*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
-
WIADOMOŚĆ
-
Ag... wrote:Bakterie i leukocyty wychodzą w osadzie moczu- nie kazde lab to uwzglenia jako pozycja badania ogolnego. Diagnostyka tak, ale juz np lux med w krk zawsze mi robil samo ogolne bez osadu, ktory daje najwiecej informacji w kierunku infekcji
A widzisz, ja zawsze z osadem robiłam dlatego myślałam, że to standard.
-
To ja chyba jakaś przewrażliwiona matka jestem, bo zawsze skarpetki zakładam, nawet jak rekawki za długie...może przesadzam ale mi czasem w ręce chłodno jeszcze to myślę, że leżąc nieruchomo jeszcze chłodniej.
Ale jutro zrobię eksperyment i zdjemę na dworzu.
Dzisiaj Jaś się obudził z takim krzykiem, bo płaczem tego nazwać nie można że się przestraszyłam. Myślałam że nie rozpoznaję płaczu swojego dziecka, ale ten był zdecydowanie inny od wszystkich. Taki krzyk jakby go ze skóry obdzierali i to w sekundzie po otowrzeniu oczu. Myślalam że coś mu sie stało, ale poprzytulałam, dałam cyca i przeszło. Nie wiem o co chodziło. -
Dziewczyny a jak zanosicie kupkę na badanie to w pojemniku jak na mocz ??
I w jakim kierunkui badacie jeśli chcecie stwierdzić czy dziecko ma alergie/nietolerancje pokarmową wykonuje się wtedy kał na posiew czy kał na tłuszcze??Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2015, 19:31
-
zielarka wrote:Załadowałam na kom aplikację endomodo, bombowa sprawa! Jedyny minus: musiałam ściągnąć apkę facebooka do rejestracji/logowania, która bardzo spowalnia komórkę. Da się korzystać z endo bez fejsa?
Ja mam bez fejsa, ale nie wiem jak to zrobiłam
-
nick nieaktualnyAg... wrote:Maud a tobie nikt nie kazal posiewu zrobic w zwiazku z zoltaczką Tomka?
No właśnie żadna z 2 lekarek do których trafiliśmy. Z dodatkowych rzeczy pierwsza kazała próby wątrobowe a druga infekcje - toxoplazmozę i cmv.......
Każdy lekarz ma swoje teorie -
nick nieaktualny
-
Kawa wrote:Te czapki z pepco z misiem 62r ostatnio wyciagam a ona za mala!! Noszz ani razu nie wlozona!
Mialam cos pisac ale zapomnialam...Anutka lubi tę wiadomość
-
Dobry wieczór Wszystkim
Nie udzielam się, ale za to w miarę możliwości staram się Was regularnie podczytywać, przynajmniej kilka ostatnich stronPrzyznam, że jest to nieocenione źródło wiedzy dla mnie
Mam takie pytanie, czy jak wasze maluszki odpadają zbyt wcześnie wieczorem już na nocny sen, to wybudzacie je do kąpieli, czy pozwalacie im spać ?
Mój synek ostatnimi dniami zasypia już po 18 i niestety prócz nocnych karmień, budzi się bardzo wcześnie rano, gotów zacząć już nowy dzień. Nieraz go wybudzam, ale nie wiem czy dobrze robię, zwłaszcza,ze w dzień rzadko kiedy zdarza mu się drzemka.
-
Maud11 wrote:No właśnie żadna z 2 lekarek do których trafiliśmy. Z dodatkowych rzeczy pierwsza kazała próby wątrobowe a druga infekcje - toxoplazmozę i cmv.......
Każdy lekarz ma swoje teorie
no moja w przychodni nic wogole nie kazala, a ta pierwsze co to posiew. -
nick nieaktualnyKawa wrote:Te czapki z pepco z misiem 62r ostatnio wyciagam a ona za mala!! Noszz ani razu nie wlozona!
Ja brałam w ciemno bo po 5 zł była i akurat jest w sam raz, ale długo nie pochodzimy
Jakbyście kupowały w ciemno coś z Zara Mini to uwaga z rozmiarami. Ja wylicytowałam na Allegro super wdzianko 3-6 m-cy i jest na styk. Mam nadzieję że obskoczymy w nim jeszcze świętaJakościowo jest świetne ale to raczej takie Zara Mini FIT
Kawa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAg... wrote:no moja w przychodni nic wogole nie kazala, a ta pierwsze co to posiew.
No właśnie widzisz. Tak jakby lekarze nie mieli do czynienia wcześniej z żółtaczką. A robiłaś próby wątrobowe ALT i AST? U nas pomimo że bilirubina spada to one rosną... Są prawie 2 razy przekroczone i lekarka nie wie od czego to może być. Wątroba na USG w normie. Jutro idziemy kolejny raz i jeżeli nie spadną to będzie jakaś dodatkowa diagnostyka... -
MKA84 wrote:Dobry wieczór Wszystkim
Nie udzielam się, ale za to w miarę możliwości staram się Was regularnie podczytywać, przynajmniej kilka ostatnich stronPrzyznam, że jest to nieocenione źródło wiedzy dla mnie
Mam takie pytanie, czy jak wasze maluszki odpadają zbyt wcześnie wieczorem już na nocny sen, to wybudzacie je do kąpieli, czy pozwalacie im spać ?
Mój synek ostatnimi dniami zasypia już po 18 i niestety prócz nocnych karmień, budzi się bardzo wcześnie rano, gotów zacząć już nowy dzień. Nieraz go wybudzam, ale nie wiem czy dobrze robię, zwłaszcza,ze w dzień rzadko kiedy zdarza mu się drzemka.
Filip już od pewnego czasu ma wypracowany schemat dnia i od godziny 17, po ostatniej drzemce, czeka na swoją ulubioną czynność czyli kąpiel. Widać po nim, że jest już zmęczony alee twardo się trzyma do tej 18:30-19. Kąpiemy go, uśmiech w wodzie nie schodzi mu z buźki. Ja szybko go osuszam, oliwkuje, ubieram, karmie i ok. 19:30 już chrapie w łóżeczkuok 2:30-3 będzie pierwsza i ostatnia pobudka na jedzonko. O 6 wstajemy i zaczynamy dzień
Na tym schemacie funkcjonujemy już od tygodnia, a tak na prawdę od połowy lutego, tylko wcześniej było więcej karmień nocnych.
W ciągu dnia ma parę drzemek takich 30-45 minut i jedną dłuższą na spacerze 1-2h w zależności ile chodzimy. Czas aktywności pomiędzy drzemkami to zazwyczaj godzina i 15 minut do maksymalnie godziny i 45 minut, później jest już marudą nie do wytrzymania i ciężko go uspokoić i uspać.
A i wybudzałam małego tylko w pierwszych 2 tygodniach życia. Teraz sam się upomina o swoje. A jeżeli czuję w nocy, że piersi są pełne w ruch idzie laktator. 2 razy miałam taką sytuację i teraz mam mleczka na jeden posiłek, jak gdzieś będę chciała wyskoczyć ez małego.
Ja małemu oprócz piersi daję czasami wodę przegotowaną i kupiłam herbatkę na zdrowy brzuszek z hippa, dałam mu 2 razy ale tylko po jedzeniu bo ma cukier w sobie. Ale to tylko daję, jak widzę, że ma problemy z brzuszkiem i zrobieniem kupki, pręży się, jest niespokojny i jeżeli kupki dawno nie było. Ale picie to też dużo powiedziane, bo pije 10ml przez 10 minut.. Moje dziecko nie potrafi pić z butelki.. tylko się bawi.. i nie ważne jaka butelka i jaki smoczek..Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2015, 20:34
-
zielarka wrote:Załadowałam na kom aplikację endomodo, bombowa sprawa! Jedyny minus: musiałam ściągnąć apkę facebooka do rejestracji/logowania, która bardzo spowalnia komórkę. Da się korzystać z endo bez fejsa?
Chyba można logować się też za pomocą konta google.
-
magdalenka wrote:Dziewczyny a jak zanosicie kupkę na badanie to w pojemniku jak na mocz ??
I w jakim kierunkui badacie jeśli chcecie stwierdzić czy dziecko ma alergie/nietolerancje pokarmową wykonuje się wtedy kał na posiew czy kał na tłuszcze??
Są specjalne pojemniki na kupkę. Mają taką łopatkę do nakładania w środku. Żeby stwierdzić nietolerancję laktozy wystarczy wartość PH i ciał redukujących, a o alergii może zasygnalizować chyba ślad tłuszczu (nie robiłam w tym kierunku, więc nie jestem pewna). Wszystkie te parametry są w badaniu ogólnym. Robiłam w Diagnostyce.