X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne *~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
Odpowiedz

*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*

Oceń ten wątek:
  • MartaKD Autorytet

Wysłany: 3 marca 2015, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    isabelle wrote:
    A co myślicie o nosidle TULA w prezencie na chrzest albo dobrej tkanej chuście? Na liście potrzeb u nas też jest krzesełko do karmienia, ale pewnie kupimy w IKEA, więc nie jakieś drogie. Fajnie byłoby też dostać akcesoria do rozszerzania diety, czyli zestaw talerzyk z podziałkami, sztućce, kubek do picia, termos do ciepłych posiłków na spacerze np. Skip Hop.
    Pomysły fajne.tylko ja bym sie bala,ze ktos mi kupi nie takie jak chce:)

ug37df9hvpghw3yg.png
  • julaa85 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2015, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kurcze a to ile nie mozna przekroczyć? w tym państwie to juz paranoja! z macierzyńskim to masakra, współczuję, ja ur.02,01, i w końcem stycznia miałam juz wypłatę , potem 23,02. więc coś długo to u Ciebie

3jvz82c33fw7rxzh.png
    3jvzanlizwq4fxt1.png
  • julaa85 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2015, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MartaKD wrote:
    Też się zastanawiam co na chrzciny bym chciała dla małej,bo pewnie będą pytać. Wolałabym kasę,chociaż moja teściowa to pewnie kupi jakieś badziewie albo powie,że nie ma kasy "bidulka".
    A w ogole to ja nadal nie mam macierzyńskiego! Wchodzę codziennie na portal zusu i sprawdzam.juz kurwicy dostaję!
    u mnie to samo tesciowa bidulka, ale w maju do sanatorium jedzie...

3jvz82c33fw7rxzh.png
    3jvzanlizwq4fxt1.png
  • magdalenka Autorytet

Wysłany: 3 marca 2015, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MartaKD ja również nie mam...ale jakies dwa tygodnie temu okazało się że pracodawca nie złożył jednego dokumentu w Zusie i dostałam decyzję odmowną od której musze się odwołać. I w ten oto sposób wszystko się przeciąga.
    Polecam zgłosić się do zusu (bo dodzwonic się baaardzo ciężko) a najlepiej napisz upoważnienie mężowi że może załatwiać za Ciebie wszelkie sprawy związane z zasiłkiem macierzyńskim. Niech mąż dowie się czy czegoś Ci nie brakuje, czy na pewno masz wszystkie dokumenty a jesli tak to czy od strony pracodawcy wszystko ok.

Do nas przypałętało się odparzenie i to ze śladem krwi, co prawda mikroskopijnym ale jednak.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2015, 11:18

• szpilka Autorytet

Wysłany: 3 marca 2015, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zielarko u mnie nawet pakiet na ulewanie czyli materac wyzej i odbijanie nie pomaga (ale Twojej corci pewnie pomoze), zreszta moj bedac pol godziny w pionie potrafi puscic fontanne
    ostatnio jest troszke lepiej wiec chociaz mam ten syrop na ulewanie to go jeszcze nie uzyłam
    Julaa85 do becikowego liczy się dochód netto za 2013 rok, nie moze przekroczyc 1922 na osobe w rodzinie, przy czym liczy sie tez cos takiego jak dochod utracony/uzyskany jezeli byly zmiany zakładu pracy lub teraz zostalisy zwolnieni z data porodu (i przy tych dochodach utraconych mozna sie załapać na dodatkowe becikowe)przy zmianach pracy potrzebne sa swiadectwa pracy i umowy

jak nie bylo zadnych zmian od 2013 roku to potrzebne sa zaswiadczenia ze skarbówki o dochodach i podatku od Ciebie i męża/partnera oraz z zus o składkach zdrowotnych tez od obojga rodziców

na druku do skarbowki jest juz mozliwosc upowaznienia drugiego rodzica do odbioru czyli tylko jedna osoba moze jechac, do zusu trzeba upowaznienie i dowody oba

w mops tez oba dowody osobiste i pesel dziecka akt urodzenia dziecka i akt slubu

ja pojechałam do urzedu miejsckiego do pokoju mops (w duzych miastach to jest samodzielna instytucja) tam panie dały mi wnioski z załacznikami i powiedziały co dokładnie w naszej sytuacji trzeba miec
    w nastepny pn pojechałam do zus i us i znow do mops i zalatwilam wszystko w ok 3 godziny a zus i us mam oddalone o 20 km, mezu zostal z malym i moim mlekiem w butli

UWAGA jezel chcecie dostac w tym miesiacu wszystko trzeba złożyc do 10 i wypłata ok 20

julaa85, lwuska55592, jonka91 lubią tę wiadomość

17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • Ag... Autorytet

Wysłany: 3 marca 2015, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja zrobie liste z linkami i sobie wybiorą co chcą.

a wogole w sob u tesciowej wchodzimy a tam na fotelu lezy fotelik samochodowy dla dziecka taki następny po nosidle. patrze na to i pytam a to co? a tesciowa wzruszyla ramionami i mowi fotelik, pytam sie ale po co? kostek za maly jeszcze.
    na co ona ze ktos znajomy sprzedawal i wzieli ( nie pytajac czy chcemy) i ze jak moze im pozwolimy gdzies Kostka wziac to bedzie.
    O malo nie prychnęłam bo obecnie nie ma szans zeby go wzieli skoro zmiana pampka to czarna magia.
    brudny, jakis poplamiony no i strasznie brzydki.

mąż skomentowal tylko ze dziekuje ale my do bazy musimy miec konkretny model wiec mogli zapytac, ale jak chca to niech zostawią sobie.

dqprhdgeyewjk8qy.png
  • MartaKD Autorytet

Wysłany: 3 marca 2015, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdalenka wrote:
    MartaKD ja również nie mam...ale jakies dwa tygodnie temu okazało się że pracodawca nie złożył jednego dokumentu w Zusie i dostałam decyzję odmowną od której musze się odwołać. I w ten oto sposób wszystko się przeciąga.
    Polecam zgłosić się do zusu (bo dodzwonic się baaardzo ciężko) a najlepiej napisz upoważnienie mężowi że może załatwiać za Ciebie wszelkie sprawy związane z zasiłkiem macierzyńskim. Niech mąż dowie się czy czegoś Ci nie brakuje, czy na pewno masz wszystkie dokumenty a jesli tak to czy od strony pracodawcy wszystko ok.
    Mi przysłali jakiś czas temu,że brakuje pesel ojca dziecka.dosłałam i czekam.mam nadzieję,że reszta dokumentów już jest ok.ale decyzji nadal nie ma:(

ug37df9hvpghw3yg.png
  • Ag... Autorytet

Wysłany: 3 marca 2015, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zielarko mi lekarka polecila karmic w pozyji prawie siedzącej, jak karmie piersią to opieram o kolano i ulewa faktycznie mniej.

dqprhdgeyewjk8qy.png
  • julaa85 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2015, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szpilka wrote:
    Zielarko u mnie nawet pakiet na ulewanie czyli materac wyzej i odbijanie nie pomaga (ale Twojej corci pewnie pomoze), zreszta moj bedac pol godziny w pionie potrafi puscic fontanne
    ostatnio jest troszke lepiej wiec chociaz mam ten syrop na ulewanie to go jeszcze nie uzyłam
    Julaa85 do becikowego liczy się dochód netto za 2013 rok, nie moze przekroczyc 1922 na osobe w rodzinie, przy czym liczy sie tez cos takiego jak dochod utracony/uzyskany jezeli byly zmiany zakładu pracy lub teraz zostalisy zwolnieni z data porodu (i przy tych dochodach utraconych mozna sie załapać na dodatkowe becikowe)przy zmianach pracy potrzebne sa swiadectwa pracy i umowy

jak nie bylo zadnych zmian od 2013 roku to potrzebne sa zaswiadczenia ze skarbówki o dochodach i podatku od Ciebie i męża/partnera oraz z zus o składkach zdrowotnych tez od obojga rodziców

na druku do skarbowki jest juz mozliwosc upowaznienia drugiego rodzica do odbioru czyli tylko jedna osoba moze jechac, do zusu trzeba upowaznienie i dowody oba

w mops tez oba dowody osobiste i pesel dziecka akt urodzenia dziecka i akt slubu

ja pojechałam do urzedu miejsckiego do pokoju mops (w duzych miastach to jest samodzielna instytucja) tam panie dały mi wnioski z załacznikami i powiedziały co dokładnie w naszej sytuacji trzeba miec
    w nastepny pn pojechałam do zus i us i znow do mops i zalatwilam wszystko w ok 3 godziny a zus i us mam oddalone o 20 km, mezu zostal z malym i moim mlekiem w butli

UWAGA jezel chcecie dostac w tym miesiacu wszystko trzeba złożyc do 10 i wypłata ok 20
    dzięki za wyczerpującą informacje:)
    ja myslałam,że z góry becikowe dostaje każdy

3jvz82c33fw7rxzh.png
    3jvzanlizwq4fxt1.png
  • isabelle Autorytet

Wysłany: 3 marca 2015, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szpilka wrote:

haha to szpilka jesteś hardkorem, że załatwiłaś tą całą biurokrację w 3 godziny. Wielki szacun:) Z twojego postu wynika, że jak ktoś od 2013 roku zmienił pracę albo dostał podwyżkę to nawet jeśli z dochodami za 2013 rok by się łapał to nie dostanie, bo zgodnie z "dochodem uzyskanym" może przekroczyć ten ustalony próg?

0d1yskjom1pl8rx5.png
    mhsvrl68zjjdct5d.png
  • Wiki81 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2015, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiedys becikowe dostawali wszyscy, ale kilka lat temu to zmienili

www.styczniowki2015.phorum.pl
  • blador Autorytet

Wysłany: 3 marca 2015, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo jak zmienilo sie w 2014 tak jak moj maz to kazali zaswiadczenie o dochodach netto drugi miesiac po podjeciu nowego zatrudnienia i ksero nowych umow o prace

relgh3718o9n8rtv.png
  • ania_29 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2015, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Udało się w końcu dostać książeczki ;) Tato nam dostarczy dopiero wieczorem :)
    Ag... krzesełko do karmienia jest dobrym pomysłem na prezent :) Też nie lubię grzechotek i tego typu pierdół, lepiej dziecku coś kupić praktycznego :)

Wyjdziemy nie wcześniej jak w piątek :( Niestety w oskrzelach dalej świszczy. Trzeba ją intensywniej inhalować i oklepywać, żeby czasem nie trzeba było włączyć sterydów.

Mnie też czeka załatwianie becikowego...

201501145565.png
  • szpilka Autorytet

Wysłany: 3 marca 2015, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    isabelle wrote:
    haha to szpilka jesteś hardkorem, że załatwiłaś tą całą biurokrację w 3 godziny. Wielki szacun:) Z twojego postu wynika, że jak ktoś od 2013 roku zmienił pracę albo dostał podwyżkę to nawet jeśli z dochodami za 2013 rok by się łapał to nie dostanie, bo zgodnie z "dochodem uzyskanym" może przekroczyć ten ustalony próg?
    podwyzka lub obnizenie wynagrodzenia w jednym zakladzie chyba nic nie zmienia ale zmiana pracy tak
    przy czym oni jak odliczaja składki od dochodu to to wychodzilo mi troche inaczej niz wprost z pita (na zaswiadczeniu byly troche inne kwoty, ale ze nie zdazylam przepisac to Wam nie powiem dokładnie), wiec najbezpieczniej isc do swojego osrodka pomocy spolecznej i sie dowiedziec

17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • szpilka Autorytet

Wysłany: 3 marca 2015, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i ten dochod z 2013 i tak dzieli sie na 3 osoby (lub wiecej jesli jest wiecej dzieci w rodzinie ale wtedy potrzebne sa jeszcze akty urodzenia)

17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • szpilka Autorytet

Wysłany: 3 marca 2015, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    julaa85 wrote:
    dzięki za wyczerpującą informacje:)
    ja myslałam,że z góry becikowe dostaje każdy
    moze to byc nie wszystko tyle zapamietalam

17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • julaa85 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2015, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mamy karmiace mm il;e zjadaj wasze dzieci i co ile?

3jvz82c33fw7rxzh.png
    3jvzanlizwq4fxt1.png
  • Ag... Autorytet

Wysłany: 3 marca 2015, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przebrnęłam przez 3 sklepy i powklejalam linki do wszsytskiego co by sie przydało;)
    biorąc pod uwage wakacje rowniez basen na dzialke i namiocik z decathlonu;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2015, 12:09

jonka91 lubi tę wiadomość

dqprhdgeyewjk8qy.png
  • isabelle Autorytet

Wysłany: 3 marca 2015, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    blador wrote:
    Bo jak zmienilo sie w 2014 tak jak moj maz to kazali zaswiadczenie o dochodach netto drugi miesiac po podjeciu nowego zatrudnienia i ksero nowych umow o prace

o masakra, od 2013 roku to wieeeeele się w naszym życiu zmieniło - ja zmieniałam formy zatrudnienia, zarabiałam różnie nawet w skali roku, mój mąż zmieniał pracę. nawet nie będę się fatygować do urzędu, bo i tak nie dostaniemy, a liczba tych papierów i zaświadczeń jest tak zatrważająca i zniechęcająca, że szkoda gadać...

0d1yskjom1pl8rx5.png
    mhsvrl68zjjdct5d.png
  • szpilka Autorytet

Wysłany: 3 marca 2015, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macie na to rok od urodzenia dziecka więc jesli rok 2014 był mniej obfity w zmiany to może wtedy, ale to sie trzeba dowiedzieć kiedy składać już z danymi za 2014

17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
‹‹ 2189 2190 2191 2192 2193 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ