X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne *~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
Odpowiedz

*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*

Oceń ten wątek:
  • Ewelina88 Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    isabelle wrote:
    Ale fajnie, my tu rzucamy temat, a Ewelina idzie do dyżurki na przeszpiegi :)
    Ha ha... Bo to z nudów. A panie miłe to z nimi gadam. Dziś nawet kawę z nimi pilam i ciacho kupiłam bo fajne młode babki dziś.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 października 2014, 16:11

zplX18SyZp.gif
    https://www.maluchy.pl/li-70300.png
  • Gwiazdeczka27 Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie nie mam zielonego pojęcia o szczepieniach... Nic a nic i nie wiem kogo słuchać i o co dokładnie chodzi...368921ucyk6odtr8.gif

mhsvp07w3ex0n696.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 października 2014, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skopiuję Wam kilka stron niedawno skądś je zapisałam w dokumencie. Może się przydadzą.

Szczepienia
    Coś o tiomersalu:
    http://www.mp.pl/szczepienia/specjalne/show.html?id=98391

http://www.mp.pl/szczepienia/specjalne/show.html?id=98368

o innych szczepionkach i autyźmie:
    http://www.mp.pl/szczepienia/przeglad/odraswinkarozyczka/show.html?id=79995

http://www.mp.pl/szczepienia/szczepieniaiszczepionki/bezpieczenstwo/show.html?id=70681

dlaczego lepiej wybrać szczepionkę bezkomórkową (głównie chodzi o polio i krztuśca):
    http://www.mp.pl/szczepienia/aktualnosci/show.html?id=81202

ogólnie o bezpieczeństwie szczepionek - to wywiad, ale sensowny
    http://www.mp.pl/szczepienia/wywiady/show.html?id=78901
    http://szczepienia.pzh.gov.pl

Tymi, Gwiazdeczka27, agnesik lubią tę wiadomość

• ania_29 Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Temat szczepień jest strasznie zawiły. Wg mnie nie ma dobrej decyzji. Masowe nieszczepienia mogą mieć fatalne skutki...

nix lubi tę wiadomość

201501145565.png
  • nix Ekspertka

Wysłany: 30 października 2014, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co do magnezu, to wiadomo że na skurcze dobry i pomaga ale mój hematolog uczulił mnie że jest antagonistą żelaza, więc jak któras ma problemy z żelazem to nie brać, albo brać np. żelazo rano a magnez wieczorem

a i żelazo warto brac na czco i popijać sokiem pomarańczowym, lepiej sie wchłania

tak się tylko dzielę bo brzuchatki często maja anemię w 3 trym a to proste triki które dobrze działają

a my dzis 8 miesiąc wg Belly, nawet jeśli inne kalendarze zaczynają 8 trochę później to i tak jestem przejęta :)

a zaraz SR, dziś zajęcia o pielęgnacji noworodka i karmieniu, będzie doradca laktacyjny :)

Tymi lubi tę wiadomość

nix
    rfxgvfxmuhtvflrq.png
  • nix Ekspertka

Wysłany: 30 października 2014, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    słuchajcie: temat szczepień jest strasznie drażliwy a my wszystkie jesteśmy nabuzowane hormonami więc - jeśli nie da się tego uniknąć, to proponuję:

wrzucajcie linki do artykułów czy opinii, czytajmy sobie ale nie komentujmy tego bo się zaraz zrobi awantura, ok?

mi natychmiast ciśnienie skoczyło ;)

isabelle, Gwiazdeczka27 lubią tę wiadomość

nix
    rfxgvfxmuhtvflrq.png
  • ania_29 Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nix spokojnie :)
    Napisz później co Ci na SR powiedzieli. Ciekawa jestem czy u Ciebie też tak na emolienty mają ciśnienie ;)

201501145565.png

Wysłany: 30 października 2014, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To tak jak u mnie z tymi pasami hehe.
    Popieram, fakt jak macie jakieś linki edukacyjne to wklejajcie, bo muszę się douczyć o co w tym chodzi...

Tylko zapytam, czy można wybrać opcje takich szczepień jakie my miałyśmy po urodzeniu? Czy coś się zmieniło i nakazują robić jeszcze jakieś?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 października 2014, 16:32

mhsvp07w3ex0n696.png
  • Tymi Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nic No wlasnie chyba złe zrozumialas mojego posta wkleilam i nie wymagam awantur :d i nie masz co sie stresowac zaraz bo jeszcze na Ip wylądujesz a nie o to chodzi , dokładnie wtzucajcie linki a każda niech sobie zrobi jak uważa :)

Gwiazdeczka27, nix lubią tę wiadomość

l22nhdge0qqepa6e.png
  • polaola Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ag.. z japonki posikalam sie ze smiechu......
    Moj maz wcale sie nie smial tylko skwitowal bym sie nie smiala tak bo to samo mnie czeka :-)

PRZEDTEM belly przysylalo mi maila o nowym tyg. Z samego ranca obecnie 16 a tu cisza, wiem czytalam z kalendarza ciazy i przez pomylke pisze ze teraz dwa razy w tygodniu bede chodzic do lekarza :-) zamiast raz w miesiacu jak do tej pory :-) hi........

Tez pomysle o gemini jesli tak polecacie.
    Szczepien nie poruszam bo juz sie kiedys wypowiadalam na ten temat.

Piszcie lepiej co macie kobietki, w rodzinie mowia bym czytala ksiazki to mi sie nudzic w lozku nie bedzie ale Wy jestescie lepsze od calego zbioru bibliotecznego. Uzaleznilam sie od Was.
    Mysle ze po porodzie jeszcze bedzie czas np. w trakcie karmienia, ale po roku macierzynskiego chyba juz mniej bede miec czasu na nas.

relgtv734oc66rli.png
    https://www.suwaczki.com/tickers/relgtv734oc66rli.png
  • Tymi Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gwiazdeczko kalendarz szczepień jest baaardzo rozbudowany , Kawa wkleila fajne rzeczy ;) warto skorzystać , ja przy pierwszym dziecku byłam zielona w temacie .. Mimo ukończenia paramedycznych studiów ale uważam ze warto nie unikać trudnych tematów i dzielić sie doświadczeniem przede wszystkim , nikomu nie każe NiE szczepić tylko podsyłam cos co warto posłuchać czy poczytać jak to Kawa zrobiła :) i dzieki za lekturę

l22nhdge0qqepa6e.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 października 2014, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi też skoczyło ciśnienie. Ale temat drażliwy strasznie. Gwiazdeczka generalnie nie masz opcji wyboru szczepień. Są szczepienia obowiązkowe i już. Nie musisz wyrażać zgody na szczepienie po przyjęciu do szpitala (wypełnia się taką ankietę przed porodem). Ja na przykład nie wyrażam zgody i chcę przełożyć szczepienia na późniejszy okres.

Moja szwagierka nie szczepi z zaleceń lekarza neurologa, który rok rocznie pisze jej odwołania do sanepidu, ale ona ma po swojej stronie lekarza z konkretnych przyczyn. (Dzieciak ma 4 lata i neurolog wyraźnie jej powiedział, że podanie takich to a takich szczepionek mogłoby skończyć się dla małego tragicznie). W ógle to strasznie ciśnienie mi skacze że Polska jest jedynym krajem gdzie zmusza się rodziców do szczepień właściwie bez możliwości wyboru. A wybór powinien mieć każdy rodzic.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 października 2014, 16:42

Tymi, agnesik lubią tę wiadomość

• Ag... Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Silatan co znaczy na pozniejszy okres? mozna zaszczepic pozniej samemu? pozniej one sa bezpieczniejsze?
    nie orientowalam sie w tym i nie wiem poprostu jeszcze nic na ten temat.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 października 2014, 16:43

dqprhdgeyewjk8qy.png

Wysłany: 30 października 2014, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie looknęłam na forum "po narodzinach" tam jest dział szczepień , poczytam może coś tam się dowiem :-) kurde ja nie przypuszczałam,że to takie skomplikowane. Wiadomo każda matka chce jak najlepiej dla dziecka a ten temat tak ważny a ja zupełnie nie wiem nic o szczepieniach...

A te pneumokoki czy jak im tam...
    No mówie nie mam bladego pojęcia o co chodzi z tymi szczepieniami, jakie są itp...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 października 2014, 16:47

ania_29 lubi tę wiadomość

mhsvp07w3ex0n696.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 października 2014, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane ja tylko podrzucam linki, szczerze mówiąc skopiowałam to kiedyś i nadal w to nie zajrzałam bo myślę że na to za wcześnie :)

Ag... lubi tę wiadomość

• isabelle Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wybór to jedno, chyba najbardziej w tym wszystkim kuleje edukacja. Skąd mam wiedzieć, co dla mojego dziecka jest najlepsze? Nie znam się na tym, a opierając się na wypowiedziach z internetu mogę bardziej zaszkodzić niż pomóc :/

Ag..., Gwiazdeczka27, Silatan lubią tę wiadomość

0d1yskjom1pl8rx5.png
    mhsvrl68zjjdct5d.png
  • Ag... Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    isabelle wrote:
    Wybór to jedno, chyba najbardziej w tym wszystkim kuleje edukacja. Skąd mam wiedzieć, co dla mojego dziecka jest najlepsze? Nie znam się na tym, a opierając się na wypowiedziach z internetu mogę bardziej zaszkodzić niż pomóc :/

nooo własnie, dobrze to podsumowalas

Silatan lubi tę wiadomość

dqprhdgeyewjk8qy.png
  • Ewelina88 Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gwiazdeczko ja kiedyś udzielałam się na tynku forum. Tam często dziewczyny kłócą się . W sumie nic ciekawego nie dowiedziałam się. Ja też narazie nie zamierzam szczepic. Możemy się wymienić swoimi poglądami linkami ale nie przekonumy się i nie krytykujmy to wtedy o wiele więcej możemy się dowiedzieć.

Gwiazdeczka27, Silatan lubią tę wiadomość

zplX18SyZp.gif
    https://www.maluchy.pl/li-70300.png
  • ania_29 Autorytet

Wysłany: 30 października 2014, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gwiazdeczko nie przejmuj się, ja też w tym temacie nic nie wiem. Niedawno był reportaż TVNu w tej sprawie. Można skwitować temat powiedzeniem - każdy kij ma 2 końce ;)

Coś na rozluźnienie :D
    https://www.facebook.com/video.php?v=4885453090610

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 października 2014, 16:51

Gwiazdeczka27, Silatan, jonka91 lubią tę wiadomość

201501145565.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 października 2014, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ag... wrote:
    Silatan co znaczy na pozniejszy okres? mozna zaszczepic pozniej samemu? pozniej one sa bezpieczniejsze?
    nie orientowalam sie w tym i nie wiem poprostu jeszcze nic na ten temat.

Ag. Wiem od szwagierki, że jeżeli nie zaszczepię i upomni się o to sanepid mogę pisać odwołania. Ona akurat pisze zawsze zanim zrobi to sanepid i wyjaśnia przyczynę podając pismo od lekarza. W moim przekonaniu jest bezpieczniejsze, ale wątpię czy poza rodzicami jakiś lekarz ci to potwierdzi. :-) W końcu oni zarabiają na reklamowaniu i sprzedaży szczepionek. U nas na SR babka powiedziała, że najlepiej szczepić tylko na obowiązkowe i jeżeli skumulowane to maks 3w1 nie więcej bo jest zbyt duże obciążenie dla organizmu dziecka, które przecież i tak w pierwszych trzech miesiącach życia jest bardzo nieprzystosowane do życia poza organizmem matki, więc po co dodatkowo je obciążać. Jestem pewna , że ilu lekarzy, rodziców tyle opinii i trzeba mieć swoje zdanie i zaufać swoim decyzjom.

Odnośnie mojego dziecka bliżej zamierzam dowiedzieć się na koniec grudnia bliżej stycznia jak ta sprawa dokładnie wygląda.

Ja się potwornie boję szczepień, ale już Wam kiedyś pisałam, że wynika to z tego iż w rodzinie mieliśmy bardzo przykre doświadczenia związane z NOP. Mało tego jestem pedagogiem specjalnym i nie raz widziałam dzieci które do podania szczepionki były zdrowe (tak przynajmniej utrzymują rodzice). Bardzo mi to działa na psychikę i koleżankom po fachu również. Mam wrażenie, że w tej kwestii nie podchodzę zdroworozsądkowo, więc rozumiem wszystkich którzy szczepią i nie szczepią bo strach jest przed jedną i drugą decyzją. :-) I w jakiś sposób artykuły czy z jednej czy z drugiej strony potrafią postawić na nogi. :-)
    Sami z mężem nie wiemy czy to dobra decyzja, ale będę chciała polegać na swoich przekonaniach i intuicji matki.

Moja mama mi mówiła, że kiedy ja byłam mała wchodziła szczepionka MMR. I moja lekarz prowadząca, powiedziała wtedy, żeby mnie tym nie szczepiła, bo nie jest przekonana co do składu tej szczepionki i swoich wnuków też nie szczepiła(stara pani doktor, niestety już nie żyje). Teraz ta szczepionka jest obowiązkowa więc nie ma się dużego wyboru. Taki luźny przykład na koniec.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 października 2014, 17:01

Tymi, agnesik lubią tę wiadomość

‹‹ 1095 1096 1097 1098 1099 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ