X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne *~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
Odpowiedz

*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*

Oceń ten wątek:
  • kamilaaa_88 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2014, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pewnie to do lekarza zalezy, moj podobno zaklada roznie, nie wiem od czego to zalezy ale jedne mialy po usg z biciem serduszka a inne po badaniach, moze to od tygodnia zalezy? Gdzies czytalam za zaklada sie ja ok. 8 tygodnia, ale sie nie znam.

relg8iikn5mn7s8i.png
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ag... wrote:
    Arli ja mam ginekologa w Krk ( pracuje w tym miescie) dr Wyroba w Klinice Macierzyństwo. Ja jestem b. zadowolona:)
    karte ciazy dostalam po zobaczeniu serduszka:)

aaa i wiek -28:)

pozdrawiam

A jak gabinet czujesz się tam komfortowo?? Czy długo czekasz na wizytę czy pilnują godzin i wchodzisz od razu??

Dziewczyny a na pierwszej wizycie lekarz was warzył itd??

Ja mam 31 lat. Według lekarza to 7 tydzień.

• Starająca się Debiutantka

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja jestem w 8 tyg 2 dni i jeszcze nie mam założonej karty lekarz powiedział że na następnej wizycie założy kartę i kazał zrobić badania I trymestru.

zi13yx8ded8rr8oj.png

Według USG Ciąża młodsza o tydzień.
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie to była 3 wizyta...więc nie ma reguły...

mnie nie ważył, uwierzył na słowo...hehehe

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 czerwca 2014, 09:30

• Sis Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2014, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie lekarz też uwierzył z wagą na słowo :) na kolejnej wizycie też pytał czy ważę się w domu nadal czy jego wagi używamy. Ciśnienie mi tylko zmierzył.

3i49j48a2gjt7hjd.png
    29+1, 44 cm, 1430 g
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 czerwca 2014, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie o wagę nawet nie pytał..., ciśnienia też nie mierzył...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 czerwca 2014, 09:39

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 czerwca 2014, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie pielęgniarka ciśnienie zmierzyła...ja ważę się raz w tygodniu w domu, jest to nawyk po "odchudzaniu" i w taki sposób trzymam rękę na pulsie...heh

• Sis Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2014, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arli wrote:
    Mnie o wagę nawet nie pytał..., ciśnienia też nie mierzył...
    Jeśli lekarz Ci nie pasuje to poszukaj kogoś innego bo do lekarza w ciąży będziesz chodzić ciągle więc po co się denerwować :)

Malenq, Gwiazdeczka27 lubią tę wiadomość

3i49j48a2gjt7hjd.png
    29+1, 44 cm, 1430 g
  • Martaaa Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2014, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja miałam kartę ciąży założoną na 1 wizycie w 4t5d. I od razu zważona ciśnienie itp. A na kolejnej p. położna wpisała mi już wszystkie wyniki. 17 czerwca będę miała wizytę nr 3 :)

Zaraz zmykam do kosmetyczki! :) hurraaa niestety na minus jest to że muszę bo wyglądam jak bym miała mega nawrót trądziku :(

AAAA i dzisiaj zaczął się 11 tydzień :) WOW i lat mam jeszcze 25 hihi ale rocznik 88

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 czerwca 2014, 09:56

relgh371rphwpz6l.png
  • belldandy Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2014, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arli wrote:
    Cześć Dziewczyny,

agattee mi też ginekolog nie powiedział z jaką częstotliwością bije serduszko, tylko, że bije równo miarowo i że jest ok., a zanim mi powiedział że to serduszko to sama już to widziałam.

Dziewczyny czy któraś z Was jest może z Krakowa?? Ja właściwie od miesiąca mieszkam w Krakowie i szukam dobrego ginekologa. Z tego u którego byłam wczoraj nie jestem za bardzo zadowolona. Byłam u niego pierwszy raz i np. wywiad ze mną moim zdaniem przeprowadził trochę po łepkach. Nie zważył mnie, nie zmierzył mi ciśnienia, jak powiedziałam mu, że w przeszłości miałam zdiagnozowaną astmę nie powiedział mi nic jaki to może mieć wpływ na ciążę i później ewentualnie na poród.
    A gabinet jak dla mnie też daje dużo do życzenia, bo klaustrofobicznie mały i trochę nie wyobrażam sobie wizyt tam jak już będę miała duży brzuszek. Nie mówiąc o tym, że nawet nie było jak zawołać chłopaka żeby mu pokazać na USG jak bije serduszko dlatego że gdyby lekarz otworzył drzwi to pacjenci siedzący na poczekalni widzieli by wszystko co jest w gabinecie.

Ja swojego ginekologa mam 300km od Krakowa i zastanawiam się czy jednak nie lepiej żeby on mi prowadził ciążę, a rodzić w Krakowie.

A jeszcze jedno pytanie. Czy na pierwszej wizycie ginekolog założył Wam już kartę ciąży?? Bo moja koleżanka i kuzynka miały założone te karty od razu na pierwszej wizycie i dostały je razem z pierwszym USG.

Ja co prawda mieszkam 40km od Krakowa, ale tam dojeżdżam do lekarza.
    http://www.jhejnarginekolog.pl/gabinet.html

Antoś 15.01.2015, 11:25 3850 g i 55 cm
    Leoś 29.05.2017, 8:54 - 3940 g i 58 cm
    Aleks 31.03.2021, 9:25 3520 g i 55 cm
    Wincent 30.08.2023, 10:46 3930 g i 54 cm

[*] 2014 i 2016
  • belldandy Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2014, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie lekarz też powiedział, że za 2 tygodnie założy mi kartę jak przyjdę z badaniami;(

Antoś 15.01.2015, 11:25 3850 g i 55 cm
    Leoś 29.05.2017, 8:54 - 3940 g i 58 cm
    Aleks 31.03.2021, 9:25 3520 g i 55 cm
    Wincent 30.08.2023, 10:46 3930 g i 54 cm

[*] 2014 i 2016
  • Patrycha Ekspertka

Wysłany: 4 czerwca 2014, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :-) ja mam 22 lata

Od dwoch dni kluje mnie w pochwie jakby w szyjce, sama nie wiem bo promieniuje, mialyscie albo macie cos takiego? Nie wiem czy dzwonic do lekaza czy czekac do 16 na wizyte

Aniołki 24.07.2013

relgio4pvwnm6mxt.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 czerwca 2014, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sis wrote:
    Jeśli lekarz Ci nie pasuje to poszukaj kogoś innego bo do lekarza w ciąży będziesz chodzić ciągle więc po co się denerwować :)

No właśnie nie wiem czy ja jestem przewrażliwiona czy jak. Chciałam znaleźć dobrego lekarza w Krakowie bo tutaj teraz zamieszkałam z chłopakiem i tutaj będę rodziła ponieważ szpitale o niebo lepsze niż u mnie. I tak czytając recenzje o szpitalach wybrałam lekarza który pracuje w szpitalu Rydygiera bo raczej na ten szpital planuję się zdecydować, ale po tej pierwszej wizycie nie jestem przekonana do tego lekarza jak i do miejsca gdzie przyjmuje.

Dziewczyny, a robiłyście bądź też macie zrobić badanie czystości pochwy?? Wiecie na czym polega te badanie??

• Ag... Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2014, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arli wrote:
    A jak gabinet czujesz się tam komfortowo?? Czy długo czekasz na wizytę czy pilnują godzin i wchodzisz od razu??

Dziewczyny a na pierwszej wizycie lekarz was warzył itd??

Ja mam 31 lat. Według lekarza to 7 tydzień.

Zdarzyło mi się raz czekać bo byly masakrczne korki w KRK:) a tak to jesli nie punktualnie to do 10 min po czasie zawsze wchodze:)
    Gabinet super, pokoj do przygotowania, usg oddzielone zasuwanymi drzwiami a cisnienie i wazenie i wpisywanie danych w karte ciazy odbywa sie w pokoju pielegniarskim z pielegniarkami.

dqprhdgeyewjk8qy.png
  • zielarka Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2014, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś mdłości odpuściły choc szarpało mnie na wymioty rano. Martwię się, czy to aby nie znak, że coś jest nie tak....

FITop1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 czerwca 2014, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zielarka nie kombinuj...wszystko jest dobrze....

a mam pytanie o położną????o jej wybór....
    bo ja nie mam lekarza na nfz, do mojego tylko prywatnie (mam prywatne ubezpiecznie), ale nie myślałam nad położną???
    ale chyba ten temat odpuszczę, bo rodzić też chyba będę w prywatnej klinicie, bo u mnie "sodoma i gomora na nfz w szpitalach"....

nix lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 czerwca 2014, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny!

Już od dłuższego czasu Was czytam, ale jakoś tak nie miałam odwagi się dopisać bo ciągle nie mogę uwierzyć że jednak jestem w ciąży :)

Ale w mądrej książce wyczytałam, że to w I trymestrze całkowicie normalne, co mnie zdecydowanie uspokoiło :) (dolegliwości ciążowe mam, mdłości, rewolucje żołądkowe, zmęczenie, strach czy wszystko jest w porządku jest ogromny, ale psychicznie... czy ja na prawdę jestem w ciąży?!? :D)
    W każdym bądź razie, wszystko wskazuje na to, że jestem, a że od forum nie mogę się oderwać, więc się dopisuję :)

Mieszkam w Krakowie i mam 29 lat.
    To moja pierwsza ciąża, upragniona, bo wcześniej długo brałam leki, które uniemożliwiały mi staranie się o dziecko.

Wszystkim dziewczynom gratuluję Bąbelków!!!

Malenq, Patrycha, M4DZI4, Delia, jonka91, Sis, rastafanka, nix, isabelle, MonikaDM lubią tę wiadomość

• Patrycha Ekspertka

Wysłany: 4 czerwca 2014, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzwoniłam do lekarza i na 14 mam wizytę...

Gościu jest nieprzyjemny, ale w razie czego to od razu wizyta

Aniołki 24.07.2013

relgio4pvwnm6mxt.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 czerwca 2014, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam 23 lata ale już rok wcześniej zaczęliśmy starania ;)
    Myślę że wiek tu nie gra roli, mamy swój dom, samochody, firmę, czuję że dojrzałam do bycia matką.

Patrycha jeśli chodzi o bóle to mam podobnie, taki promieniujący, ale mi ginka mówiła że to normalne bo z małej "piłki golfowej" macica zaczyna się rozciągać do wielkości "Wiadra" :)

• Gwiazdeczka27 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2014, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie, mój wiek to 28 lat... ech :P
    Co do zakładania karty ciąży to tak jak większość dziewczyn mówi, to zależy od lekarza, jedni zakładają na pierwszej wizycie inni nawet w 12 tygodniu ciąży kiedy mija największe zagrożenie poronieniem ( może powodem są statystki dla lekarza nie wiem)

Arli ja na twoim miejscu bym zmieniła lekarza, bo już na pierwszej wizycie coś Ci nie podpasowało, zresztą co to za ginekolog , który na "odwal" wykonuje swoje jakże ważne obowiązki zwłaszcza przy kobiecie w ciąży.
    Badanie czystości pochwy jest badaniem bezbolesnym, ginekolog pobiera wymaz , próbkę aby sprawdzić czy nie ma np. jakiegoś stanu zapalnego, infekcji itp.

Dziewczyny słuchajcie bo to na prawdę ważne, pilnujcie swoich ginekologów, bo potem w późniejszej ciąży mogą wyjść różne nieprzyjemności
    lekarz lub pielęgniarka na każdej wizycie powinna mierzyć ciśnienie, lekarz powinien zlecić wszystkie podstawowe badania ( warto też zbadać się na cytomegalie (CMV - nie mylić z MCV) powinien również sprawdzać szyjkę macicy czy jest zamknięta , czy nie jest nisko ułożona, powinien również zrobić badanie cytologiczne (jeżeli nie było robione przez ostatnie 6 miesięcy) , przynajmniej raz powinien zbadać piersi.
    Jeżeli chce się aby mąż, partner był przy USG nie powinien stwarzać problemu. (oczywiście warto od razu wchodząc do gabinetu powiedzieć /spytać się czy może wejść z nami partner. I nie ma co wstydzić się zadawać pytań- wszelakich on jest od tego aby nam na spokojnie na wszystkie pytania odpowiedzieć i uspokoić

Zielarka na tym etapie ciąży objawy moga tez zanikać jak i ponownie się pojawiać az w końcu większe i bardziej przykre dolegliwości mijaja i nasz stan się bardzo poprawia :)

sorki że się tak rozpisałam :P ( ale komuś może się to przydać )

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 czerwca 2014, 10:52

Malenq, Delia, zielarka lubią tę wiadomość

mhsvp07w3ex0n696.png
‹‹ 121 122 123 124 125 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ