X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne *~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
Odpowiedz

*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 lipca 2014, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gwiazdeczka27 wrote:
    to ja nie rozumiem, ja jak byłam w pierwszej ciąży chodziłam na NFZ i miałam w 13+4 dni badanie za darmo normalnie. Polskie Towarzystwo Ginekologiczne rekomenduje darmowe badania prenatalne 1,2,3 trymestru
    11-14 badanie kości nosowej i przezierności karkowej
    22 tydzień +/- 2 tygodnie badanie budowy ciała, narządy wewnętrzne, duża uwaga skierowana na badanie serca
    po 30 tygodniu- ocena stanu łożyska, ułożenia dziecka, i stanu ogólnego dziecka.

Te badania są w 100% darmowe na NFZ . Jeżeli ginekolog nie posiada odpowiedniego certyfikatu to zawsze wypisuje skierowanie do takiej placówki gdzie ginekolog robi badanie na NFZ za darmo. ( a słyszałam , że nawet bez certyfikatu robią takie badania lekarze, a w razie gdyby coś im się nie zgadza to wysyłają do np. szpitala w którym ponownie robi sie takie badanie u lekarza z odpowiednim certyfikatem) uffff się rozpisałam

Ja Usg zawsze miałam robione w szpitalu za darmo bo mój lekarz do którego chodzę też tam pracuje ale to genetyczne powiedział że jeśli chcę zrobić to najlepiej na dobrym sprzęcie bo to w szpitalu to też już jest nie pierwszej nowości dał mi wizytówkę do placówki w Legnicy i Lubinie gdzie specjalizują się właśnie w usg genetycznym.Bliżej mam do Legnicy i jak weszłam na stronę tej placówki to okazało się że mój lekarz właśnie posiada potrzebne certyfikaty i robi tam usg wraz z dwoma innymi certyfikowanymi lekarzami. Ale na wizycie mi nie powiedział że robi takie usg dał wizytówki chyba nie chciał się narzucać i dał mi prawo wyboru :-) i na te badania on wyznaczył termin między 7-15 lipiec. Sorki dziewczyny ze tak wam truję d... mam nadzieję że się nie gniewacie teraz jak już będę pisać coś o genetycznych to tylko o ich wynikach miłego dzionka

• Ag... Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2014, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia86 wrote:
    Ja Usg zawsze miałam robione w szpitalu za darmo bo mój lekarz do którego chodzę też tam pracuje ale to genetyczne powiedział że jeśli chcę zrobić to najlepiej na dobrym sprzęcie bo to w szpitalu to też już jest nie pierwszej nowości dał mi wizytówkę do placówki w Legnicy i Lubinie gdzie specjalizują się właśnie w usg genetycznym.Bliżej mam do Legnicy i jak weszłam na stronę tej placówki to okazało się że mój lekarz właśnie posiada potrzebne certyfikaty i robi tam usg wraz z dwoma innymi certyfikowanymi lekarzami. Ale na wizycie mi nie powiedział że robi takie usg dał wizytówki chyba nie chciał się narzucać i dał mi prawo wyboru :-) i na te badania on wyznaczył termin między 7-15 lipiec. Sorki dziewczyny ze tak wam truję d... mam nadzieję że się nie gniewacie teraz jak już będę pisać coś o genetycznych to tylko o ich wynikach miłego dzionka

A truj ile chcesz, po to jest forum:)
    skoro tak ci wyznaczyl to zapisz sie do niego konkrenie i jesli maluch bylby za maly to napewno przestawi ci termin. a moze wybierz jakąś date posrodku i bedzie najoptymalniej. Powodzenia!

dqprhdgeyewjk8qy.png
  • M4DZI4 Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2014, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ag... wrote:
    hej, a ja juz po sniadanku:) choróbsko mija wiec jest dobrze.
    Dzis na obiadek mam bigos z wczoraj wiec problem z głowy:)
    Milego dnia i zdrowka!

A jeszcze pytanie: Czy któraś z Was odstawiala juz duphaston? ja mam od jutra zmniejszyć dawkę z 2x1 na jedna tabletke dziennie. Troche sie boje:/
    Ja tez odstawiłam juz duphaston.Brałam po 2 tabletki dziennie a ostatni tydzień po jednej i potem koniec.Jestem już 9 dzień bez dupka i narazie żadnych dolegliwości,plamień czy czegokolwiek :)

Malenq, Ag... lubią tę wiadomość

relgh371ssmqv4f3.png
  • belldandy Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2014, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam w ten piękny i słoneczny dzień;))

Dzisiaj rano patrze, a mój brzuszek już taki duży ?;) Dopiero 11 tc, a ja mam już malutkie wybrzuszenie. Zawsze myślałam, że brzuszek w pierwszej ciąży wychodzi później, no chyba, że to wzdęcie. hmm?

Ostatnio ważyłam się w sobotę i od początku ciąży przytyłam 400 gram, z 49,7 na 50,1 także nie jest źle, nie?:)Dodam, że nie mam mdłości czy wymiotów, które odrzucały by mnie od jedzenia, a wręcz przeciwnie;) często odczuwam ssanie z głodu;) Myślałam, że przytyje więcej bo przed ciążą byłam ciągle na diecie, mało jadłam i dużo ćwiczyłam... a tutaj nagle z dnia na dzień zaczęłam jeść więcej, przestałam ćwiczyć i mile się zaskoczyłam;)

23sc9ky.jpg
    a0wj2h.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca 2014, 11:55

Ewelina88, Patrycha, Ag..., kasia86, M4DZI4, jonka91, Monifah, Chanela, agnb6 lubią tę wiadomość

Antoś 15.01.2015, 11:25 3850 g i 55 cm
    Leoś 29.05.2017, 8:54 - 3940 g i 58 cm
    Aleks 31.03.2021, 9:25 3520 g i 55 cm
    Wincent 30.08.2023, 10:46 3930 g i 54 cm

[*] 2014 i 2016
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 lipca 2014, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ag..... na razie nie mam żadnych oznak, jak zmniejszyłam dupka, tylko jeden, że mniej mi się chce jeść hehehe, po dupku zawsze, ale to zawsze miałam "ssanie" w żołądku, mam nadzieję, że jak odstawię to też tak jak u M4DZi nie będzie się nic złego działo....;)

Ag..., M4DZI4 lubią tę wiadomość

• Ag... Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2014, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Belldandy ładny, a to masz po jedzonku przy przed juz taki fajny?

A dziewczyny wazycie sie rano czy wieczorem?

dqprhdgeyewjk8qy.png
  • Ag... Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2014, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malenq wrote:
    Ag..... na razie nie mam żadnych oznak, jak zmniejszyłam dupka, tylko jeden, że mniej mi się chce jeść hehehe, po dupku zawsze, ale to zawsze miałam "ssanie" w żołądku, mam nadzieję, że jak odstawię to też tak jak u M4DZi nie będzie się nic złego działo....;)

a bierzesz rano czy wieczorem? czy bez znaczenia ?

dqprhdgeyewjk8qy.png
  • belldandy Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2014, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ag... wrote:
    Belldandy ładny, a to masz po jedzonku przy przed juz taki fajny?

A dziewczyny wazycie sie rano czy wieczorem?

po śniadaniu robiłam zdjęcie.
    Ja ważę się rano na czczo w samej bieliźnie. Wieczorem to nie ma sensu, tylko się można załamać;)

Ag..., Gwiazdeczka27 lubią tę wiadomość

[*] 2014 i 2016
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 lipca 2014, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ag....ważę się rano na czczo...a dupka biorę wieczorkiem ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 lipca 2014, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja się wazę zawsze rano tez w bieliznie i wiecie co caly czas chudne, nie wymiotuje ogolnie nie jem duzo bo nie mam specjalnie apetytu, jak dowiedzialam się o ciazy to w 6 +3 waga 96, przy zakladaniu karty ciazy w 10+3 waga 91,4 a dziś 11,6 waga 89,5 oczywiście nie rozpacz am z tego powodu ale mam nadzieje ze z dzidzia wporzadku

• Ag... Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2014, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja nei mam od 2 tyg wagi ale jak wroce w ND do domu to zaczne znow systematyczne wazenie. Ja mam nadzieje ze przytylam bo mialam niedowage a lekarz juz ytal czemu ta waga w miejscu stoi.
    ale licze ze po 2tygodniowej babcinej diecie cos mi tam wpadnie na plus:)

dqprhdgeyewjk8qy.png
  • ania_29 Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2014, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasiu u mnie też jeszcze waga idzie w dół a jem już całkiem normalnie :)
    Najgorsze że mdli całodobowo, chyba częściej mam odruch wymiotny niż 3 tygodnie temu. I zjeść mięso to ogromny problem. Wędlin drobiowych już nawet nie tknę, bo mnie odrzuca :/

201501145565.png
  • Ag... Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2014, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania_29 wrote:
    kasiu u mnie też jeszcze waga idzie w dół a jem już całkiem normalnie :)
    Najgorsze że mdli całodobowo, chyba częściej mam odruch wymiotny niż 3 tygodnie temu. I zjeść mięso to ogromny problem. Wędlin drobiowych już nawet nie tknę, bo mnie odrzuca :/
    oj ja wczoraj po rogaliku z szyneczka drobiowa na kolacje pol nocy nie spalam:/ tez mam juz dosc.

a przy okazji WItaj w II trym :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca 2014, 12:42

dqprhdgeyewjk8qy.png
  • belldandy Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2014, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak ja Wam zazdroszczę tych 2 trymestrów już;))) Póki co odliczam dni do wizyty u gina, którą mam 9 lipca;)) Idę do tego gina na NFZ i zapytam czy w ramach tych wizyt mogę liczyć na genetyczne, to jedyny lekarz w moim mieście który ma certyfikat. Jeśli uda się zrobić w ramach NFZ genetyczne, to zaoszczędzę 300 zł, a później zamierzam już chodzić do swojego lekarza prywatnie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca 2014, 12:54

[*] 2014 i 2016
  • Ag... Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2014, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    belldandy wrote:
    Jak ja Wam zazdroszczę tych 2 trymestrów już;)))
    Belldandy za 2 tyg raptem napiszemy ci to samo:)

dqprhdgeyewjk8qy.png
  • ania_29 Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2014, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ag... wrote:
    oj ja wczoraj po rogaliku z szyneczka drobiowa na kolacje pol nocy nie spalam:/ tez mam juz dosc.

a przy okazji WItaj w II trym :)

Dzięki :* W końcu się licznik przekręcił ;) I trymestr w zasadzie pożegnałam w niedzielę sesją zdjęciową :D

Zjadłabym kebaba... ach...

Ag..., Paula44 lubią tę wiadomość

201501145565.png
  • Ag... Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2014, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka, dopiero pisalas ze cie od miesa odrzuca a teraz kebaba? ehh ta ciaza:)
    ide sobie bigos odgrzać, Kostek chyba woła o obiad:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca 2014, 13:00

dqprhdgeyewjk8qy.png
  • ania_29 Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2014, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tak, bo ja mogę tylko chude mięsko, pieczone lub grillowane. Zjadłabym coś ostrego w końcu ;) i niezdrowego ;)
    Bigos też bym wsunęła :D Albo fasolkę po bretońsku... O mamo, mam ochotę na to, czego kategorycznie nie mogę. Ehh...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca 2014, 13:04

201501145565.png
  • agattee Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2014, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ooo fasolke po bretonsku tez bym zjadla mmm... ;) Chyba zrobie jutro :D

belldandy tez mam wizyte 9go lipca :)

wff22n0ab6iac00e.png
  • Ewelina88 Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2014, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj za miast obiadku pizze zjadłam, bo straszną miałam ochotę, ale żeby było chociaż trochę zdrowo to pizza z warzywami między innymi brokuły :) A dziś od rana pączki. :)

Paula44 lubi tę wiadomość

zplX18SyZp.gif
    https://www.maluchy.pl/li-70300.png
‹‹ 236 237 238 239 240 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ