X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne *~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
Odpowiedz

*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*

Oceń ten wątek:
  • kamilaaa_88 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2014, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Selene się chyba obawia jak to będzie już po porodzie, czy m z nią i dzidzią jeszcze zostanie czy będzie musiał sie ewakuować do domu.
    Ja się wogóle boje że mój nie zdąży na poród tzn. jest kierowcom i cały tydzień nie ma go w domu i boje się, że pojedzie daleko w trasę a ja zacznę rodzić i on nie zdąży, no chyba bym się załamała, zacisnęła kolana i pipkę :-P

relg8iikn5mn7s8i.png
  • Ag... Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2014, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ano tego to ja tez sie obawiam. pytalam nawet o to bo chcialabym go miec po porodzie caly czas. Polozna wyjasniła mi to tak, ze jesli urodzę w godzinach odwiedzin to moze zostac ile chce. Jesli w srodku nocy itp no to wiadomo chwilka i do domu.
    A najwiecej zalezy od tego czy bede sama na sali czy z kims. Bo jak sama to juz wogole luzik- a jak z kims to wiadomo trzeba brac pod uwage ze ta konieta moze karmic i czuc się skrępowana obecnoscią. Tak więc jedno wielkie ZALEŻY:/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2014, 17:14

dqprhdgeyewjk8qy.png
  • Wiki81 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2014, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula trzymam kciuki. Mysle, ze 9 to ok. Ja całą ciążę mam 10 i nigdy nikt na to uwagi nie zwrócił. Ale wzięłam właśnie butelkę wody do reki.
    Kawa ślicznie wyglądasz. Cudownie.
    A pessarowe mamy czy używacie jeszcze luteiny? Mi w szpitalu kazali odstawić po 33 tyg, żeby nie trzymać sztucznie szyjki, na sie juz szykować. Pessar mi dr wyjmie na tej wizycie. Będzie to skończony 36 tydz. Ciekawe czy wszystko będzie dobrze. W szpitalu to mi w ogóle skrytykowali pessar, ze to nic dobrego. Tyle ze u mnie trzyma!!!

Gratuluje wizyt. Bakterie precz!!! Dobrze ze są na nie leki.

www.styczniowki2015.phorum.pl
  • Ag... Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2014, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania_29 wrote:
    Wyobraziłam sobie faceta siedzącego na kanapie, zajadającego się popcornem i chipsami a naprzeciw niego umierającą z bólu i z głodu rodzącą :D :D :D
    byle nie cebulowe- bo takie zapachy mogą nas wyprowadzic z rownowagi. Wazne tez zeby np kebaba nie zjadł przed bo wtedy tez go zamordujemy:)
    haha a co do magicznej kanap jest ustawiona dokladnie na przeciw łóżka:D

dqprhdgeyewjk8qy.png
  • ania_29 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2014, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja obstawiam że po porodzie pójdę w kimonko... Wszyscy będziemy wykończeni i trzeba będzie te kilka godzin sobie pospać ;)

201501145565.png
  • Ag... Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2014, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiki ja odstawiłam lutke w piątek. A te bujdy o pessarach niech sobie schowają do kieszeni... kazdej z nas pomaga a oni i tak swoje " mądrosci" głoszą.
    Magnez ciągle biore. nic nie mowil zeby odstawiac juz.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2014, 17:20

Gwiazdeczka27 lubi tę wiadomość

dqprhdgeyewjk8qy.png
  • Chanela Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2014, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2015, 21:47

201501275365.png
    p19uk0s3zyd2g4e9.png
  • blador Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2014, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ag widzę, że jesteś naszym mistrzuniem wizualizacji ;)

a ja dopiero od tygodnia na luteinie, ale mam brać do następnej wizyty- 17.12

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2014, 17:25

relgh3718o9n8rtv.png
  • kamilaaa_88 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2014, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja luteinę odstawiłam już w 32 tygodniu i za tydzień mam wizytę, więc zobaczymy czy się coś zmieniło, a magnez jeszcze biorę.
    A po porodzie sn od razu dają dziecko, chyba że matka słabo się czuje top może sobie odpocząć, ciekawe czy będą siły żeby zająć się dzieckiem, hmmm?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2014, 17:26

relg8iikn5mn7s8i.png
  • Ag... Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2014, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamila u mnie dziecko 2h lezy na piersi, pozniej je mierzą, ważą itp itd a jak juz jest wszystko gotowe t mozesz zdecydowac czy chcesz sie wyspac i oddac na przechowanie czy miec malego ze sobą. cięzko stwierdzic jak to bedzie z naszym " wykonczeniem" i silami. w koncu trzeba jakos dojsc do siebie.

dqprhdgeyewjk8qy.png
  • ania_29 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2014, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieci podobno też są wykończone i ładnie śpią... Praktyka pokaże ;)

Ag... lubi tę wiadomość

201501145565.png
  • Gwiazdeczka27 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2014, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ooo ja nadal biorę i nic nie mówił mój lekarz o odstawieniu, mam wizytę 11.12 to podpytam. Krążek mam mieć zdjęty w 37-38 tygodniu dopiero :\

Co ci lekarze niektórzy pieprzą za farmazony, ja mam udokumentowany stan szyjki na zdjęciach usg , zawsze je dostaje i widać kolosalną różnicę jak wyglądała przed pessarem a jak dzień po założeniu. Dziewczynom , które mają tylko 0,5 cm szyjki nakładają i tylko dzięki krążkowi nie urodziły przedwcześnie.
    To tak samo jak jeden lekarz powiedział mi, że luteina nie działa... Plissss

My swoje wiemy, że działa i tego się trzymamy :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2014, 17:38

mhsvp07w3ex0n696.png
  • Ag... Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2014, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od załozenia nie mialam usg szyjki, szkoda bo ciekawa jestem jak to wyglada na szyjce. Tylko paluchowo badaną:/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2014, 17:40

dqprhdgeyewjk8qy.png
  • Selene Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2014, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    o

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 kwietnia 2015, 12:50

Ag..., kamilaaa_88 lubią tę wiadomość

eNortjKzUjIytDAwMVKyBlwwFXACzg,,50.png
  • Tymi Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2014, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny No wlasnie powiedzcie mi na co jest luteina w tak zaawansowanej ciazy, jaki ma wpływ na szyjke ? Tłumaczył którejś lekarz ?

l22nhdge0qqepa6e.png
  • Ag... Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2014, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Selene jak lezalam we wrzesniu w szpitalu to jedna laska czekała na cc. Miala o 8 rano miec i pytam sie gdzie mąż twoj. A ona, ze przyjedzie jak sie wyśpi po nocnej zmianie. przyjechal bodajze po 13 i zabral jej torbe.
    Ja wielkie oczy no ale luz. Wiec widac wszystko jest mozliwe;D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2014, 17:42

dqprhdgeyewjk8qy.png
  • Selene Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2014, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    g

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 kwietnia 2015, 12:50

Ag... lubi tę wiadomość

eNortjKzUjIytDAwMVKyBlwwFXACzg,,50.png
  • kamilaaa_88 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2014, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie tak jak ania napisała rzeczywistość i praktyka zweryfikują nasze plany i oczekiwania. Ja jestem jakoś dziwnie spokojna narazie i nie boje się porodu :-P ciekawe jak długo hehe.

relg8iikn5mn7s8i.png
  • Ag... Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2014, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tymi wrote:
    Dziewczyny No wlasnie powiedzcie mi na co jest luteina w tak zaawansowanej ciazy, jaki ma wpływ na szyjke ? Tłumaczył którejś lekarz ?

hamuje skurcze to napewno. A na szyjke? hmmm nie wiem sama:) mi skurcze skracaly szyjke więc rozumiem jedno przez drugie. Ale jak ktos ma niewydolnosc bez skurczy to juz nie wiem na co.

Tymi lubi tę wiadomość

dqprhdgeyewjk8qy.png
  • Gwiazdeczka27 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2014, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To progesteron.
    Tutaj wklejam kawałek artykułu naukowego, on tyczy się głównie niewydolności ciśnieniowo szyjkowej , szwu i pessaru ale też jest wzmianka o progesteronie i innych rozkurczowych lekach

U pacjentek z założonym szwem okrężnym i/lub pessarem stosuje się leczenie uzupełniające progesteronem, lekami rozkurczowymi, lekami odkażającymi dopochwowymi.
    Stwierdzono, że zastosowanie profilaktyki progesteronowej u ciężarnych z bezobjawowym skróceniem szyjki macicy na podstawie badania USG dopochwowego przedłuża czas trwania ciąży. Podanie progesteronu dopochwowo ciężarnym z szyjką krótszą niż 15 mm znacznie obniżyło odsetek występowania porodów przedwczesnych

Zdaniem eksperta:

prof. dr hab. n. med. Jarosław Kalinka, ginekolog położnik, kierownik Kliniki Perinatologii i Katedry Ginekologii i Położnictwa UM w Łodzi oraz Oddziału Perinatologii WSS im. M. Madurowicza w Łodzi

Progesteron a profilaktyka poronień
    W ostatnich latach pojawiło się wiele istotnych dowodów naukowych świadczących o przydatności progesteronu w profilaktyce wystąpienia porodu przedwczesnego, głównie w grupie ciężarnych z ciążą pojedynczą i w grupie kobiet wysokiego ryzyka.

Wyniki badań wskazują na istotne zmniejszenie odsetka porodów przedwczesnych, a tym samym zmniejszenie częstości urodzeń noworodków z małą masą ciała. Stosowanie progesteronu jest szczególnie uzasadnione u wieloródek z przebytym porodem przedwczesnym lub nawracającymi poronieniami,a także u ciężarnych ze skróconą szyjką macicy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2014, 18:05

Ag..., Tymi lubią tę wiadomość

mhsvp07w3ex0n696.png
‹‹ 1415 1416 1417 1418 1419 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ