*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyGwiazdeczka27 wrote:to ja nie rozumiem, ja jak byłam w pierwszej ciąży chodziłam na NFZ i miałam w 13+4 dni badanie za darmo normalnie. Polskie Towarzystwo Ginekologiczne rekomenduje darmowe badania prenatalne 1,2,3 trymestru
11-14 badanie kości nosowej i przezierności karkowej
22 tydzień +/- 2 tygodnie badanie budowy ciała, narządy wewnętrzne, duża uwaga skierowana na badanie serca
po 30 tygodniu- ocena stanu łożyska, ułożenia dziecka, i stanu ogólnego dziecka.
Te badania są w 100% darmowe na NFZ . Jeżeli ginekolog nie posiada odpowiedniego certyfikatu to zawsze wypisuje skierowanie do takiej placówki gdzie ginekolog robi badanie na NFZ za darmo. ( a słyszałam , że nawet bez certyfikatu robią takie badania lekarze, a w razie gdyby coś im się nie zgadza to wysyłają do np. szpitala w którym ponownie robi sie takie badanie u lekarza z odpowiednim certyfikatem) uffff się rozpisałam
Ja Usg zawsze miałam robione w szpitalu za darmo bo mój lekarz do którego chodzę też tam pracuje ale to genetyczne powiedział że jeśli chcę zrobić to najlepiej na dobrym sprzęcie bo to w szpitalu to też już jest nie pierwszej nowości dał mi wizytówkę do placówki w Legnicy i Lubinie gdzie specjalizują się właśnie w usg genetycznym.Bliżej mam do Legnicy i jak weszłam na stronę tej placówki to okazało się że mój lekarz właśnie posiada potrzebne certyfikaty i robi tam usg wraz z dwoma innymi certyfikowanymi lekarzami. Ale na wizycie mi nie powiedział że robi takie usg dał wizytówki chyba nie chciał się narzucać i dał mi prawo wyboru i na te badania on wyznaczył termin między 7-15 lipiec. Sorki dziewczyny ze tak wam truję d... mam nadzieję że się nie gniewacie teraz jak już będę pisać coś o genetycznych to tylko o ich wynikach miłego dzionka -
kasia86 wrote:Ja Usg zawsze miałam robione w szpitalu za darmo bo mój lekarz do którego chodzę też tam pracuje ale to genetyczne powiedział że jeśli chcę zrobić to najlepiej na dobrym sprzęcie bo to w szpitalu to też już jest nie pierwszej nowości dał mi wizytówkę do placówki w Legnicy i Lubinie gdzie specjalizują się właśnie w usg genetycznym.Bliżej mam do Legnicy i jak weszłam na stronę tej placówki to okazało się że mój lekarz właśnie posiada potrzebne certyfikaty i robi tam usg wraz z dwoma innymi certyfikowanymi lekarzami. Ale na wizycie mi nie powiedział że robi takie usg dał wizytówki chyba nie chciał się narzucać i dał mi prawo wyboru i na te badania on wyznaczył termin między 7-15 lipiec. Sorki dziewczyny ze tak wam truję d... mam nadzieję że się nie gniewacie teraz jak już będę pisać coś o genetycznych to tylko o ich wynikach miłego dzionka
A truj ile chcesz, po to jest forum:)
skoro tak ci wyznaczyl to zapisz sie do niego konkrenie i jesli maluch bylby za maly to napewno przestawi ci termin. a moze wybierz jakąś date posrodku i bedzie najoptymalniej. Powodzenia! -
Ag... wrote:hej, a ja juz po sniadanku:) choróbsko mija wiec jest dobrze.
Dzis na obiadek mam bigos z wczoraj wiec problem z głowy:)
Milego dnia i zdrowka!
A jeszcze pytanie: Czy któraś z Was odstawiala juz duphaston? ja mam od jutra zmniejszyć dawkę z 2x1 na jedna tabletke dziennie. Troche sie boje:/Malenq, Ag... lubią tę wiadomość
-
Witam w ten piękny i słoneczny dzień)
Dzisiaj rano patrze, a mój brzuszek już taki duży ? Dopiero 11 tc, a ja mam już malutkie wybrzuszenie. Zawsze myślałam, że brzuszek w pierwszej ciąży wychodzi później, no chyba, że to wzdęcie. hmm?
Ostatnio ważyłam się w sobotę i od początku ciąży przytyłam 400 gram, z 49,7 na 50,1 także nie jest źle, nie?:)Dodam, że nie mam mdłości czy wymiotów, które odrzucały by mnie od jedzenia, a wręcz przeciwnie;) często odczuwam ssanie z głodu;) Myślałam, że przytyje więcej bo przed ciążą byłam ciągle na diecie, mało jadłam i dużo ćwiczyłam... a tutaj nagle z dnia na dzień zaczęłam jeść więcej, przestałam ćwiczyć i mile się zaskoczyłam;)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca 2014, 11:55
Ewelina88, Patrycha, Ag..., kasia86, M4DZI4, jonka91, Monifah, Chanela, agnb6 lubią tę wiadomość
Antoś 15.01.2015, 11:25 3850 g i 55 cm
Leoś 29.05.2017, 8:54 - 3940 g i 58 cm
Aleks 31.03.2021, 9:25 3520 g i 55 cm
Wincent 30.08.2023, 10:46 3930 g i 54 cm
[*] 2014 i 2016 -
nick nieaktualnyAg..... na razie nie mam żadnych oznak, jak zmniejszyłam dupka, tylko jeden, że mniej mi się chce jeść hehehe, po dupku zawsze, ale to zawsze miałam "ssanie" w żołądku, mam nadzieję, że jak odstawię to też tak jak u M4DZi nie będzie się nic złego działo....
Ag..., M4DZI4 lubią tę wiadomość
-
Malenq wrote:Ag..... na razie nie mam żadnych oznak, jak zmniejszyłam dupka, tylko jeden, że mniej mi się chce jeść hehehe, po dupku zawsze, ale to zawsze miałam "ssanie" w żołądku, mam nadzieję, że jak odstawię to też tak jak u M4DZi nie będzie się nic złego działo....
a bierzesz rano czy wieczorem? czy bez znaczenia ? -
Ag... wrote:Belldandy ładny, a to masz po jedzonku przy przed juz taki fajny?
A dziewczyny wazycie sie rano czy wieczorem?
po śniadaniu robiłam zdjęcie.
Ja ważę się rano na czczo w samej bieliźnie. Wieczorem to nie ma sensu, tylko się można załamaćAg..., Gwiazdeczka27 lubią tę wiadomość
[*] 2014 i 2016 -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyDziewczyny ja się wazę zawsze rano tez w bieliznie i wiecie co caly czas chudne, nie wymiotuje ogolnie nie jem duzo bo nie mam specjalnie apetytu, jak dowiedzialam się o ciazy to w 6 +3 waga 96, przy zakladaniu karty ciazy w 10+3 waga 91,4 a dziś 11,6 waga 89,5 oczywiście nie rozpacz am z tego powodu ale mam nadzieje ze z dzidzia wporzadku
-
ja nei mam od 2 tyg wagi ale jak wroce w ND do domu to zaczne znow systematyczne wazenie. Ja mam nadzieje ze przytylam bo mialam niedowage a lekarz juz ytal czemu ta waga w miejscu stoi.
ale licze ze po 2tygodniowej babcinej diecie cos mi tam wpadnie na plus:) -
ania_29 wrote:kasiu u mnie też jeszcze waga idzie w dół a jem już całkiem normalnie
Najgorsze że mdli całodobowo, chyba częściej mam odruch wymiotny niż 3 tygodnie temu. I zjeść mięso to ogromny problem. Wędlin drobiowych już nawet nie tknę, bo mnie odrzuca
a przy okazji WItaj w II trymWiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca 2014, 12:42
-
Jak ja Wam zazdroszczę tych 2 trymestrów już)) Póki co odliczam dni do wizyty u gina, którą mam 9 lipca;)) Idę do tego gina na NFZ i zapytam czy w ramach tych wizyt mogę liczyć na genetyczne, to jedyny lekarz w moim mieście który ma certyfikat. Jeśli uda się zrobić w ramach NFZ genetyczne, to zaoszczędzę 300 zł, a później zamierzam już chodzić do swojego lekarza prywatnie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca 2014, 12:54
[*] 2014 i 2016 -
Ag... wrote:oj ja wczoraj po rogaliku z szyneczka drobiowa na kolacje pol nocy nie spalam:/ tez mam juz dosc.
a przy okazji WItaj w II trym
Dzięki :* W końcu się licznik przekręcił I trymestr w zasadzie pożegnałam w niedzielę sesją zdjęciową
Zjadłabym kebaba... ach...Ag..., Paula44 lubią tę wiadomość
-
No tak, bo ja mogę tylko chude mięsko, pieczone lub grillowane. Zjadłabym coś ostrego w końcu i niezdrowego
Bigos też bym wsunęła Albo fasolkę po bretońsku... O mamo, mam ochotę na to, czego kategorycznie nie mogę. Ehh...Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca 2014, 13:04