*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyAg... wrote:Arli ja mam ginekologa w Krk ( pracuje w tym miescie) dr Wyroba w Klinice Macierzyństwo. Ja jestem b. zadowolona:)
karte ciazy dostalam po zobaczeniu serduszka:)
aaa i wiek -28:)
pozdrawiam
A jak gabinet czujesz się tam komfortowo?? Czy długo czekasz na wizytę czy pilnują godzin i wchodzisz od razu??
Dziewczyny a na pierwszej wizycie lekarz was warzył itd??
Ja mam 31 lat. Według lekarza to 7 tydzień. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Arli wrote:Mnie o wagę nawet nie pytał..., ciśnienia też nie mierzył...
Malenq, Gwiazdeczka27 lubią tę wiadomość
29+1, 44 cm, 1430 g -
A ja miałam kartę ciąży założoną na 1 wizycie w 4t5d. I od razu zważona ciśnienie itp. A na kolejnej p. położna wpisała mi już wszystkie wyniki. 17 czerwca będę miała wizytę nr 3
Zaraz zmykam do kosmetyczki! hurraaa niestety na minus jest to że muszę bo wyglądam jak bym miała mega nawrót trądziku
AAAA i dzisiaj zaczął się 11 tydzień WOW i lat mam jeszcze 25 hihi ale rocznik 88Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 czerwca 2014, 09:56
-
Arli wrote:Cześć Dziewczyny,
agattee mi też ginekolog nie powiedział z jaką częstotliwością bije serduszko, tylko, że bije równo miarowo i że jest ok., a zanim mi powiedział że to serduszko to sama już to widziałam.
Dziewczyny czy któraś z Was jest może z Krakowa?? Ja właściwie od miesiąca mieszkam w Krakowie i szukam dobrego ginekologa. Z tego u którego byłam wczoraj nie jestem za bardzo zadowolona. Byłam u niego pierwszy raz i np. wywiad ze mną moim zdaniem przeprowadził trochę po łepkach. Nie zważył mnie, nie zmierzył mi ciśnienia, jak powiedziałam mu, że w przeszłości miałam zdiagnozowaną astmę nie powiedział mi nic jaki to może mieć wpływ na ciążę i później ewentualnie na poród.
A gabinet jak dla mnie też daje dużo do życzenia, bo klaustrofobicznie mały i trochę nie wyobrażam sobie wizyt tam jak już będę miała duży brzuszek. Nie mówiąc o tym, że nawet nie było jak zawołać chłopaka żeby mu pokazać na USG jak bije serduszko dlatego że gdyby lekarz otworzył drzwi to pacjenci siedzący na poczekalni widzieli by wszystko co jest w gabinecie.
Ja swojego ginekologa mam 300km od Krakowa i zastanawiam się czy jednak nie lepiej żeby on mi prowadził ciążę, a rodzić w Krakowie.
A jeszcze jedno pytanie. Czy na pierwszej wizycie ginekolog założył Wam już kartę ciąży?? Bo moja koleżanka i kuzynka miały założone te karty od razu na pierwszej wizycie i dostały je razem z pierwszym USG.
Ja co prawda mieszkam 40km od Krakowa, ale tam dojeżdżam do lekarza.
http://www.jhejnarginekolog.pl/gabinet.htmlAntoś 15.01.2015, 11:25 3850 g i 55 cm
Leoś 29.05.2017, 8:54 - 3940 g i 58 cm
Aleks 31.03.2021, 9:25 3520 g i 55 cm
Wincent 30.08.2023, 10:46 3930 g i 54 cm
[*] 2014 i 2016 -
U mnie lekarz też powiedział, że za 2 tygodnie założy mi kartę jak przyjdę z badaniami;(Antoś 15.01.2015, 11:25 3850 g i 55 cm
Leoś 29.05.2017, 8:54 - 3940 g i 58 cm
Aleks 31.03.2021, 9:25 3520 g i 55 cm
Wincent 30.08.2023, 10:46 3930 g i 54 cm
[*] 2014 i 2016 -
nick nieaktualnySis wrote:Jeśli lekarz Ci nie pasuje to poszukaj kogoś innego bo do lekarza w ciąży będziesz chodzić ciągle więc po co się denerwować
No właśnie nie wiem czy ja jestem przewrażliwiona czy jak. Chciałam znaleźć dobrego lekarza w Krakowie bo tutaj teraz zamieszkałam z chłopakiem i tutaj będę rodziła ponieważ szpitale o niebo lepsze niż u mnie. I tak czytając recenzje o szpitalach wybrałam lekarza który pracuje w szpitalu Rydygiera bo raczej na ten szpital planuję się zdecydować, ale po tej pierwszej wizycie nie jestem przekonana do tego lekarza jak i do miejsca gdzie przyjmuje.
Dziewczyny, a robiłyście bądź też macie zrobić badanie czystości pochwy?? Wiecie na czym polega te badanie?? -
Arli wrote:A jak gabinet czujesz się tam komfortowo?? Czy długo czekasz na wizytę czy pilnują godzin i wchodzisz od razu??
Dziewczyny a na pierwszej wizycie lekarz was warzył itd??
Ja mam 31 lat. Według lekarza to 7 tydzień.
Zdarzyło mi się raz czekać bo byly masakrczne korki w KRK:) a tak to jesli nie punktualnie to do 10 min po czasie zawsze wchodze:)
Gabinet super, pokoj do przygotowania, usg oddzielone zasuwanymi drzwiami a cisnienie i wazenie i wpisywanie danych w karte ciazy odbywa sie w pokoju pielegniarskim z pielegniarkami.
-
nick nieaktualnyzielarka nie kombinuj...wszystko jest dobrze....
a mam pytanie o położną????o jej wybór....
bo ja nie mam lekarza na nfz, do mojego tylko prywatnie (mam prywatne ubezpiecznie), ale nie myślałam nad położną???
ale chyba ten temat odpuszczę, bo rodzić też chyba będę w prywatnej klinicie, bo u mnie "sodoma i gomora na nfz w szpitalach"....nix lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyCześć dziewczyny!
Już od dłuższego czasu Was czytam, ale jakoś tak nie miałam odwagi się dopisać bo ciągle nie mogę uwierzyć że jednak jestem w ciąży
Ale w mądrej książce wyczytałam, że to w I trymestrze całkowicie normalne, co mnie zdecydowanie uspokoiło (dolegliwości ciążowe mam, mdłości, rewolucje żołądkowe, zmęczenie, strach czy wszystko jest w porządku jest ogromny, ale psychicznie... czy ja na prawdę jestem w ciąży?!? )
W każdym bądź razie, wszystko wskazuje na to, że jestem, a że od forum nie mogę się oderwać, więc się dopisuję
Mieszkam w Krakowie i mam 29 lat.
To moja pierwsza ciąża, upragniona, bo wcześniej długo brałam leki, które uniemożliwiały mi staranie się o dziecko.
Wszystkim dziewczynom gratuluję Bąbelków!!!Malenq, Patrycha, M4DZI4, Delia, jonka91, Sis, rastafanka, nix, isabelle, MonikaDM lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJa mam 23 lata ale już rok wcześniej zaczęliśmy starania
Myślę że wiek tu nie gra roli, mamy swój dom, samochody, firmę, czuję że dojrzałam do bycia matką.
Patrycha jeśli chodzi o bóle to mam podobnie, taki promieniujący, ale mi ginka mówiła że to normalne bo z małej "piłki golfowej" macica zaczyna się rozciągać do wielkości "Wiadra" -
Witajcie, mój wiek to 28 lat... ech
Co do zakładania karty ciąży to tak jak większość dziewczyn mówi, to zależy od lekarza, jedni zakładają na pierwszej wizycie inni nawet w 12 tygodniu ciąży kiedy mija największe zagrożenie poronieniem ( może powodem są statystki dla lekarza nie wiem)
Arli ja na twoim miejscu bym zmieniła lekarza, bo już na pierwszej wizycie coś Ci nie podpasowało, zresztą co to za ginekolog , który na "odwal" wykonuje swoje jakże ważne obowiązki zwłaszcza przy kobiecie w ciąży.
Badanie czystości pochwy jest badaniem bezbolesnym, ginekolog pobiera wymaz , próbkę aby sprawdzić czy nie ma np. jakiegoś stanu zapalnego, infekcji itp.
Dziewczyny słuchajcie bo to na prawdę ważne, pilnujcie swoich ginekologów, bo potem w późniejszej ciąży mogą wyjść różne nieprzyjemności
lekarz lub pielęgniarka na każdej wizycie powinna mierzyć ciśnienie, lekarz powinien zlecić wszystkie podstawowe badania ( warto też zbadać się na cytomegalie (CMV - nie mylić z MCV) powinien również sprawdzać szyjkę macicy czy jest zamknięta , czy nie jest nisko ułożona, powinien również zrobić badanie cytologiczne (jeżeli nie było robione przez ostatnie 6 miesięcy) , przynajmniej raz powinien zbadać piersi.
Jeżeli chce się aby mąż, partner był przy USG nie powinien stwarzać problemu. (oczywiście warto od razu wchodząc do gabinetu powiedzieć /spytać się czy może wejść z nami partner. I nie ma co wstydzić się zadawać pytań- wszelakich on jest od tego aby nam na spokojnie na wszystkie pytania odpowiedzieć i uspokoić
Zielarka na tym etapie ciąży objawy moga tez zanikać jak i ponownie się pojawiać az w końcu większe i bardziej przykre dolegliwości mijaja i nasz stan się bardzo poprawia
sorki że się tak rozpisałam ( ale komuś może się to przydać )Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 czerwca 2014, 10:52
Malenq, Delia, zielarka lubią tę wiadomość