.2019 -
Nie mogę się doczekać kiedy przytulę to maleństwo moje i zobaczę tego pięknego buziaczka na żywo i tą mała dupineczka,stópki...hmmm
A później z takiego maluszka wyrośnie taki czorcik jak moja córa...aaaa walczymy z lekcjami od godziny ,dużo cierpliwosci potrzeba :)Jak ten czas leci. Jak patrzę na moją prawie już 8 latkę nadziwić się nie moge. Przecież tak nie dawno ona okupowała mój brzuch:) to na Nią czekałam a teraz już taka pannica.
Moje szczęście
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2018, 13:50
-
Elmuszka no rekawy moze i podwiniesz ale w pajacu nogawki jak chcesz podwinac? 56 jest odpowiednie dla noworodka 3500/56, niektore ponad miesiac chodza w tym rozmiarze. Moje dziecko bedzie raczej wieksze a i tak mam w wyprawce pelno ciuchow na 56. Pieluchy koniecznie 1. 2jki beda Ci przeciekac bo są za duze na noworodka.
Seli to sie nazywa połóg i hormony w nim :p
Ten gbs z odbytu to dosłownie smarnięcie, nawet nie poczujecie :p