*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja też nie mam jeszcze zalożonej karty ciąży. Mam następną wizytę 20 czerwca i bafania pierwszego trymestru wszystkie zrobione, więc pewnie podczas tej przyszłej wizyty dostanę kartę ciąży.
A i mam 25 lat.
Dziś się zważyłam. Schudłam 1 kg. Ale to zapewne przez brak apetytu. Obwód brzucha za to od początku ciąży powiększył się już o 4 cm.
-
ja już kilogram do przodu.. Brzuch wieczorem zwłaszcza jest trochę większy ale niewiele. Mam nadzieje że nie przytyje bardzo dużo bo jestem leżąca więc nie mam szans nic spalać. Trudno najwyżej po porodzie będę się miała z czego odchudzać :p
29+1, 44 cm, 1430 g -
Witajcie;)
Arli jezeli chodzi o dobrego ginekologa to trudno o takiego.
Oczywiscie powinien zalozyc karte, zbadac cisnienie, wagę i za kazdym spotkaniem wpisywac przebieg ciązy, objawy itp...
Ale różnie się zdarza...U mnie tak akurat bylo przy pierwszej ciązy i teraz tez.
Wiec jezeli juz masz wątpliwosci przy pierwszej wizycie to jak moglabys mu ufac, ze poprowadzi Cie odpowiedzialnie i własciwie? Zmień go szybko.
Zgadzam się w zupełności z wypowiedzia Gwiazdeczki! mądre słowa o prowadzeniu ciąży przez lekarza, badaniach itp!
Witaj Maud11 dobrze, ze do nas oficjalnie dołączulas i napisałas!!
Kawa - dobre porównanie piłki golfowej i wiadra;) ja czułam się w pierwszej ciąży pod koniec jakbym nosiła coś a'la olbrzymiego arbuza...;)ufff
Monifar myślę, że większość z nas jeszcze nie może uwierzyć, że jestesmy w ciąży...nawet jak juz serduszko widzialam w ten poniedzialek..to nie mogłam uwierzyc;)
M4dzi4, BlueGril - bedzie dobrze na badaniach! 3mamy kciuki! Piszcie potem jak było!
Goosiaczek widzę,że ubezpieczylas się na dwa fronty - bardzo sprytnie
Kasia86 piękny suwaczek
co do trojaczków to jest czad....nie wyobrarzam sobie wychowywać 3 na raz...jak karmic?jak usypiac?...szok...
Ag i Sis .. przepraszam,ze spytam ale czy lekarz Wam pozwolil brac nospe w ciązy? mi zawsze mówiono, że zadnych leków...chyba,ze coś bardzo powaznego to tylko paracetamol czysty....
Sis nie martw się o przytycie...ja przytylam sporo w pierwszej i..podczas karmienia piersia do 7 miesiecy zrzucilam wszystko...a nawet schudłam;)
pozdrawiam Was wszystkie
Gwiazdeczka27, Monifah lubią tę wiadomość
-
Jonka, też mam dziś zupkę jarzynową, tylko że mój kropek nie jest wybredny i na razie smakuje mu wszystko
Anutka, pisałaś że wychodzi Ci 8-ka i boli- mój mąż jak go ząb męczy to kupuje pół kilo cukierków Toffino (mordoklejki) i żuje... podobno pomagaWiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2015, 21:19
Anutka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJa właśnie u siebie obdzwoniłam laboratoria analityczne żeby się zorientować ile ze sobą zabrać żeby zapłacić za badania, które zlecił lekarz. I jestem w szoku. Trzy laboratoria a rozstrzał cen (za wszystko włącznie z moczem bez oznaczania grupy bo to akurat miałam już kiedyś zrobione) od 300 do 400zł. Myślałam że laboratoria mają podobne ceny a tu proszę jakie różnice. Największy rozrzut jest na toxoplazmozie IgG i IgM, różycce IgG i IgM i CMV też IgG i IgM ( odpowiednio I lab=270zł, II lab=244zł, III lab=200zł).
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 czerwca 2014, 15:03
-
Delia oczywiście nospe biorę w porozumieniu z lekarzem, nospa mi ciąże uratowała. Ogólnie jest lekiem dopuszczalnym w ciąży, wiele kobiet musi ją brać jeśli nie na początku to nawet i pod koniec ciąży żeby za szybko nie urodzić. Ma działanie rozkurczowe i pomaga przy skurczach macicy.
Jak przy każdym leku mogą pojawić się różne opinie nawet wśród lekarzy ale czasami nie ma wyjścia i trzeba braćDelia, Gwiazdeczka27 lubią tę wiadomość
29+1, 44 cm, 1430 g -
nick nieaktualnyNo ja na razie obdzwoniłam te laby u siebie w dolnośląskim bo myślałam, że w małej miejscowości będzie taniej. Ale żeby był taki rozrzut cen na trzech laboratoriach to się zdziwiłam.
Dzięki za radę z tą diagnostycą zaraz tam zadzwonię i się zorientuję. Jednak 100zł zaoszczędzone na badaniach piechotą nie chodzi. Jak dla mnie to kolejna wizyta u ginekologa. -
pewnie ze nie chodzi:), ja sie spotkalam ze cena jednego badania w ramach lux med ( amh to bylo dokladnie moze sie różnic o 90 zł - 160 KRK a 250 Katowice) ale zaś progesteron i beta hcg w kato tansze. ale wazne zeby cie jak najmiej kluli wiec zrob w 1 miejscu i oszczędź zyly na pozniej:)
-
Arli wrote:Ja właśnie u siebie obdzwoniłam laboratoria analityczne żeby się zorientować ile ze sobą zabrać żeby zapłacić za badania, które zlecił lekarz. I jestem w szoku. Trzy laboratoria a rozstrzał cen (za wszystko włącznie z moczem bez oznaczania grupy bo to akurat miałam już kiedyś zrobione) od 300 do 400zł. Myślałam że laboratoria mają podobne ceny a tu proszę jakie różnice. Największy rozrzut jest na toxoplazmozie IgG i IgM, różycce IgG i IgM i CMV też IgG i IgM ( odpowiednio I lab=270zł, II lab=244zł, III lab=200zł).
Ja za cały pakiet, jeszcze przed ciążą (toksoplazmozy, cytomegalie, grupa krwi itp.) w diagnostyce zapłaciłam 370 zł. Ceny niestety są spore, ale jak widać troszkę przepłaciłam.[link=https://www.suwaczki.com/][/link] -
nick nieaktualnyJa chodzę na NFZ i kartę ciąży mam już od 7 maja
Lat mam 23.
Byłam u Gina. Co prawda wysiedziałam się od godziny 7 do 9:30 bo tak udało mi się wyjść ale z tarczyca jest wsio ok, mam się nie martwić, nie przekracza normy więc luz bluz .
Dostałam luteine pod język ( po lutowym poronieniu ) 3 razy dziennie po 1 tabletce i Nystatyne na grzybka.
Skierowanie na mocz i morfologie.
Wizyta następna za miesiąc
Ciśnienie w normie i waga stoi na razie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 czerwca 2014, 15:21
Delia lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyArli wrote:Ja właśnie u siebie obdzwoniłam laboratoria analityczne żeby się zorientować ile ze sobą zabrać żeby zapłacić za badania, które zlecił lekarz. I jestem w szoku. Trzy laboratoria a rozstrzał cen (za wszystko włącznie z moczem bez oznaczania grupy bo to akurat miałam już kiedyś zrobione) od 300 do 400zł. Myślałam że laboratoria mają podobne ceny a tu proszę jakie różnice. Największy rozrzut jest na toxoplazmozie IgG i IgM, różycce IgG i IgM i CMV też IgG i IgM ( odpowiednio I lab=270zł, II lab=244zł, III lab=200zł).
Chodzę prywatnie do ginekologa ale idę w piątek na NFZ tylko po to żeby dostać skierowanie na badania, wiem że to dla mojego Bubelinka ale wolę zaoszczędzić skoro jest taka możliwość i Tobie też bym tak radziła, no chyba że lubisz wydawać pieniądzeGwiazdeczka27 lubi tę wiadomość
-
Dzieki za odpowiedzi. Tak wiec pozostaje mi zakupic krem z filtrem 50 i na sloncu przebywac nie za dlugo a jak juz to z zakrytym brzuchem. Moze sobie jakis parasol skombinuje to chociaz tylko nogi w slonce wystawie hahha.
Ale lecicie w ogole ze prawie nie nadazam czytac. Co do wieku to mam 24, skonczone w styczniu
U mnie samopoczucie dobre, mdlosci przestaly dokuczac juz kilka dni temu ale nie moge czuc zapachu miesa ani kielbasy, reszta ujdzie
No wlasnie tez bym z checia chciala wiedziec ktora oczekuje blizniat, bo niestety nie sposob zapamietac wasze nicki -
Kawa wrote:Chodzę prywatnie do ginekologa ale idę w piątek na NFZ tylko po to żeby dostać skierowanie na badania, wiem że to dla mojego Bubelinka ale wolę zaoszczędzić skoro jest taka możliwość i Tobie też bym tak radziła, no chyba że lubisz wydawać pieniądze
ja tak poszlam tylko po skierowanie na lux med gdzie kobieta mnie zbadala dodatkowo, zalozyla 2 karte ciazy i myslala e bede do niej chodzic. wszystkie badania zrobilam w ramach pakietu za free ale taka ciąża na 2 lekarzy to nie dla mnie. wole juz zaplacic.
-
nick nieaktualny