X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne *~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
Odpowiedz

*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 lutego 2015, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A do mnie też dziś dotarł leżaczek i mata.

Leżaczek ten sam co u Malengiej :) Potwierdzam - super. Na razie opinia jakościowa i wizualna, a czy Tomcio zaakceptuje to zobaczymy jak się wypierze i wyschnie :P
    Maleng, a jaki masz kolor?

A matę też mogę polecić, jest fajna i ma dużo kontrastowych elementów. O taką zamówiłam:
    33ab8dd.jpg

• magdalenka Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2015, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Selene dla mnie przerwa od 20 do 6 rano równiez jest nie do wyobrażenia. Wydaje mi się, że właśnie powracamy do karmienia na żądanie. Za czasów naszych mam karmiło się co 3h i nie wolno było częściej ! Co było głupotą bo dzieci były zwyczajnie głodne.
    Nie wiadomo dokładnie ile dziecko zje z piersi tak samo jak nie wiadomo czy zjada to gęstsze mleczko czy pije to rzadkie bo nie wiadomo jak intensywnie ssie.
    Ja karmię wyłącznie piersią i na początku przestrzegałam tych 3h, wybudzałam w nocy, jednak po wczorajszym wazeniu jak Jaś w tydzień przybrał 230g jestem spokojna i pozwalam mu na dłuzszy sen. Ale dłuższy oznacza 4h bo i tak dłużej nie pośpi, sam się budzi.

A zapomniałam, wczoraj odpadł Jasiowi kikut ! JHe

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 lutego 2015, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się przyznam że jak Tomek daje nam pospać, to go nie wybudzam.
    Jak jest głodny to skutecznie domaga się jedzenia.
    3-4 razy zdarzyło się nam że spał 7 godzin w nocy. Uznałam że skoro przybiera 250-300 g tygodniowo to jest ok.
    Za to w dzień dostaje pierś kiedy chce, dziś np. było co 2 godziny.

Gwiazdeczka27 lubi tę wiadomość

• magda-lena309 Przyjaciółka

Wysłany: 2 lutego 2015, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maud11 wrote:
    U mnie dziś dokładnie odwrotnie, tak samo jak ostatnio było niskie ciśnienie...
    U mnie wtedy nie było - miałam marudę, a dziś aniołeczek :P

Magda-lena, a jak u Ciebie objawia się to krzywienie na prawo?
    Mój Tomek np. po kąpaniu jak się nim zajmujemy, zgina się zawsze w taki łuk w jedną stronę (w prawo właśnie) i dużo bardziej jak leży woli patrzeć w prawo...
    Zauważyłam to kilka dni temu, czekam na położną w środę co powie, najwyżej pojedziemy do lekarza...
    A to skierowanie dał Ci pediatra? I u tego rehabilitanta byłaś raz i teraz masz jakieś ćwiczenia w domu robić?
    Przepraszam że tak wypytuję ale się martwię :/
    Maud mały mi od samego początku wykręcał się w prawą stronę, jak leży na pleckach to głowke tez na prawo daje, czasem dal na lewo ale rzadko, jak jest np w foteliku albo leżaczku gdzie jest trochę pod kątek to skręca się w prawo... lekarzowi mowiłam na wizycie patronażowej że daje głowke na prawo, macał główkę i stwierdził że może delikatnie jest bardziej płaska z prawej ale w normie, ale w razie czego dał sam od siebie skierowanie do poradni rehabilitacyjnej, tak sprawdzał lekarz napięcie mięśniowe i jest ok, z rehabilitantem umówieniu jesteśmy na godzinne zajęcia na 10 lutego... teraz tylko mi powiedział że nie nosić pionowo, nawet na chwilę, obracać go raz na jeden boczek raz na drugi, jak patrzy tylko na prawo to zasłaniać czymś żeby tam nic nie było i sam zaczął patrzeć na lewo albo wprost, nosić raz na jednej ręce, raz na drugiej albo np umówić się z mężem kto na której ręce jest noszony, chodzi o to aby mięśnie pracowały tak samo i skręcał tak samo często główkę w różne strony, żeby się nie przykurczyły mięśnie karku z jednej strony... jak jestes zainteresowana to mogę napisać coś więcej po 10 lutym:)

Maud11 lubi tę wiadomość

• isabelle Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2015, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2015, 21:53

Maud11 lubi tę wiadomość

0d1yskjom1pl8rx5.png
    mhsvrl68zjjdct5d.png
  • magda-lena309 Przyjaciółka

Wysłany: 2 lutego 2015, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    isabelle wrote:
    To patrzenie w jedną stronę chętniej nie zawsze jest czymś niepokojącym. Każdy człowiek preferuje bardziej któryś bok, dzieci już w brzuchu bardziej wolą jedną ze stron. Moja Ala upodobniła sobie prawą stronę - staram się np. podczas przewijania stawiać jej zabawkę z drugiej strony i zachęcać do odwracania głowy, ważne też tak jak pisze magdalenka jest zmienianie stron noszenia dziecka, zmienianie pozycji do karmienia i zmienianie pozycji do spania (również zamienianie strony, gdzie leży głowa z nogami). To generalnie nie wymaga rehabilitacji, my mamy, bo u Ali jest obniżone napięcie mięśniowe i widoczna jest asymetria - bardzo odchyla się do tyłu i prostuje całe ciałko.
    dokładnie jak piszesz, ja np daje Sebcia w nocy spać na prawy bok żebym go widziała, a w dzen spi na lewym.. no ale coraz częściej śpi na brzuszku wiec problem się sam rozwiązuje;) my rehabilitacji mieć raczej nie będziemy mieć ale ma nam pokazac na zajęciach jak ćwiczyć z dzieciakiem, na co zwracać uwagę itd... dam znać jak będziemy po wizycie i dowiemy się czego przydatnego...

• renia83 Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2015, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda-lenko napisz napisz bo ja z moim też walcze o lewą stronę, a powiedział ci może kiedy można zacząć nosić malucha pionowo?

Dziewczyny te krople co podaję małemu od wczoraj u nas zdały egzam na 6! Mały jest spokojniutki, nie pręży się, puszcza takie bąki że sam podskakuje :) i na moje oko ciut mniej ulewa.

Ja kupowałam Bebilon HA w Rossmanie bo właśnie nigdzie nie było po 34zl a na necie jest za 28 zł.

OliOla my mieliśmy Bebilon Pronutra na początku i gdyby nie alergia to zostalabym przy tym mleku które z resztą pediatra chwalił.

Selene i jak sytuacja poszczepienna? Wszystko dobrze?

km5sh371hvmbjx86.png
    ug37io4p8tsos5yn.png
  • Melula Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2015, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heloł, ja dziś stanęłam na wagę... myślałam, że się przerażę, ale miło się zrobiło. Zniknęła 9 z przodu, mało tego, nawet 8 już nie ma :) :) :)
    Uwaga! Waga wskazała 77kg, może dla niektórych z was to aż 77 kg (przy wzroście 164cm - wiem, że mam nadwagę), ale zaczynałam ciążę z wagą 86kg, kończyłam z 92kg, więc źle nie jest, a wręcz jak dla mnie rewelacja!!!

Jestem szczęśliwa, że się udało zejść poniżej magicznej 8 (która mnie nie puszczała od dłuższego czasu). Teraz pozostaje mi pozostać na tym poziomie i trzymać się menu :)

Spokojnej nocy, Styczniówki. Ja czuwam z Alą do 00, bo to jej czas do spania dopiero, ale za to śpi do 6 albo 7 rano...

Do jutra!

renia83, Chanela, Wiki81, Viv78, jonka91, OliOla, Ewelina88 lubią tę wiadomość

dqprio4pygfv875f.png zrz6anlieenmishw.png
  • Anutka Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2015, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melula wrote:
    Heloł, ja dziś stanęłam na wagę... myślałam, że się przerażę, ale miło się zrobiło. Zniknęła 9 z przodu, mało tego, nawet 8 już nie ma :) :) :)
    Uwaga! Waga wskazała 77kg, może dla niektórych z was to aż 77 kg (przy wzroście 164cm - wiem, że mam nadwagę), ale zaczynałam ciążę z wagą 86kg, kończyłam z 92kg, więc źle nie jest, a wręcz jak dla mnie rewelacja!!!

Jestem szczęśliwa, że się udało zejść poniżej magicznej 8 (która mnie nie puszczała od dłuższego czasu). Teraz pozostaje mi pozostać na tym poziomie i trzymać się menu :)

Spokojnej nocy, Styczniówki. Ja czuwam z Alą do 00, bo to jej czas do spania dopiero, ale za to śpi do 6 albo 7 rano...

Do jutra!
    Ja zaczynalam z 63 skonczylam z 79 a teraz 72 i ni krzty w dol... Zalamana ;(

1usavcqg3fbgb4ge.png
    3jgx3e3kec0agggp.png
    f2w3rjjgjb0z63zo.png
  • Agus89 Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2015, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melula gratki za wagę. :)

U mnie 2kg mniej niż przed ciążą.
    Zresztą przyjdzie wiosna to pewnie wezmę się za siebie porządnie. :) Kusi mnie żeby sobie włączyć zumbę na xboxie. :D Ale czasu zbytnio brak na tańce. :D

Nasza Ala właśnie zasnęła. Dzisiaj pierwszy raz śpi pod kołderką. :) Dotychczas spała w rożku, ale zaczął ją denerwować, bo nie może w nim swobodnie machać nóżkami. :D
    Zobaczymy co przyniesie dzisiejsza noc. :)

Dobranoc i miłych nocnych karmień. :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2015, 23:07

43kt9vvj5d2sqlej.png
  • Melula Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2015, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    my już nakarmione. jak wszystko będzie tak, jak co dzień to kolejne będzie koło 5...

dqprio4pygfv875f.png zrz6anlieenmishw.png
  • isabelle Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2015, 23:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trafiłam własnie na fanpejdż "Beka z mamuś na forach". O masakra, na szczęście chyba z belly nic nie wywlekają :)

0d1yskjom1pl8rx5.png
    mhsvrl68zjjdct5d.png
  • Chanela Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2015, 23:34

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2015, 13:47

201501275365.png
    p19uk0s3zyd2g4e9.png
  • Wiki81 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2015, 00:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chanela może sudocrem na te odleżyny. Powinno pomóc.
    Mi rana po cc tez ładnie sie goi. Hania dzisiaj dosyć dużo spała, ale byla wyjątkowo marudna. Mówicie ze to ciśnienie?

www.styczniowki2015.phorum.pl
  • jonka91 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2015, 05:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak tu cichutko...
    Czyzby Dzieciaczki daly Wam przespac cala noc?
    U nas standardowo karmienie 21-0-3-6. Filipa zadanie jest dla mnie rozkazem!

Dzieki za info z tymi odparzeniami. U nas lepiej. Juz jest lekko zarozowiona skorka. Oby dzis zeszlo calkowicie!

2e0KXOD.jpg2e0Kp1.pngUld9p2.pngPYdSp1.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 lutego 2015, 07:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie pobudka równo co 2,5h hehehe...

Dzień dobry:-D

• Anutka Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2015, 07:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasza zjadla o 23 pozniej o 4,30 i teraz ok 8 bedzie y budzic bo o 9 polozna ma przyjsc a raz mielismy wizyte na glodniaka i polozna szybko uciekla :-)

1usavcqg3fbgb4ge.png
    3jgx3e3kec0agggp.png
    f2w3rjjgjb0z63zo.png
  • kasiakra Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2015, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie!!!
    Rzadko piszę, ale często brakuje mi godzin w dobie :-)

Potrzebuję Waszej pomocy!!! Chodzi o karmienie piersią.
    Do tej pory nie było problemu, jedyne utrudnienie to karmienie przez kapturki, ja mam kiepskie brodawki, młody przykrótkawe wędzidełko...

Od dwóch dni czuję,że mam mniej mleka, od soboty nie piję herbatki wspomagającej laktację, bo kupy małego były dość wodniste, teraz kupy poprawiły się, ale ja mam mniej mleka. wiem to stąd, że piersi zazwyczaj są miękkie, młody podczas karmień do tej pory przełykał pokarm za każdym pociągnięciem, teraz przełyka, ale po 4-5 pociągnięciach, do tej pory jadł 10-15 min teraz to trwa do pół godziny i dłużej, po karmieniu składa usta jakby chciał jeść, a ja czuję,że moje piersi są puściutkie i w dotyku zupełnie flaczki. Mam też wrażenie, że od tamtego tygodnia nic go nie przybywa, ale to potwierdzę jutro na ważeniu.
    Jestem załamana, bo chciałabym karmić piersią, ale nie wiem co mam teraz począć, boję się, że Kuba nie dojada...
    W nocy trochę mleka było, bo nawet piersi mi stwardniały, ale to dlatego, że po kąpieli zjadł ok 21 a potem dopiero 2.30 się obudził na jedzenie. rano karmienie od 6 do teraz i dalej kwili, że głodny, a u mnie pustki. Co robić?
    Jak bardziej rozkręcić laktację...

Bardzo proszę o jakieś rady...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2015, 07:57

relgtgf6uee8xud8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 lutego 2015, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj którąś pisała o wypiciu wygazowanego karmi i o odciaganiu laktatorem na pusto piersi systemem 7-7-5-5-3-3...

• Selene Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2015, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    l

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2015, 10:54

Malenq, Wiki81, renia83 lubią tę wiadomość

eNortjKzUjIytDAwMVKyBlwwFXACzg,,50.png
‹‹ 2023 2024 2025 2026 2027 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ