*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
-
WIADOMOŚĆ
-
isabelle wrote:A co myślicie o nosidle TULA w prezencie na chrzest albo dobrej tkanej chuście? Na liście potrzeb u nas też jest krzesełko do karmienia, ale pewnie kupimy w IKEA, więc nie jakieś drogie. Fajnie byłoby też dostać akcesoria do rozszerzania diety, czyli zestaw talerzyk z podziałkami, sztućce, kubek do picia, termos do ciepłych posiłków na spacerze np. Skip Hop.
-
MartaKD wrote:Też się zastanawiam co na chrzciny bym chciała dla małej,bo pewnie będą pytać. Wolałabym kasę,chociaż moja teściowa to pewnie kupi jakieś badziewie albo powie,że nie ma kasy "bidulka".
A w ogole to ja nadal nie mam macierzyńskiego! Wchodzę codziennie na portal zusu i sprawdzam.juz kurwicy dostaję! -
MartaKD ja również nie mam...ale jakies dwa tygodnie temu okazało się że pracodawca nie złożył jednego dokumentu w Zusie i dostałam decyzję odmowną od której musze się odwołać. I w ten oto sposób wszystko się przeciąga.
Polecam zgłosić się do zusu (bo dodzwonic się baaardzo ciężko) a najlepiej napisz upoważnienie mężowi że może załatwiać za Ciebie wszelkie sprawy związane z zasiłkiem macierzyńskim. Niech mąż dowie się czy czegoś Ci nie brakuje, czy na pewno masz wszystkie dokumenty a jesli tak to czy od strony pracodawcy wszystko ok.
Do nas przypałętało się odparzenie i to ze śladem krwi, co prawda mikroskopijnym ale jednak.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2015, 11:18
-
Zielarko u mnie nawet pakiet na ulewanie czyli materac wyzej i odbijanie nie pomaga (ale Twojej corci pewnie pomoze), zreszta moj bedac pol godziny w pionie potrafi puscic fontanne
ostatnio jest troszke lepiej wiec chociaz mam ten syrop na ulewanie to go jeszcze nie uzyłam
Julaa85 do becikowego liczy się dochód netto za 2013 rok, nie moze przekroczyc 1922 na osobe w rodzinie, przy czym liczy sie tez cos takiego jak dochod utracony/uzyskany jezeli byly zmiany zakładu pracy lub teraz zostalisy zwolnieni z data porodu (i przy tych dochodach utraconych mozna sie załapać na dodatkowe becikowe)przy zmianach pracy potrzebne sa swiadectwa pracy i umowy
jak nie bylo zadnych zmian od 2013 roku to potrzebne sa zaswiadczenia ze skarbówki o dochodach i podatku od Ciebie i męża/partnera oraz z zus o składkach zdrowotnych tez od obojga rodziców
na druku do skarbowki jest juz mozliwosc upowaznienia drugiego rodzica do odbioru czyli tylko jedna osoba moze jechac, do zusu trzeba upowaznienie i dowody oba
w mops tez oba dowody osobiste i pesel dziecka akt urodzenia dziecka i akt slubu
ja pojechałam do urzedu miejsckiego do pokoju mops (w duzych miastach to jest samodzielna instytucja) tam panie dały mi wnioski z załacznikami i powiedziały co dokładnie w naszej sytuacji trzeba miec
w nastepny pn pojechałam do zus i us i znow do mops i zalatwilam wszystko w ok 3 godziny a zus i us mam oddalone o 20 km, mezu zostal z malym i moim mlekiem w butli
UWAGA jezel chcecie dostac w tym miesiacu wszystko trzeba złożyc do 10 i wypłata ok 20
julaa85, lwuska55592, jonka91 lubią tę wiadomość
-
ja zrobie liste z linkami i sobie wybiorą co chcą.
a wogole w sob u tesciowej wchodzimy a tam na fotelu lezy fotelik samochodowy dla dziecka taki następny po nosidle. patrze na to i pytam a to co? a tesciowa wzruszyla ramionami i mowi fotelik, pytam sie ale po co? kostek za maly jeszcze.
na co ona ze ktos znajomy sprzedawal i wzieli ( nie pytajac czy chcemy) i ze jak moze im pozwolimy gdzies Kostka wziac to bedzie.
O malo nie prychnęłam bo obecnie nie ma szans zeby go wzieli skoro zmiana pampka to czarna magia.
brudny, jakis poplamiony no i strasznie brzydki.
mąż skomentowal tylko ze dziekuje ale my do bazy musimy miec konkretny model wiec mogli zapytac, ale jak chca to niech zostawią sobie. -
magdalenka wrote:MartaKD ja również nie mam...ale jakies dwa tygodnie temu okazało się że pracodawca nie złożył jednego dokumentu w Zusie i dostałam decyzję odmowną od której musze się odwołać. I w ten oto sposób wszystko się przeciąga.
Polecam zgłosić się do zusu (bo dodzwonic się baaardzo ciężko) a najlepiej napisz upoważnienie mężowi że może załatwiać za Ciebie wszelkie sprawy związane z zasiłkiem macierzyńskim. Niech mąż dowie się czy czegoś Ci nie brakuje, czy na pewno masz wszystkie dokumenty a jesli tak to czy od strony pracodawcy wszystko ok. -
szpilka wrote:Zielarko u mnie nawet pakiet na ulewanie czyli materac wyzej i odbijanie nie pomaga (ale Twojej corci pewnie pomoze), zreszta moj bedac pol godziny w pionie potrafi puscic fontanne
ostatnio jest troszke lepiej wiec chociaz mam ten syrop na ulewanie to go jeszcze nie uzyłam
Julaa85 do becikowego liczy się dochód netto za 2013 rok, nie moze przekroczyc 1922 na osobe w rodzinie, przy czym liczy sie tez cos takiego jak dochod utracony/uzyskany jezeli byly zmiany zakładu pracy lub teraz zostalisy zwolnieni z data porodu (i przy tych dochodach utraconych mozna sie załapać na dodatkowe becikowe)przy zmianach pracy potrzebne sa swiadectwa pracy i umowy
jak nie bylo zadnych zmian od 2013 roku to potrzebne sa zaswiadczenia ze skarbówki o dochodach i podatku od Ciebie i męża/partnera oraz z zus o składkach zdrowotnych tez od obojga rodziców
na druku do skarbowki jest juz mozliwosc upowaznienia drugiego rodzica do odbioru czyli tylko jedna osoba moze jechac, do zusu trzeba upowaznienie i dowody oba
w mops tez oba dowody osobiste i pesel dziecka akt urodzenia dziecka i akt slubu
ja pojechałam do urzedu miejsckiego do pokoju mops (w duzych miastach to jest samodzielna instytucja) tam panie dały mi wnioski z załacznikami i powiedziały co dokładnie w naszej sytuacji trzeba miec
w nastepny pn pojechałam do zus i us i znow do mops i zalatwilam wszystko w ok 3 godziny a zus i us mam oddalone o 20 km, mezu zostal z malym i moim mlekiem w butli
UWAGA jezel chcecie dostac w tym miesiacu wszystko trzeba złożyc do 10 i wypłata ok 20
ja myslałam,że z góry becikowe dostaje każdy -
szpilka wrote:Julaa85 do becikowego liczy się dochód netto za 2013 rok, nie moze przekroczyc 1922 na osobe w rodzinie, przy czym liczy sie tez cos takiego jak dochod utracony/uzyskany jezeli byly zmiany zakładu pracy lub teraz zostalisy zwolnieni z data porodu (i przy tych dochodach utraconych mozna sie załapać na dodatkowe becikowe)przy zmianach pracy potrzebne sa swiadectwa pracy i umowy
haha to szpilka jesteś hardkorem, że załatwiłaś tą całą biurokrację w 3 godziny. Wielki szacun:) Z twojego postu wynika, że jak ktoś od 2013 roku zmienił pracę albo dostał podwyżkę to nawet jeśli z dochodami za 2013 rok by się łapał to nie dostanie, bo zgodnie z "dochodem uzyskanym" może przekroczyć ten ustalony próg?
-
Udało się w końcu dostać książeczki
Tato nam dostarczy dopiero wieczorem
Ag... krzesełko do karmienia jest dobrym pomysłem na prezentTeż nie lubię grzechotek i tego typu pierdół, lepiej dziecku coś kupić praktycznego
Wyjdziemy nie wcześniej jak w piątekNiestety w oskrzelach dalej świszczy. Trzeba ją intensywniej inhalować i oklepywać, żeby czasem nie trzeba było włączyć sterydów.
Mnie też czeka załatwianie becikowego... -
isabelle wrote:haha to szpilka jesteś hardkorem, że załatwiłaś tą całą biurokrację w 3 godziny. Wielki szacun:) Z twojego postu wynika, że jak ktoś od 2013 roku zmienił pracę albo dostał podwyżkę to nawet jeśli z dochodami za 2013 rok by się łapał to nie dostanie, bo zgodnie z "dochodem uzyskanym" może przekroczyć ten ustalony próg?
przy czym oni jak odliczaja składki od dochodu to to wychodzilo mi troche inaczej niz wprost z pita (na zaswiadczeniu byly troche inne kwoty, ale ze nie zdazylam przepisac to Wam nie powiem dokładnie), wiec najbezpieczniej isc do swojego osrodka pomocy spolecznej i sie dowiedziec
-
blador wrote:Bo jak zmienilo sie w 2014 tak jak moj maz to kazali zaswiadczenie o dochodach netto drugi miesiac po podjeciu nowego zatrudnienia i ksero nowych umow o prace
o masakra, od 2013 roku to wieeeeele się w naszym życiu zmieniło - ja zmieniałam formy zatrudnienia, zarabiałam różnie nawet w skali roku, mój mąż zmieniał pracę. nawet nie będę się fatygować do urzędu, bo i tak nie dostaniemy, a liczba tych papierów i zaświadczeń jest tak zatrważająca i zniechęcająca, że szkoda gadać...