WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne *~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
Odpowiedz

*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 listopada 2014, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Isabelle tak się cieszę że możesz już spędzać czas tak blisko z małą.
    Zazwyczaj tak jest że lekarze wolą przewidywać pesymistyczniejsze scenariusze żeby później nie było rozczarowań. A dzieciaczki radzą sobie ze wszystkim znacznie szybciej!

Paula44 odezwij się jak tam po badaniach męża! (chyba miał wczoraj?)

A ja sobie ostatnio zamówiłam szlafroczek do szpitala. Wczoraj przyszedł i jest super. Polecam ten sklep: http://rafjolka.pl/
    Ja zamówiłam taki: http://rafjolka.pl/product-pol-4549-941-FOREX-SZLAFROK-KROTKI-mocca.html tylko granatowy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2014, 08:49

Ag..., Paula44 lubią tę wiadomość

• ania_29 Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2014, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    104015477_whxphps.jpg

A teraz idę się kąpnąć i zabieram się za kolejną turę prania :)

Ag..., Ewelina88, MartaKD lubią tę wiadomość

201501145565.png
  • Ag... Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2014, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania...a na co? narazie na głupoty. Poźniej bedzie ciezko z tymi głupotami:)

dqprhdgeyewjk8qy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 listopada 2014, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Isabelle, Ala to jednak mega mocne dziecko, super, że tak dajecie radę!!
    jesteś super matką, to i dziecko jest jak trzeba:)))

Wiki, fajnie, ze będzie lek!

Ania, ładny awatarek,

Fucina ze mną leżała babka, która miała wklęsłe brodawki, też położna polecała jej te kapturki, nakładki.
    Myślę że z KP jest tak, że faktycznie można sporo zrobić, by pokarm był, ważne jest pozytywne myśleniem i ew. pomoc połoznej. Jak naprawdę chcemy, to możemy więcej...

Pamiętam jak płakałam w szpitalu, "że nic mi nie leci", przyszła jedna połozna i siedziała ze mną bardzo długo, drażniła brodawki, masowała, bardzo mi pomogła, widziała, że ja chcę karmić...
    Karmiłam 2 lata z niewielkim biustem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2014, 08:58

Wiki81, isabelle, Ewelina88 lubią tę wiadomość

• Anutka Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2014, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Figa z makiem

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 kwietnia 2015, 21:13

1usavcqg3fbgb4ge.png
    3jgx3e3kec0agggp.png
    f2w3rjjgjb0z63zo.png
  • zielarka Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2014, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie :D
    Od rana gwarno :D
    Przywitała mnie miła wiadomość:
    Jesteś w 34 tygodniu ciąży
    (33 tyg. i 0 dni)
    Miesiąc: 8
    Trymestr: 3
    Ludu, jaka radość, a mąż jakby sztywniał za każdym razem gdy radośnie przekazuję mu, że kolejny tydzień za nami :) nie sztywniał tak za pierwszym razem....hmmmmmm.....

Marta to co przytrafiło się innym nie musi przytrafić sie tobie, i nie chodzi tu o to, że będziesz miała więcej szczęścia, tylko o to jak sie do karmienia przygotujesz.
    Warto wiedzieć, że podczas całego karmienia zdarzają si kryzysy laktacyjne, pierwszy ok 6 tygodnia (ale może być póxniej właśnie ok 2,3 miesiąca). Piersi przestają być napompowane mlekiem, nie sa baniami, staja się miękkie, zmiajszają rozmiar, wracają do normy.
    Piersi to nie magazyny a fabryki mleka, w pewnym momencie zaczynają produkować mleko na bieżąco a nie na zapas. Właśnie ok od 6 tygodnia zaczyna się u dziecka pierwszy skok rozwojowy, kończy się tzw 4 trymestr, dziecina jest bardziej aktywna, kumata, ssie tez więcej, a mleka wydaje się byc mniej. Zamiast panikować i podawać z marszu mm, trzeba dziecko jaknajczściej przystawiac do piersi, nawet poleca sie przeleżeć w łózku cały dzień, spać razem z dzieckiem i karmi za każdym razem gdy maluch wyrazi taka chęć, NAWET GDY WYDAJE SIĘ, ŻE MLEKA NIE MA. Po dobie, max dwóch, piersi zaczną produkować więcej mleka, tyle ile dziecko zaczęło potrzebować.
    Takie sytuacje zdarzają sie podczas dłuższego karmienia wiele razy, bo dziecko wciąz rośnie i zwiększają się potrzeby, ale natura wszystko sama reguluje.
    Sama nie zauważyłam tak naprawdę kryzysów, po prostu zwracałam tylko uwagę na to, że moja córka raz na jakis czas często wisi na piersi. I tyle. Dopiero potem dowiedziałam się, że to właśnie jest kryzys laktacyjny. Nawet nie przyszło mi do głowy, że nie mam mleka i ze mam przejść na mm. po prostu częściej karmiłam.

Fucina Jak juz pisano wcześniej, sa nakładki na sutki, specjalne ich odciągacze. Z resztą siła ssania dziecka jest tak duza, że powinno samo wyciągnąć brodawkę podczas ssania. Możesz spróbować podawać wklęsłą brodawkę z fragmentem otoczki do buzi dziecka, ono z automatu zacznie ssac i wyciągnie brodawkę. Wazne byś TY wiedziała, że wykarmisz dziecko, to 80-90% sukcesu.

Anutka, Fucina, Becia81, MartaKD lubią tę wiadomość

FITop1.png
  • isabelle Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2014, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zielarka, dużo sie słyszy o tym, ze dziecko samo reguluje laktację matki i ta produkuje tyle mleka, ile ono potrzebuje. A co z moim wczesniaczkiem, ktory dostaje zaledwie 4 ml mojego mleka co 3 godziny? Ja w tym czasie jednorazowo produkuje ok. 60 ml, ściągam regularnie, mam juz cały rząd buteleczek w zamrażarce i zauważam, ze chyba pojawia sie nawal pokarmu, bo mleko samo wypływa, a piersi są twarde i ciężkie jak odciagnę zbyt późno.

0d1yskjom1pl8rx5.png
    mhsvrl68zjjdct5d.png
  • isabelle Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2014, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaczyna mnie to troche niepokoić....

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2014, 09:21

0d1yskjom1pl8rx5.png
    mhsvrl68zjjdct5d.png
  • Ag... Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2014, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Isabelle to poradź się w poradni laktacyjnej- polozna mi o tym opowiadala na SR ale juz nie pamietam co mowila:(

dqprhdgeyewjk8qy.png
  • zielarka Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2014, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Isabell, odciągaj ile się da, pij też herbatki na laktację. Naciskaj lekarzy by jak najwcześniej przystawić Alę do piersi.
    To, ze mleko wypływa samo nie jest oznaka nawału, samą w sobie, to odruch wypływu mleka, miałam tak do końca karmienia, tak działa na piersi oksytocyna.
    Odciągaj mleko nie tylko do uczucia ulgi (jak to się robi przy nawale) ale wiecej, próbując nadrobić to, że mała nie ssie dużo.
    Nasz możliwość pogadania na miejscu z doradcą laktacyjnym?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2014, 09:28

FITop1.png
  • Martaaa Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2014, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, Isabelle super że Malutka tak świetnie sobie radzi :) nie mogło inaczej w końcu to nasza pierwsza Stycznióweczka :)

Ja też się martwię o laktację ale jestem w 100% pewna że dam radę karmić piersią i się nie poddam. Po pierwsze wiem, że to dla dziecka najlepsze po drugie jestem wygodna i nie chcę w nocy szykować mleka, a z racji tego, że jeździmy z M często na wypady weekendowe itp to chcę mieć mleczarnię przy sobie a nie butelki, puszki, wyparzacze itp. Lenistwo i rozsądek. Muszę dać radę. Może myślenie zadziała? :)

Aaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Zaczął się 9 MIESIĄC!!!!!!!!! 35 dni do porodu. 14 dni do donoszonej. 19 dni do zdjęcia szwu i możliwe że porodu. Aaaaaaa............ Torba gotowa. Uff.

Becia81, Ag..., zielarka, Wiki81, jonka91, Anutka, Maud11, rastafanka, Ewelina88, Kawa, Gwiazdeczka27, bluegirl89, szpilka, nix lubią tę wiadomość

relgh371rphwpz6l.png
  • Wiki81 Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2014, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po wizycie. Termin porodu wstępnie mam na 19 grudnia. Mam do tego czasu immiglobulinę i sterydy. Super.

Ag..., Becia81, zielarka, Martaaa, Chanela, ania_29, Maud11, rastafanka, renia83, Ewelina88, Kawa, Gwiazdeczka27, Agus89, szpilka, nix lubią tę wiadomość

www.styczniowki2015.phorum.pl
  • Ag... Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2014, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martaaa wlasnie zastanawialam sie czy Belly wlaczy juz 9mc. Mimo, ze on za tydzien chyba razej niz tak jak on mowi:) ale gratulacje!!!

Martaaa lubi tę wiadomość

dqprhdgeyewjk8qy.png
  • zielarka Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2014, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matko, czas leci strasznie! Pamiętacie początek wątku? Nasze bety, potem pęcherzyki i zarodki w mm? A teraz pozostaje już tylko chwila do porodu...SZOK!

FITop1.png
  • Wiki81 Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2014, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ag Ty tez będziesz jedną z pierwszych. Gotowa jesteś?

www.styczniowki2015.phorum.pl
  • Ag... Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2014, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spakowana napewno:) ale psychicznie jeszcze chwile. Postaram się byc gotowa od polowy grudnia:)

dqprhdgeyewjk8qy.png
  • Martaaa Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2014, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ag u mnie akurat się zbiegło faktycznie z datą - bo OM była 26 marca więc dziś minęło równe 8 miesięcy. :)

Właśnie, Ag torba spakowana? Ja jeszcze nie mam w domu wysprzątanego na błysk więc nie czuję się gotowa. Ale w sobotę mama przyjeżdża i będzie wielkie sprzątanie :) 12 okien raptem do umycia mam nadzieję że moja droga Mamusia nie padnie mi :)

relgh371rphwpz6l.png
  • Chanela Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2014, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny zaraz na TVN będzie jak wyglądać dobrze po ciąży. A teraz zabieram się za nadrabianie :)

201501275365.png
    p19uk0s3zyd2g4e9.png
  • Ag... Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2014, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martaaa wrote:
    Ag u mnie akurat się zbiegło faktycznie z datą - bo OM była 26 marca więc dziś minęło równe 8 miesięcy. :)

Właśnie, Ag torba spakowana? Ja jeszcze nie mam w domu wysprzątanego na błysk więc nie czuję się gotowa. Ale w sobotę mama przyjeżdża i będzie wielkie sprzątanie :) 12 okien raptem do umycia mam nadzieję że moja droga Mamusia nie padnie mi :)

ja OM 28 marca i za 2 dni zaczne kolejny tydzien. Taak ja juz waliza zapięta, torba z przekąskami i jedzeniem, druga z podpaskami i podkladami, przygotowane na wyjsice ubrania dla mnie i malego, fotelik, skrzynka z PBKM. Jakbym na 2 mce sie wybierala gdzies:D

Chanela lubi tę wiadomość

dqprhdgeyewjk8qy.png
  • Martaaa Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2014, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam torbę dla siebie, torbę dla Małego. Naszykowany fotelik i reklamówka z rzeczami na wyjście :)
    W szufladzie ubranka podpisane hehe. Pokazałam M gdzie co leży - ciekawe czy coś pamięta.

Ale do czasu porodu MUSZĘ posprzątać :) taką mam psychiczną blokadę że musi być na błysk no i firmowe sprawy pozamykać tak żeby mój biedny M sobie dał radę.

Swoją drogą zastanawiam się w jakim czasie po porodzie będę miała siły i czas wrócić do moich firmowych zajęć (głównie przed komputerem - jakaś godzina, dwie dziennie). Chciałabym szybko bo mój M i tak nie nadąża już teraz... Takie mam zmartwienie.

relgh371rphwpz6l.png
‹‹ 1349 1350 1351 1352 1353 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ