X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne *~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
Odpowiedz

*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 czerwca 2014, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    udało się! Dziękuję! :)
    a do tabelki jak się wpisać? skopiować ją?

• zielarka Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2014, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też macie takie żyły widoczne na całym ciele? Na piersiach mam dosłownie mapę rzek Europy, do tego brzuch, boki, uda, wszystko w niebieskiej siatce.

FITop1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 czerwca 2014, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gwiazdeczka27 wrote:
    MonikaDM ale mi smaka narobiłaś na te kotlety ziemniaczane, w życiu jeszcze takich nie jadłam, będę musiała je wypróbować! Może podzielisz się swoim sprawdzonym przepisem hmm? :)

A zaden problem:
    Ziemniaki, mąka, cebulka, jajo lub 2, przyprawy, )moze być też starty żółty ser szczypiorek i ciutkę mleka) :) + jajo i bułka tarta.

Ziemniaki gotujemy, studzimy i ugniatamy (lub przeciskamy przez praskę, a jak mamy takie z poprzedniego dnia to jeszcze lepiej), układamy w misce i przyklepujemy. Wyciągamy z nich 1/4 i rozkładamy tą część na 3/4, a w powstałą dziurę po tej wyjętej 1/4 wsypujemy mąkę (mozna dodac też ciut mąki ziemniaczanej), dodajemy jajo, sól i pieprz i co tam chcemy (ja często dodaję Curry albo kurkumę i wtedy sa taki żółciótkie w środku), ser, mleko, podsmażoną cebulkę i szczypiorek. Mase mieszamy do gładkości i formujemy kotlety...ja robie dość grube takie na 2 cm, owalne, ale można jakie się chce. Obtaczamy w jaju i bułce, jak ktoś jeszcze chce to jajo można doprawić. Smażymy na oleju na złoty kolor :) Gotowe!

Sos pieczarkowy )dla leniwców: :))
    Woda, pieczarki, bulion, pieprz, śmietana(ja używam 24% lub 30%), zasmazka, lub sama mąka.

Pieczarki myjemy, scieramy na tarce o grubych oczkach. Wode gotujemy, dodajemy bulion, wrzucamy pieczarki, mogą być wcześniej podsmażone na masełku, chwilkę gotujemy, dodajemy śmietanę, zaciągamy zasmazką lub maką (wymieszaną z odrobiną śmietany, żeby nie było gruek), doprawiamy i gotowe :)

Właśnie mi sie przypomniało, ze kotletów jajecznych też dawno nie robiłam:
    Gotujemy jajca, obieramy z łupinek, przecu=iskamy przez praskę, dodajemy surowe jajco, szczypiorek i ewentualnie cebulkę podsmażoną (choć jak mi sie nie chce smazyć to siekam i zalewam ją na minutkę wrzącą wodą, wtedy jest miękka) i przyprawy i trochę mąki, mieszamy. Formujemy kotleciki, obtaczamy w surowym jaju i bułce tartej i smazymy :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 czerwca 2014, 20:58

Malenq, zielarka, agnb6, Gwiazdeczka27 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 czerwca 2014, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula44 witaj, ja również jestem ze śląska. Mogę wiedzieć z jakiego miasta jesteś? Jeśli to nie tajemnica.

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 czerwca 2014, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kawa wrote:
    agatte zależy od budowy ciała :) ja też zaczęłam się obżerać lodami, cistami, czekoladą nawet! :P

P.s i mam nadzieję nie przytyć! :D

Kawa i tego się trzymajmy :)

• Chanela Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2014, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2015, 14:35

201501275365.png
    p19uk0s3zyd2g4e9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 czerwca 2014, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chanela przypomnialas mi wlasnie, ze chyba będę musiala kupic kolejny drogi stanik do sukni ślubnej, bo zapewne ten 'aktualny' będzie za maly :/

kasia86 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 czerwca 2014, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odpowiadam:

okolice Bielska:)

Z tym moim hashimoto to duuuuga historia! W sumie sama je sobie zdiagnozowałam po makabrycznych objawach - lekarze wmawiali mi różne choroby!

Leczę się od stycznia 2013 roku. Jak się dowiedziałam o ciąży, to zaraz do endo zadzwoniłam,co robić. on sam przyspieszył termin, bo miałam być dopiero pod koniec stycznia, a byłam miesiąc temu już. kazał zrobić "trójkę" - TSH, ft3 i ft4. Zrobił usg i podniósł latrox do 50. na nim TSH niecałe 1, ft3 44% a ft4 72%.
    Następne badania za jakieś 1,5 tygodnia, mam zadzwonić i będzie decydował czy podnieść.
    Cały czas się stresuję w sumie. ale jestem po w sumie traumatycznych przejściach z lekarzami różnych specjalizacji.
    Dostawałam wyniki badań krwi obcych osób, bo w laboratorium się pomylili. Przeżywałam horror, dlatego jestem teraz taki nerwus.
    życie nauczyło mnie, żeby nie ufać ślepo jednemu lekarzowi i 1 wynikowi badań. dlatego teraz tak trudno było mi zdecydować się na ginekologa...

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 czerwca 2014, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agnb6 wrote:
    Ostatnio pisałyście o książkach, jakie czytacie.
    Ja jestem obecnie na "Zwodniczy punkt" D.Browna, nie jest zła. Sporo już jego książek czytałam, ostatnio było "Inferno" i jednak dużo lepsze (więcej akcji) niż ten "punkt".
    Bardzo fajne są książki z serii tzw Babylon: "Hotel Babylon", "Air Babylon", "Ślubny Babylon", "Plaża Babylon" czy "Szpital Babylon". Każda z tych książek to jest jakby opowieścią osoby anonimowej, która pracuje w danym sektorze - np zajmuje się organizacją wesel, albo pracuje na lotnisku w obsłudze klienta, albo w hotelu, albo w luksusowym centrum na Seszelach itp- i opowiada o tym, jak ta praca naprawdę wygląda od tzw podszewki. Można się nieźle pośmiać! :) Czyta się bardzo szybko do tego.
    Ja przeczytałam już wszystkie te części, oprócz tej o szpitalu. Były jeszcze jakieś dwie o pokazach mody i o świecie rockmenów czy coś takiego, ale nie bardzo mnie interesowały :)

Słońce podaj autora tych książek :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 czerwca 2014, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A no to kawałek ode mnie dość spory.. :)

Podziwiam Was dziewczyny, ze tak sobie radzicie z tarczyca, ja bym chyba oszalala jakbym miała jakas przewlekla chorobę - jeżeli można tak to nazwac.

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 czerwca 2014, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A Ty skąd? - jeśli to nie tajemnica? ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 czerwca 2014, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelcia, chyba żadna z nas nie ma problemu z tym, żeby pisały z nami nie tylko Styczniówki :)

jak zanim zamieszkałam w DE, 20-kilka lat mieszkałąm na Śląsku - najpierw Mysłowice, później Piekary Śląskie. A pierwsze kilka lat życia spędziłam w Świętokrzyskim pod Busko-Zdrojem :) To właśnie tam jak jade do rodziny i wysiadaąc z auta stawiam stopę na ziemi to czuję, ze "tu jest mój dom i moje miejsce na ziemi", a piękniejszych zachodów Słońca niż tam nie wiedziałam nigdzie :) Poszukam jutro zdjecia i Wam pokażę :)

Ewelina88, Paula44 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 czerwca 2014, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem z Jaworzna - rzut beretem do Mysłowic.

Chociaż obok Bielska dość często przejeżdżam - chociażby do Ustronia, miasto cud - zakochana jestem w nim po uszy, nie wiem dlaczego.

Ag..., Paula44 lubią tę wiadomość

• szpilka Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2014, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chanela wrote:
    Paula44 a ja mam pytanie na temat hashimoto, czy u Ciebie z tarczycą było wszystko w porządku od początku? Czy lekarz od razu kazał zwiększyć dawkę?

szpilka to jesteś lepsza ode mnie :) ja nawet nie zdążyłam pójść do żadnego sklepu z ciuchami dla mam :) wiem tylko że w galerii to tanio nie jest ale to chyba jedyny sklep o którym mi wiadomo. A co do pasów to cały czas się nad nimi zastanawiam, na razie mi nic nie przeszkadza, ale że na pewno będę sporo jeździć to trzeba coś pomyśleć. Do tej pory zaopatrzyłam się w większe staniki bo w reserved jest promocja i można wyrwać nawet za 40 zł.

Ja ze swoimi niewymiarowymi bylam własnie w stanikowym na krótkiej wtedy co w tym ciążowym co zabija cenami, jak bedę mieć czas to jeszcze pochodzę po dziecięcych bo podobno czasami mają jakieś rzeczy dla mam, przy bardziej typowych rozmiarach lub lekko nietypowych jeszcze w tesco na hali są w miarę ok 40-50 staniki oraz w tym przy samym wejściu obok wózków szersza rozmiarówka ale do 100 mozna coś znależć więc taniej niż w triumphie

Paula44 lubi tę wiadomość

17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 czerwca 2014, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a kupujecie takie typowo ciążowe czy już do karmienia?

• Ag... Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2014, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    angelcia wrote:
    Ja jestem z Jaworzna - rzut beretem do Mysłowic.

Chociaż obok Bielska dość często przejeżdżam - chociażby do Ustronia, miasto cud - zakochana jestem w nim po uszy, nie wiem dlaczego.
    ja mieszkam w jaworznie:)

dqprhdgeyewjk8qy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 czerwca 2014, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny tez nie zagladalam tu juz kilka dni.ja tez mam dylemat bo nie wiem czy robić te USG genetyczne lekarz pytal czy w rodzinie wystepowaly jakieś wady (na szczęście nie) i jak chcę to mogę zrobić ale ono nie jest obowiązkowe i refundowane dla kobiet pow 35 lat. U mnie w Legnicy koszt 200 zl plus 30 zl z plytka.trochę dużo jak dla mnie a mimo wszystko co by nie bylo to ciazy nie usune.
    Gratuluje wszystkim szczęśliwym mamusiom i trzy mam kciuki za badania.mi okazali się ze mam cukier w moczu muszę zrobić jeszcze raz badanie

• agnb6 Ekspertka

Wysłany: 25 czerwca 2014, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zielarka wrote:
    Też macie takie żyły widoczne na całym ciele? Na piersiach mam dosłownie mapę rzek Europy, do tego brzuch, boki, uda, wszystko w niebieskiej siatce.

Ja mam na piersiach bardzo dużo, zaczęły się już pojawiać przed spodziewanym terminem miesiączki. No ale nie przyszła :)
    I trochę na przegubach rąk i ramionach ale tylko wieczorem.

Aniołek [*] 5tc - 15/08/2012
    Aniołek [*] 9tc - 22/10/2013 (pusty pęcherzyk)
    Aniołek Karolek [*] 21tc - 11/09/2014
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 czerwca 2014, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ag naprawdę?! Jak super! Mogę dodać Cię do znajomych? Wow, jestem zdziwiona.. może się znamy ;P

Ag... lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 czerwca 2014, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buziolka bardzo mi przykro, sciskam cie mocno

‹‹ 201 202 203 204 205 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ