*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyNastępne mam w 16 tygodniu
http://www.sonomedico.pl/badania-prenatalne.html masz poczytaj sobie bo nie chce mi sie kłócić kto ma rację.
Gdyby było tak jak mówisz to nikt by się nie zapisywał na Badanie Prenatalne bo takie samo by mógł wykonać ich ginekolog. -
Buziulka bardzo mi przykro.
jednak lepiej żebyś została w szpitalu, bo ja akurat przeszłam poronienie "znośnie" z małym bolem i krwawieniem W"normie" ale dziewczyna z naszej sali wiła sie z bolu, pomagały jedynie kroplowki ze srodkami przeciwbolowymi.
tzn nie wiem, jak w Sieradzu jest, ale u mnie w Wieluniu nic nie robia w weekend i z checia pozbywaja sie pacjentek- bo i tak nic nie robia Ale zawsze jakiś "fachowiec" jest w pobliżu.
No chyba,że moje poronienie było takie przez pusty pecherzyk i dlatego nie miałam takich bóli
Dbaj teraz o siebie i kontroluj sytuacje. wkrotce los sie odmieni i bedzie dobrze -
Ale nie wiem czy się zrozumiałyśmy Jak się np. chodzi na NFZ do ginekologa, on zleca takie USG właśnie między 11-14, 18-20, po 30 tygodniem ciąży. Na tych badaniach robi się pomiary. A właśnie w okresie między 11-14 wykonuje się pomiary aby wykluczyć np. zespół downa.
Prywatnie również z tego co przynajmniej wiem, ja tak mam i dwie moje znajome w ciąży też ( bo chodzą prywatnie) mają też USG w 1 trymestrze, potem w 2 i potem w 3. To wszystko jest w wymienionym przez Ciebie linku
Kobieta dodatkowo może za opłatą wykonać test pappa, może wykonać dodatkowo badania przesiewowe , podwójne, potrójne itp.
Są kobiety, które przecież nawet jak lekarz wypisze im skierowanie na takie badanie nie pójdą na nie bo nie chcą wiedzieć w jakim stanie jest dziecko, licząc na Bożą wolę. I mają również do tego prawo.
I dla sprostowania: np. państwowo ginekolog może wykonywać USG, a może właśnie wypisać skierowanie do innego bo np. nie ma sprzętu w swoim gabinecie, ale na pewno jak skieruje na badanie USG będzie to pierwsze badanie miedzy 11-14 gdzie będą robić pomiary kości nosowej, NT (by wykluczyć wady) i za takie się nie płaci (na NFZ)Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 czerwca 2014, 17:31
Malenq lubi tę wiadomość
-
Ewelina88 wrote:Buziulka jak będziesz chciała pogadać to wysyłam Ci zaproszenie do znajomych. Ja po tym wszystkim bardzo potrzebowałam rozmowy a wszyscy unikali tego tematu szerokim łukiem. Jedynie pani psycholog w szpitalu trochę pomogła. Ja dostałam taki duży prezent od losu, bo akurat wtedy gdy mój aniołek miałby się rodzić dowiedziałam się, że jestem w kolejnej ciąży i ból trochę mija. Zobaczysz, że wszystko się ułoży chociaż na pewno teraz myślisz, że jest inaczej. Przesyłam mnóstwo buziaków. :*:*:*:*
=============================================================================================
Tak szczerze to powinna być jakas pomoc psychologa,na oddziale bo to naprawde "cieżki temat" a znajomi i bliscy albo unikaja tematu, albo nie wiedza jak sie maja zachowac..i wszyscy na tym cierpia
Ja podobnie jak Ty miałam termin porodu - (Ja akurat miałam w Maju) i dowiedziałam sie o 2 ciąży też w MajuEwelina88 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Kawa wrote:Ja go nie miałam więc jak widać co ginekolog to inna teoria.
Natomiast nie rozumiem, dlaczego niektórzy lekarze życzą sobie takie kwoty za to badanie. To tylko parę kliknięć więcej. I tak robią USG, więc jakim problemem jest zmierzenie tego jednego parametru
Malenq lubi tę wiadomość
-
Malenq wrote:kochanie a ja na właśnie przedwczoraj na zwykłym usg zostało mi wszystko zmierzone....bo gin powiedział, że albo robimy dobre usg, albo wcale...więc....
zależy od gina....
a z testem PAPPA mam 4 lipca i tyle - nie odwołałam bo koszt niski, a teraz gin to tylko układu moczowego nie mógł znaleźć...
ale karkowe, nosek, żołądek, pień mózgu itp. wszystko pomierzył na zwykłej wizycie;) a ja poszłam tylko po duphaston;)
co do tego układu moczowego, to nie ma co się też martwić, bo właśnie moja koleżanka miała podobnie, i potem już było wszystko ładnie widoczne.Malenq lubi tę wiadomość
-
Dobrze Gwiazdeczka, że wszystko napisałaś - może w końcu sobie uporządkujemy wiedzę. Jestem zdziwiona tym, że niektóre z Was piszą, że USG "genetyczne" kosztuje 500 czy 600 zł. U mnie w gabinecie zapłacę 150 (normalnie za USG płacę 120) - więcej, bo badanie jest bardziej czasochłonne, ale nie ma tu jakiejś większej rozbieżności cenowej. Będę miała to USG robione w ramach normalnej wizyty, a tym samym sprzęcie co zawsze usg lekarz robi. Testu pappa nie robię, lekarz powiedział, że w moim przypadku nie ma konieczności. Przyjaciółka za dodatkowy test pappa zapłaciła 50 zł.
Malenq lubi tę wiadomość
-
Coś takiego znalazłam na stronie mojego ginekologa:
USG położnicze:
- w 13 tyg. z pomiarem NT;
- w 18-22 tyg. z oceną anatomii płodu;
- w 33-40 tyg. z oceną wielkości i stanu płodu, w tym badanie przepływów w tętnicy pępowinowej i w tętnicy środkowej mózgu
oraz
Nieinwazyjne badania prenatalne - test PAPP-A (między 10 a 13 tygodniem).
czyli z tego wynika, że około 13 tyg jest normalne usg +NT i to chyba każdy ma robione, a jak ktoś chce badania prenatalne to ten test PAPP-A.
Tylko nadal nie wiem za co mam zapłacić to 380 zł. Wydaje mi się że normalnie jak płacę 180 zł to chyba ten test PAPPA u mnie 200 zł dodatkowo.Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 czerwca 2014, 17:46
Malenq lubi tę wiadomość
-
Kawa a w którym tygodniu miałaś ostatnie USG? dostałaś może zdjęcie albo zapis na kartce z tego badania? Może sprawdź tam nawet na zdjęciu albo właśnie na tej karcie i są tam skróty np. NT, CRL, FHR, BPD, NB ?
Najlepiej zawsze się pytać o wszystko swojego ginekologa aby dosadnie wyjaśnił wszystko, żeby rozumieć co z nami oni tam wyprawiają
Malenq lubi tę wiadomość
-
Ewelina, napisane jest ORAZ, czyli można poszerzyć te badania prenatalne o np. test PAPP-A.
W Polsce nie ma czegoś takiego zazwyczaj, żeby każda kobieta miała wykonywany test Pappa, zaleca się je kobietom powyżej 35 roku życia ( wówczas są refundowane) a poniżej się płaci za nie dodatkowo.
Ja również tak jak isabelle płacę 150 zł, ale gdybym chciała dodatkowo zrobić pod test pappa, to bym płaciła 200 zł ( wówczas tak jak wcześniej pisałam usg jest trochę bardziej rozszerzone pod względem pomiarów itp.)plus 300 pappa razem 500 zł. -
nick nieaktualny
-
Mnie lekarz zaproponował Prenatalne w ŁODZI (120 km w jedna strone od mojej miejscowosci) i rowież powiedział mi ,że koszt takiego Badania to 450 zł.... więc sama nie wiem od czego te ceny sa uzależnione
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 czerwca 2014, 18:10