X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne *~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
Odpowiedz

*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*

Oceń ten wątek:
  • magdalenka Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2015, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    isabelle tutaj jest o tych zaleceniach WHO
    http://mamy-mamom.pl/nowy-schemat-zywienia-niemowlat-w-2015-r-tabelka/

Selene mnie wyprzedziła.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2015, 20:54

• isabelle Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2015, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdalenka wrote:
    isabelle tutaj jest o tych zaleceniach WHO
    http://mamy-mamom.pl/nowy-schemat-zywienia-niemowlat-w-2015-r-tabelka/

Selene mnie wyprzedziła.

Hm, w artykule wymienianka, że przez pierwsze pół roku karmić należy dziecko mlekiem, a w tabelce w 5-6 miesiącu widnieje gluten, warzywka i soczki.

0d1yskjom1pl8rx5.png
    mhsvrl68zjjdct5d.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 kwietnia 2015, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaa i co do tych pieluch DADA premium ekstra soft i tych fit nie ma różnicy (tych z opakowań foliowych nie z domku, oprócz obrazka) dziś je kupiłam i porównywałam.

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 kwietnia 2015, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    z ktorego miejsca pobierają krew dla maleństwa??? jutro chce do Diagnostyki podskoczyć z małą....

• isabelle Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2015, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malenq wrote:
    z ktorego miejsca pobierają krew dla maleństwa??? jutro chce do Diagnostyki podskoczyć z małą....

U nas z dłoni - w sensie z paluszka - zawsze Ala ma pobieraną krew po kropelce, bo nie da się wyłapać żyły igłą. Ale jak dziecko jest większe to może się udać nawet z ręki jak dorosłemu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2015, 21:38

Malenq lubi tę wiadomość

0d1yskjom1pl8rx5.png
    mhsvrl68zjjdct5d.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 kwietnia 2015, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malenq wrote:

My ostatnio w Diagnostyce mieliśmy z paluszka. Szybki strzał i później dużo wyciskania, ale zero płaczu :) W każdym innym laboratorium z żyłki na dłoni.
    Pamiętaj żeby była po mleczku nie dłużej niż pół godziny. Nam za pierwszym razem nikt tego nie powiedział i Tomek był ukłuty i nic nie poleciało i tylko się biedny popłakał a ja wściekła na pielęgniarki że nie uprzedziły...

Malenq lubi tę wiadomość

• isabelle Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2015, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znalazłam ciekawy artykuł na temat zmian w schemacie żywienia niemowląt http://www.edziecko.pl/jedzenie/1,79379,16604639,Wiecej_luzu_w_schemacie__czyli_nowy_schemat_zywienia.html

cytat:

Wprowadzamy nowe produkty między 5. a 7. miesiącem życia. Przede wszystkim chodzi o to, żeby poprzez wczesne wprowadzanie produktów potencjalnie alergizujących chronić dziecko przed alergią. Są także dane mówiące o tym, że to najlepszy czas na podawanie nowości ze względu na rozwój aparatu mowy. Zaczynamy od warzyw. Następnie podajemy owoce i produkty białkowe pochodzenia zwierzęcego. Tym samym wciąż jest rozdźwięk między zaleceniami polskich specjalistów, a WHO-owskim zaleceniem wyłącznego karmienia piersią przez pierwsze 6 miesięcy. Eksperci w tej kwestii nadal się spierają. Co mają o tym myśleć rodzice? Zaleca się wprowadzanie produktów uzupełniających (szczególnie niewielkich ilości glutenu) od 5. miesiąca życia. Ale nic się nie stanie, jeśli dziecko do końca 6. miesiąca będzie jeść tylko pokarm mamy.

0d1yskjom1pl8rx5.png
    mhsvrl68zjjdct5d.png
  • Goosiaczek2 Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2015, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej laseczki jaki dzisiaj u nas był brzydki dzień masakra lało padało brrryy wyszłam na podwórko by uszykować auto a ono całe brudne jak by ktoś na nie wiadro piachu wysypał pierwszy raz takie zjawisko widziałam. Mąż oczywiście mnie wyzwał od lenia bo nie schowałam go do garażu a samochód świeżo umyty był ;/// hahah. Różniej jechałyśmy do miasta to przez polo tak piach nawiewał że czułam się jak na pustyni ej no nic nie widziałam. Z dobrych wieści to udało mi się w końcu wybrać płytki na podłogę jupii i kupiłam Ali kosmetyki co zalecił dermatolog ciekawa jestem czy dadzą radę.
    Bosze już mam tego syfu i kurzu dosyć kiedy ten remont się skończy, do pełni szczęścia brakuje mi tylko nalotu pielęgniarki środowiskowej mam nadzieję, że nie przytupta do nas.
    Co do diety to sama jestem zielona chciałabym już coś zacząć ale z drugiej strony coś mnie blokuje i dupa.

f2w3e6hhhqm6pyjg.png
    201501074974.png
    20130810640114.png
  • isabelle Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2015, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maud, no własnie mi ostatnio w laboratorium babka powiedziała, żeby nie przychodzić na pobranie krwi od razu po karmieniu tylko później.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2015, 21:40

0d1yskjom1pl8rx5.png
    mhsvrl68zjjdct5d.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 kwietnia 2015, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za rady, czyli zaraz po na karmieniu lecieć na zdanie krwi....a jak się oddaje kupkę maleństwa????

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 kwietnia 2015, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    isabelle wrote:
    Maud, no własnie mi ostatnio w laboratorium babka powiedziała, żeby nie przychodzić na pobranie krwi od razu po karmieniu tylko później.

No właśnie zaraz po karmieniu nie, najlepiej tak 20 minut do pół godziny. Bo np. godzinę po karmieniu już jest problem z tym żeby krew leciała. Przynajmniej u nas.
    Ostatnio pytały babki kiedy był karmiony, jak mówię że pół godziny temu to mówiły że w sam raz.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2015, 21:47

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 kwietnia 2015, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie bez obaw, zanim nakarmie, zanim odbije zanim dojadę do lab to minie z 40min.....

• Bogusiar80 Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2015, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze mialam tyle napisac, a stracilam wene. Ide spac i jak sie wyspie to wszystkobogarne haha poprostu stara dupa jestem haha dobranoc

Maud11 lubi tę wiadomość

iv09j44jrzoyrcfq.png iv09x1hppuqonulm.png
  • Anutka Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2015, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ooo pieluchowy temat :-). My w dzien na dada 2 tych extra soft, mam jeszcze 1 opakowanie zx domku, a na noc pampers 2, zaczelam opakowanie. Jak skoncze chce sprobowac 3. Mam dada premium te nowe i jestem strasznie ciejawa :-)

Moje dziecko ma juz 3 miesiace :-). Pieknie :-)
    Tylko krocze nadal boli przy <3 dziwne...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2015, 22:38

Ewelina88 lubi tę wiadomość

1usavcqg3fbgb4ge.png
    3jgx3e3kec0agggp.png
    f2w3rjjgjb0z63zo.png
  • MartaKD Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2015, 06:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje dziecko przespało całą noc.od 21.40 do 5.25.dziś ma 12 tygodni.

Becia81, Ewelina88, Chanela, isabelle, szpilka lubią tę wiadomość

ug37df9hvpghw3yg.png
  • Ag... Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2015, 06:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze mam opryszczke na wardze, boje się czy małego gdzieś nie zarazilam bo go caloealam i w ogóle a tu dziś taka okropna wyskoczyła:(
    Nigdy nie miałam tego.

dqprhdgeyewjk8qy.png
  • kasiakra Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2015, 06:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas kolejny dzień pod rząd kiedy to Kuba przespał jednym ciągiem ok. 9 godzin i nie wiem co robić czy go karmić na śpiocha w ciągu nocy czy nie ruszać, jutro mam szczepienie to zapytam o to.
    Byliśmy wczoraj na kolejnym usg bioderek, po pierwszym mieliśmy zalecone pieluchowanie i dodatkową wit. d, teraz panewki są ok, ale nie widać jąderek kostnienia i znów wizyta u chirurga ortopedy, ponowne usg za 2 m-ce. Prawdopodobnie nie wchłania wit. d lub ma za mało wapnia, trochę ograniczyłam nabiał po zmianach na skórze.

Dziewczyny jak wyglądają dziąsła przy ząbkowaniu? widać na nich zarys zębów mających się wyrznąć?

Miłego dnia dla Wszystkich!!!

relgtgf6uee8xud8.png
  • kasiakra Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2015, 06:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MartaKD wrote:
    Moje dziecko przespało całą noc.od 21.40 do 5.25.dziś ma 12 tygodni.
    U mnie od 20.30 do 5.30 przy kp

relgtgf6uee8xud8.png
  • jonka91 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2015, 07:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mn2e spal od 20:00 do 6:30. Zaliczylismy 2 karmienia na spiocha, bo sie wiercil i o 4 na kwadrans otworzyl oczka, bo zrobil kupke. Jak zmienilam pieluche to bez problemu usnal i dospal.
    Teraz pobawil sie chwilke, posmial, zjadl i usnal na cycu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2015, 07:13

2e0KXOD.jpg2e0Kp1.pngUld9p2.pngPYdSp1.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 kwietnia 2015, 07:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry słonecznie....

Moja mała chodzi spać o 21, ale nadal budzi się w nocy na jedzonko ok. 2giej a potam po 6stej rano.....
    Wczoraj było ważenie wieczorne i waży 6kg:-D

Zauważyłam, ze mała ostatnio śpi z otwarta buzią trochę zaczęłam się martwić bo słyszałam ze z tego może być wada wymowy:-\

Dzisiaj wizyta u neurologa dziecięcego, zobaczymy jaka diagnozę postawi w sprawie tego wzmożonego napięcia...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2015, 07:19

‹‹ 2518 2519 2520 2521 2522 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ