*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
-
WIADOMOŚĆ
-
Ania_29 - ja też mam dużo "używek" - zwłaszcza ubranek
Mam nadzieję, że karta ruchów zapełnia się i nie masz powodów do niepokoju
Jak trzeba, to trzeba - a każdy lekarz podobno ma inne podejście.
Jonka91 - Superkowo
Bounia - coś dla Ciebie: "Szyjka macicy w naturalny sposób skraca się w przebiegu całej ciąży. To tak jak z balonikiem. Im bardziej go pompujemy, tym krótsza „nóżka”. Bywa jednak, że szyjka skraca się przedwcześnie. Za niepokojący można uznać fakt, że jest krótsza niż 25 mm. Szyjkę macicy lekarz powinien mierzyć sondą dopochwową standardowo podczas każdego badania USG. Nie jest powiedziane, że jeśli szyjka ma mniej niż 25 mm, to poród przedwczesny na mur-beton nastąpi. Nic z tych rzeczy. Chodzi tylko o to, że jego ryzyko bardzo wzrasta i do końca ciąży trzeba bardzo na siebie uważać. Iść na zwolnienie, nie łazić po schodach, nie dźwigać zakupów itp. Po prostu się oszczędzać".
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada 2014, 19:28
"Najpiękniejszym klejnotem jaki kiedykolwiek włożysz na szyję, są rączki Twojego dziecka" -
anadyjka wrote:Ania_29, ja też mam dużo "używek" - zwłaszcza ubranek
Mam nadzieję, że karta ruchów zapełnia się i nie masz powodów do niepokoju
Jak trzeba, to trzeba - a każdy lekarz podobno ma inne podejście.
Nie wiem czy lekarz widzi potrzebę takich obserwacji. Skoro pani Dorotka chce, to ok...
anadyjka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyjonka91 wrote:Kawa i jak ten nawilżacz powietrza? Czułaś jakąś różnicę?
Różnica kolosalna jak dla mnie- oczywiście na plus, nie bolą już zatoki i nie lecą ciąpy z nosaMoja kotka po powrocie do domu podeszła do niego zaciekawiona i zero jakiejś złej reakcji, po czym rozłożyła się spać na swoim fotelu jakby nigdy nic, nic jej nie ruszył ten nawilżacz (więc nie wiem czy to prawda z tymi ultradźwiękami, dotychczas słyszałam że delfiny i nietoporze reagują na te ultra dźwięki bo same się nimi posługują) ale w razie czego wyłączam go podczas jej obecności
jonka91 lubi tę wiadomość
-
Ja mysle ze czasami ciaza zabiera mi rozum wozek kupiony z drugiej reki, ciuszki i wiele innych gadzetow i rzeczy mam w spadku, ale uparlam sie na posciel za 400 zl i co musze ja miec.
Kiedys ktoras z Was powiedziala ze na poczatek to milosc i bliskoc, bedzie potrzebna naszym dzieciom, ale z drugiej strony fajnie byloby miec wozek za 4 tysiace
Lubie lepsze rzeczy.
Trzeba pamietac ze dziecko to nie tylko wyprawka, a gratuluje i zazdroszczetym mamom,
ktore nie musza liczyc kasy w exelu
Ja musze opanowywac sie czasami, poprostu daje sobie dzien lub dwa by to przemyslec.
Paula44, MonikaDM lubią tę wiadomość
-
anadyjka wrote:* Dziewczyny *, my kupiliśmy wózek używany na OLX, jest jak nowy 3 w 1. Jeśli nie macie nic przeciwko używanym to gorąco polecam-duży wybór i można s p o r o zaoszczędzić
Ogólnie wyprawka dla dzidziusia prawie gotowa - nie mamy termometru, kremu na zimę, zapasowego ręczniczka do otulania, dodatkowego prześcieradełka i dla mamusi jeszcze zostały: koszula, stanik do karmienia, laktator.... na pewno znajdzie się kolejna lista braków
W oczekiwaniu na dziecko zakupilam w pierwszych tygodniach ciazy, fajna ksiazka ale mialam w dekqch lepsze
I pytanko, pewnie juz temat byl poruszany ale w tych stronach ktore produkujemy kazdego dnia to wybaczcie ale nie odnajde... Czy pampersy babydream sa dobre ???anadyjka lubi tę wiadomość
-
jestem po szkole rodzenia: ciąża, poród polog omowiony:)
super babeczka, jednak to nie to samo co tylko suche czytanie w ksiazkach. W sob mamy 2 i ostatnie zajecia:laktacja, noworodek i pielegnacja.
Kazdel leżącej polecam indywidualne zajecia- rewelacjajonka91, isabelle, anadyjka lubią tę wiadomość
-
Witaj anadyjka.
Polaola ja tak mam też z pościelą i fotelikiem. Ponieważ dużo rzeczy wózek, spacerówka, łóżeczko,wanienka i wiele innych rzeczy mam po synku to się uparłam na moją pościel w kropeczki i super fotelik (który mam nadzieję sprzedać po roku). Także pościel za 400 zł jako jedyna zachcianka spokojnie możesz kupić. Dziecko śpi w pościeli co najmniej do 3 roku życia, także spożytkujesz dobrze tę zachciankę.
Co do majtek i koszul to kupuję swój rozmiar M (miałam 58 kg), a przytyłam teraz ponad 15 kg i sa dobre. Te ciążowe sa większe niż zwykłe M.www.styczniowki2015.phorum.pl -
Ag.. to co Ty przerabiasz na prywatnych zajęciach SR ja omawiam ze swoją położną. W sumie mam 25 tematów
Polecam więc taką darmową możliwość
Mam nadzieję że w grudniu pójdziemy we dwójkę na spotkanie i porozmawiamy o roli ojca w porodzie rodzinnymBardziej wartościowe są takie spotkania w 4 oczy niż SR na którą chodzę we wtorki...
-
Kawa wrote:Jak chcesz coś takiego załatwić? Wg mnie quinni wygląda jak odkurzacz, ale wiadomo każdemu się podoba co innego. Za to Mutsy igo super się prezentuje
Na priv Ci napisze;)Antoś 15.01.2015, 11:25 3850 g i 55 cm
Leoś 29.05.2017, 8:54 - 3940 g i 58 cm
Aleks 31.03.2021, 9:25 3520 g i 55 cm
Wincent 30.08.2023, 10:46 3930 g i 54 cm
[*] 2014 i 2016 -
anadyjka wrote:Bounia - coś dla Ciebie: "Szyjka macicy w naturalny sposób skraca się w przebiegu całej ciąży. To tak jak z balonikiem. Im bardziej go pompujemy, tym krótsza „nóżka”. Bywa jednak, że szyjka skraca się przedwcześnie. Za niepokojący można uznać fakt, że jest krótsza niż 25 mm. Szyjkę macicy lekarz powinien mierzyć sondą dopochwową standardowo podczas każdego badania USG. Nie jest powiedziane, że jeśli szyjka ma mniej niż 25 mm, to poród przedwczesny na mur-beton nastąpi. Nic z tych rzeczy. Chodzi tylko o to, że jego ryzyko bardzo wzrasta i do końca ciąży trzeba bardzo na siebie uważać. Iść na zwolnienie, nie łazić po schodach, nie dźwigać zakupów itp. Po prostu się oszczędzać".
To ja dodam tylko od siebie, ze szyjka "pracuje" i jesli sie skróciła to wcale nie oznacza, ze taka bedzie juz do porodu. U mnie pod wpływem lezenia i założonego pessara szyjka wydłużyła sie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada 2014, 19:47
anadyjka, Gwiazdeczka27 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyjonka91 wrote:No to po 10 zainwestuje w to cudeńko
U nas w sezonie grzewczym w domu jest strasznie sucho, już teraz moje zatoki cierpią, a to dopiero początek.. znalazłam na allegro ten Twój model z dostawą za 124 zł, więc chyba spoko.
Pewnie, byle dobrze zabezpieczyli paczkę i najlepiej niech napiszą na niej SZKŁO tak w razie "W" bo górna część jest z plastiku, żeby się nie połamał w czasie podróżyjonka91 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
isabelle wrote:Niestety rzadko kiedy wózek 3w1 posłuży do końca "wozkowania" dziecka, zwłaszcza jak ma siedzisko kubelkowe w spacerowce, bo ono ogranicza możliwości np. położenia dziecka na płasko. Znam tysiące przykładów, gdzie wózek spacerowy z zestawu 3w1 służył do około roku dziecka, a potem wiele rodziców przesiada sie do tzw. Parasolki.[/
Ale sa chyba spacerówki, które rozkładają sie na płasko ?nie podobają mi sie wózki typu parasolka;) wyglądają na takie, które sie zaraz rozwala.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada 2014, 20:00
Antoś 15.01.2015, 11:25 3850 g i 55 cm
[*] 2014 i 2016 -
Anutka wrote:Ja tez mam wozek z olx, jechalam po niego 60 km i jestem zadowolona
W oczekiwaniu na dziecko zakupilam w pierwszych tygodniach ciazy, fajna ksiazka ale mialam w dekqch lepsze
I pytanko, pewnie juz temat byl poruszany ale w tych stronach ktore produkujemy kazdego dnia to wybaczcie ale nie odnajde... Czy pampersy babydream sa dobre ???
Ja chciałam używany np quinny ale maź mówi, ze lepiej zainwestować w nowy wózek bo potem więcej nas wyniosą naprawy, części itp niż to warte. A w nowym zawsze jest gwarancjaAntoś 15.01.2015, 11:25 3850 g i 55 cm
[*] 2014 i 2016 -
Isabelle- tak w kontekście tych naszych szpitali.
Jak leżałam to byłam przerażona ze mam rodzic a nic nie wiem. Jeśli tak masz to myślę ze takie spotkanie napewno by was a ciebie przedewszystkim uspokoilo.
Moze zagadaj ty albo maz z jakas położna. Takie spotkanie można w szpitalu przeprowadzić.
A teraz nadrobilam posty... Prawda jak wiele się zmienia jak leżysz zagrożona porodem? Takie bzdety jak wybór pościeli, butelki czy kocyka wogole przestają mieć znaczenie i wydają się niezwykle błache i śmieszne. chodzi tylko o to zeby bylo ok z dzieckiem a reszta przyjdzie z czasem.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada 2014, 20:52
Gwiazdeczka27, isabelle, agnesik, nix lubią tę wiadomość
-
Paula44 wrote:Jonka - dawaj foto kurtki!
To przy okazji pokażę jaki śpiworek do fotelika/wózka wylicytowałam za całe 16 złJest o tyle fajny, że można z niego zrobić samą kurteczkę
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada 2014, 20:15
ania_29, anadyjka, polaola, rastafanka, Chanela, Agus89, Kawa, Gwiazdeczka27, Paula44, agnesik, bluegirl89 lubią tę wiadomość