*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
-
WIADOMOŚĆ
-
No tak, Jonka w Wołominie jest tylko wyprawka do pozostawienia w szpitalu (wiem, bo tam jeździłam na SR), ale... nie wiem czy będę rodziła w W-nie czy na Starynkiewicza, a tam znów chcą 4 komplety dla Malucha. Więc spakowałam w dwie reklamówki i tę wersję i tę

A i jeszcze do Jonki, ta wyprawka nie jest obowiązkowa, można przywieźć i zostawić, ale nie jest to mus.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2014, 15:24
jonka91 lubi tę wiadomość
-
Co należy zabrać ze sobą do porodu w szpitalu w Wołominie?
DOKUMENTY:
- dowód osobisty
- aktualny dokument, potwierdzający uprawnienia do świadczeń opieki zdrowotnej (np. raport
miesięczny ZUS RMUA ważny 30 dni od daty opłacenia składki)
- karta ciąży
- skierowanie do szpitala
- ewentualnie zaświadczenie ze szkoły rodzenia
WYNIKI BADAŃ:
- HBS, GBS, HIV, WR, grupa krwi
- USG zrobione w I, II, III trymestrze
- ostatnia morfologia i badanie moczu
- przy ujemnym Rh (-) u matki - określony poziom przeciwciał
RZECZY OSOBISTE:
Dla matki:
- wygodna bawełniana nocna bielizna na zmianę
- szlafrok, skarpety, kapcie
- przybory toaletowe
- trzy ręczniki, w tym jeden kąpielowy
Dla ojca:
- czyste, wygodne ubranie na zmianę
- buty na zmianę (klapki, kapcie)
Dla dziecka (do pozostawienia w oddziale):
- jedna koszulka
- jeden bawełniany kaftanik
- trzy pieluszki tetrowe
- jedna bawełniana czapeczka
- jedna para śpioszków
- jedna para skarpetek
- kocyk - do zwrotu
Radzimy zabrać ze sobą coś do jedzenia i picia. Polecamy zioła mlekopędne oraz wodę
niegazowaną.
ZAPRASZAMY! POWODZENIA!
-
To zależy od temperatury otoczeniaAgus89 wrote:Aaaa i głupie pytanie:
Czy jak ubieram dziecku zestaw bluzka z długim rękawem + półśpiochy to pod spód ubiera się body?
Maluszek i tak jest zawinięty w rożek czy kocyk, więc raczej nie powinien zmarznąć, ale ja jestem za nieprzegrzewaniem dziecka.
Agus89 lubi tę wiadomość
-
W sumie to idziemy rowno a skoro mi sciąga za 2 tyg o porodu SN a ty za 2 tyg masz cesarke to moglaby ci go zostawić- w koncu masz daleko do szpitala w ktorym musisz rodzic.Wiki81 wrote:Tak, wyszłam juz, ale jeszcze czeka w gabinecie u dr. Zdejmie pessar, nie zdejmie... Zaraz się dowiem
zdejmą ci przed sama operacją. Po co kusic " szyjke" wczesniej.
No ale ja sie nie znam- pewnie wiedzą co robią.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2014, 15:30
Gwiazdeczka27 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMartaKD powiedz mi czy w Twojej kołysce karuzela jest ruchoma? W sensie czy można ją przekręcić w pionie?? tak że jakby się dzidzie chciało wyciągnąć żeby nie przeszkadzała?? (nie chodzi mi o kręcenie się misiów w kółko)
Nie wiem jak to inaczej wytłumaczyć.. -
To było info dla pozostałych, jakie "wymogi".jonka91 wrote:Hehe Mel mam to już zapisane w zakładkach
i w sumie tyle razy to już czytałam, że znam tą rozpiskę na pamięć 
No właśnie miałam się dziś pakować.. ale nie mogę się w sobie zebrać..
Ja się wczoraj zebrałam dopiero
Ale mi do porodu raczej bliżej niż tobie... (jeśli bierzemy termin OM)
Jeśli pojadę do Wołomina to walizka Ali będzie o połowę lżejsza
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2014, 15:32
-
U mnie w szpitalu zestaw to body i pajac lub body spiochy i kaftanik
Pelnia to czas kiedy wyje do ksiezyca (czyli mam okropne problemy ze snem tak 8/10 pelni i zupelnie nie zalezy to od tego czy ksiezyc jest za chmurami czy nie), a rodzic przy pelni to moge na poczatku lutego/ na koniec stycznia choc czas miedzy pelnia a nowiem w styczniu tez beda mile widziane
-
nick nieaktualny
-
Ag... wrote:W sumie to idziemy rowno a skoro mi sciąga za 2 tyg o porodu SN a ty za 2 tyg masz cesarke to moglaby ci go zostawić- w koncu masz daleko do szpitala w ktorym musisz rodzic.
zdejmą ci przed sama operacją. Po co kusic " szyjke" wczesniej.
Jak byłam w szpitalu dziewczyna opowiadała że jej matka (6lat temu) miała założony krążek. A że ciążą bliźniacza to zdecydowali że cesarke. Kobieta leży ta już na stole, skończyli podawać znieczulenie a ta do nich z tekstem czy ten krążek już na stale ma zostać. Cały zespół w szoku bo mieli zaraz ciąć i w ostatniej chwili złapali lekarza który przechodził obok sali i podobniez tak się śmiał jak go zdejmowal że ledwo to zrobił. Więc może lepiej nie czekać do końca.
-
No właśnie, odnośnie tego punku mam pytanie: ostatnio rozmawiałam ze koleżanką, i z tego co wiem kobiety w ciązy mają gwarantowana darmową opiekę zdrowotną, bez względu na to czy sa ubezpieczone czy nie. Po co więc te zaświadczenia?Melula wrote:- aktualny dokument, potwierdzający uprawnienia do świadczeń opieki zdrowotnej (np. raport
miesięczny ZUS RMUA ważny 30 dni od daty opłacenia składki) -
Ewelina88 wrote:Jak byłam w szpitalu dziewczyna opowiadała że jej matka (6lat temu) miała założony krążek. A że ciążą bliźniacza to zdecydowali że cesarke. Kobieta leży ta już na stole, skończyli podawać znieczulenie a ta do nich z tekstem czy ten krążek już na stale ma zostać. Cały zespół w szoku bo mieli zaraz ciąć i w ostatniej chwili złapali lekarza który przechodził obok sali i podobniez tak się śmiał jak go zdejmowal że ledwo to zrobił. Więc może lepiej nie czekać do końca.

No to kobieta dziwna bo ja zostalam poinstruowana ze w razie jakby cos się zaczęło a pessar trzymał to mam zgłosic ze go mam zeby go zdjęli. Nawet jakby mi o tym lekarz nie powiedzial to chyba logiczne.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2014, 15:38
-
a ja nie dostaję rmua z pracy,jak szłam do szpitala to w ewusiu sprawdzali moje ubezpieczenie.zielarka wrote:No właśnie, odnośnie tego punku mam pytanie: ostatnio rozmawiałam ze koleżanką, i z tego co wiem kobiety w ciązy mają gwarantowana darmową opiekę zdrowotną, bez względu na to czy sa ubezpieczone czy nie. Po co więc te zaświadczenia?
-
gwiazdeczko może później tymi ubrankami handlują na allegro?

A tak serio, to pewnie te bardziej zużyte wyrzucają, obieg ciuszków jest dzięki temu na bieżąco odświeżany
Sama mogłabym taki komplecik zostawić, żeby noworodki nie lądowały w spranych, starych ciuszkach
A co do zaświadczenia, to chyba już nie trzeba
Wszędzie w ewusiu sobie sprawdzają
Wystarczy PESEL
Nigdy nie brałam ze sobą poświadczenia ubezpieczenia
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2014, 15:41
Gwiazdeczka27 lubi tę wiadomość